Jump to content

Wietefras

Full member
 • Content Count

  6,132
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  68

Everything posted by Wietefras

 1. Quantum boards hebben de leds toch een beetje teveel op elkaar gepakt. Het zijn eigenlijk net grote COBs. Led strips verdelen het licht echt beduidend beter. Al maakt het in een hele grote ruimte ook wel weer niet zoveel uit. Dan hangen de lampen doorgaans toch al vrij hoog en dan is de verdeling ook wel goed als je de lichtbronnen niet zo denderend verdeelt. Bij een 60x60 hokje verlies je krap de helft van het licht op de wanden met een enkel quantum board in het midden van de tent. 4 COBs verdelen over het oppervlak is dan al een stuk beter. 2 led strips is nog een stuk beter. @Wubbo Ockels Het probleem is dat iedereen het net weer anders wil hebben. Dat is het mooie met leds, als je zelf bouwt kun je het perfect laten aansluiten op jouw maten.
 2. Ja, het duurt langer om een emmer te vullen, maar de handeling om de kraan open te draaien is verder toch niet anders? Er was op het forum ook iemand die het in grote hoeveelheden inkocht. Je schijnt dat gewoon te kunnen tanken in grote hoeveelheden. Bijvoorbeeld "ramenlappers" gebruiken grote hoeveelheden van dat spul. Dat osmose spul hoef je niet af te drogen namelijk, want schoon water droogt ook schoon op. Klopt. Je gooit iets van 2/3 van het water weg geloof ik, maar dat maakt toch verder niet uit? @Boefje030 Hoe bedoel je dat je dat weer terug geeft? Je kan inderdaad ook een waterontharder gebruiken om er calcium uit te halen. Al is calcium nou juist iets wat ik er zelf liever in laat zitten. Plus dus wat waterstofcarbonaat. De Natrium, Sulfaat, Chloride haal ik er het liefste uit. Dat is na de carbonaten toch wel het merendeel van wat er in het water zit. Al hangt dat er uiteraard ook vanaf waar je het water haalt. Buiten dat je haalt de calcium er wel uit, maar dat wordt vervangen door natrium. Het smaakt niet zout, maar er komt wel wat meer natrium in. Planten zullen er niet zo snel dood van gaan, maar bevorderlijk lijkt het me ook niet. Nog even een oude discussie opgezocht over waterontharders: Als je alleen last hebt van een overschot aan calcium in het water dan zou ik eerder de voeding daar op aanpassen.
 3. Nee, mensen die in simpele binaire oplossingen denken kun je daar wel onder scharen ja. Die missen zoveel inzicht dat z totaal geen idee hebben van hoeveel ze missen en hoe fout hun adviezen vaak zijn. Het zit allemaal veel ingewikkelder in elkaar dan als "foxtail dan is het ...". Dat is gewoon te simplistisch gedacht. Er zijn talloze redenen waarom planten dat doen. De simplistische oplossingen zijn bovendien doorgaans nog erger dan de kwaal. Zeker die achterhaalde oplossingen van decennia geleden toen men er echt nog de ballen verstand van had. Dat iets in één bepaalde omgeving werkte wil niet zeggen dat het altijd toepasbaar is. Dat soort inzicht mist als je denkt in simplistische oplossingen en denkt dat alles één op één te relateren en oplossen is. Daardoor hebben we nonsense als "planten uit fem zaden kun je niet klonen", "bruine puntjes aan het blad is overvoeding" en "geel blad is ondervoeding" etc etc etc.
 4. Het duurt wat langer inderdaad, maar je zet toch gewoon de kraan aan en tapt osmosewater? Dat soort filters halen alleen grote vervuiling uit je water (bacteriën, medicijnen etc). Dat heeft geen enkel effect op de EC. Wat je er weer terug in stopt kies je zelf als je omgekeerd osmosewater gebruikt. Zelf heb ik nog nooit op 100% osmosewater gedraaid. Ik doe half om half (kraan + osmose). Ik hou liever wel wat carbonaatbuffer over om de pH wat stabieler te houden (zonder dat ik dat zelf weer terug hoef te stoppen).
 5. Kijken naar LV als losstaande meting is juist te simpel gedacht. Net zoals denken in termen als sativa en indica eigenlijk dus.
 6. Dat zijn wel twee verschillende vormen van UV. Voor het verhogen van het THC gehalte heb je UV-B nodig. Of wellicht voldoet UV-A daar is nog veel discussie over. Voor het desinfecteren van je voedingswater en/of de planten gebruik je UV-C. Dat UV-C licht is wel heel extreem spul trouwens. Ik heb een keer de UV-C lamp van mijn vijverfilter aan laten staan en die vrat zich gewoon door de plastic behuizing heen. Ik heb wel mensen toprot zien proberen te bestrijden met UV-C, maar dat wilde niet erg vlotten. Meeldauw schijnt volgens Wagening (WUR) wel prima aan te pakken te zijn met UV-C. Maar goed, ze geven ook aan dat bicarbonaten een melk goed zouden werken en dat blijkt in dit geval tegen te vallen. Al geven ze wel ook aan dat je het moet blijven herhalen. Dus het is misschien meer een kwestie van onder bedwang houden dan echt oplossen.
 7. Die bestaan dus niet, maar er zullen inderdaad bepaalde soortjes gevoeliger zijn voor fox tailing dan andere. Het enige wat van belang is het laatste deel van de zin. Ik heb ook kleine bossige planten gehad die er last van hadden. Hij zou moeten leren kijken naar de VPD.
 8. Een 56cm strip past best in 60cm toch? Al moet je dan inderdaad niet al teveel ruimte er omheen maken met het frame. Zeker in wat kleinere tentjes zijn de wandverliezen relatief hoog. Dan moet je het licht zo goed mogelijk verdelen om de lamp nog een beetje kort op de planten te kunnen hangen. Bij een enkel quantumbord in het midden van een 60x60 tent zie je uit van die matrix metingen dat ze bijna de helft van het licht verliezen op de wanden. Naast strips zouden 4 of 9 COBs op zich ook prima kunnen
 9. Nee ik neem aan dat het wel meetbaar moest blijven. Het is al lastig genoeg om te bepalen wat "oogst" is. De één knipt een top helemaal schoon en bij een ander ziet het er uit of de schaar er alleen even naast gelegen heeft. Of er zitten nog hele stammen aan. Plus wie weet hoe vochtig het nog is als ze wegen. Maar goed die kwekers zullen allemaal ook als doel gehad hebben om een zo goed mogelijk resultaat te behalen en als je zoveel resultaten vergelijkt dan middelt zoiets ook wel weer uit.
 10. En wat doe je dan met "satindica" planten die kort blijven maar wel met blad met slanke vinger? Of juist de "inditiva" hoge planten met breed blad? Ofwel je moet gewoon naar de plant kijken in plaats van de marketing labeltjes van de zaad boeren. Overigens, als je naar de YOR (Yield-O-Rama) kweekresulateten database kijkt (met iets van 170 kweekverslagen) dan is het met rust laten van de planten nog het meest effectief. Binden is het minst effectief.
 11. Zou zelf niet van die quantum boards doen. Dan heb je toch weer dat het licht gegroepeerd zit op één plek. Al is die plek iets groter dan een COB. Met strips kun je de leds veel beter verdelen over de ruimte. Heb zelf slechte ervaring met Rubol, maar dat is meer omdat die dwaas dreigt met advocaten als je het waagt om de marketing nonsense op zijn site ter discussie te stellen. Als iemand zo mallotig reageert op overduidelijke fouten op de site, dan zou ik er ook niet op rekenen dat je bij een geschil nog een normale gesprekspartner aan hem hebt.
 12. @FoolOnTheHill Ja maar in de praktijk wordt dat blijkbaar niet toegepast. Op de wiet in de verkoop worden nog steeds labeltjes geplakt dat het sativa of indica wiet is. @Limbic Tsja je kan inderdaad wel zeggen dat een hoge plant hoog is. Of dat een plant met breed blad, breed blad heeft.
 13. Dat kan best zijn, maar het punt is dat je aan het uiterlijk niet kan zien of het een indica of sativa leunende soort is. Bij een hybride plant zeggen die eigenschappen namelijk niets meer. Die ratio's van sativa:indica zijn totaal uit de lucht gegrepen. Of mee specifiek, als je dan zegt dat iets "sativa leunend" is vanwege bijvoorbeeld de bladvorm, dan zegt dat absoluut niets over de werking van de uiteindelijke wiet. Het is dus absoluut niet zo dat "sativa leunende" soortjes een energetiserend effect hebben en dat "indica leunende" soortjes bank hangers zouden zijn. Dat is nou juist precies het punt. Bij het werken met medicinale wiet is het gebleken dat het uiterlijk (en/of de daarop gebaseerde sativa:indica ratio) van de plant totaal irrelevant is voor de uitwerking van de wiet. Alleen lab tests, waarbij het cannabinoiden en terpenen profiel wordt vastgesteld, kunnen daar inzicht in geven.
 14. Je stop zou eruit kunnen klappen als de piek te hoog is. Plus een relais kan ook stuk gaan. Maar goed, voor hobby gebruik is dit inderdaad allemaal eigenlijk geen issue.
 15. Ja, maar dat zijn ook al hybrides. De originele Sativa en Indica bestonden in pure vorm 300 jaar geleden nog wel, maar die scheiding is er al lang niet meer. Naast natuurlijk verspreiding zijn kwekers overal planten gaan neer zetten van andere soorten dan de lokale soort en dan krijg je nog meer kruisingen en hybride vorming. Green House heeft een mooie documentaire over een trip naar het Rif gebergte waar ze ook uitleggen dat alles gemengd is geraakt. Het is allemaal marketing dat ze nu nog proberen te doen alsof iets nog op "sativa" of "indica" gebaseerd is. Ze kijken naar de plant en als die dunne vingers heeft dan is het Sativa. Ook dat is onzin. Althans dat zeggen de mensen met een laboratorium die die dingen onderzoeken .
 16. Die 4 weken is alleen als het een speciaal model is wat ze niet op voorraad houden. Voor de courante modellen hebben ze normaal gesproken voorraad. Of als die op is dan is het al in bestelling. Kun je op de site kijken wanneer dat geleverd wordt. Dat is meestal maar een paar dagen later. De piek is een stuk minder zwaar. Net zo hoog misschien, maar veel korter. Ja als je een driver met dim-to-off kiest dan kun je die Dimlux controller er op aansluiten. Iemand hier op het form had dat al gedaan. Wellicht dat je dan wel de maximale stand wat moet dimmen want Dimlux gebruikt 12V. Dus zeg max 84% oid ipv 100%. Je moet wel expliciet in de specs van de driver zien staan dat de driver in idle stand gaat als je richting de 0% dimt. Niet elke Mean Well driver heeft dat. De ELG's doorgaans wel en de HLG's van 320W en hoger dacht ik ook (of die hebben een extra dim-to-off aansluiting die weer net even anders werkt). Ze zijn dat op een gegeven moment gaan invoeren en de nieuwere drivers kregen daardoor wel dim-to-off en de oudere hebben vreemd genoeg nooit een upgrade gekregen. De piek komt door het opladen van de condensatoren in de driver. Wellicht dat je die ook eerst kunt opladen door de driver aan te sluiten met een flinke weerstand ertussen.
 17. Er zijn alleen geen Indica of Sativa soorten. Het is allemaal hybride. Bepaalde kenmerken worden aan Indica of Sativa toegeschreven terwijl dat er helemaal niets mee te maken heeft.
 18. Hoe bedoel je ondergrens? Qua aantal strips? Dan is het 600W / 175W = 4 strips (afgerond) Of bedoel je ondergrens qua W per strip? Als je er 12 op 50W draait dan heb je juist een hogere licht intensiteit dan 4 op 150W. De led strips zijn efficienter naar mate je ze minder zwaar belast. :edit: bij 50W per strip zou je (voor 3000K strips op 50C) uitkomen op in totaal iets van 1600umol/s uit 600W. Bij 150W per strip zou dat rond de 1375umol/s zijn. Je hebt dan dus iets van 16% meer licht bij hetzelfde stroomverbruik als je 12 strips doet ipv 4. Het nadeel is uiteraard wel dat je armatuur dan ook bijna 3 keer zo duur is (afgezien van de driver). Die extra kosten verdien je dan wel weer terug op de besparing in stroom. Je houdt echter in totaal wel meer licht over en dat zou potentieel meer oogst moeten opleveren. Plus als je meer strips hebt dat het licht dan inderdaad beter verdeelt is. Dat betekent dat de lamp minder hoog hoeft te hangen om de gewenste uniformiteit van lichtverdeling te krijgen. Dat betekent dan weer dat je minder licht op de wanden laat vallen en dat je daar dus minder licht op verliest.
 19. Per gram oogst is het NIET 2x zoveel stroom. Jouw stelling was "voor binnen zie ik er geen voordeel in?". Niet "Kan iemand een situatie bedenken waarin je het beter niet kunt doen". Daarom gaf ik voorbeelden van situaties waarin kwekers wel degelijk voordeel hadden met autoflowers op 24h. Buiten dat, alleen al dat je niet twee hokken hoeft te draaien is dus juist al een voordeel. Twee hokken kost ruimte, extra geld en meer werk. Nadeel is eerder de genetica. Kruisen met ruderalis geeft doorgaans toch ongewenste kwaliteitseffecten (minder smaak, andere high etc)
 20. @greentjeonatrip en @Fatamorgana Ik begreep toch van andere kwekers dat het wel degelijk voordelen kan hebben. Alleen al dat je een veel stabieler klimaat hebt. Zeker in niet geïsoleerde en/of niet verwarmde ruimtes is dat handig. Plus het kost je niet "2x zoveel stroom", want je kweek is er ook veel sneller klaar door. Bijvoorbeeld iemand die een kweek van zaad tot oogst deed in iets meer dan 50 dagen met autoflowers op 24h. Dat zijn potentieel 7 kweken per jaar. Je kan er ook veel handiger een "perpetual harvest" mee op zetten zonder de last hebben van een apart voorgroeihok.
 21. Ja als ze het een 1000W lamp gaan noemen bij een verbruik van 240W dan weet je dat je met een marketing verhaal te maken hebt en niet met echte (betrouwbare) specificaties.
 22. Heh, Spectrum King zeker niet inderdaad. Die zijn net zo erg als KIND. Meer marketing dan licht.
 23. Leds gaan doorgaans wel 20.000 uur mee voordat ze 10% van hun lichtopbrengst verliezen. Zeker als je ze niet voluit belast. Het gaat met leds ook veel gelijkmatiger. Bij HPS gaat het vanaf het begin al meteen vrij snel omlaag. Na zeg 2.000 uur ben je dan al 10% van de lichtopbrengst kwijt (hangt erg af van de kwaliteit van de bulb overigens). Dus als je bij HPS je lamp eigenlijk al na een half jaar zou moeten vervangen dan kun je met de leds nog 4 jaar langer door (als je continu 12/12 door kweekt).
 24. Ah je bedoelt dat het wat minder goed past met de 56cm strips. Die SPDYR mini waar je die link van geeft bij Greensell bestaat ook min of meer uit vier 56cm strips. Dus het kan wel. Dan hou je 17cm aan de kanten over en dan zou de lamp op 17cm hoog moeten hangen. Met 28cm strips zoals Vakman aangeeft zou ook kunnen. Met dan 17cm ertussen. Scheelt misschien weer iets ja. Als je 4 strips (rijen van strips) neemt dan heb je daar ook iets van 20cm tussen zitten (22,5cm hart op hart). Dan zou je de lamp op 12cm hoog kunnen hangen. Dus dan is je maximum afstand tussen de 28cm strips ongeveer gelijk aan de afstand tussen de strips onderling. maw het licht spreid sowieso al 20cm dus dan merk je dat gat ertussen ook niet meer. Het is de vraag of die 5cm hang hoogte nou zo'n groot verschil maakt. Of desnoods zelfs gewoon COBs. 3 rijen van 3 COBs bijvoorbeeld.
 25. Nou ja ik heb ooit wel een paar rondes gedaan met ver rood leds erbij. Ik kreeg er eigenlijk alleen wat hogere planten van. Verder had ik niet veel verschil. Maar goed, mijn tests waren zo beperkt dat er al helemaal niets zinnigs uit te concluderen valt. Al is voor mij persoonlijk de lol er wel al een beetje vanaf. Overigens is ook de vraag wat ver rood is. Voor het Emerson effect zit de grens op 680nm. Dus langer dan 680nm is dan al ver rood en dat valt nog gewoon binnen de 700nm van de PAR grens. Ik heb één keer een voorbeeld gezien waar een lamp met veel extra rode leds betere resultaten gaf in een side-by-side kweek dan een armatuur met standaard witte led strips. .Helaas waren de witte leds strips daar dan weer 4000K. Dat is sowieso al veel te blauw voor afbloeien. Dus ja wat zegt dat dan nog dat 3000K met extra rood het beter doet. We weten sowieso al dat 3000K standaard dikkere toppen geeft dan 35000K en zeker 4000K.
×
×
 • Create New...