Jump to content

Wietefras

Full member
 • Content count

  5,849
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  67

Wietefras last won the day on June 30

Wietefras had the most liked content!

Community Reputation

2,537 Top reputatie

About Wietefras

 • Rank
  LEDosaurus

Previous Fields

 • Taal / Language
  Nederlands + Engels

Profile Information

 • Gender
  Male

Recent Profile Visitors

1,794 profile views
 1. Planten nemen ionen op. Fijnstof heeft een afmeting van 10.000 keer zo groot. Moet je je voorstellen dat je een hap neemt van een appel die 10.000 keer zo groot is als normaal. Wat er wel in condenswater zit zijn bacterien en schimmels. Dat is potentieel ongezond voor mensen als die het opdrinken, maar normaal gesproken hebben je planten daar geen last van (of je moet echt anearobe bacterien in grote hoeveelheden aanmaken). Bacterien en schimmels worden uiteraard ook niet opgenomen door de planten. Waar het wel "mis" kan gaan is wat er aan metalen in de ontvochtiger gebruikt wordt. Wellicht dat er sporen van koper of aluminium in het water terecht kunnen komen. Kraanwater heeft een hoge pH en is hard zodat het koper niet oplost in het water. Condenswater heeft dat niet en daar kan het dus wat makkelijker in oplossen. Al loopt dat uiteraard ook allemaal niet zo'n vaart, want dan zou het ding het al snel begeven. Steek je EC meter in dat condenswater en de EC moet extreem laag zijn als het schoon is. Dan zitten er dus ook maximaal zoveel ionen in opgelost. Als de EC wel hoog is dan zou ik het niet gebruiken. Heeft dan ook geen zin. Kraanwater zit doorgaans een "berg" aan natrium in. Als je al bang bent voor de opbouw van zware metalen in je grond dan zou ik me eerder daar bang om maken dan over dat pestbeetje aan alu/koper wat mogelijk oplost uit je luchtontvochtiger.
 2. Wietefras

  Nieuw hok bouwen

  Gezellig dat je er weer bent man! Succes met de verherbouwing
 3. Absolute LV zegt eigenlijk helemaal niets. Absolute LV is hooguit voor HVAC installaties van belang. Voor planten zegt de combinatie met temperatuur erbij al veel meer. Voeg daar nog wat andere parameters aan toe en je hebt een nog vollediger plaatje. Dat is wat VPD is. Een enkele index voor een hele serie parameters samen. Het geeft juist aan hoe de plant het klimaat "voelt" in plaats van dat je zelf maar moet gaan zitten gokken hoe allerlei parameters ieder voor zich van belang zijn.
 4. Wat is hier nou zo ingewikkeld aan? Je stuurt gewoon op VPD in plaats van alleen op de temperatuur (en wellicht een beetje op LV). Je moet de VPD wel uitrekenen. Rekening houdend met bladtemperatuur dus en daar zitten dan ook de opening van die huidmondjes in verwerkt.
 5. Je kan toch gewoon een Excel sheet downloaden om de VPD uit te rekenen? Of een online tool gebruiken?
 6. betere reflector kap kan echt wel wat verschil geven hoor.
 7. Bedankt. Zal nog eens kiken voor een foto.
 8. Wietefras

  Cinderella 99 semi sog

  @cannarieIk heb die tekeningetjes ook nooit begrepen als ze een lamp verkopen die je kan dimmen. Aan de andere kant de mythe dat je de lamp hoogte moet veranderen voor verschillende levensfases van de plant zit er bij veel oudgediende kwekers diep ingeramd. Dat krijg je er ook niet zo maar uit met wat feitjes. Zat gisteren toevallig een filmpje te kijken over sla met verschillende lamp aan tijden. Dus de sla kreeg dan 12, 18 of 24 uur licht per dag. Waarbij de totale hoeveelheid licht (DLI) gelijk zou moeten zijn. Die deed dat ook door de lamp in hoogte te veranderen. Dat ging zelfs zo ver dat de lamp boven de ruimte van de 24 uurs sla kwam te hangen en het leek mij dat die lamp dan ook de 18 uurs slaplant bescheen. Op zich wel een grappige test. Met wat mij betreft ook wel een wat verassende uitkomst dat sla 24 uur per dag belichten beter werkte dan 18 uur en dat weer beter dan 12 uur (ieder met een DLI van 16mol). Alleen zit er dan weer zoveel onbegrip en dommigheid in dat je je afvraagt of het hele verhaal wel klopt. Aan het eind ging hij zelfs rekenen dat de 24 uur sla plant wel meer opgebracht had, maar dat je daar dan ook meer stroom voor nodig had. Pffffffft. @Xaim Toprot door lampafstand? Ik heb ze er wel dichter op gehad. Nou niet bepaald gemerkt dat die toppen nou specifiek meer kans hadden op rot. Juist eerder dat dikke toppen die wat meer in de schaduw en daardoor wellicht ook meer uit de luchtstroom van de fan? er eerder last van kregen
 9. @Xaim Ja ik vond de toppen wat klein, maar ik denk dat ze dat goed gemaakt hebben in aantal topjes. @cannarie Heb wat in de voorgroei, maar ga geen verslag bijhouden.
 10. Heeft allemaal erg lang geduurd (om verschillende redenen), maar het is geknipt. Totaal 532g. Uiteindelijk dus nog best een aardig resultaat vanonder 367W (watts uit de muur dus zeg 350W aan licht).
 11. Wietefras

  Samsung F series GEN3 Led strip bouw 112cm 8x

  Ah ok. Nou ja als je maar niet aan 100cm vast zit want een 112cm strip gaat ook lastig op 100x100
 12. Wietefras

  Samsung F series GEN3 Led strip bouw 112cm 8x

  Wat is je oppervlak? Want 60cm strips op echt een vierkante meter is wel wat lastiger
 13. Wietefras

  Samsung F series GEN3 Led strip bouw 112cm 8x

  Wat cannarie zegt (en ik al eerder uitlegde). De optimale hoogte wordt bepaalt door de uniformiteit van de licht verdeling. Zoals gezegd, met ledstrips bereik je dat al op de helft van de hart-op-hart afstand van de strips. Makkelijker dan dat kun je het niet krijgen. Daarnaast moet je inderdaad zorgen dat de lichtdruk niet te hoog is, maar dat heeft eigenlijk niets met de optimale hoogte te maken. Als je gaat voor 800umol/s/m2 dan bereik je dat met die F-series ledstrips (als je ze draait op de testwaardes) rond de 325W per m2. Hoger hangen kan wel en het is dus ook wel een manier om de hoeveelheid licht te verminderen, maar als je de planten minder licht wilt geven dan kun je toch beter gaan dimmen in plaats van licht verkwisten op je wanden? ps Die stelregel van "half de hart-op-hart afstand" komt overigens op exact hetzelfde neer als de hoogte van een 90 graden driehoek berekenen waar de overstaande zijde de lengte heeft van de hart-op-hart afstand van de strips. De hoogte van zo'n driehoek is namelijk ook de helft van de lengte van de overstaande zijde (twee 45 graden driehoeken naast elkaar). Dat is dus uiteindelijk ook simpelweg een kwestie de hart-op-hart afstand delen door twee. "Delen door twee" lijkt me dan juist conceptueel een stuk minder gedoe dan "bereken de hoogte van een 90 graden driehoek". Voor COBs is het dan ook weer 2/3 van die hart-op-hart afstand (omdat het licht daarmee toch net wat minder goed verdeeld wordt dan met ledstrips) en dan zou je de hoogte van een hoek van 102,5 graden moeten berekenen.
×