Jump to content

Wietefras

Full member
 • Content count

  5,778
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  67

Wietefras last won the day on June 30

Wietefras had the most liked content!

Community Reputation

2,507 Top reputatie

About Wietefras

 • Rank
  LEDosaurus

Previous Fields

 • Taal / Language
  Nederlands + Engels

Profile Information

 • Gender
  Male

Recent Profile Visitors

1,512 profile views
 1. Wietefras

  Bouw avontuur 2x led strip armatuur

  Het hele ding moet dan inderdaad onder gekliederd worden. Ook niet echt een aanrader nee.
 2. Wietefras

  Pc kweek led 92 watt

  Is dat niet veel teveel licht op zo'n klein oppervlak? Hoeveel is het, 50x20 oid? Dat is 0,1m2 en daarvoor is 35W van deze strips wel "genoeg" (eigenlijk al vrij hoog). Je geeft ze bijna 3 keer zoveel. Ik zou zeggen dat 2 van die strips beter werkt. Dan ook nog flink gedimt met de dip switches in de driver. Zeg naar 400mA of zelfs 350mA.
 3. Wietefras

  Bouw avontuur 2x led strip armatuur

  De doe het zelf strip armaturen die je her en der ziet worden zowel met tape of met schroeven vastgezet. Ik heb helaas nog nooit echt ene vergelijking gezien tussen die Samsung strips qua warmtegeleidings middel. Zelf heb ik ooit wel eens wat gepobeerd met wel of geen warmtepasta ertussen (beide geschroefd) en zag alleen een minimaal verschil in warmte van de leds (in het voordeel van de pasta). Al was dat wel van die goedkope witte pasta. Die strips hebben een flink oppervlak en ze geven hun warmte dus vrij makkelijk af aan de alu profielen.
 4. Wietefras

  Bouw avontuur 2x led strip armatuur

  Ze zullen voor die testwaardes mikken op een bepaalde gebruikssituatie. Je kunt de calculator gebruiken om de waardes te krijgen voor jouw eigen parameters. Al is die calculator ook niet altijd even betrouwbaar. Zeker voor de LM301B is die data echt bagger. Ik heb het spectrum van de LM301B ook maar even gedigitaliseerd. Ik kom dan op een lumen naar umol conversie factor van 71. Volgens de datasheet zit inderdaad wat meer blauw en minder rood in het spectrum van de LM301B: Ik kan me alleen niet voorstellen dat het daadwerkelijk zoveel verschilt. Die blauwe piek is namelijk afhankelijk van de basis diodes en het lijkt me dat die toch altijd wel hetzelfde zal zijn. Of in ieder geval op de zelfde golflengte. Wellicht dat die verschuiving van de blauw en rood piek zal komt door de weergave van de grafiek in de datasheet. Ik vermoed dat die LM301B wat te smal is afgedrukt. Die jongens van de quantum boards hebben die SMD's laten testen in een lab en dan kwam er een heel ander spectrum uit dan in de datasheets en ook met veel minder verschil tussen LM561C en LM301B. Blauw voor LM301B en oranje voor LM561C (beide 3000K 80 CRI): Vreemd genoeg hadden die al eerder een grafiek van de LM561C gegeven en die was weer anders dan die van dezelfde LM561C bij de nieuwe meting. Daar kwam de blauw piek ook tot 0,55 net zoals in de datasheet. Blijkbaar kan het van keer tot keer ook best nog wat afwijken. Temperatuur en stroomsterkte veranderen het spectrum ook iets. De waarheid zal dus wel weer ergens in het midden liggen.
 5. Wietefras

  LED

 6. Wietefras

  Bouw avontuur 2x led strip armatuur

  Voor 3000K 80CRI is het ergens tussen de 69 en 70. Samsung LM561C 69 en Cree CXB 70. De H influx gebruikt weer iets andere SMD's (LM301B), met net een ander spectrum. Dacht dat ik al uitgerekend had wat het daarvan is, maar kan het zo snel niet terug vinden. Maar goed, het is toch maar een indicatie en het zal ergens in die orde van grootte zijn. Die H influx strips testen ze overigens wel op een lagere stroom en lagere temperatuur. Daardoor is het niet helemaal vergelijkbaar met de F-series test waardes.
 7. Wietefras

  LED lamp advies

  Die quantum borden zijn helaas nogal een onhandig formaat. Het voordeel van COBs en led strips is nou juist dat je de lichtbronnen daarmee goed over het oppervlak kan verdelen. Met die quantum borden heb je alsnog een enkel grote lichtbron in het midden van je tent. Om het licht nog een beetje verdeeld te krijgen moet je de lamp hoog boven de planten hangen, maar dan heb je weer veel hogere wandverliezen. Met quantum borden raak je makkelijk 20% van het licht extra kwijt op de wanden vergeleken met COBs of led strips.
 8. Wietefras

  LED lamp advies

  Het is dan ook wel een stuk lastiger om het klimaat op orde te houden en ook om de planten gezond te houden als je zo extreem gaat.
 9. Wietefras

  LED lamp advies

  Ja precies. Het luistert niet zo nauw. Gangbaar compromis is ergens tussen de 600 en 800μmol/s/m2 Sorry, maar PPFD per vierkante meter is onzin. PPFD is een maat voor de intensiteit van het licht. Vergelijkbaar met lux. Die intensiteit meet je op een enkel punt met een licht meter (lux of PAR). PPF is de maat voor lichtproductie van de lamp. Vergelijkbaar met lumen. Dus een lamp produceert zeg 800μmol/s (PPF). Als je dat verdeelt over een vierkante meter dan krijg je een gemiddelde PPFD van 800μmol/s/m2. Als je datzelfde licht verdeelt over een halve vierkante meter dan krijg je een gemiddelde PPFD van 1600μmol/s/m2 Wellicht dat die site in de war is met de eenheid. Het is namelijk μmol/s/m2 voor PPFD. Daar staat ook m2 in. Per vierkante meter dus.
 10. Wietefras

  Mijn Manier Van Bio-Kweek

  Lekkere oogst man. Ja er wordt inderdaad vaak overdreven op die max temperatuur van rond de 28C gehamerd alsof de planten dood gaan als je daar overheen gaat.
 11. Wietefras

  LED lamp advies

  Ergens tussen de 250umol/s/m2 en 1500umol/s/m2
 12. Wietefras

  Hoeveel watt aan leds cxb3590 300x150

  Normaal gesproken verdelen we de COBs gelijkmatig over het oppervlak. Je zal dus eerst moeten bedenken hoeveel COBs je wilt gebruiken en in welke configuratie. Als je gaat voor CXB3590 op 61,5W dan zou je er tegen de 25 nodig hebben voor dat oppervlak. Misschien dat 4x6 dan een optie is? Kom je ook uit op krap 1500W. Met de 4 COBs dan 37,5 cm hart op hart afstand (150/4) en de 6 COBs op 50 cm hart op hart afstand. Qua driver zou je 6 stuks HLG-240H-C1750 kunnen doen. Die driver levert 250W en stuurt dan 4 van die COBs aan op 61,5W. Je kan dan per rijtje van 4 een apart armatuur maken. Zoals de TGL-220 van Todorowled of de Bridge van GPLeds.com. Op je zou ze per aantal rijtjes nog door kunnen verbinden zodat je wat minder hoeft te verstellen als je de hoogte wilt veranderen. Zijn er meerdere die een enkel frame hebben voor een 150x150 tent. Dus twee armaturen met ieder 12 COBs (3 rijtjes) zou ook nog prima moeten werken.
 13. Ha, ja droog knippen duurt nog langer, maar ik kan het wel beter in mijn eigen tempo doen. De boel zit eigenlijk al te curen en af en toe knip ik dan wat. We roken er al een paar weken van. Geeft een vrij extreem high effect. Met name de plant linksvoor was een sterk afwijkende pheno van voorgaande keren dat ik deze soort gezet heb. De andere planten moet ik nog proberen.
 14. Oh dat is raar, mijn oude reply was blijven "hangen". Had nog een foto genomen van de stam voordat ik ze had omgehaald. Zat nog een beste dikke boom tussen (2 euro munt voor schaal): Ik weet niet of het langer laten staan nou heel veel heeft toegevoegd qua gewicht, maar ze zijn er wel wat rijper van geworden denk ik. Het is wel weer een lekker wietje. Ruikt goed. Moet nog steeds knippen helaas.
 15. Tsja, wie weet klopt het Het lijkt me stug eerlijk gezegd, maar mijn fem zaadjes waren ook allemaal "vrouwelijk zaadjes". En wie weet was mijn reguliere zaadjes oogst ook wel gewoon van een herma en dus inderdaad ook allemaal vrouw. Als ik een zooi "mannelijke zaadjes" kan vinden kan ik het wel eens proberen. Mijn tent is toch leeg.
×