Jump to content

Wietefras

Full member
 • Content Count

  5,998
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  68

Everything posted by Wietefras

 1. Een PPFD kunnen ze nogal mee vals spelen. Dat is namelijk een enkele spot meting op een bepaalde afstand tot de lamp. Als je ze meting doet in het midden onder de lamp en dan de afstand varieert dan kun je zo'n beetje elke PPFD waarde wel produceren. Een matrix van PPFD waardes is al lastiger om vals te spelen, want als ze dan de afstand te kort maken dan zie je dat de verspreiding niet genoeg is. Beste zou zijn om de PPF te krijgen (totale hoeveelheid licht geproduceert door de lamp). PPF is een vergelijkbare eenheid als lumen (PPFD is dan vergelijkbaar met lux).
 2. Ja, je moet die quantum boards veel hoger hangen dan goed verdeelde led strip lampen. Dat levert extra wandverliezen. Zeker als ze een enkel quantum board in een 60x60 tent hangen dan zie je uit metingen dat daarmee makkelijk 50% van het licht verdwijnt op de wanden. Met vier in een 120x120 tent zal dat iets van 25% zijn.
 3. Maakt het uit hoe groot je de stekken snijdt? Zo lang ze onderling maar zoveel mogelijk gelijk zijn toch?
 4. OK, ja met hydro zie je wel wat directer wat ze verbruiken. Het ging bij mij van 5 liter water per dag per m2 naar 10 liter. Later in de bloei was het ook nog steeds 8l per dag oid. Het reservoir waaruit het systeem eigenlijk een week automatisch uit aangevuld kon worden was nu dus ook nog maar genoeg voor een paar dagen. Ik had overigens de verlichting ook naar 50% gedimd toen die op 24/0 stond. Ik dacht daarmee de totale hoeveelheid licht per dag gelijk te houden.
 5. Ja het is jammer om te zien hoe een forum zo naar de kloten kan gaan als de forum eigenaar zich zo laat inpalmen voor een paar centen. Alle mensen die er wel verstand van hebben zijn weggepest en de moderatoren die regelmatig gratis spullen opgestuurd krijgen zijn laaiend enthausiast en dulden geen weerwoord. Ze "testen" spullen zonder enige kritische houding. Laat staan dat ze een verklaring geven in hoeverre het product daadwerkelijk "geweldig" zou zijn als ze resultaten laten zien die relatief slechter zijn dan met andere producten. Anyway, het forum hier draait inderdaad heel goed zonder dat de leiding zich er overmatig tegenaan bemoeit en/of ons hun producten door de strot duwt. Er zal wel wat moderatie zijn, want anders krijg je geheid gedoe over verkoop prijzen ofzo, maar het lijkt zich vooral ook zelf te modereren. Hoop dat ik hiermee niet een aantal hardwerkend edoch stille moderatoren mee tekort doe Maar goed, sorry voor de afdwaling. Was hier meer om je prachtige planten te bewonderen. Blijf het toch altijd weer iets magisch vinden hoe die zaadplanten zich zo prachtig symmetrisch ontwikkelen. Ik gebruik bij de voorgroei ook 24/0. Ook inderdaad niet zozeer omdat ze zich sneller zouden ontwikkelen, maar de temperatuur is constanter, je kan er altijd bij en je kan zonder beperking kiezen welke 12/12 periode je vervolgens neemt. Enige merkwaardige wat ik ondervind is dat ze aanzienlijk meer drinken (anderhalf tot twee keer zoveel). Ook nadat ze in de bloei zijn gegaan blijven ze meer drinken. Misschien toeval of een andere reden dat ze dat doen, maar ik heb voor zover ik weet verder niets veranderd. Zie ook geen lekkage oid.
 6. Ik weet ook niet precies hoe het zit hoor en ik ben niet meer welkom daar op .eu (door mijn ongewenste correcties op de onzin die de hoofdsponser en zijn ja-knikkers daar rondstrooien), maar inderdaad het viel mij ooit ook op dat het niet besmettelijk is. Voor zover ik begreep is dat wel anders met de echte TMV (op tabaksplanten dan)
 7. Valt wel mee inderdaad ja. Was ook nerveus over de besmettlijkheid van wat het ook moge zijn, maar heb het nooit zien over gaan naar een andere plant. Bij mij staan ze nog allemaal in dezelfde bak water ook.
 8. Je moet toch wel wat uitleg geven bij die foto's? Beetje zonde van de moeite anders. Ik ben normaal gesproken wel geinteresseerd in led topics, maar ik had verder in eerste instantie ook niet echt naar die foto's gekeken omdat nergens uitgelegd werd waar we naar kijken. Eén regeltje commentaar kan al een hoop helpen. Anyway, het ziet er strak uit allemaal en leuk dat je er toch wat uitleg bij geeft. Sommige Mean well drivers ondersteunen overigens ook wel dim-to-off. Bijvoorbeeld de ELG series of de nieuwere HLG modellen (vanaf 480W dacht ik) Maar ja, als je de drivers al hebt liggen dan schiet je daar ook niets mee op
 9. Ze voegen tegenwoordig wel vaker UV ledjes toe. In dit geval lijkt het me overigens loze marketing praat. Bij die SPYDR dingen kun je dat er blijkbaar extra bij bestellen (de UVSpec optie), maar daar betaal je extra voor. Als je dan het spectrum grafiekje ziet op die ledparadise site, dan zit daar vervolgen 0 UV in. Blijkbaar is die lamp dus juist zonder de extra UV optie. Op forums in de VS zie je hele hordes die heilig overtuigd zijn van het nut van UV licht. Het geeft je iets meer THC. Onderzoek heeft wel laten zien dat hoe meer UV hoe hoger het THC gehalte. Ik zie er het nut niet zo van. Het is namelijk nogal een gekloot mt ook risico's om dat UV erbij te krijgen en om het dan ook nog goed verdeeld te krijgen. Dan kun je wat mij betreft die moeite net zo goed steken in wat anders en zo je oogst als geheel vergroten. Heb je in absolute zin ook meer THC.
 10. Als je pH hard daalt dan lijkt me dat je hebt te maken met bacterien in je water.
 11. In plaats van die tabel hou ik gewoon aan dat ik de EC en pH zoveel mogelijk stabiel probeer te houden. Dalende EC is dan inderdaad hoger inzetten en vice versa. Dalende pH kan een bacterie zijn of dat je buffer opraakt. Dan wissel ik het water. Dat de planten niet drinken heb al helemaal nooit meegemaakt. Als je op DWC begint met een hele hoge EC dan loopt die alleen maar verder op. Hoe hou je dat onder controle vraag ik me dan af? Dan moet je dagelijks een deel van je water vervangen om dat in stand te houden.
 12. Met chloor, pond saver en wormencompostthee kun je ook prima met "warm" water werken.
 13. Ja die paarse lampen hebben doorgaans een 90 graden hoek. Dat geeft dus heel geconcentreerd licht en dan moet de lamp eigenlijk heel hoog hangen (halve meter ofzo minimaal wel) Ze zeggen inderdaad dat die albino toppen niet zo goed werken. Heb het wel gewoon opgerookt en dacht dat het eingelijk gewoon werkte, maar goed. Ik zou het niet meer precies weten eigenlijk
 14. Ja, wat Boef zegt. Dat werkte wel iets minder goed dan wormencompostthee maar dan wel veel minder viezigheid. En je hoeft het ook alleen even op te lossen in warm water en je kiept het er zo bij (aangelengd met voedingswater).
 15. Van die albino tipjes? Heb ik ook wel eens gehad (met HPS overigens) en vond het er best mooi uit zien.
 16. Bleekwater lijkt me niet. Daar zit ook wat zeepsop bij of niet? Heb wel eens gehad dat ik mijn luchtstenen ontsmet had met bleekwater en dat ik ze niet goed nagespoeld had. Zat mijn DWC bak vervolgens vol rare bubbels. Gewoon van die zwembad pillen of poeders. Ook de concentratie daarvan aanhouden. Dat is genoeg om bacterien te doden, maar de wortels kunnen er prima tegen.
 17. Met waterstof peroxide moet je veel hoger zitten dan 3ml van 3% op een liter. Zelfs dan doet het nog nauwelijks wat. Zeker niet als je al rot hebt. Zwembadchloor werkt prima. Gewoon van die pillen. Ik hield gewoon de dosering voor een zwembad aan. Ik dacht een pil per 1000l oid. Dus 1 pil oplossen in een liter water en dan 1ml per liter daarvan gebruiken, Of in eerste instantie een paar milliliter per liter. Andere optie is wormencompostthee. Heb ik ook goeie resultaten mee gehad. Alleen maakt dat wel een zooitje. Tijdens het brouwen, maar na gebruilk zit je DWC ook vol zooi.
 18. Reken op iets van 320W per vierkante meter oid. Dan is 320W voor deze kast wel heel erg veel. In plaats van een 42V driver kun je ook beter een 48V driver nenem. Of wellicht zelfs een 1050mA driver? Bijvoorbeeld een ELG-150/200-C1050 of HLG-H120/H185-C1050: https://www.tme.eu/nl/en/details/elg-150-c1050a-3y/led-power-supplies/mean-well/ https://www.tme.eu/nl/en/details/elg-200-c1050a-3y/led-power-supplies/mean-well/ https://www.tme.eu/nl/en/details/hlg-120h-c1050a/led-power-supplies/mean-well/ https://www.tme.eu/nl/en/details/hlg-185h-c1050a/led-power-supplies/mean-well/
 19. Ik zet de U profielen met 2 schroeven per kant vast op de hoek profielen. Dan kan het ook geen kant meer op. Anders hou je inderdaad altijd het risico dat het als een paralellogram opvouwt. Zelf hou ik dan ook wat ruimte tussen de uiteinden van de U-profielen open zodat daar de bedrading langs kan.
 20. Die KIND lampen zijn ook gewoon Chinese armaturen die ze dan voor 3 keer de prijs hier doorverkopen. Dat is je reinste oplichterij. In de VS zijn er zat kweekverslagen met dit soort goedkope burple lampen. Vaak zijn de kwekers er dan nog positief over ook, omdat 1 op 1 er nog wel mee te halen is. Alleen staat dat dan natuurlijk niet in verhouding tot de prijs. De truc is vaak ook dat die goedkope lampen op een veel te groot oppevlak gehangen worden. Lagere intensiteit licht is efficienter qua opbrengst. Alleen is je wiet dan wel vooral fluffy. Als je een HPS boven 2 keer het oppervlak hangt waar die voor bedoeld is kom je ook wel aan de 1.5g/W. Overigens zou paars licht juist efficienter zijn dan wit licht. Dus het gaat hem niet zozeer om de kleur. Het probleem is alleen dat een efficiente paarse lamp heel duur is. Voor een derde van de prijs bouw je zelf een led strip lamp met warm wit licht.
 21. Het hangt ook van het systeem af hoe vaak je moet verversen. Met een undercurrent systeem zou je langer kunnen doen met dezelfde hoeveelheid water. Als de pH of EC teveel gaan zwabberen dan is het sowiso aan te raden om te wisselen. Let ook op met wortelrot. Dat is potentieel een groter gevaar dan een beetje onbalans in je voeding.
 22. Je kan die 28cm strips ook op een groter profiel achter elkaar monteren. Heb je ook 56cm. Hoe dan ook, ziet er goed uit.
 23. Ja die KIND kwam heel erg slecht uit de tests. Plus dus bij wat kweekverslagen. Als je dat soort bedragen wilt betalen voor de lamp dan is de Fluence SPYDR wellicht een optie. Head Honcho haalt daar heel goede resulaten mee. Zelfbouw is een stuk goedkoper, maar uiteraard ook wel wat werk. Al is het in elkaar zetten van een lamp met led strips ook weer niet zo moeilijk. Strips op alu profielen schroeven, aansluiten op de driver, ophangen en gaan.
×
×
 • Create New...