Jump to content

Wietefras

Full member
 • Content Count

  6,421
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  69

Everything posted by Wietefras

 1. Je zou Heath's vertical grows (Heath Robinson) eens moeten opzoeken. Ik had even gekeken, maar de thread op Rollitup heeft geen plaatjes meer. https://www.rollitup.org/t/heaths-flooded-tube-vertical.149998/ Die kweekte met de planten in een 1.2m diameter cirkel en dan 0,8m hoog per 600W HPS lamp. Hij beweerde daar 2g/W mee te halen. Wel met 36 planten per lamp dan ook. Dat hele buizencomplex ziet er wel enorm bewerkelijk en foutgevoelig uit. Moet ook een drama zijn om nog behoorlijk bij de planten te komen. Truc is ook wel dat je dan met een hele lage lichtintensiteit kweekt over een groter oppervlak. Wat de opbrengst zou verhogen. Zeg iets van 350umol/s/m2 over een cilinder met oppervlak van 3m in plaats van 650umol/s/m2 over een vlak vierkant van 1,44m2. Plus natuurlijk nog het verschil in licht verliezen. Met led heb je de reflector verliezen al niet en de wandverliezen zijn ook niet echt hoog. Dus dan zal je daar wel niet veel op winnen inderdaad. Het ging mij ook vooral om het beperken van de hoogte. Je kan dan makkelijker twee kweekruimtes stapelen. Plus dus waterwarmtewinning leek me veel eenvoudiger met een verticaal systeem dan een zooi met water gevulde buizen die over alles heen hangen en moeten kunnen verstellen in hoogte.
 2. Je hebt nog steeds wandverliezen. Al zou het dan wellicht plafond en vloer verliezen zijn, maar het komt op hetzelfde neer. Het punt is dat je dan geen reflector nodig hebt op de HPS bulb. Dat scheelt in reflectorverlies. De reflector van een HPS vreet minstens 18% van het licht op (bij een Gavita Pro) en met een simpeler kapje nog veel meer. Daar zit hem bij HPS de winst. Een ander voordeel is dat je met een wat kleinere "voetafdruk" zou kunnen werken. Mijn eigen insteek was ooit om er qua hoogte wat ruimte mee te winnen. Je hebt de lamp er niet boven hangen, dus de tent kan lager zijn. Plus waterkoeling leek me makkelijker te realiseren als de lamp "naast" de planten staat. Heb nog onderdelen liggen voor een vertikale led strip lamp met waterkoeling (of eigenlijk waterwarmtewinning), maar het is er (nog) nooit van gekomen
 3. Ik haal liever de drivers bij tme.eu. Scheelt een hoop op de prijs. Maar ja, het is inderdaad wel een beetje afhankelijk van waar ze op voorraad zijn.
 4. Tsja hempy bucket is eigenlijk een versimpelde copie van de dutch/bato bucket. Het is geen nft.
 5. Wiet decarboxyleert al (heel langzaam) bij kamer temperatuur. Het gaat stukken sneller als je het warmer maakt. Bij 80C duurt het nog steeds uren. CBDA duurt iets van twee keer zo lang bij dezelfde temperatuur vergeleken met THCA. Om dat te compenseren kun je het wat warmer doen als je een hoog gedeelte aan CBD verwacht. Zijn helaas ook heel verschillende grafieken voor hoe snel het gaat. Ik heb tussen de 5 en 80 minuten gezien.
 6. Dis adjustawings zijn helaas weer vrij inefficient door hun ontwerp. Professionele kappen zoals de HR96 (oid) van Gavita zijn een stuk efficienter. Alle kappen worden vies. Zeker als je sproeit, maar ook als je dat niet doet.
 7. Dat is volgens mij ook mediumloos inderdaad hoor. De plant groeit niet in die korrels. Die houden haar alleen overeind.
 8. Ik laat mijn planten ook wel door het armatuur heen groeien. Die paar toppen die er dan boven uitsteken komen toch ook wel mee en dan heb ik meer licht over op de planten eronder dan als ik de lamp hoger hang. Alles is een compromis.
 9. Op 12,5 cm heb je met die lamp niet de juiste uniformiteit. Hooguit als je hem in een 120x120 tent hangt, maar dan zul je inderdaad moeten dimmen. Het principe is dus niet "zo dicht mogelijk erop", maar "op de minimale hoogte waarop je een uniforme lichtverdeling hebt over het gehele oppervlak"
 10. Dat kan zijn, maar dan moet je de lamp dimmen. De hoogte van de lamp is daar niet relevant bij als je die op de correcte hoogte hebt hangen voor de juiste uniformiteit van de lichtverdeling. Die Zeus kan ook niet op 10cm hangen met nog een juiste lichtverdeling voor 150x150. Die moet een stuk hoger om de afstand van het armatuur tot de wanden te overbruggen. Het principe is overigens niet "zo dicht mogelijk erop", maar "op de minimale hoogte waarop je een uniforme lichtverdeling hebt over het gehele oppervlak" Als je een lamp hebt die op 10cm kan hangen met de correcte lichtverdeling dan heb je gewoon een te zware lamp als je teveel licht op de planten krijgt. Als je veel licht ophangt dan kan er een extra eis zijn dat je het maximum onder een bepaalde grens wilt houden, maar met een 600W lamp per 150x150 opprvlak is dat niet echt iets om rekening mee te houden.
 11. Je hangt de lamp op de hoogte dat je correcte uniformiteit hebt. Volgens de stelregel van Gavita is dat als de donkere plekken dan nog minimaal 80% van het gemiddelde ontvangen. Als je 6 strips hebt op 150cm dan moet iedere strip dus 25cm belichten. Dat is dus slechts 12,5cm links en 12,5 cm rechts van de strip. Dat bereik je al met de strip op 12,5cm hoog. Op de middelpunten tussen de twee strips heb je dan ook overlap van de strip ernaast (of reflectie van de wanden). Probleem zit hem erin dat die fabrieks lampen niet helemaal tot aan de randen gaan. Dus dan moet je die afstand nemen. Je moet namelijk altijd zorgen dat het licht goed verdeeld zit over de maximale afstand tussen lichtpunten of lichtpunt en de wand.
 12. Nee, je hangt de lamp op de correcte hoogte voor het gewenste oppervlak, uniformiteit en het ontwerp van de lamp. Je hebt altijd wandverlies. Behalve als je geen wanden hebt, maar dan verdwijnt het licht nog veel harder.
 13. Afhankelijk van of je sproeit oid kan de kap ook 10% verliezen na een jaar.
 14. De hoogte van de lamp bepaald hoe ver je het licht verspreid. Als je de lamp hoger hangt dan nodig is voor je kweekoppervlak dan verspil je het licht op de wanden. Het is dus niet dat de lamp er zo dicht mogelijk op moet, maar dat je de lamp niet hoger moet hangen dan nodig is voor de uniformiiteit van de lichtverdeling. Die Zeus pro 600W zou prima op 25cm moeten kunnen, maar daar is het helaas net te klein voor ontworpen. Daardoor krijg je een donkerdere rand langs de wanden. Om dat te compenseren moet het twee keer zo hoog hangen als wanneer het net iets beter zou passen bij de ruimte. Alles is een compromis. Hoe hoger de lamp hoe unfirmormer het licht verspreid, maar dan ook hoe meer licht je verliest op de wanden (let wel dat verhaal over kwadratische afname gaat daarbij niet op) Met de temperatuur net zo overigens. Hogere temperatuur heeft voordelen voro de effic
 15. Zou zweren dat iemand dat hier al een keer gedaan had, maar kan ook een ander forum zijn geweest. Alcohol (ethanol) kookt bij 80C ofzo, dus hoger dan dat zul je het niet krijgen. Dat is wellicht ook wel wat te laag om de boel te decarboxyleren?
 16. Nee zo werkt dat ook weer niet. De mindere geleiding geeft hooguit meer temperatuurverschil tussen waar de leds zitten en de uiteinden van de koeling. Dat is dus vooral een probleem als je de warmte moet transporteren. Bijvoorbeeld bij een (zware) COB is dat heel belangrijk. Die warmte moet dan weg bij de COB. Bij een ledstrip zit de warmte al flink verdeeld en dan lijkt de geleiding me niet zo belangrijk. Het gaat om de stabiele temperatuur die het geheel krijgt als het draait. Een verwarming is ook niet van aluminium. Ik denk dat als je dubbel het oppervlak hebt met staal dat je dan al beter af zult zijn als met aluminium. Maar goed, dat is ook maar een gok.
 17. Die profielen hebben meer koeloppervlak dan een platte alu strip
 18. Die warmtegeleiding zal toch het probleem niet zijn? Dat lijkt me meer een probleem als je een zware COB op het materiaal monteert en je de geleiding nodig hebt om al die warmte weg te transporteren naar de koelvinnen. Deze TCI strips doen het namelijk ook prima zonder heat sink. Althans ik heb mensen daar armaturen van zien maken met alleen op de kopse kanten bevestiging. Ik vond het dan alleen teveel doorhangen. Die strips zijn nogal flexibel
 19. Het zal er ook vanaf hangen of je de intensiteit verhoogt. Als je dezelfde hoeveelheid licht gebruikt met LED als daarvoor met HPS dan zal je EC niet hoeven te veranderen. Als je veel meer (of minder) licht geeft dan moet je daar normaal gesproken wel je EC op aanpassen inderdaad.
 20. Het hagt er ook wel vanaf of er al veel Calcium in de voeding zit of niet. Met Calcinit en Yara bruin heb ik al vrij veel Ca in de voeding en dan is extra calcium niet nodig. Met andere voedingen had ik het wel nodig.
 21. Zag net weer wat nieuws langs komen. Nano-led: https://physicsworld.com/a/nanoscale-led-shines-brighter/ Hier een wat ouder artikeltje van de TU Eindhoven https://www.tue.nl/en/news/news-overview/02-02-2017-1000-times-more-efficient-nano-led-opens-door-to-faster-microchips/ Efficienter en heeft geed of minder last van "efficiency droop" (dat je bij meer strom sterk minder efficientie krijgt)
 22. Geel licht kan weer voor andere terenen zorgen. Is misschien ook maar net waar je naar op zoek bent.
 23. Wat een schitterend systeem zeg. Planten zijn ook prachtig natuurlijk
×
×
 • Create New...