Jump to content

Wietefras

Full member
 • Content Count

  6,289
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  68

Everything posted by Wietefras

 1. 3.0umol/J is gewoon haalbaar hoor. Fluence/BML is nooit een echte voorloper geweest op efficientie. Dat zou hun armaturen alleen maar nog duurder maken. Leuke vergelijkingssite. Alleen missen er nog wel wat nieuwe armaturen. LM301B en LM301H zijn technisch gezien dezelfde techniek. De H is alleen afgewerkt met een "horticulture" coating die beter tegen zwavel kan.
 2. Wat is het aandeel aan Ca in die nieuwe voeding die je gaat gebruiken? Als dat al vrij hoog is dan zou je ook kunnen afwachten of je uberhaupt calcium tekorten ziet. Als het vergelijkbaar is wat je met Omnipotent had dan zal je nu inderdaad ook wel weer extra Ca nodig gaan hebben.
 3. Die quote van Omnipotent lijkt van mij afkomstig? Dan zal dat wel kloppen Dus dan doet Omni een ratio van 2.5:1 Daar ga je al. Wat is dan die heilige ratio? Iets in die buurt is wat ik wel ook aan hield. FloraNova heeft iets van 2:1 als ratio. Dus wellicht dat ik daarom dan nooit magnesium problemen zag en eerder wel calcium. Eigenlijk met andere woorden dan, het heeft niet zoveel zin om alleen naar die Ca:Mg ratio te kijken. Met Calcinit heb ik nu echter echter ruim voldoende calcium en zit ik eerder op een Ca:Mg ratio van 6:1 tijdens de groei en 4:1 tijdens de bloei. Buiten dat is ook de Ca ratio ten opzicht van de rest een stuk hoger. Het punt is dat die voedingen doorgaans voor HPS licht zijn ontwikkeld. Met led heb je iets minder Ca opname en dus zul je doorgaans zien dat je wat extra Ca moet mee geven. Ook wat extra Mg meegeven zal geen kwaad kunnen, maar ik zag daar de zin niet zo van. En heb er ook nooit iets van gemerkt dat het problemen gaf om dat niet te doen. Als er al relatief veel Ca in de gebruikte voeding zit dan hoef je helemaal niets bij te doseren, maar wat is dan relatief veel? Met GHE FN zit je op iets van 7:1 van alle meststoffen tegen Ca.Met Yara kom ik bij het Racker schema uit op tussen de 5:1 en 7:1 voor Ca ten opzichte van het totaal.
 4. Dat is wel een heel oud model? Die heb ik nog in mijn lijstje staan van jaren geleden (met Kind led en Spectrum king) met een toendertijd "redelijke" efficientie van 1.9umol/s/W.
 5. Zo'n EC motor is zuiniger inderdaad en je kunt ze veel makkelijker dimmen. Vooral ook zonder brom. Die van mij kan ik dimmen met een Arduino bordje en zo traag laten lopen als een hamsterwiel. Over het hele bereik geen brom te horen. De truc is dat het een DC motor is in plaats van AC.
 6. En wat als al die voedingslijnen onderling een geheel andere ratio gebruiken? Het is "belangrijk" ja, maar het is zeker geen vaste ratio waar je je altijd aan moet houden. Hoe dan ook, als je een calcium gebrek ziet bij je plant en geen magnesiumgebrek, dan heeft het geen zin om ook magnesium bij te geven. En vice versa bij een magnesium gebrek
 7. Ik geef eigenlijk ook "los" calcium. Ofwel uit calciumnitraat, Ca 15 of uit opgeloste zeewierkalk korrels (daar zit wel wat magnesium in). Er zijn ook flinke variaties in wat de Ca:Mg ratio is in de verschillende voedingslijnen. Het hangt natuurlijk ook wel weer af van wat voor kweek het is. Hydro, cocos en aarde zullen toch andere calcium behoeftes hebben. Je ziet toch snel genoeg of je magnesium en/of calcium tekorten krijgt? De eerste keer is dat wat aftasten, maar daarna weet je wel wat je toe moet voegen? Ik heb zelf onder led geen magnesium tekorten gezien, maar dat kan ook zijn omdat er al voldoende van in de gebruikte voeding zat. Met TL had ik vreemd genoeg wel vrijwel altijd magnesium tekorten (tijdens het voorgroeien). Dus ik heb ook beide los (van BioNova)
 8. Mooie opzet. Ben benieuwd naar die Gavita lampen.
 9. Extra UV of ver rood ziet je inderdaad ook leuke experimenten mee. Ik had zelf niet zulke heel denderende ervaringen met extra verrood. Vond de planten er vooral hoger van worden. Meer eigenlijk niet.
 10. Ja al dat soort leds met een fluorescerende coating erop (die gele laag met daaronder blauwe leds) komt min of meer hetzelfde licht vanaf. 3500K en 4000K geeft volgens de specs wat meer lumen dan 3000K, maar als je dat vertaalt naar PAR licht dan is het verschil verwaarloosbaar. Voor planten telt bovendien ook het aantal photonen zwaarder mee. Blauwe photonen dragen meer energie (kortere golflengte). Als je kijkt naar de McCree curve dan is blauw licht ook duidelijk minder effectief voor de photosynthese dan rood licht. Onderstaand grafiekje is uit een onderzoek waar ondermeer Bugbee aan mee werkte (bekend onderzoeker van onder meer effecten van licht op planten). Het laat zien wat de relatie is tussen percentage blauw licht in het spectrum en de uiteindelijke opbrengst: Kleuren: Oranje =3000K, Grijs=3500K en cyaan=4000K. Roze/Paars licht is paars Vormen: cirkel =200PPFD en driehoek=500PPFD (dus cirkels zijn niet relevant voor ons) Horizontale schaal, percentage blauw in het spectrum. Hoe meer blauw hoe verder naar rechts. Vertikale schaal is opbrengst in droge massa Dus je ziet dat naar mate er meer blauw in het spectrum zit dat de oogst afneemt. Afgezien van bij een bladgroente als sla (wat dan wellicht weer aangeeft dat je bij voorgroeien wel wat voordeel hebt met wat meer blauw). Komt ook bij dat blauw licht dan weer wel zorgt voor meer chlorofyl in de plant. Waabij ik dan denk dat het minder goed zal smaken. Dat is namelijk dat bittere smaakje in wiet. Andere onderzoeken lieten ook zien dat tomaten onder meer rood licht een zoeter resultaat opleveren. Dus er zijn wat (vage) aanwijzingen dat je ook een beter smakend product krijgt van wat meer rood in het spectrum. Maar goed, in al dat soort ondezoeken zie je cannabis niet terug. Dus in hoeverre heet daar dan voor opgaat is maar afwachten. Aan de andere kant je ziet wel duidelijk de trends over meerdere (vergelijkbare) planten dus ik ga daar dan toch maar een beetje op af.
 11. Oranje =3000K, Grijs=3500K en cyaan=4000K. Roze/Paars licht is paars cirkel =200PPFD en driehoek=500PPFD Horizontale schaal, percentage blauw in het spectrum. He meer blauw hoe verder naar rechts. Vertikale schaal is opbrengst in droge massa
 12. Wietefras

  LED

 13. Ja dat spectrum geeft ook van die oeverloze discussies. Ik heb ooit één vergelijking gezien waar iemand met extra rood wel echt een mooier resultaat liet zien, maar dat was dan weer vergeleken met 3500K. Die had er ook extra infrarood leds bij omdat wat extra warmte straling op de planten juist een beter resultaat zou geven. Hij gaf er geen eindresultaat hij dus of het nou alleen de kweek versnelde of dat hij er ook meer en/of betere oogst vanaf kreeg weet je dan niet. Zo'n enkele foto halverwege de bloei waarbij de ene kant een stuk voor ligt op de ander wil nog niet zeggen dat het uiteindelijke resultaat daadwerkelijk "beter" is. Met die CRI 90 leds (of met extra ver rood erbij) zie je dat ook vaak dat ze eerder bloei vertonen en dat de kweek ook korter duurt. Uiteindelijk oogsten ze dan gemiddeld minder en de oogst ziet er ook wat minder compact uit. Dan draai ik wel een paar dagen of een weekje langer.
 14. Ah sorry, dacht dat je het plausibel vond dat het wel kon. Verkeerd gelezen
 15. Hoe kun je nou verder koelen dan de temperatuur van de lucht waarmee je koelt? Dan kan alleen maar als je alu profielen verdampen oid.
 16. Stralingswarmte van een alu profiel van 45C? Dan moet je het wel heel dicht op je planten hebben hangen. Kees heeft gewoon gelijk.
 17. 25C ga je niet halen, want het is in de tent al rond de 28C. Je zult met passieve koeling toch altijd nog nog wel een stuk hoger dan de omgevingstemperatuur in de tent uit komen. Dus het zal eerder richting de 40C zijn. Tegen rond de 50C zonder die extra opzet. Hoe dichter je bij de omgevingstemperatuur komt hoe lastiger het wordt om nog verder te koelen. 25C is echt alleen te doen door heel kort de led aan te zetten. Ze pulsen dan het led licht om te zorgen dat de temperatuur niet oploopt. 55C is een meer realistische temperatuur in het gebruik en daarom testen ze tegenwoordig op die temperatuur de leds. En ja die temperatuur scheelt maar vrij weinig. Als je van 50C naar 40C zou gaan dan geeft dat 0,7% extra licht. Dus daarom is er niet zoveel aandacht voor, maar als je een procentje meer oogst zou hebben dan tikt dat toch wel aan natuurlijk.
 18. Tsja het levert je iets vab 65% meer oppervlak op. Ruim het dubbele van de 40mm U-profielen die we meestal pakken. Dus je zal zeker wel een stuk beter koelen hiermee ja. Het is ergens wel jammer dat je niet gewoon 80mm profielen kan kopen om het oppervlak te verdubbelen zonder al dat gepriegel met profielen in profielen plakken. Of dat je gewoon echte heat sink strips kan kopen tegen een normale prijs. In de VS kopen ze die zooi voor een "habbekrats".
 19. Als je ze in zo'n propegator met doorzichtig deksel zet zit je ook op 100% toch? Zelf vind ik het belangrijker dat de methode voor mij goed werkt. Of het dan 5 dagen of 10 dagen duurt voordat ze goed geworteld zijn zal me verder een zorg zijn eigenlijk. Je hebt er verder toch geen omkijken naar? Ik zet ze zelf wel het liefst op een bak water. Dan verleppen ze niet en hebben ze ook geen hoge LV nodig. Daarmee duurt het dan wel een paar dagen langer voordat ze wortelen, maar dat maakt me dus niet zo uit.
 20. Op Rollitup zijn er wel al een paar kwekers bezig met die Optic Slim 600H: https://www.rollitup.org/t/post-your-optic-led-grows.979038/post-15254047
 21. Lekker bezig! Op Rollitup zijn er ook een paar die profielen in elkaar gedaan hadden voor extra koeling. Het zal wel wat extra geven inderdaad. Het leek me zelf teveel werk. Je moet het dan ook haast wel gaan plakken, want als je schroeven gebruikt dan zitten die weer in de weg.
×
×
 • Create New...