Jump to content

Wietefras

Full member
 • Content Count

  6,041
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  68

Everything posted by Wietefras

 1. Ja, dat heeft inderdaad een (marginaal) effect, zoals ik ook al zei. Dat kun je zien in bijvoorbeeld de McCree grafieken. Dat heeft overigens niets met foton spin te maken, maar met verschillen in absorptie door de plant en in energie dichheid van photonen van verschillende golflengtes. Dat is ook in de realiteit getest en HPS licht is dan ook zeg 5% efficienter voor de planten dan 4000K led licht. Big deal als je in plaats daarvan twee keer zoveel fotonen per Joule krijgt met led. Dat is het wel. Ik heb her en der wat donkere vlekken op mijn lichaam, maar daarmee ben ik nog geen neger. Dat noemen we moedervlekken. Ik kan mijn ogen dichtknijpen, maar dat maakt me geen chinees. Bij planten wordt C3 of C4 bepaald door het aantal koolstof atomen in het product van de fotosynthese. Dat sommige C3 planten daarnaast een trucje (met het licht aan!) van een C4 plant kunnen nadoen maakt ze ook geen C4 plant of zegt dat ze nachtrust nodig hebben. Een Cannabis plant heeft gewoon geen rust nodig. Dat is een aangetoond feit en dus pure realiteit. Je kan een hele kweek doen op 24/0 (met de juiste auto's). C3 planten kunnen sowieso beter overweg met hoge CO2 concentraties. Alleen wat minder met hogere temperaturen en extreem veel licht.
 2. Op een chilipeper forum zijn ze ooit aan de slag geslagen met Hydro Buddy om echt een compleet eigen voeding te maken uit de basis stoffen. Dat is wel helemaal next level.
 3. Kom nou toch! Cannabis is een C3 plant. Dat sommige C3 planten ook een C4 trucje kunnen maakt het niet een C3 plant. Cannabis planten hebben geen rust nodig. Nogmaals, mensen doen hele kweken op 24/0.
 4. Ja ik heb doorgaans het filter dan aan de uitgang van de afzuiger. Voorfilter is de stofhoes. Al heb ik ook wel het filter in de tent op de grond gezet (of eigenlijk op/tussen de kweekbakken gelegd). Dus dan is het wel een meer reguliere aansluiting, maar dat is in de praktijk niet handig want dat filter zit dan in de weg en kan nat worden. Je kan ook een inline filter kopen (of maken). Dat is mijn plan wel ooit nog. Zeker een slakkenhuis afzuiger is efficienter bij het afzuigen door een filter dan uitblazen door dat filter. @Kluns Heh ik heb er geen foto's van. De simpelste vorm is gewoon een afzuiger die op de grond staat. Je hebt toch openingen onderaan in de tent? Als je daar de afzuiger op aansluit zuig je van onder af.
 5. Dat slaat echt helemaal nergens op. De fotonenintensiteit wordt gegeven door de umol/s/m2 metingen. Of zoals je wilt umol/s. 2400umol/s is 2400umol/s. Of het nou uit HPS, led of een laser komt. Bij HPS heb je wel meer IR straling. Bij led is dat nauwelijks aanwezig in het uitgestraalde spectrum en bij HPS is dat een aanzienlijk deel. Dat geeft warmer blad direct onder de lamp en daardoor daar wat meer verdamping, maar dat is maar een klein verschil. Er zijn zat wetenschappijke tests gedaan met als uitkomst dat led licht bijna net zo efficient is al HPS licht. Het is wel dat hoe warmer het spectrum, hoe efficienter de fotosynthese in de plant werkt. 3000K is een paar procent efficienter dan 4000K en 2700K weer efficienter dan 3000K en HPS met 2000K is nog efficienter. Per foton. Dat scheelt iets van 5%. Dat soort verschillen zie je uit correlatie tussen de McCree grafiek en het uitgestraalde spectrum van de lamp. Een led is alleen twee keer zo efficient in het produceren van licht dus als je gewoon 5% meer fotonen produceert met je leds dan zit je weer gelijk met die HPS en bespaar je nog steeds een berg stroom. Buiten dat, wat cannarie ook aanhaalt, het licht is veel diffuser met leds. Het komt verspreid van alle kanten op de de plant af en schiet dus makkelijk tussen de bladeren door. in plaats van een enkele bundel van recht boven de plant. De plant richt dan het blad op de bundel en al het licht wordt geblokkeert voor verdere doorgang. Kijk maar eens van recht boven je planten naar beneden. Hoe ver kijk je dan het gewas in? Nauwelijkls. Je zien alleen het bovenste bladerdek. Kijk nou eens van schuin onder een hoek naar de planten. Hoe ver kom je dan het gewas in? Juist ja, onder een hoek kom je veel verder. Dat is de extra poenetratie die goedverdeelde led bronnen je geven.
 6. Door de afzuiger onder aan de tent aan te sluiten in plaats van bovenaan. Ik heb bijvoorbeeld wel gewoon de afzuiger op de grond gezet en dan het filter buiten de tent. Maar ook wel een slang van boven naar beneden. Of een achterwand met afzuiging daar doorheen. Overigens ook circulatie bovenin is dan nog belangrijk. Denk ik zelf
 7. Waarom denk je dat er zo'n klein bereik is? Er zal wel ergens een ondergrens zijn, maar die is echt heel laag. Nee, waarom zou dat zijn? Het enige waar ze met paralel aansluiten wel voor waarschuwen is dat je verschillen kan krijgen in intensiteit tussen de strips. Als de weerstand per strip afwijkt (ergens in de bedrading of in de strip) dan krijg je verschillen. Je kan bijvoorbeeld op de strips doorlussen van de ene naar de andere, maar dat geeft blijkbaar wel als effect dat de strips steeds minder fel gaan draaien naar mate ze verder in de keten zitten. Gaat om heel kleine veschillen die je ook met het blote oog niet ziet, maar je kan dat dus voorkomen door alle strips direct van de driver te bedraden. Dat werkt prima. Er kan een minimal kleurverschuiving zijn, maar dat zie je met het blote oog al niet. HGL-185-48 bestaat niet.
 8. Nee niet echt. Ze krijgen evenveel licht per dag. Ze drinken wel (veel) meer, maar de EC is ook navernant lager. Per saldo scheelt het qua ontwikkeling van de plant niet veel. Dat is allemaal gewoon niet waar. Cannabis is een C3 plant. Ze hebben geen rust nodig. Ze hebben ook niet meer stress van langer licht. 18/6 is niet "het beste", maar hooguit een compromis wat voor de doorsnee kweek het "beste compromis" zou kunnen zijn. Dat is dan vooral omdat meer licht geven in de groei inderdaad minder efficient is. Dat doe ik dus precies niet. Ze krijgen evenveel licht. Er zijn ook kwekers die de hele kweek op 24/0 doen (met auto's) met prima resultaten.
 9. Er is met leds wel iets minder verdamping, maar het valt heel mee. Het is zeker niet de helft. Ik merk doorgaans wel dat de planten iets minder verdampen en dat er daarom ook een iets hogere Calcium ratio nodig is in de voeding. Penetratie van het licht is juist beter met led. Het licht komt namelijk uit veel meer verschillende hoeken en dan kan het licht dus veel makkelijker door het bladerdek heen. Dat je minder verdamping hebt met leds komt door de doorgaans lagere temperatuur en verminderde directe warmtestraling van de lamp op het gewas. Dat je een hogere LV hebt met led komt doordat je doorgaans veel minder afzuigt met leds. Anders valt de temperatuur te ver omlaag. Het gaat namelijk voornamelijk om convectie warmte en die trek je zo de tent uit (stijgt vanzelf op richting de afzuiger). Ik trek zoals Kees A zegt daarom inderdaad de (warme) lucht door de planten en zuig van onder af. Dat geeft een wat hogere temperatuur ook onder het gewas
 10. GHE FloraNova beviel me goed, maar ik werk nu met meer losse producten en meng naar de verhoudingen die mij het beste lijken voor de fase (en me een stabiele pH geven)
 11. Er zijn blijkbaar wel meerdere wegen die naar Rome leiden, maar toch ook weer niet alle. Ik bemerkte namelijk ook wel flinke verschillen op basis van alleen andere voeding. In dezelfde tent de ene helft op de ene voeding en de andere helft op de andere, had ik aan de ene kant iets van 1,5g/W en aan de andere 1g/W. Planten aan de kant met de lagere opbrengst waren wel beter ontwikkeld (dikkere stammen), maar leverden dus toch minder oogst. Denk vooral door relatief teveel N tijdens de bloei.
 12. Ja gewoon van 24/0 naar 12/12. 24/0 geeft een stabieler klimaat, ze strekken minder en je kan altijd nog vrij kiezen op welke tijd je ze in de 12/12 zet. Schok heb ik nooit iets van gemerkt. Nachtrust hebben ze niet nodig.
 13. Ja, dat doorneuzen van de specs van voedingen heb ik ook ooit gedaan. Het is verbazingwekkend hoe enorm verschillend die NPK+ ratio's zijn. Er is blijkbaar niemand die echt weet wat er nou het beste werkt
 14. Het lijkt me inderdaad niet de bedoeling dat het licht zomaar aan gaat na een stroomstoring. Misschien dat Gavita je kan helpen? Wellicht is er ergens een setting in die controller om het gedrag aan te passen? Ik weet van andere tijdklokken dat je kan instellen of je de lichten aan of uit kan kiezen na een stroomstoring. Beide kan namelijk een probleem zijn. In de groei wil je namelijke weer niet dat de lamp lang uit gaat.
 15. Lol, ja je moet niet teveel tegelijk veranderen. Het is gewoon leuk om wat te experimenteren. Als vind ik het experimenteren met voeding wel het lastigste om op waarde te schatten. Maar ik heb wel heel duidelijk verschillen gezien. Veel meer dan ik vooraf verwacht had. Niet alleen in gewicht, maar ook inderdaad in bouw van de planten.
 16. Ja, maar diezelfde wondjes kunnen toch tijdens de groei ook al schimmels binnen laten? Waarom zou dat alleen in de bloei gebeuren? Die schimmel zit er dan in en dat komt dan tot uiting als de plant zijn vocht niet kwijt kan en dat wordt nou juist verergerd als je tent te vol zit. Het is waarschijnlijk eerder lastig om de boel nu nog op te schonen zonder ervoor te zorgen dat de hele boel gaat omkieperen, maar ik zou het zeker niet achterweg laten uit het oogpunt van schimmel. Juist eerder andersom. Wat ik wel heb gehad is dat ik ging snoieien en dat vervolgens de planten niet meer overeind bleven staan, maar ik haal er zonder problemen ook laat in de bloei nog kansloze takken onder uit (als ik er goed bij kan althans). Probeer wel te kijken hoe (te) vol het zat tijdens de groei en welke takken zich uiteindelijk het beste ontwikkelden op de plant om dan bij een volgende kweek steeds beter te zorgen dat je alleen de best ontwikkelende takken laat zitten. Dat is althans mijn "bro science". Op basis van het idee dat mainlining naar mijn bevindingen echt werkt.
 17. Ja dat is dan wel heel kort, maar inderdaad
 18. Hangt er een beetje vanaf. Als het echt te vol zit wel. Als de planten teveel tegen elkaar aan hangen en de lucht er niet goed tussendoor kan dan krijg mogelijk "zweetplekken". Dat lijkt me toch gevaarlijker dan een wondje waar dan toevallig een schimmel in vliegt. Maar goed, als ze echt zo groot zijn dan kom je er ook gewoon haast niet meer bij. Dan zou ik inderdaad eerder een volgende keer vooraf al wat corrigerende maatregelen dan dat ik nu nog de boel ga slopen. Ik snap vooral niet zo goed waarom je denkt dat dieven qua schimmel infectie nu gevaarlijker zou zijn dan eerder in de kweek? Maakt toch niet uit wanneer die schimmel in de plant komt?
 19. Ja de vraag van Kees was hoe je een PPFD van 1500umol/s/m2 zou kunnen halen. Lijkt mij ook geen goed idee, maar op zich misschien ook wel een interessant experiment. Met leds kun je zoiets veel makkelijker doen dan met HPS. Ik heb wel een keer iets van 1200umol/s/m2 geprobeerd. Dat gaf wel hele dikke toppen, maar ook toprot en ik vond het veel lastiger om de boel goed in het gareel te houden . DLI is niet echt relevant als je het alleen over de bloei hebt. Als je de intensiteit vermenigvuldigd met het aantal uur en het aantal uur is altijd 12 dan hoef je dus alleen naar de intensiteit te kijken. Planten hebben een enorm aanpassend vermogen. Als je er genoeg voeding in weet te krijgen dan kunnen ze best veel licht aan. Maar goed, het is wel een gedoe en je moet ze verdome goed in de gaten houden. Ik hou zelf wel de DLI tussen groei fase en bloei fase het liefst constant. Dat komt er dan op neer dat ik tijdens de groei fase 24/0 doe op 50% gedimde lampen. Dan krijgen ze per dag net zoveel licht als ik overschakel naar de bloei. Dat geeft veel minder schok en de voedingsopname blijft dan veel stabieler. Anders zat ik iedere keer te klooien om de voeding aan te passen na het overschakelen naar 12/12. Als je HPS met led wilt vergelijken dan kun je dat het beste meten in de tent, maar reken bij HPS op een lichtopbrengst van 1,3umol/s/W (efficientie van de bulb minus de reflector verliezen). Bij een led heb je geen reflector en dan is de lichtopbrengst dus gewoon hetzelfde als wat er uit de strips komt. dus bij een H inFlux iets van 2,6 tot 2,8 umol/s/W. HPS geeft ook wel meer wandverliezen omdat die veel hoger zal hangen dan leds en doorgaans hebben die reflectorkappen een veel grotere spreadingshoek. Maar goed, lang verhaal nog langer :), zelfs als je uitgaat van 1,3umol/J voor HPS tegen 2,6umol/J voor die led strips dan heb je dus maar half zoveel watt nodig aan leds vergeleken met HPS inderdaad.
 20. Als je geen doorluchting van het gewas hebt krijg je juist schimmel. Heb ook nog nooit gemerkt dat dieven schimmel gaf. Ik heb eerder schimmel in de planten waar ik niet goed bij kan en die ik niet kan dieven.
 21. Eventjes wat extra licht in de donker periode raken ze niet meteen hun bloei van kwijt toch?
 22. Tsja, ik stuur zelf inderdaad wel de voeding gedurende de gehele cyclus. De pest is, het is heel lastig om zeker te weten dat je aanpassingen werken. Ik zag inderdaad wel positieve effecten door de ratio's aan te passen, maar soms ook juist negatieve hoor. Er gaat echt nog wel wat werk in zitten voordat je het duidelijk beter doet dan de voeding volgens de aanwijzingen te gebruiken. Het probleem met de pH is ook niet zozeer dat de pH wat afwijkt, maar dat die haast niet onder controle te houden is als je die ratio niet goed houdt. Die gaat dan continu omhoog of omlaag en dat is echt heel lastig corrigeren. Zelf kies ik er dan liever voor om de ionen ratio wat aan te passen zodat de pH weer stabieler wordt. Dat lijkt me dan eigenlijk mogelijk als je ook andere componenten gebruikt dan alleen die A en B. Maar goed, je kan het toch gewoon een keer proberen?
 23. Tsja het gaat ook wel zonder, maar als je je planten echt de meest optimale omgeving wilt geven dan s de pH toch ook nog wel belangrijk. Maar goed het punt is, de samenstelling van de voeding heeft ook invloed op de richting waarin de pH verschuift als de planten het voedingswater opnemen. Als je dus gaat morrelen aan de de A/B ratio's dan kan dat een effect hebben op de stabiliteit van je pH.
×
×
 • Create New...