Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

green-lady

Test: Koelbatterij op semi-gesloten systeem

Recommended Posts

Wat nou @BobtheGrower: Geen eens een koekje erbij???

 

 

Jullie denken natuurlijk......:,,Gebeurd daar nog wel wat???".

Nou...... ben op een enkel dagje na er elke dag een paar uren bezig dus dat zit wel goed :) .

 

Ik ben weer ff aan het "rommelen" geweest. Ik heb lampenrekken gemaakt, de hele boel wat uitgemeten, want de luchtverdeelslangen komen er ook aan te hangen! Het moet uiteraard allemaal op het rek passen, het gewicht moet een beetje verdeeld zijn en zeker ook niet onbelangrijk: als de afzuiger draait, begint mijn lampenrek dan niet aan 1 zijde "op te stijgen"???

 

Na een denkbeeldige tekening in mijn lege hoofd ben ik gaan shoppen, en heb weer eens wat hout aangeschaft! :| . De hele boel weer in elkaar geschroefd, en het rek eerst aan kettinkjes opgehangen.

 

Ik heb alle B.A.L.-lampen in elkaar gezet, en van te voren gekeken hoe de B.A.L.-len het handigste hangen en het mooist zijn verdeeld. De lampen komen niet in de lengte-richting te hangen maar overdwars omdat we dan aan beide zijden 1 lamp meer kwijt kunnen! Zo, eerst maar weer ff een paar plaatjes;

 

Hier een fotootje van de B.A.L.-letjes van 600W

 

gallery_14245_8472_126449.jpg

 

Hier een foto van het lampenrek in de lengterichting. Ik heb 3 balken over de lengte (4x4cm), 1 bij de zijwand en 2 vlak bij elkaar bij het gangpad waar de ophanghaken van de lampen op komen te rusten voordat ze vastgeschroefd worden op diezelfde plaats. De buitenste balken liggen 90cm uit elkaar en de andere 2 van de ophanghaken van de lampen 21,5 cm. Ik heb tussen elke lamp een dwarsbalk over de gehele breedte geschroefd.

 

gallery_14245_8472_330293.jpg

 

Hieronder in de breedte:

 

gallery_14245_8472_653069.jpg

 

En zo lijkt het met de lampen eraan:

 

gallery_14245_8472_648450.jpg

 

De verdeelslang hangt hier er ook al achter. Hij zit hier alleen nog vast aan het begin aan een 90 graden bocht en aan een "ophangoog" aan het einde van de slang.

 

gallery_14245_8472_1237728.jpg

 

Hier zie je de flexibele luchtslang vanaf de luchtverdeelkoof achterin naar de beide luchtverdeelslangen aan het lampenrek. Ja....... het zit allemaal een beetje hout-je-touw-tje vast, maar dit was ook puur allemaal om te testen of alles goed hing en bleef hangen met de installatie in werking ;) .

De slang hangt niet helemaal strak omdat het gehele rek op en neer kan bewegen, dus de slang is zo lang genoeg voor zowel de laagste als de hoogste stand! :wtf2:

 

gallery_14245_8472_333678.jpg

 

De andere kant:

 

gallery_14245_8472_90060.jpg

 

Ik heb een simpel maar zeer doeltreffend ophangsysteem gemaakt voor de carbo-filters. 4 nieuwe spanbanden (voor elk filter 2) heb ik tegen het plafond geschroefd d.m.v. 2 balkjes die ik eerst op de breedte van het filter heb afgetekend. Ze hangen exact gelijk. Ik zet eerst het lampenrek in de hoogste stand, leg het filter erop, sla de spanband eromheen en ratel hem zo tegen het plafond aan vast netjes tussen de 2 balkjes :)

Ik heb de haken laten zitten van de spanbanden zodat ze er nooit tussen weg kunnen schieten! Ook heb ik voor de zekerheid 2 balken per filter boven op het dak geschroefd waar de grote zelftappers van 16cm dwars doorheen gaan, dus hangt het filter dubbel vast :lol:

 

gallery_14245_8472_203078.jpg

 

gallery_14245_8472_938223.jpg

 

Jaja, het plastic gaat er nog om weg stelletje zeikerds :| ( :huh: ).

 

gallery_14245_8472_786372.jpg

 

gallery_14245_8472_805592.jpg

 

De 3000m² afzuigbox hangt eindelijk in zijn rubbers in de juiste stand. Heel veel dagen mee lopen kloten omdat ik kwa hoogte niks meer kan verstellen aan de rest en aan het ophangsysteem van de box viel ook niet meer te puzzelen, dus heb ik het zo maar opgelost. Dat laat niet weer los!!! Toch komt er voor de zekerheid nog een val-zekering aan te zitten, mocht er toch een rubber spontaan overlijden B)

De rubbers hangen hier volledig vrij van de balken. De draadeinden met oog gaan wederom door het dak door een balk met 4-kante stalen borgplaten, en zitten ook met 2 moeren vast per draadeind!

 

gallery_14245_8472_46907.jpg

 

Zo, alles is getest en alles werkt volledig zoals was gewenst :wacko: .

Ik heb de boel weer afgekoppeld en alles opgeruimd. Nu kan de boel definitief vast worden geschroefd.

We gaan eerst de laatste dingen nog ff vastzetten (LV-klep achterin, etc.) en we hangen de zwart/wit folie op. Dan kan alles weer de lucht in!

 

gallery_14245_8472_802707.jpg

 

Tot de volgende keer maar weer :wacko:

 

gr. green-lady

Share this post


Link to post
Share on other sites

zo! hehe da's een stuk beter dan die hoekies. Ziet er gaaf uit! hoe ga je het doen met de hoogteverstelling van je lampenrek? Electrische liertjes met infrarood afstandsbediening? Of hou je het gewoon bij kettinkjes? :lol:

 

Ik weet niet of ik het goed zie maar zijn je filters een flensmaat groter dan je afzuiger? Niet dat het met deze capaciteit veel uitmaakt trouwens, en de binnenmaat van de filters is ook één flensmaat kleiner.

 

Handig systeem voor het ophangen van de filters!

Share this post


Link to post
Share on other sites

at A-T trading.

 

Het is allemaal leuk en wel, en het ziet er eveneens heel modern en futuristisch uit, maar de kernvraag begint een beetje te vervagen. Feit blijft immers dat jullie via deze kweek willen laten zien dat het ook met extreme hitte (zomer) mogelijk is een degelijk/top- kweek te draaien. Inmiddels zijn jullie al enkele maanden bezig, en zitten we in Oktober (eer jullie klaar zijn en de dames op 12 uur mogen staan ergens halverwege November). Dus jullie draaien praktisch gezien gewoon een kweek van 12x 600 wat op 15 m2 in de winter. Dat kan zelfs zonder klimaatregelaar/koelbatterij, sterker nog, ik ben van mening dat je er nog meer lampen in kwijt kunt (ivm de winter) zonder looppad dan. Best zonde, ik volg dit project al vanaf het begin en was dan ook razend benieuwd naar het eindresultaat.

 

 

Dus kort samengevat.

 

-De zomerkweek word hartje winter gedraaid

-Er staat gem minder dan 1 600 watter per m2

-Grondwater is inmiddels al behoorlijk koud

-Er worden lampen gebruikt die aanzienlijk koeler zijn dan de lamp van de gem kweker.

-En (maar dat kan ook liggen aan het feit dat jij weinig tijd hebt) een "gewone" kweker had inmiddels al 1 oogst gedraaid.

 

Dus mijn vraag is dan ook in tot hoeverre kunnen we deze test nog serieus nemen....? Als je het aantal lampen per m2 nou eens opkrikt denk ik dat je de test nog kan redden. Zo niet vind ik dit (ook al haal je een gram de watt) niet bepaald een geslaagd resultaat.

 

 

At greenlady, het hok ziet er verder gewoon top uit!

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Whazzup, nee... dat moet een vertekend beeld zijn. De flensmaat van de filters is hetzelfde als van de afzuiger.

Het ophangsysteem voor het lampenrek wordt voorzien van katrollen. De hele boel wordt dus handmatig omhoog gedraaid door zo'n mechanische zwengel/ratel die je ook hebt voor zonneschermen. Liertjes met infra rood, mmmmm

Heb je een linkje??? :wtf2:

 

@Marokkaan;

 

Het is inderdaad jammer dat we niet al in de zomer konden draaien, dat ben ik met je eens.

Het gaat om het totaalplaatje van het geregelde klimaat! Met een koelbatterij erbij op grondwater is het ook bij een hete zomer goed onder controle te houden. Sterker nog: met deze set-up maakt het niet uit of het nu 35 graden is of -20. De temp. en de LV etc. blijft altijd hetzelfde in deze ruimte.

Je moet het zo zien: In een hete zomer draait de koeler het meest om de temp op peil te houden en in de winter zal de kanaalverwarmer vaker bij moeten springen.

 

Er hangt inderdaad 6x600W per zijde op 5x1 meter. Er staat dus meer dan 1 lamp per m². De capaciteit van het geheel is berekend op het aantal lampen en op de maten van het hok. Ik gooi er niet nog 6 lampen bij, want ik wil de groene dames stuk voor stuk in de gaten kunnen houden, dus het gangpad blijft altijd vrij bij mij.

 

We gebruiken geen lampen die aanzienlijk koeler zijn, want bij de andere set-up met de philips vsa's hingen de vsa's buiten de kweekruimte, en de 600W pit is echt niet koeler van deze lamp :wacko: .

 

Jij weet ook niet of we deze test nog serieus moeten nemen. Nogmaals hebben we hier de zomer en winter geheel verbannen! Het is een klimaatruimte die voortdurend hetzelfde klimaat heeft! Nogmaals erg jammer dat we voor jou niet hebben kunnen laten zien hoe het in de zomer had gedraaid! De volgende zomer hou je van mij tegoed :wacko: .

 

Ik hoop jouw vragen/opmerkingen zo een beetje naar tevredenheid te hebben beantwoord. Anders hoor ik het wel :lol:

 

gr. green-lady

Share this post


Link to post
Share on other sites
Je moet het zo zien: In een hete zomer draait de koeler het meest om de temp op peil te houden en in de winter zal de kanaalverwarmer vaker bij moeten springen.

 

Foutje, in de winter draaid de koeler bijna net zo hard als in de zomer,

omdat we het buitenklimaat bijna afsluiten, en de lampen de warmte genereren die we terug moeten koelen

 

@marrokaan,

 

het is idd jammer dat we het niet in de zomer kunnen laten zien, maar volgend jaar wordt het weer mooi weer.

maar vraag me ook af of je het wel allemaal goed begrijpt of volgt,

-het grondwater is in de zomer net zo koud als in de winter!

-het is een semi gesloten systeem, dus bijna geen invloeden van het buitenklimaat, het zal dus weinig uitmaken

-en er hangt 720watt per m2

-door dat de ballasten nu binnen hangen zelfs meer warmte

 

wie moeten we nu serieus nemen?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ben wel benieuwd zeg... vindt het een mooi bouwproject, wat betreft temperatuur sluit ik me ook aan bij marrokaan. Voor dat ene maandje dat het echt heet word in nederland moet je het niet doen lijkt me en op het moment is het niet erg heet buiten. Dectectie beperking zijn makkelijkere manieren voor met wat simpelere oplossingen.Is natuurlijk wel leuk om een constante temp te kunnen behouden en ben ook zeker benieuwd hoe dat gaat resulteren. Vroeg me af of jullie nog iets gaan vrijgeven over het totale kosten plaatje dat is is iets waar ik persoonlijk altijd weer benieuwd naar ben. En vind het ook wel jammer dat jullie niet gebruik maken van lumatecs met switch dat zou het geheel helemaal afmaken.

 

verder keep up the good work ben zeer benieuwd.

 

groet parve

Share this post


Link to post
Share on other sites

volgens mij is het allemaal maatwerk, hang je er 4 lampen minder in dan voldoet bv een goedkopere koeler...en dus een kleiner goedkoper waterpompje...etc...

wat jij wil...kan gemaakt/samen gesteld worden....de capaciteit van kanaalverwarmer is ook bepaald aan de hand van je temp van je lucht inlaat of je die nu uit een verwamde garage haalt of uit een steenkoude loods....dat maakt verschil uiteraard...

Ik dacht dat het zo werkte.....en Green-lady heeft al eens gezegt dat voor ongeveer dezelfde prijs dit spulletje te koop is...tov conventioneel systeem.En ja voor een topveilig- schakelbord moet gewoon betaald worden...

Ik denk als je langs gaat bij A&T krijg je offerte op maat en op vrijdag een gebakkenvisje er bij... :lol:

Die lampen doen er niet toe, denk ik...de een wil een bmw en de ander een rolls royce...beide zijn luxe volgens mij..

 

 

correct me if iam wrong please...

gr carpie

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dectectie beperking zijn makkelijkere manieren voor met wat simpelere oplossingen.

 

:lol: je maakt me nieuwsgierig, leg eens uit.. hoe los jij het op?

 

ja, dat het jammer is dat we het niet in de zomer hebben kunnen laten zien zoals ik al eerder heb gezegd

maar het gaat niet alleen om de zomer, een semi gesloten systeem is een klimaatbeheersing systeem

het klimaat beheersen moet je net zo goed in de winter dan de zomer :wacko:

 

wat betreft het kostenplaatje, daar wil ik aan het einde van de test graag op terug komen

kan je wel vertellen dat het niet echt veel meer kost dan een conventioneel systeem

 

de rest daar zijn de meningen over gedeeld!

 

 

@carpe dieme,

 

idd, het wordt op de locatie specifieke omstandigheden samengesteld

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yep aftappen en meerdere airco`s installeren :lol:

Maar dit is niet netjes natuurlijk :wacko: Het is verboden net als wiet kweken binnen.

Stroom hoort netjes betaalt te worden vind ik!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voor die hoeveelheid stroom hang je liever lampen op vind je niet??

Dat vind ik toch wel een voordeel met dit systeem...

Share this post


Link to post
Share on other sites

heel goed boefje, :wtf2: goed nagedacht

en betaald het zichzelf nog sneller terug :huh:

dan is het eigenlijk zelf nog goedkoper als een conventioneel systeem :wacko:

 

een Langeeeeeeeeeeeee termijn denker :lol: :wacko:

Share this post


Link to post
Share on other sites

sorry, was dubbel gepost

Share this post


Link to post
Share on other sites

idd zeker als je er co2 en zwavel in gaat gebruiken...dan bespaar je fors op gebruik van die 2...

 

ander vraagje:

@a&t...ik lees tussen de regels door dat men denkt dat dit systeem voor grotere kweken is.

hebben jullie dit semi-gesloten systeem al eens verkocht voor een tent van 2 lampen bijvoorbeeld?

maw wat is het minimum ?

gr Carpie

Share this post


Link to post
Share on other sites

nee klopt je hebt gelijk kan er wel een heel verhaal om heen gaan hangen wat je allemaal er aan kan doen maar tenslotte kom je nooit op die 18 graden.

tuurlijk gebruik ik ook wel mijn truckjes om het omlaag te krijgen. Zijn simpel maar minder efficient. Denk dat ik van de week maar effe bij julie

langs ga komen ben nu wel een beetje enthousiast geworden en wil het effe van dicht bij zien hoe het allemaal werkt.

 

groet parve

Share this post


Link to post
Share on other sites

@carpe diem,

het kan vanaf 1 lamp al , eerlijk gezegd, voor 1 lamp, heb het er nog niet voor verkocht, nee helaas, wel voor 2 lampen

en tja, met 2 lampen is de investering de eerste keer al terug verdient, mits je een beetje kweken kan

en er niet van uitgaan dat je het geen 2 oogsjes vol zou kunnen houden, en het geen verandering is van conventioneel naar semi gesloten

bij verandering is het ten alle tijden duurder, ook in grotere ruimtes, omdat er veel van je materialen niet meer gebruikt worden of niet comptabele zijn

de setup voor 1 en/of 2 lampen, dat blijft voor het systeem hetzelfde zit ongeveer rond de 2500/3000 euro

dit is dan wel compleet met tent, lamp, enz, net als je nieuw begint.

ik vind het niet duur als je alle voordelen op een rij zet, maar ja dan moet je wel een goede lange termijn denker zijn

 

in de setup zitten dan dezelfde materialen als op de foto

gallery_21025_8391_74891.jpg

HIER en HIER kun je er meer over lezen

 

 

 

 

 

@parve,

your welcome

Share this post


Link to post
Share on other sites

allemaal ff mee denken, wat doe je allemaal in een conventioneel systeem?

we gaan het op een rijtje zetten wat je doet om het te laten werken en zo goed mogelijk te laten werken

 

allemaal punten waarover je na kunt denken om de drempel naar de overstap van conventioneel naar een semi gesloten systeem te overwegen:

 

- wat kost jou conventioneel systeem (natuurlijk wel met materialen van een goede hoge kwaliteit, lever ik tenslotte ook)

- wat probeer of doe je allemaal extra tegen de warmte, cooltubes, lamp uit of dimmen, zwaardere afzuiging, dus ook zwaardere filter, extra inblazen, ventilator(s), airco, middeltjes/flesjes noem maar op (allemaal extra kosten)

- hoeveel energie kost het je in de te warme tijden extra (bijvoorbeeld stroom, kijk naar vorige samenvatting)

- als je de energie niet erg vind, kun je deze misschien wel gebruiken voor een extra lamp (extra rendement)

- je totale jaaropbrengst, in goeie en slechte tijden door mekaar (wat als je altijd hetzelfde klimaat hebt en iedere oogst hetzelfde kunt scoren)

- hoeveelheid lucht transporteer je naar buiten (denk aan veiligheid)

- hoe groot is je kanaal/uitgang daarvoor (denk aan veiligheid)

- als je de uitgang niet groot genoeg kunt maken (ga je dan toch beginnen terwijl je weet dat het problemen oplevert)

- wat is de temperatuur die daar uit komt (denk aan veiligheid)

- als je Co2 toevoegt (waar blijft het meeste, en met een generator nog meer extra warmte)

- door veel lucht te wisselen (denk aan grotere kans op infecties, extra kosten voor bestrijding)

- in de nachtperiode met bij verwarmen (zoiets als een huis verwarmen met een elec straalkachel met het raam wijd open)

 

als ik iets vergeet, laat het weten via m`n PM en ik vul het aan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

een vraagje: komt er een kwh meter op de testlokatie te staan zodat we weten hoeveel kwh de kweek gekost heeft?

gr carpie

Share this post


Link to post
Share on other sites

nee,

denk ook niet dat het interessant is om te weten hoeveel kwh er in de totale cyclus is gebruikt ?

wat we doen is om het verbruik van extra of randapparatuur zo laag mogelijk te houden

zodat je het maximale er uit kunt halen en of zuiniger met energie omgaat, tja wil je het dan nog weten?

 

Carpe diem, zou zeggen stel het voor aan GL misschien dat die er wat voor voelt

Share this post


Link to post
Share on other sites

nou ik denk dat als het goed is

een kilowatt berekening juist een prachtige getuigenis is

van het systeem.

 

kilowatts worden met het kweken grotendeels kilo joule's

en dus de clue van dit systeem , begrijp ik.

is juist hier de grootste tereinwinst(?)

 

Bij een echt juiste bereking van de kosten,

is het belangrijk om te weten wat het rendement is van de omgezette kilowatts.

 

Het minilab heeft zijn lucht uit op een koude zolder,

waaronder een woonruimte.

Op jaarbasis zal dit een % stookkosten schelen,

da's prettig en rendabel.

 

Toen het minlab nog met cooltubes werkte,

was de lucht in vers> tube verwarmd> en kwam dan in het minilab,

 

en in een grove lijn is dergelijk "op" gebruiken van de kilowatts toch de kern van dit systeem?

 

Bij grotere ruimtes denk ik dat er weinig gewerkt wordt met het gebruiken van de afgezogen warmte,

als je dan aanneemt dat die rechtstreeks naar buiten gaat, zou er toch een groot verschil boven water moeten komen

t.a.v. dit systeem.

 

uiteindelijk als je genoeg data hebt,

denk ik dat het "de zaak"erg goed kan onderbouwen.

 

 

greetz Weetje

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK, OK dan

 

jullie jagen me wel iedere keer weer op onkosten hé:wacko:

ik zal het overleggen met GL, die moet het natuurlijk ook willen, dan zorgen ik wel voor een tussenmeter

of je er echt veel aan hebt, kijken we naar het rendement en verbruik, ik weet natuurlijk niet hoe goed GL kweken kan

en niet iedereen de meeste zijn er op die manier mee bezig als jij weetje

maar goed meer data kan nooit geen kwaad :lol:

 

Edit de grootste clue van dit systeem zit hem meer in de continuïteit die je genereert en eventueel door de energie die je extra verbruikt in een conventioneel systeem om deze om te zetten in meer lampen, deze 2 kun je eenvoudig vertalen in rendement

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik vind het een beetje onzinnig om er een kWh-meter tussen te hangen. Het heeft hier absoluut geen meerwaarde! Het heeft alleen maar nut als ik hetzelfde grapje weer zou doen, maar dan met een conventioneel systeem.

En om zo alle kosten op een rij te zetten??? Dan moet ik dus ook de boel verkopen en daar de prijzen van noemen, en dan de onkosten er weer vanaf trekken. Moet er ook een BTW-bonnetje bij B)

 

Ik vind het dus onzinnig, zie het nut hier niet van in :tu

 

green-lady

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik zie het nut ook niet.

 

Dat je je uitgaande lucht koelt met water ipv een airco is altijd voordeliger in de kwh´s.

 

Dat je met dit systeem meer lampen (lees meer w/m2) in een ruimte kan hangen zomers zonder dat het te warm wordt (tov een normaal systeem) weet ik zeker.

Maar of je meer scoort met dit systeem hangt sterk af hoe goed je kan kweken.

 

1 gram per watt met 600w op 1.2m2 (dus 600gr) is makkelijker dan 1gram per watt met 800w op 1m2 (dus 800gr).

 

In de winter kun je door de koude lucht wel meer lampen ophangen dan in de zomer (met een conventioneel syteem). Maar dan blaas je nog steeds grotere hoeveelheden lucht uit, die nog warm is ook.

 

Enige wat ik niet begrijp van de uitleg op de site ZONDER bypass (dus voorbeeld met klein extra afzuigertje met filter ): je blaast dan ook warme lucht uit en het hele effect is eraf wbt. de detectie.

De lucht in de koof waar je bypass op zit is wel gekoeld, volgens mij kan het dus alleen op die manier als je ongezien wilt kweken.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ik bedoelde meer dat volgens mij, bij eindzekeringen van minder dan 25A, verplicht is om 30 mA aardlekschakelaars te hebben. Just4fun kom er eens in :tu

 

Beetje laat, maar ik ben er nog ;)

 

Dit heb ik erover kunnen vinden:

 

Maken wandcontactdozen deel uit van een eindgroep met een overstroombeveiliging van ten hoogste 25 A, dan moet deze eindgroep beveiligd zijn door een aardlekbeveliging met een aanspreekstroom kleiner of gelijk aan 30mA. Uitzondering hierop zijn wandcontactdozen die uitsluitend dienen voor het aansluiten van vast aangebrachte verlichtingstoestellen in niet tot bewoning bestemde gebouwen (bepaling 8.413.1.1.1). Bovenstaande bepaling is niet van toepassing op gewone ruimten in niet tot bewoning bestemde gebouwen.

 

(bepaling 8.720.1.2)streepje.gifAls er sprake is van indirect aanrakingsgevaar, dan moet de schakel- en verdeelinrchting beveiligd worden door een 300mA aardlekschakelaar. Om selectiviteistredenen kan ook een 300mA S-type aardlekschakelaar gebruikt worden (bepaling 413.1.4.2).streepje.gifWordt de schakel- en verdeelinrichting gevoed door één of meerdere verplaatsbare wisselstroomaggregaten en gebeurt dit in een TN-stelselconfiguratie , dan moet de schakel- en verdeelinrichting beveiligd zijn door een aardlekschakelaar met een aanspreekstroom kleiner of gelijk aan 300mA (bepaling 8.782.3.4).streepje.gifEr mogen ten hoogste 4 eindgroepen op een aardlekschakelaar met een aanspreekstroom kleiner of gelijk aan 30 mA aangesloten worden, ongeacht het gebruik van de groepen. Tevens vermeldt de NEN 1010 dat de som van de aardlekstromen van alle op de eindgroep aangesloten toestellen niet hoger mag zijn dan 10mA (bepaling 8.531.2.102).streepje.gifIndien de installatie meer dan twee eindgroepen bevat, dan mag de gehele installatie niet door één aardlekschakelaar met een aanspreekstroom kleiner of gelijk aan 30 mA uitgeschakeld kunnen worden (bepaling 8.531.2.101).streepje.gifEen installatie mag geen aardlekschakelaar van het type AC bevatten; alleen aardlekschakelaars van het type A mogen worden gebruikt (bepaling 8.531.2.1.4).streepje.gifVoeden één of meerdere eindgroepen wandcontactdozen in ruimten met een bad of douche (zone 3), dan moeten deze eindgroepen beveiligd zijn door een aardlekschakelaar met een aanspreekstroom kleiner of gelijk aan 30mA tenzij:

  • elk wandcontactdoos afzonderlijk gevoed wordt door een beschermingstransformator
  • wandcontactdozen gevoed worden door een SELV keten (bepaling 701.53).

streepje.gifVoeden één of meerdere (eind)groepen contactdozen met een nominaalstroom kleiner dan 63A en geplaatst in vochtige ruimten of ruimten met bijtende gassen, dampen of stoffen,dan moeten deze (eind)groepen beveiligd zijn door een aardlekschakelaar met een aanspreekstroom kleiner of gelijk aan 30mA. Dit geldt niet voor contactdozen die deel uitmaken van SELV-, PELV-, of S-keten (bepaling 8.754.2.2.3).streepje.gifVoeden één of meerdere (eind)groepen contactdozen met een nominaalstroom groter dan 63A en geplaatst in vochtige ruimten of ruimten met bijtende gassen, dampen of stoffen, dan moeten deze (eind)groepen beveiligd zijn door een aardlekschakelaar met een aanspreekstroom kleiner of gelijk aan 300mA. Dit geldt niet voor contactdozen die deel uitmaken van SELV-, PELV-, of S-keten (bepaling 8.754.2.2.4).

 

 

Gezien je niet op een SELV keten zit (voeding via trafo) of PELV keten (zwakstroom) moet je hier dus idd een 30 mA gebruiken.

Zou je het principe volgen van een S-keten (alle verbruikers afzonderlijk afgezekerd) zou het wel mogen. (ik zie je schakelkast al hangen dan, dan heb je een aparte ruimte nodig voor je groepenkast, hihihi)

 

Mooi hokje trouwens, ben er wel een beetje jaloers op B)

 

Ik volg je op de voet !!

 

Groetjes Just4Fun

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

×
×
  • Create New...