Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

bruinevingers

Deep Water Culture / Nutrient Film Technique

Recommended Posts

Ik bedoel eigenlijk 1 wat grotere bak waar je dan meerdere planten in zet. Dan heb je al dat gedoe met pijpen en waterpompen niet nodig.

 

Natte voetjes is op zich het probleem niet inderdaad, maar als water een tijdje stil staat dan is alle zuurstof eruit en dan wordt het wel een probleem. Daarom gaat dat in DWC wel gewoon goed.

 

Ik heb ook wel "hempy buckets" gedaan. Dat is een soort handmatige hydro. Elke dag spoel je dan de korrels door en ververs je het water wat onderin de bucket blijft staan. Dat is blijkbaar al voldoende om voor genoeg zuurstof te zorgen.

 

Het water hoeft niet te stromen overigens. Dat is alleen om te zorgen dat de pH en EC door het hele systeem heen gelijk blijven. Als je 1 bak hebt dan gebeurt dat wel door turbulentie van de luchtstenen.

 

aah duidelijk!

 

ik neem ook aan dat er stelregels zijn met deze manier van kweken? Ik noem maar wat: Hoeveel kilo zuurstof per hoeveelheid liter water, etc?

 

Zoveel liter water per uur stromend per plant?

 

ik weet het niet hoor, ik roep maar wat :)

 

Ik word hier zo vrolijk en rustig van :P

 

 

Ik wil vette shit maken!

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja, die waardes heb ik ook gewoon afgekeken van wat CCH2O doet. Als je kijkt bij de specs van hun systemen dan staat daar ook bij wat voor zuurstofpomp en waterpomp ze erbij leveren. Al moet je het wel even omrekenen van gallon per uur naar liter per uur (of per minuut).

 

Ik heb laatst ook een paar van die witte sponsjes besteld. Al wil ik ze vooral gebruiken om stekken in te wortelen of zaden in te ontkiemen.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik kan NFT van harte aanbevelen. DWC is vergelijkbaar en heeft het voordeel dat je planten apart staan dus individueel kan managen (voeden, oogsten, verplaatsen, verwijderen...) maar niets gaat boven NFT.

 

24 feb 2014:

gallery_36382_15649_283494.jpg

 

27feb:

gallery_36382_15649_463303.jpg

 

4 mar:

gallery_36382_15649_109741.jpg

hempy plantjes ff wegdenken... was geen ruimte meer voor.

14 mar:

gallery_36382_15649_75264.jpg

 

20apr:

gallery_36382_15649_320355.jpg

 

25apr:

gallery_36382_15649_1100266.jpg

 

uurtje opruimen en klaar voor de volgende ronde:

gallery_36382_15649_736749.jpg

gallery_36382_15649_1121418.jpg

 

gallery_36382_15649_637124.jpg

 

Makkelijker kan niet. 1 reservoir, 2 buizen, 1 pomp en een paar slangetjes. Alleen AB basis voeding (H&G Aquaflakes, canna o.i.d. kan ook), beetje ph-. 0.9EC van start tot einde, 2-3 weken groei (meeste onder 54watt TL). Heb ook een rondje op 0.72 EC gedraait, geen grammetje minder. Da's inclusief 0.35 ec van tapwater al. Heb ook een aantal rondjes met bijna de complete H&G lijn gedaan (1.3-1.8ec), geen grammetje meer, in tegendeel. AB heeft alles wat de plant nodig heeft, overbodige boosters etc vallen op een efficient hydro systeem als NFT snel door de mand.

 

De uitvinders van NFT verkopen zelf een relatief betaalbaar systeem, de grotank, nutriculture.co.uk, ook verkijgbaar via ebay. Google 'skunkd0c bud porn pics' voor de beste resultaten.

Edited by Sativied
  • Like 5

Share this post


Link to post
Share on other sites

Met DWC groeien de planten net zo snel.

 

Het heeft beide voor- en nadelen. NFT is voor de hoogte wat minder handig en ik vind het eng hoe het om gaat met pomp storing, stroom storingen of verstoppingen. Bij DWC is het wat meer een gedoe om het water te vervangen.

 

Het hangt er ook wat vanaf hoeveel planten je wilt zetten per m2. DWC werkt beter bij grotere planten en dus kleinere aantallen per m2 en NFT werkt beter bij wat kleinere planten en grotere aantallen.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

@bruinevingers: Zou je niet elke keer de hele vorige post willen quoten, maar gewoon op reply onderaan willen klikken. Het leest zo irritant zo.

 

Wel superleuk topic!

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sluit me hierbij aan, interessant topic. Echt iets voor de hydro-noob,

 

 

 

zoals ikzelf :whistle:

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Het hangt er ook wat vanaf hoeveel planten je wilt zetten per m2. DWC werkt beter bij grotere planten en dus kleinere aantallen per m2 en NFT werkt beter bij wat kleinere planten en grotere aantallen.

Het heeft inderdaad beide voor en nadelen maar niet wat jij noemt (ooit nft gebruikt?). NFT is niet meer geschikt voor kleine planten dan DWC, en in geen geval is NFT minder geschikt voor grote planten. DWC is beter geschikt voor grote dan kleine, maar niet beter geschikt voor grote dan NFT is. 1 plant per lamp gaat prima op nft. Meerdere planten per dwc emmer/reservoir gaat ook prima. Beide zijn geschikt voor grote/kleine, hangt veel af van de uitvoering. Ik veg klein op dwc onder 54-72watt T8 en bloei 6 planten op 120x120 op nft...

 

Niets gaat boven nft qua snelheid en betrouwbaarheid. In DWC mis je de stroom die meedere voordelen geeft.

 

Pomp failure is niet meer een probleem met nft dan het is met DWC. In tegendeel (gebruik dam..., en desnoods een gravity based systeem of sluit gewoon de backup pomp aan... en koop een betere...). Bovendien is een goed DWC een RDWC (recirculating) en heb je alsnog een probleem.

 

Met NFT heb je geen herriemakende luchtpompen, hoef je niet luchtstenen te kopen en vervangen en verspil je veel minder water en voeding (bijna niets in mijn geval). Makkelijker spoelen, schoonmaken, minder verbindingen, geen bacterieen vaan luchtpompen in water etc.etc.

 

NFT komt in vele vormen en maten en is niet per definitie hoger dan dwc. In tegendeel, een grotank bijvoorbeeld is maar 18,5 cm hoog.

http://www.hg-hydrop...t205-1452-p.asp werkt als een tierelier...

Een systeem met buizen/goten is wat hoger maar 40-50cm is geen probleem.

 

Het grootste nadeel van NFT is gebrek aan plant mobiliteit. Als je bijvoorbeeld mannetjes moet verwijderen of een herma... Bij dwc haal je een emmer/bak weg maar in NFT zitten de wortels vaak zo ver in elkaar dat je de wortels van andere beschadigd en wortels van het mannetje/herma achterlaat. Dus in dat opzicht is NFT meer geschikt voor kloontjes en betrouwbaar fem zaad dan voor regulier.

Edited by Sativied
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voorbeeld van mega planten in nft grotank (bak met tray + water pompje, planten op een steenwol blok, ipv eb-en-flow stroomt er continue een dun laagje water met ongeveer 0,9-1,3 ec doorheen. Wortelen liggen deels in water. Kwestie van bak vullen met water, beetje A, even later wat B, wat ph- (tot 5,7 - 6,3, komt niet zo precies) en geen gedoe meer met tekorten en overschotten van zowel water als voeding en dus super gezonde planten en dus optimaal product. Maakt het kweken een beetje saai. Ik heb een ph, temp en ppm (ec) meter hangen aan de buitenkant van mijn kast maar zolang je niet overvoed heb je ook geen ph schommeling die je moet bijstellen.

 

1 van mijn dwc plantjes onder TL, deze gaat in hempy (transplant van dwc/nft naar hempy perliet en coco en aarde werkt heel goed, andersom niet zo :) )

gallery_36382_15649_112842.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik lees en zie dat veel mensen roepen dat een Aeroponics systeem het beste resultaat geeft.

 

En van wat ik vind op tube, is het niet eens zo heel moeilijk te maken.

 

Hoe denken jullie hierover? Is NFT eigenlijk puur Hydro of kan je ook een Aeroponics NFT systeem maken (stroom + nevel misschien?)

 

Voor de mensen die willen weten hoe je er 1 bouwt:

 

Sativied: kan je wat meer vertellen over hoe je dat gebouwd heb?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sativied: kan je wat meer vertellen over hoe je dat gebouwd heb?

Sure: http://www.wietforum.nl/topic/101104-5-liberty-haze-1-kolossus-in-hydroponics/

 

Ik gebruik inmiddels geen sprayers en luchtstenen meer. De essentiele onderdelen zijn 2 buizen (met elbow en eindcaps en 40mm pijp voor terugkeer naar vat maar dat kan eenvoudiger), een niet-lichtdoorlatend reservoir en een aquarium pomp. In de VS zijn de vierkante PVC hekpaaltjes populair maar het maakt niet echt uit of het nou vierkant of een ronde buis is of wat voor bak of tray dan ook. De grotank van nutriculture wordt bedekt met zwart wit folie. Chiller gebruik ik ook niet meer, vriesblokken of een bevroren fles water nog wel 's maar ik ga mijn reservoir in een dubble bodem in mijn kasten stoppen zodat die minder opwarmt. Wel belangrijk om de temperatuur een beetje laag te houden, 17-21C ongeveer maar dat is meestal geen probleem zodra het dicht is gegroeid en je op 12/12 draait.

 

http://www.wietforum.nl/topic/102479-2e-ronde-hydro-pony/

http://www.rollitup.org/t/sativieds-picture-journal.831229/

 

De meeste (low pressure) aeroponics systemen die je in wiet forums ziet zijn eigenlijk variaties op NFT. De sprayers helpen het zuurstof niveau hoog houden maar zijn overbodig met een goede flow en terugkeer waterval. Bij zogenoemde hi pressure aeroponics wordt er onder hoge druk op de wortelen gesproeit die dan hangen in een kamer (hoog reservoir..). Het grote voordeel daarvan is water en voeding besparing... Leuk voor in de woestijn en voor NASA maar overkill voor wiet. Dure pomp, dure sprayers die snel verstopt raken, dure timers, etc.

 

Zie dit verslag van iemand die veel met aero/ nft hybrides geexperimenteerd heeft: http://www.rollitup.org/t/an-outlaws-journal.879536/

 

Keep it simple is het belangrijkste. Er is niet zoiets als puur dwc of puur hydroponics. Er wordt een hoop interessant gedaan over hydroponics en elke dag proberen mensen het wiel opnieuw uit te vinden maar het kan heel simpel en de basis veranderd er niet door. Al die losse slangetjes die ik heb zijn niet nodig, kan gewoon het water de ene kant in pompen en de andere kant er uit laten lopen. Pomp 24 uur per dag aan en je hebt binnen no time een kast vol. Voorgroeien is bijna niet nodig vooral met grote clones. De eerste paar ronden had ik super hoge planten en had ik een overdreven groot en hoog reservoir. Dat was in 90x120cmx200cm of zo, inmiddels op 120x120x240 maar door toppen en croppen heb ik inmiddels zat aan 200cm hoogte.

 

Overigens, dwc is een goede manier om te beginnen en een beetje over dat idee van natte voetjes heen te komen (vinden ze lekker als er maar voldoende zuurstof inzit en niet onnodig veel voeding). Ook heel makkelijk voor clonen (google bubblecloner).

Edited by Sativied
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Pomp failure" is wel degelijk meer een probleem in NFT dan DWC. DWC kan makkelijk een week lang onder pomp overleven dat hoef je met NFT echt niet te proberen.

 

Je kan misschien met veel moeite een grote plant op NFT krijgen, maar daar is het gewoon niet handig voor. Op die manier is "plant mobiliteit" ook geen probleem bij NFT als je 1 plant per systeem zet. Doorgaans gaan er bij NFT toch meerdere wat kleinere plantjes in en bij DWC wat minder planten.

 

Met NFT heb je misschien strikt genomen geen luchtsteen nodig (al zie je die er wel heel vaak in), maar dan heb je wel het geklater van het terug stromende water.

 

Aero zou inderdaad wel beter groei geven, maar dat lijkt me nog meer een gedoe dan NFT. Ponix is er wel groot fan van.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hoe je het presteert om na die voorbeelden nog te ontkennen dat grote planten op NFT geen enkele probleem is.... er is niets "veel moeite" aan.

 

Je claims over pomp failure zijn ook onzin, ik kan een hele ronde zonder pomp op NFT als het moet maar waarom zou je uberhaubt een week geen pomp gebruiken... Je spreekt duidelijk niet uit ervaring. Week zonder pomp.... geen plant mobiliteit met 1 plant, geklater van water.... wat een eigenwijze onzin. Weltrusten.

 

Nog eentje dan: NFT 12/12 van zaad:

http://www.rollitup.org/t/12-12-from-seed-experiment-21-strains.843665/page-83#post-11865276

Was een test run met name op plant afstand en aantal te bepalen en is bezig met een verbeterde versie, met minder planten omdat ze (van zaad) alsnog zo groot worden zonder voorgroeien...

 

Een redelijk grote maar goedkope NFT setup gebasseerd op goten:

https://www.thcfarmer.com/community/threads/my-200-00-nft-rain-gutter-system.60308/

Edited by Sativied

Share this post


Link to post
Share on other sites

He boys, het is geen wedstrijdje he ;p

 

Maar NFT zonder pomp lijkt me ook erg lastig... Hoe krijg je het water anders omhoog?

 

Weet iemand een goeie zaak trouwens voor valves, vang netjes, mini sproeiers, e.d. Eigenlijk voor alle spulletjes? Ik ben in meerdere zaken geweest vandaag. Van growshops tot intratuin. En kan niet echt vinden wat ik nodig heb. (afgezonderd van pvc dan.)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nou precies. Ik vind het altijd zo vermoeiend als mensen lopen te brullen dat hun type systeem het beste systeem is en het allergeweldigste. Evidente nadelen van het systeem tellen niet, want met een hoop gekloot kun je die ook wel overkomen. Tsja, je kunt ook op de fiets van Amsterdam naar Rome, maar met de auto of vliegtuig gaat toch sneller en comfortabeler.

 

Dan krijg je wat foto's van planten in zo'n systeem zonder daarnaast enige vergelijking met een ander systeem. Ook weer "tsja'. Kweekverslagen vergelijken is lastig, maar halen NFT systemen uiteindelijk meer oogst dan DWC. Nee, dat doen ze niet.

 

Als je realistisch kijkt dan zijn NFT en DWC gewoon qua performance vergelijkbaar met alleen de praktische voor en nadelen die ik al genoemd had.

 

Heb trouwens ook sterk het idee dat Sativied eigenlijk DWC in buizen doet en helemaal geen NFT. GHE noemt dat AeroFlo.

 

In dat soort systemen heb je geen "film" van voedingswater, maar er blijft altijd een flinke laag water in het systeem staan waar dan de wortels in hangen. Eigenlijk een circulerend DWC dus. Dan hoeven de buizen niet zo overdreven schuin te staan als bij NFT, je krijgt een veel dikkere mat met wortels dan in NFT en daarmee heb je dan inderdaad ook geen last als de pomp een paar uur uitvalt.

 

Zo'n systeem heb ik zelf ook ooit overwogen voor een verticale kweek, maar toch maar niet gedaan omdat ik las over regelmatig gekloot met lekkages door verstoppingen.

 

 

Ik heb de meeste spulen voor mijn systeem bij Koi karper webwinkels vandaan en bij PVC verkopers. Ook bij een tuincentrum als Welkoop hebben ze veel van dat soort spullen. of growshops natuurlijk.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nouja, het is meer dat het eruit zag alsof jullie elkaar de hersens gingen inslaan ;p Terwijl jullie beide het topic vullen met mooie informatie! :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ook hier mijn vragen uit een ander topic van je beantwoord gekregen, Wietefras!

Tx!

 

Bruine vingers, je doet veel beginners een plezier om je projecten hier online te zetten! :-)

Ik leer er ook weer van.

2of3 kweken DWC gedraaid. Met ups en downs. Ik was ook een beginner. Nu eigenlijk weer, na een paar jaar stil te hebben gestaan.

Verslagen moeten nog wel te vinden zijn.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

NFT wat DWC wordt omdat er een 'flinke laag water blijft staan' Wietefras?

 

Weetjewel waar Deep Water Culture voor staat?

Bak van 35cm minimaal diep is DWC en dat kan dus niet met en NFT opzet.

DWC wordt heel snel erbij gehaald als het nog niet eens een SWC opzetje is.

 

Een 'soort van DWC' bestaat niet, het is DWC of niet (DWC is specifieke manier van hydro kweken net zoals NFT dat is).

 

Correcte hantering van de benamingen zou zeker voor mensen die nieuw zijn in de hydro wereld een verademing zijn.

 

@Sativied

Als je direct bubble cloner stekken in een DWC systeem zet heb je tov NFT ongeveer een dag of 5 voorsprong waar het de groei periode betreft, daarna is de 'achterstand' snel in gelopen en gaat het gelijk op. Pomp verhaal doet niet zoveel ter sprake eigenlijk alleen als je full auto draait en 1x in de week kijkt ofzo, dan kan pompuitval bij NFT rampzalig zijn waar DWC bak (hangt af vd grote van de bak) de planten nog zuurstof hebben en water al is het bagger :hug:

 

NFT geeft altijd meer problemen dan een grote DWC bak (je zegt niks over de planten aan einde van de buis en ophoping wortels waardoor problemen in kanaal) en je kunt planten wel groot laten worden op NFT maar dan is het hele 'ik ram want NFT' wel een beetje weg..komt beter tot zijn recht indien je SOG achtig te werk gaat bewezen testen, veel minder kans op gedoe in de buizen.

Edited by lostchild

Share this post


Link to post
Share on other sites

Erg interessant en inspirerend topic.

 

@ Wietefras, ik heb een waterdichte plastic bak met een deksel (niet lichtdicht) waar vermoedelijk zo'n 20 liter water in kan. Is deze geschikt om een micro DWC kweekje mee te proberen?

Edited by dilago

Share this post


Link to post
Share on other sites

@lostchild, Ik weet waar DWC voor staat en ik weet dus ook dat het verschil tussen DWC en SWC semantisch geneuzel is waar helemaal niemand in geinteresseerd is (zeg maar net zo relevant als het "verschil" tussen PPM en EC of kilometer en mijl).

 

Aquaponics wiki:

Deep water culture (DWC) is a hydroponic method of plant production by means of suspending the plant roots in a solution of nutrient rich, oxygenated water.

 

A more accurate definition for the acronym DWC is Direct Water Culture. Direct Water Culture can be performed in deep or shallow water.

 

Het hoofdkenmerk van DWC is dat de wortels volledig in het voedingswater hangen. Hoe diep het water is is verder irrelevant.

 

Het systeem van Sativied voldoet zo te zien aan geen enkel kenmerk van NFT en juist volledig aan het kenmerk van DWC/SWC. Er lijkt geen sprake van een "film" en de wortels hangen juist volledig in het water. Feitelijk is het dus gewoon DWC, maar in de volksmond heet zoiets dan een "flooded tube" systeem en GHE noemt het AeroFlo. Elke wijziging op het basis syeetm geeft namelijk al snel een andere naam. Ook al blijft het in de basis een DWC systeem.

 

Bij NFT staan de buizen onder een flink afschot en wateren aan de onderkant af om te zorgen dat er echt alleen een waterflim door de buizen stroomt. Echt NFT is dus ook alleen te doen in vierkante buizen of over vlakke oppervlakken.

 

 

@dilago, De grootte van de bak zou geen probleem moeten zijn. Ik heb in mijn verslagen ook een "urn" model DWC bakken staan waar ik moeders in zet. Die bakken zijn 4,7 liter met waarschijnlijk 2,5 liter water erin. Ook dat werkt prima:

gallery_37858_17221_62967.jpg

 

Nadeel is wel dat de plant het water vrij snel op drinkt. Ik wil eigenlijk nog kleinere potten proberen, maar dan wel met een systeem erbij dat ze automatisch op hetzelfde niveau gevuld blijven. Daar zou ik dan bonzai moeders in willen houden, want zelfs in een "urn" worden ze nog veel te snel veel te groot.

 

Het DWC systeem wat ik gebruik bij de led kweek is een 55l bak waar iets van 30l water in zit. Daar staan dan maximaal 6 planten in.

 

In mijn undercurrent systeem gebruik ik per plant een 30 liter bak waar iets van 20l water in gaat, maar daar staan dan ook wel veel grotere planten in die tot 300g droog per stuk opleveren.

 

De bak moet wel lichtdicht gemaakt worden anders krijg je geheid gezeik. Als ed bak niet lichtdicht is kun je er vijverfolie overheen doen en/of reflectiemateriaal. Ik doe doorgaan beide. Wat vijverfolie erover om het lichtdicht te maken en wat reflectie materiaal daar weer over om te zorgen dat het water niet teveel opwarmt als de bakken nog in het directe licht staan.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...