Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Sign in to follow this  
moskoufiets

LED vs. TL vs. HPS

Recommended Posts

Ik ben begonnen aan een micro kweek. Ik gebruik momenteel 4 * 75 watt T-neon lampen. Nu ben ik me eens gaan verdiepen in het micro gebeuren en ik zie dat er sommige mensen zijn die met LED kweken en hele mooie vette toppen krijgen. Ook zie ik dat mensen deze gewoon met HPS vergeleken. Een 200W led lamp word vergeleken met een 400W HPS lamp. Nu wil ik dit best wel geloven maar hoe doet hij het dan vergeleken met een TL? Zijn er mensen hier die ervaring hebben met de producten van Spectrabox? Ik ben van plan om een 200W Spectrabox Gold te halen.

 

Ook op youtube zie ik dat mensen verschillende LED lampen gebruiken met hele mooie dikke toppen. Dus dan vraag ik mij zo een beetje af zullen deze dingen ooit de HPS en TL gaan vervangen als de kosten dalen?

Share this post


Link to post
Share on other sites

nou dan denk ik wel dat LED meer kans maakt dan nu het geval is.

hps is nu eenmaal goedkoper

ik zou ook best LED willen proberen maar ja met die prijzen

plus dat wat er ik van begrijp zijn die LEDs nog steeds niet ideaal om mee te kweken en dat het nog in de kinderschoenen staat.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Led's zat er over te denken toen ik mijn setje kocht maar de toch slechte dingen die ik erover hoor en enkel al de prijs toch maar voor een hps gegaan

 

Heb al wel led bakken gezien met een 70 watt hps lamp in gebouwd , dus zegt aan een kant ook wel voldoende

Share this post


Link to post
Share on other sites

Het bleek dat die ontwikkeling heel erg snel is gegaan. Mijn oog is gevallen op de Spectrabox Gold 200W deze is gelijk aan een 400W HPS. Ik ben nog niet een kweekverslag tegen gekomen waarbij deze vergeleken werd met een 400 HPS'er. De verbruiken minder en sommige beweren dat hij even goed is als een HPS. Maar hiervan heb ik nooit echt foto's gezien ofzo.

 

Ze zijn inderdaad echt prijzig. Normaal gesproken ben ik wel het type dat nieuwe dingen wilt uitproberen, en vind het ook niet erg om wat uit te geven maar dit is wel een hoog bedrag. Maar deze hebben leds van 7 verschillende kleuren en kan je het spectrum precies aanpassen zoals je het wilt.

 

Men doet er nog wel lacherig over maar ik denk echt dat LED HPS zal overnemen in de toekomst.

Share this post


Link to post
Share on other sites

led heeft cker de toekomst maar zolang het nog niet in alle kassen hangt en er nog steeds hps nodig is om mooie gewassen te krijgen.

Snap ik niet waarom sommige kleine kwekers denken dat ze het wel even kunnen proberen.

De research die zij doen naar kleuren spectra s en lampen en ga zomaar even door dat kunnen wij als kleine kwekers toch nooit halen.

en geloof me of niet maar als led enigzins rendabel zou zijn zou alles overgezet worden reken maar eens uit wat het doet qua energie verbruik tov hps. en als je dan ook nog eens je gewas tegen de normale prijs kan afzetten reken maar eens uit wat voor winst ze zouden behalen....dus zolang er daar nog steeds hps nodig is zou k zeggen gewoon hps blijven gebruiken

 

daarbij kan je er donder opzeggen dat er de aankomende jaren echt wel t 1 en ander gaat veranderen dus k zou zeggen stoppen met van alles uitproberen en gewoon draaien zoals altijd voor zolang t nog gaat

 

my 2 cents..

 

mvg

Share this post


Link to post
Share on other sites

T5 beats LED :lol:

 

Dat onder een LED lamp zetten maakt ook dat je ALLES aangaande hoe je gewend was planten te behandelen aan zult moeten passen om een goed resultaat te halen en dat valt niet mee.

 

Ga er maar aan staan: 1-2x in de week water en welk voedingsschema want alles gaat zoveel langzamer dan onder HPS waar zo'n beetje alle schema's op gericht zijn qua plantbehoefte..

 

Daarnaast is de penetratie van LED dusdanig dat het niet super rendabel is tov andere voor onze kweek inzetbare lichtbronnen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

wat ik nou niet snap dat sommige led kweek verkopers een 90 dagen niet goed geld terug garantie geven.ik zelf heb meedere led kweeklampen met elkaar vergeleken en er is 1 die ik erg interessant vind te koop in amerika dus met die gast gepraat en gvraagt wat hij nou bedoelt met dat garantie volgens hem krijg ik mijn geld terug als mijn oogst tegenvalt met zijn led lamp en er is nog nooit 1 terug gestuurd

(volgens hem)dus altijd tevreden klanten.op hun site staan ook veel informatie en vergelijkingen met andere kweeklampen.zelf vind ik de 336x pro erg intressant verbruikt 500w en staat gelijk aan een 1000w dit is de link naar de site http://www.hydrogrowled.com/index.htm

 

gr nieuweling

Edited by nieuweling

Share this post


Link to post
Share on other sites

@nieuweling: gebruik jij al een LED lamp? Zoja wat zijn je opbrengsten vergeleken met een HPS.

 

@lostchild: op dat ene site die nieuweling heeft gepost staat het volgende:

 

In a side by side comparison between the Hydro Grow 336X-PRO LED Grow Light and a 1000W HPS it was proven that the LED produced higher PAR output and deeper penetration over the same 4' x 4' area while using approximately 55% less energy. The 336X-PRO also comes better equipped with a spectrum that has been proven by the University of Washington to produce up to 1.7X the dry yields at the same intensity level as full spectrum "white" lighting like HPS. This has growers around the world experiencing why Hydro Grow LEDs make the perfect lights for growing plants.

 

Ik kan er niet echt veel over vinden, behalve mensen die het belachelijk maken (terwijl ze er nog nooit mee hebben gewerkt).

 

@supernoob: je link werkt niet. Kijk zelf en oordeel maar:

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Believe the hype, vooral kopen zo'n lamp voor inzet boven onze genetica en dan wonderen verwachtenwink.gif

 

Als je goed leest kraak ik hem nergens af maar is het gewoonweg niet rendabel.

Ze zeggen er nergens bij dat je volop bij mag verwarmen als het wat kouder wordt want met LED blijft je hok zou koud als ik weet niet wat oa.. wat kost verwarmingsmat 24/7.. gaan al wat van je gewonnen wattjes etc etc.

 

Ja een Mercedes rijdt veel beter dan een Kever maar met allebei kom je op je bestemming en met een Kever nog eerder ook

zonder allerlei zaken waarvoor je weer de ANWB in mag schakelen maar je rijdt wel luxe als kost het je misschien meer dan het opbrengt :D

 

Utube als bron :lol: :wub:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mss dat niemand die led bakken heeft terug getuurd omdat ze op dag 90 nogsteeds bezig waren met eerste plantje te bloeien :wub:

volgens mij enigste manier om led werkeijk gelijk te stellen met een hps is waneer je je hele kast ermee zou volhangen daarme bedoel ik dus alle muren en plafond ruimte een grote led bak van maken

maar goed kwa kosten plaatje aanschaf :lol:

 

Al lijkt me het wel een intressante test led bak die hetzelfde zou zijn als hps met 2 tentjes naast elkaar :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nee ik zei niet dat jij het afkraakt maar andere mensen op andere fora's doen dat wel. Want de meesten gaan ervan uit dat hun manier altijd het beste is. Autos zijn voor mietjes, echte mannen gaan te paard! :lol:

 

Wat is er mis met YouTube als bron. Er zijn zat mensen die een hele video verslag maken van hun hele kweek. Dat kan je toch niet baseren op een illusie? Kijk dit maar eens.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

designed by nasa scientist who went out to space to research

Share this post


Link to post
Share on other sites

@moskoufiets ga binnenkort die 336x pro bestellen en ga daarmee een uitgebreide kweekverslag van bijhouden hier op het forum.ik zelf luister niet naar mensen die led afkraken ik sta voor alles open en hou van testen ik ga het in iedergeval een kans geven ook al doet ie niet wat ie beloofd maar mijn centen ga ik gegarandeerd terug verdienen!!

 

gr nieuweling

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zat mensen die mooie resultaten halen (pb voor links) met de Area-51 SGS-160 ( http://area51lighting.com/ ). Vooral als je voor jezelf kweekt, en ondertussen stroomgebruik minimaal wil houden, dan is het een goede optie. Maar ja, politie noemt de HPS lampen niet voor niets wel's warmtelampen... met dat kutweer hier... Bij minder optimale temps is phototsynteze ook minder, is minder compacte toppen, en dan krijgt al snel de LED lamp de schuld :lol:

 

Nadeel van de SGS-160 is dat het oppervlak niet zo groot is:

 

In veg mode, the lamp operates at just 120w, and ideally covers a 24"x36" area, using just 20w per square foot.

In flowering mode, the lamp operates at 155w, and ideally covers a 24"x36" area, using just less than 26w per square foot.

 

Da's 61x91cm, zou twee nodig hebben om mijn kast te vullen (120x90) en dat kan qua wattage wel uit, maar dan is de aanschaf $1000+ (plus bezorgkosten en import tax)...

Edited by Sativied

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik zat meer te denken aan de 200W Spectrabox Gold http://www.kweekotheek.nl/uitgelicht/200W_...rabox_Gold.html Een vervanger voor een 400W HPS en heeft twee regelaars om beide fases mee te regelen. Zou eigenlijk perfect zijn voor mijn secret jardin Dp 1.5 tent (90x60x90). Goedkoopste die ik kan vinden is €369,-. Ik ben al bezig met een micro kweek hier dus dat gaat effe duren, zodra ik mijn salaris binnen heb dan ga ik hem bestellen en maak ik hier gelijk een verslag van.

 

Volgens mij zijn HPS lampen goedkoop omdat deze in grotere maten geproduceerd worden. Als dat ook het geval gaat worden met LEDS dan zullen de prijzen van deze dingen enorm dalen.

 

Als je spullen vanuit de US koopt ga er maar van uit dat je alsnog 15% van het bedrag erbij moet betalen als heffing. Die heffing geld alleen maar als het product duurder is als 150euro. Het bedrag staat meestal op het factuur, wat je kan doen is om aan de webshop te vragen of ze een lager bedrag op je factuur kunnen schrijven. Dat heeft een DHL koerier me ooit verteld toen ik een pakket uit Hong Kong had besteld. En hij had gelijk sinds dien nooit meer extra hoeven te betalen.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wat is er mis met YouTube als bron.

 

Niks, zolang je maar zelf blijft nadenken. Dat kanaal van VaderOG is bv leerzaam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Utube alleen serieus nemen als je zelf op de hoogte bent van wat er in dat filmpje voorbij komt.

Wat je voorbij ziet komen is niet altijd wat in het echt ook zo is.

 

Utube vd gein eens op DWC.. 1 en al 1 emmer wat je tegenkomt en pas als je recirculating aan je zoekterm toevoegd kom je in de echte DWC wereld terecht waar het op filmpjes en uitleg aankomt maar jij weet niet beter dan dat DWC een 1 emmer met luchtpomp systeem is want je zag het toch :lol:

Edited by lostchild

Share this post


Link to post
Share on other sites
Als je spullen vanuit de US koopt ga er maar van uit dat je alsnog 15% van het bedrag erbij moet betalen als heffing. Die heffing geld alleen maar als het product duurder is als 150euro. Het bedrag staat meestal op het factuur, wat je kan doen is om aan de webshop te vragen of ze een lager bedrag op je factuur kunnen schrijven. Dat heeft een DHL koerier me ooit verteld toen ik een pakket uit Hong Kong had besteld. En hij had gelijk sinds dien nooit meer extra hoeven te betalen.

 

Je moet BTW betalen vanaf € 22- € 150 dus gooi er maar 21% bovenop en een lager bedrag op de factuur.. douane beoordeeld inhoudt en heeft heel mooie lijstjes hoeveel alles kost dus die vlieger gaat incidenteel maar op en vooral voor brievenbus pakketjes met kleine dingetjes.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Led als assimilatielicht zal het in de toekomst echt wel gaan maken. Alleen staat de techniek nog in de kinderschoenen.

De HPS-lamp is in 1965 op de markt gekomen en thans technisch nauwelijks meer te verbeteren.

Het nadeel van leds is dat ze nagenoeg monochromatisch licht uitzenden op een bepaalde golflengte.

In het begin waren er units met 2 golflengten.

Thans zijn er units van 7 of meer golflengten. Maar dit spectrum is nog steeds te smal.

Er bestaan ook twijfels of het groenspectrum, wat in ledunits nagenoeg altijd ontbreekt, geen wezenlijke bijdrage levert aan het assimilatieproces.

Immers, niet alle groen is gelijk. Donker groen blad weerkaatst donkergroen licht en absorbeert lichtgroen.

De paarse soortjes weerkaatsen paars licht maar absorberen weer een deel van het groenspectrum.

Fabrikanten beloven een nagenoeg onbeperkte levensduur van leds: dat klopt ook.

Maar de andere elementen: de overige elektronica en de ventilatoren slijten wel degelijk.

Combinaties van leds en HPS of plasma lijken vooralsnog de beste papieren te hebben.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@lostchild: Dan hebben ze het vast veranderd. Ik dacht altijd al dat je bij moet betalen als ze je pakket onderscheppen.

 

Maar wat je zegt over DWC is een beetje te ver gezocht. En ik heb het niet alleen over YouTube, want ik had het ooit allemaal gelezen in High Life. En op de kanaal van High Life staat er ook het een en ander op.

 

@Xtreme: zodra er een massa productie komt van deze LED units dan zullen de prijzen massaal dalen. Wat je zegt over de ventilators klopt ook, dat zie je vaak bij computer systemen. In het begin is hij muisstil en na een paar maanden dan begin je hem al te horen.

 

Het is wel mogelijk om zo een LED paneel te maken. Het enige waarop je zou moeten letten is dat je de juiste LEDjes gebruikt. De rest zou vanzelf sprekend zijn. Misschien direct monteren op een grote heatsink, of een PCB met een extra verhoogde plaat met een paar fans. Het is wel te doen. Het enige probleem is dat je dan de leds in bulk vanuit het buitenland moet bestellen. Zover ik weet worden er zoveel componenten aangeboden op e-bay waarvan de meeste niet voldoen aan de specificaties die erbij staan.

 

Edit: ik kwam net dit tegen

 

http://www.tonyslug.com/pepper/powerleds.php

Share this post


Link to post
Share on other sites
ga binnenkort die 336x pro bestellen en ga daarmee een uitgebreide kweekverslag van bijhouden hier op het forum.

 

Binnenkort,...Bluffer :verrygood

Edited by BBB

Share this post


Link to post
Share on other sites

Die zelfgemaakte en chinese troep is deels wat LEDs een slechte naam geeft.

 

Ik bestel regelmatig produkten uit de VS en andere delen van de wereld, die verhaaltjes over dounas die pakketten inspecteren en vertragen gaat voornamelijk over producten zonder duidelijke labels. Illegale nepspullen uit China of produkten zonder hun originele verpakking bijvoorbeeld (zodat je niet een vriend in de VS een nieuwe macbook als 2e handsje of 'gift' kan laten opsturen). Bij een beetje professionele leverancier/exporteur uit de VS is dat geen probleem, dan neemt de douane klakkeloos de info over. Gaat weer nergens over, zoals ik zei, er komen nog bezorgkosten en (import-)tax bij. Hoeveel dat dan precies is... who cares. Grote voordeel van de SGS-160 is dat er veel goede ervaringen online staan.

 

Uit een verslagje wat ik volg:

gallery_36382_15929_225446.jpg

 

Da's dag 35 bloei... en een van de vele voorbeelden van kwekers die prima resultaat halen met LED. Het probleem is het relatief kleine oppervlakte wat je kan belichten voor de prijs van de lamp, maar LED is al lang niet meer iets van de toekomst... op WF wel? Ach, dan is mijn handtekening weer's van toepassing.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Gaat weer nergens over, zoals ik zei, er komen nog bezorgkosten en (import-)tax bij. Hoeveel dat dan precies is... who cares.

 

Grote voordeel van de SGS-160 is dat er veel goede ervaringen online staan.

 

Gaat inderdaad helemaal nergens over, oplopend tot 42% bijbetaling aan de deur anders geen pakketje en dan een lamp hebben die online in verslagen goed eruit komt maar waarvan nog maar afwachten is hoe dit bij jou uitpakt en goed advies is amper te vinden omdat er bijna niemand met LED kweekt in NL :verrygood

Edited by lostchild

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...