Jump to content

Jakkes

Full member
 • Content Count

  413
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

7 Neutraal

About Jakkes

 • Rank
  Volwaardig lid

Previous Fields

 • Taal / Language
  Nederlands + Engels
 1. Ik heb dimlux en deze hebben ook geen vierkant beschijningsoppervlak. Ik heb me maat van de kasten dan ook 95x120cm gemaakt. Ideale belichting was mijn idee voor deze maat. Maar volgens mij hebben alle kappen en lampen een rechthoekig beschijningsoppervlak. De kappen zijn veelal rechthoekig en de lamp is geen bolletje. Dus kan niet anders dan dat ze niet een vierkant beschijnen.
 2. Vorig jaar Skunk zaden van 11 jaar oud ontkiemd. Niets speciaals gedaan. Van de 34 kwamen en 32 uit. Ze hebben wel altijd in een koelkast gelegen. Mijn mening is dan ook dat als het goede zaden zijn ze het gewoon doen.
 3. Nog een vraagje over die 11 liter potten. Kan ik gewoon de normale pakken? Hebben die genoeg gaten om bij eb en vloed het water tijdig af te voeren? Of moet ik extra gaten boren of andere potten pakken (air-pot of zo).
 4. Is toch nu een internetkabel geworden? Alleen de oude VSA’s hebben deze niet dan gebruik je inderdaad speakerdraad of zo. Maar nieuwe VSA’s zou ik gewoon die internetkabel pakken.
 5. Grappig dat je dit schrijft. Ik wilde ook op RFX in kleine potjes voorgroeien en daarna overpotten (eigenlijk zoals bij aarde). Alleen dacht ik dat ik dan de volgende beerput open zou trekken, omdat dit anders is dan gebruikelijk. Ik wilde dus een niet eigenwijs gewoon op startblokken voorgroeien. Maar nu jij dit schrijft ga ik het wel zo doen. Lijkt mij namelijk ook beter.
 6. Ik moet zeggen dat jullie me wel aan het twijfelen hebben gekregen. Ik ga denk ik één kast voorzien van een grote bak met RFX. De andere voorzien van 11 liter potjes. Zodoende kan ik kijken wat het beste werkt voor mij.
 7. Maar aangezien ik echt eigenwijs ben en jullie mij niet echt hebben kunnen overtuigen waarom het niet zou kunnen, ga ik het toch echt doen. Ik dank jullie echt voor de reacties en de waarschuwingen. Deze discussies maken een forum voor mij de moeite waard. Ik zal een verslag maken van de nieuwe setup en de daarop volgende eerste kweek. De tijd zal het leren of dat mijn eigenwijsheid gewoon domheid was.
 8. Ik verkloot liever geen rondes. Maar als het nodig is om te leren dan is dat geen ramp voor mij. Ik heb in het verleden vaker gekloot en verneukt. Maar uiteindelijk leer je daar het meest van. Waarom ik stop net mijn huidige setup? Het gaat te gemakkelijk. Ik hoef er bijna niets voor te doen. Voeding is geautomatiseerd. Planten ken ik door en door en wet exact wat ze wanneer nodig hebben. Klimaat is altijd in orde. Kortom ik verveel me en omdat het een hobby is zoek ik een nieuwe uitdaging. Dus daarom het roer een omgooien. Hierdoor wordt het weer interessant voor mij en krijg ik weer zin om er aandacht aan te besteden. Wat bedoel je met vervangen van HPS? Ik heb alles van dimlux en dat bevalt mij erg goed. Of bedoel je omschakelen naar led? Dit laatste staat op de lijst om te proberen als ik de rfx onder de knie heb. Als ik zowel rfx als led ga toepassen, dan weet ik niet waardoor er iets fout gaat. Vandaar stap-voor-stap.
 9. Haha.... je hebt een punt. Behoudens dat ik een aardebak had die alles behalve een biologisch gehele was. Ik beschouwde de aarde als dood medium. En gooide er minerale hydro voeding in. Dit werkte super. De aarde ging vele rondes mee. Maar was gewoon naar de klote. Het was enkel een buffer voor het voedingswater. Ik kweek echt omdat ik het leuk vind. Ik zie het echt als een hobby. Dus rondes verneuken heb ik eigenlijk geen moeite mee. Als het uiteindelijk maar naar een goed resultaat leidt. Maar van tevoren kansloos zie ik niet zitten. Vandaar de vragen om dit uit te zoeken vooraf.
 10. Allereerst wat meer info over mijn opstelling. Ik heb twee identieke kasten met ieder een oppervlak van 95x120cm. Omdat ik één grote bak heb, plaats ik de planten in een voor mij optimale opstelling. Dus één rij van vier, dan één rij van drie en dan weer één rij van vier. Totaal 11 dus per kast. En per kast hangt er één 600 watt lamp in. Deze opstelling was voor mij de beste met S5 stekken. Ik groei trouwens apart voor in een andere kast. Dus de genoemde verspilling van tijd is bij mij niet van toepassing. De kasten draaien om en om en gebruiken elkaars warmte. Maar ik begrijp nog steeds niet goed waarom alles vol zetten met 11 liter potten prefereerde boven één grote bak. Uiteindelijk is er dezelfde hoeveelheid rfx. En als er een probleem is moet ik evenveel doorspoelen. Of plaats je dan de potten niet strak tegen elkaar? Want dan begrijp ik het wel. Je hebt dan vee minder rfx. Geld jullie verhaal ook voor mapito? Want mijn idee heb ik gebaseerd op enkele voorbeelden van mapito kwekers (schenkie, boef etc.). Deze hebben grote kratten met mapito. Als er een wezenlijk verschil in methode zit tussen mapito of rfx, dan begrijp ik waar ik verkeerd ben gegaan in denkwijze. Ik dacht dat het enige verschil was dat rfx wat eerder droog trekt, dus vaker vloeden. Voor de rest dacht ik dat het gelijk was. Mijn idee doe ik al tijden met aarde. Grote voordeel is dan dat je juist meer ruimte hebt om fouten te maken. De grote buffer zorgt ervoor dat bij de eerste fout er nog geen gevolgen zijn. Alleen bij structurele fouten gaat het uiteindelijk pas mis. En inderdaad als het mis gaat, dan heb je een groot probleem. Dan is de hoeveelheid iets wat tegen je werkt. Werkt dit ook zo met rfx? Ik ging er wel vanuit. Maar als het goed is hoeft er tijdens de kweek nooit gespoeld te worden. Alleen als de waarden fout zijn. Maar dit moet je gewoon voorkomen. Ik denk namelijk dat bij secuur werken met de juiste meters en de ervaring van het lezen van de planten ervoor zorgt dat ik niet hoef te spoelen. Of denk ik hier te makkelijk over? Sorry dat ik door blijf gaan met vragen. Ik heb flinke ervaring op aarde, ben stront eigenwijs en zoek alles tot het gaatje uit. Dus ik wil echt overtuigd worden. Ik ga veel tijd en geld steken in het ombouwen van de kasten. Daarom wil ik niets aan het toeval overlaten. Ik ben daarom ook blij met de reacties. Ik leer ervan en hoop uiteindelijk zo de juiste beslissing te kunnen nemen.
 11. Ik zou gewoon op 12/12 blijven. Zie geen voordeel om het anders te doen. Ik blijf gewoon voeding geven tot 10 dagen voor de oogst.
 12. Maar bij eb en vloed stuur je toch altijd op het totaal? Je geeft niet per pot of blok. Ik begrijp daarom niet wat je nu bedoeld (sorry ben blond). ik zet er altijd 11 per 600 watt. Normaal S5, waarschijnlijk nu een wit soortje. Ik wil dit nu op RFX hetzelfde aanhouden. Dit om niet teveel te veranderen van wat ik gewend ben. Ik was van plan om voor te groeien op die grodan blokken. En daarna over te zetten met blok en al in de RFX.
 13. Ik begrijp wat je zegt. Alleen proef ik dat je überhaupt tegen RFX bent. Of heb ik je verkeerd begrepen? Qua hoeveelheid RFX is er geen verschil tussen kratjes of een grote bak. Alleen is de ene opgedeeld in kleine bakjes, de ander één grote bak. Welke blokken steenwol bedoel je? Dan ga ik eens wat info zoeken hierover.
 14. Ik wil overstappen van aarde naar RFX-1. Ik gebruikte nooit potten, maar had gewoon een aardebak. Reden hiervoor is dat ik van mening ben dat de wortelruimte per plant optimaler is dan iedere plant in een aparte pot. Ook is het veel makkelijker kweken. Nu wil ik hetzelfde principe gaan toepassen met RFX-1, in combinatie met een eb- en vloedsysteem. Ik wil deze wel op een rooster van de bodem af zetten, zodat het water eronder uit kan druipen en geheel kan worden weggezogen. Graag hoor ik jullie mening of dat dit zal werken. Alvast bedankt.
×
×
 • Create New...