Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Recommended Posts

Dude lees de eerste pagina van deze stikie.. als je dat al hebt gedaan ben je miss wel een beetje blind.. daaruit is namelijk af te leiden dat TMV besmettelijk is, dat je zelf ook kunt besmetten door Sjag handen.. en dat het raadzaam is om de plant met TMV er tussen uit te halen voordat er meer lachtoffer worden via bladcontact.. Ook je medium voor een volgende ronde vervangen in de pot met de tmv lijer..scheelt een terug komst de volgende ronde.

 

Laters, snowie

Share this post


Link to post
Share on other sites

mijn einden van mijn bladeren krullen alleen om, alleen volgens mij zitten er geen ronde gele rondjes op...

is dit ook slecht. want de mijne staan buiten omdat mn moeder ze te erg vind stinken. is dit een groot probleem?

 

mvg

 

4xwhitewidow

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. er is je verzocht je eerst voor te stellen in de wie is wie sectie. Lees de aankondiging in iedere sectie, de voorpagina en je pm!

2. Voor niet topic gerelateerde vragen open je een eigen topic. Met meer informatie en foto (nadat je je eerst hebt voorgesteld)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb een aantal planten uit zaad (Early Bud van Nirvana) in potten van 15 liter en een plant in een pot van 10 liter. Als medium heb ik ongeveer 80% cocopeat, 15% potgrond, 5% kleiige zandgrond van een akker, en wat bloedmeelkorrels en beendermeel.

Ik heb de zaden eerst laten ontkiemen in kleine turfpotjes met zaai- en stekgrond en later in groter potten gezet.

 

Een van de planten bleef erg achter wat de groei betreft en heeft vanaf het begin nogal verschrompelde bladen (zie foto's) ;) . Ik zat zelf te denken aan het Tabaksmozaikvirus (TMV). Ik had er al wel wat over gelezen en het schijnt zeldzaam te zijn bij planten die uit zaad zijn opgekweekt. Heeft iemand anders dit ook ooit gehad bij een plant?

 

gallery_2120_5780_480207.jpg

gallery_2120_5780_146818.jpg

gallery_2120_5780_195519.jpg

 

Gezonde planten (hoop ik) :D :

(en, ja, deze planten kwamen uit hetzelfde zakje zaad)

gallery_2120_5780_413953.jpg

gallery_2120_5780_333183.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

He dudes,

 

Heb net het hele topic doorgelezen, een paar plantjes van mij hebben er dus ook last van. Misschien is het effect in zo'n 10 tot 20 bladeren te zien. Minimaal in ieder geval, ze staan er keigezond bij. Ik lees dingen over omhakken ja of nee. Waar ik geen antwoord op kan vinden is; hoe snel verspreid het virus zich? Zijn mijn planten na 1 week allemaal aangetast of blijft het beperkt tot deze bladeren. Temperatuur is in ieder geval van invloed, de temperatuur is 's nacht net iets beneden de twintig. Beneden de 21 verspreid het virus zich dus sneller?

 

Hoeveel zorgen moet ik mij dus maken ;) ?

 

Wel heel veel toffe info btw

 

Greetz

Rieplyer

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ik ga niet proberen te reageren op deze simpele ziel. Beetje zielige vertoning.

 

Beste blow monkey,

 

 

ik respecteer je en zal dat blijven doen, alleen al om je kennis.

 

 

digibetic, voorheen green enfield.

Edited by digibetic

Share this post


Link to post
Share on other sites

FF een vraag peepss

 

 

Ik heb wel eens van horen seggen dat dit virus als het eenmaal hebt gehad dat je er nooit meer van afkomt

 

althans heb dit gehoort in de kassen tussen de tomaten en komkommers

 

Klopt Dit :verrygood

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sorry voor de topicbump...

 

THERE'S A WAY OUT...

 

Al meerdere keren ben ik tegen gekomen dat het wél mogelijk is om een TMV vrije plant te maken van een TMV lijer... Bij wijze van experiment ben ik met een stel TMV lijers wat zaadjes aan het maken, als de planten welke hieruit voort komen géén TMV bezitten (eigenlijk moet ik even een electronenmicroscoop regelen, maar dat zal wel te duur worden...) dan is er per definitie mogelijkheid om er vanaf te komen. Er wordt toch altijd gesuggereerd dat zaden geen TMV kunnen bevatten, ik zie niet in waarom dit NIET zo zou kunnen zijn, zaden zijn gewoon gevormde cellen door de plant (dus de mogelijkheid om virus te bevatten en vermenigvuldigen) het enige verschil is dat de plant bij deze cellen de zogenaamde embryogenesis initieerd. Op deze manier wordt het embryo van het plantje gevormd in het zaadje. De eerste cellen hiervan zijn "stamcellen" deze cellen weten nog niet wat ze gaan worden, maar deze kunnen alles worden. Hier zit de grap.

 

Normaal is een stamcel een voorlopercel, een stamcel kun je met bepaalde stoffen iedere cel laten worden, wortelcel, bladcel, cel-die-om-een-capilair-heen-zit, THC-secreterende cel, etc... Normaal regelt de plant dit, eenmaal stamcel, dan is er no way back... Althans dat is wat men lange tijd geleden dacht, sinds enkele tientalle jaren zijn we er achter dat het vrij simpel is om planten terug te duwen in het embryonaal stadium. Dit heet het vormen van een somatisch embryo, men kweekt feitelijk stamcellen die een bepaalde set met genen hebben. In deze genen zit alle informatie om alle cellen te worden, en het draaiboek om een hele plant te vormen is dus ook aanwezig, het is dus mogelijk om uit deze enkele cel een plant INCLUSIEF hoofdtop en penwortel te maken.

 

Nu ben ik enkele keren al tegen gekomen o.a. bij Nicotiana Tabacum dat men TMV verwijderd heeft dmv embryogenesis. Op de één of andere manier slaagt TMV er niet 100% in om door te dringen tot "alle" stamcellen, slechts een deel hiervan. De succes rates welke ik gelezen heb liggen tussen de 6 en 20%. Hetgeen betekend dat het 25x stompzinnig herhalen van je handelingen voldoende zou moeten zijn voor tenminste één virusvrij plantje...

 

Weefselcultuur bronnen (grote leveranciers etc.) spreken van het virusvrij maken van een cultuur op meristemcultuur. Wat feitelijk op hetzelfde neer komt als wat ik hier boven geschreven heb.

 

Stay tuned... De materialen zijn reeds besteld...

 

Kees.

 

(Als er mensen bereid zijn TMV verdacht zaad te testen, meld je maar...)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ben heel benieuwd wat de somatische embryo-genese op zal leveren Kees :smoke We'll stay tuned, and involved during the development process!

 

Laters, Snowie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik kan uit ervaring overigens bevestigen dat zaden van een tmv plant zelf geen tmv vertoonden (zaden uit een powerplant met tmv)

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. stel je eerst eens in de juiste sectie voor zoals aan je is verzocht

2. Waarom wil je een virus bestrijden met ozon en UV? Dat ontgaat me... Een virus is geen beestje op het blad of een schimmel.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sorry ben een echt groentje in deze forum.

 

Als antwoord op je tweede vraag: UV dood bacteriën.

Als je dus de plant of gebied belicht met de juiste dosering.

Ik had het laatst nog een artikel gelezen over tmv bestijding in de land en tuinbouw.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Virussen en bacteriën zijn twee totaal verschillende dingen.

 

Bacteriën

Virus

Share this post


Link to post
Share on other sites
QUOTE(sticker @ 11 Aug 2006, 14:56 ) *

..Er is vorig jaar een experiment geweest op UGent door enkele bio-ingenieurs waarbij men plantenvirussen (waaronder TMV bij tabak ) met brede spectra antivirale middelen bewerkte. ..

 

Om nog maar even hierop verder te gaan, onderbouw dit eens? Een linkje of wat dan ook, nu moeten wij op jou blauwe ogen geloven dat het zo is. Alle universiteiten hebben rapporten online staan, het enige wat ik kon vinden was een onderzoek met Amino zuren icm TMV, meer niet. Graag dus even onderbouwen want op dit moment klinkt het echt zo onzinnig...

 

Ik heb echt geen verstand van virussen, maar ik las het van de aids remmers en ik moest toch even verder kijken op internet, en ik vond wel wat....

 

Discovery in plant virus may help prevent HIV and similar viruses

 

Misschien dat er toch wel iets interessants in staat....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb ook het mozaiek virus op mijn plantjes :specool

Ze staan buiten maar wel op het dak en op het dak is het meestal een stuk of 3-5 graden warmer dan op de begaande grond.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voor de zaadkwekers kwam ik het volgende stukje tegen:

 

Tobacco mosaic virus is highly infectious and can survive for many years in dried plant parts. Currently, there is no vaccine to protect plants from TMV, nor is there any treatment to eliminate the virus from infected plants. However, seeds that carry TMV externally can be treated by acid extraction or trisodium phosphate and seeds that carry the virus internally can receive dry heat treatments.

 

Details zijn hiermee vast wel te vinden.

 

Overigens hebben mijn tuin PP'tjes ondertussen duidelijk tmv, en voor zover ik kan bedenken hebben ze die overgenomen van de Hortensia die er naast staat (die heeft ook van die rare bladverkleuringen). Wellicht in de grond via wortelcontact overgenomen? De PP'tjes die guerilla staan hebben (nog) geen last. Dat zou kunnen verklaren waarom de ene geen last heeft met gebruikte grond, en de andere wel nl, wortelresten misschien?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Edit onnodig quoten zie hier : hoe te quoten

 

Heb ze er ook weer tussenzitten, valt me wel op dat het altijd de nlx is.

Share this post


Link to post
Share on other sites

sorry voor deze oude topic bump, na dit topic gelezen te hebben vraag ik me af. zijn er geen "stekken"boeren die uit zaad kweken en de 15 cm grote plant verkopen? ik snap dat dit meer werk is dan stekken snijden. maar het zou zo veel idealer zijn als ze dat zouden doen. dan zijn we ook meteen van die klotespint af. zie ik iets over het hoofd?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wat was je van plan dan om voor die 15cm hoge zaailing te gaan betalen?

Niet de xxx die je nu max voor een heel goeie stek neertelt :spliff:

 

Niet echt rendabel omdat je met zaailingen veel minder controle hebt, al helemaal als stekkenboer, dan is het snijden en zetten en 2wk later klaar, per 5000stuks ofzo

zoveel zaailingen opkweken kan niet commercieel

 

Hoop dat er ooit eens iets voor komt maar echt dik inleveren op opbrengst doe ik er niet mee gelukkig dat TMV virus.

Share this post


Link to post
Share on other sites

nouja ik koop stekjes voor xxx (in de winkel x euro) haze. dus met spint, met TMV, plus niet elk stekje is even mooi. als ik dan het dubbele moet betalen voor 1 die perfect is, doe ik dat heel graag. dan is 2 gram per plant genoeg om het stekje terug te betalen. mocht er dus 1 gram per plant meer vanaf komen dan voorheen, dan ben ik tevreden qua doekoe en qua koppijn.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Amnees

 

Zelf zaadje opkweken, moeder maken en stekken nemen is de oplossing voor jou ;)

 

Cannab

Share this post


Link to post
Share on other sites

ik heb wel een andere ruimte over bij m'n hokkie waar ik wil gaan voorgroeien, ik kan ook die ruimte gebruiken om gewoon zaad te kweken en na 2 weken over te potten naar m'n hok. of idd een stel moederplanten neer zetten en daar m'n stekjes vanaf halen, maar dan neem ik aan dat de moederplanten zoveel ruimte in beslag nemen dat ik geen ruimte meer heb om voor te groeien. of gewoon een stel zaden laten ontkiemen, moeder plant van maken, stekjes eraf halen, en de moederplant weggooien? zodat ik daarna de volle ruimte heb om meteen voor te groeien.

 

kan iemand inschatten wat meer ruimte in beslag neemt? ik kan 2 of 3 tentjes van 1.20 bij 1.20 kwijt, evt een verdieping erin maken om voor te groeien.

 

iemand een suggestie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aloha jongens,

 

Ben tot de coclusie gekomen dat ik ook TMV in me planten heb (dat verklaart het feit dat ze nog steeds zo klein zijn :verrygood ) De bladeren krullen op precies dezelfde manier als een plant met TMV. Ik heb dit topic doorgelezen maar er rest mij nog één vraag : Kan je je (kleine) oogst gewoon nog roken als je planten dit virus hebben? Ik zou het namelijk echt KL*TE vinden als dat niet zo is (mijn planten, super thai X skunk, bloeien zo'n 11 weken dus vandaar).

 

Mahalo,

 

OS

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...