bioloog 0 Posted March 5, 2011 Hey bier liefhebbers en niet bier liefhebbers, Omdat er nog geen bier brouw topic op het forum is, en ik al erg lang met het idee rondloop om een kleine brouwerij op te zetten, heb ik een mede forum lid en zijn studie maat benaderd met dit idee. Het idee werd met enthousiasme ontvangen en zo gezegd, zo gedaan. De namen van die personen noem ik nog even niet, of ze moeten er geen bezwaar tegen hebben. Er is een kleine brouwketel aangeschaft, wat eigenlijk niet veel meer is dan een grote elektrische pan van 27 liter, en een filterkuip/emmer van 30 liter. Een gistingsfles van 50 liter had al eerder gekregen van Torsti, thanks dude, die nu mooi van pas komt. De wortkoeler heb ik zelf gemaakt van flexibele koperen buis van 12 mm. Ook had ik een brouwpakket besteld van gold pilsener, Maar hier valt niets meer aan te brouwen. Het is een blik vol mout en hop extract. Zakje gist erbij Ttja.... brrrrrrr. gadverdamme! Foutje!! Meteen in de phone geklommen en een moutpakket besteld. Nu krijg ik dus geschrote gerst, losse hop en gist. Maar das pas maandag of zo dus dat duurt nog een paar dagen. Voor het begin houden we het eenvoudig en maken we gebruik van reeds kant en klare mout paketten. In een later stadium gaan we de gerst zelf verschroten en de hop los kopen. Maar wat ervaring is daarvoor wel vereist, vandaar onze aanpak. We willen tenslotte wel met drie kratjes bier eindigen deze ronde en niet met uilezeik! En natuurlijk zoals in elk showtopic kunnen de foto's niet ontbreken. De hardware! Een hydrometer. Hiemee meet je middels de dichtheid van de vloeistof het suiker of alcohol gehalte. De foute software. brrrrrrr. Moutpap!? moutmeuk ja! met een dikke M De brouwketel Aftapkraan. Thermostaatknop met graden C aanduiding. Perfect! De filterkuip met filter en ophoog rekje. Volgens mij kan je er ook op barbecueën. En zo zit het dan in de kuip. Rekje onderin en dan filter erop. De wortkoeler in detail. Ik heb twee rollen van 5 meter gebruikt en deze met knelkoppeling aan elkaar gezet. In de buis zit een harde bus geschoven omdat de koppeling met aandraaien deze anders zou plat knijpen en zo nooit waterdicht is. Ik heb de ringen middels een koperdraad aan elkaar verbonden zodat er geen rek meer in de veer zit. Oppassen! met beleid buigen!! Radiatorpijpsteun!! Zeemleer ertussen, niet te strak aandraaien, vast! De aan en afvoer van het koelwater. wederom twee snelkoppelingen. En daar moet ie dan in. Nu nog even wachten op het moutpakket en we kunnen van start. In de volgende update meer de details van het brouwen. Tot dan! Proost sijp Hier onder is een begrippenlijst. Begrijp je bepaalde termen niet, kijk dan even hier. Staat het er niet bij? vraag het me even dan zet ik het erbij. thanks! Begrippenlijst Een hydrometer. Hier mee meet je middels de dichtheid van de vloeistof het suiker of alcohol gehalte. -Maischen (spreek uit: maaisjen) is een onderdeel van het bierbrouwproces. Tijdens het maischen wordt de geschrote mout gemengd met warm water. De enzymen die tijdens dit proces vrijkomen breken het zetmeel in de mout af tot enkelvoudige suikers. Het mengsel dat uit dit proces voortkomt, heet wort. De suikers worden later, tijdens de gisting, omgezet naar alcohol. (Bron: wikkepedia) Schroten is het pletten van gerst of andere granen zodat het zetmeel vrijkomt, wat weer nodig is voor de wortkook. -Wort is de vloeistof (moutpap) die tijdens het bierbrouwproces door maischen verkregen wordt. Wort bevat de moutsuikers verkregen uit het zetmeel van mout en eventueel andere ongemoute granen. (Bron: wikkepedia) Quote Share this post Link to post Share on other sites
erazer 66 Posted March 5, 2011 he bioloog, das een zeer interesant projekt. ik ga je zekers volgen. als je nog testers nodig ben zal ik mezelf wel aanbieden, lijkt mij hiervoor erg moeilijk mensen te vinden een maat van mij doet dat ook en brouw erg lekkere soortjes waar ik al diverse keren lol van heb gehad [stom dronken ivm een erg hoog alco percentage] ga je heel veel succes wensen en keep um going. Grtn Erazer Quote Share this post Link to post Share on other sites
Groen Gif 3 Posted March 5, 2011 Harddrugs mogen toch niet op dit forum? Maar restecp hoor, mij te gevoelig werk, ik hou het maar liever bij wijn. Als het wat wordt, maak je dan ook eens een Gageleertje? "Vóór de middeleeuwen gebruikte men gruut (een mengsel van Gagel en Rozemarijn) als natuurlijk bewaarmiddel bij het maken van bier. Dat tegenwoordig vooral Hop en niet Gagel die functie heeft over genomen hebben we te danken aan onze middeleeuwse kloosterbroeders. Aan Gagel werden teveel ‘opwekkende’ eigenschappen toegedicht, en het laatste wat je in een dergelijk oord van contemplatie wilt is een horde bronstige mannen, newaar. Vandaar dat gekozen werd voor de kalmerende en slaapbevorderende werking van Hop. De bittere smaak moest er dan maar bij genomen worden. Oorspronkelijk was hopbier dan ook niet populair, het heeft honderden jaren geduurd vooraleer het gruut er een beetje uit was." (bron ben ik ff kwijt, zo te zien een Belgisch forum) Quote Share this post Link to post Share on other sites
tjapado 0 Posted March 5, 2011 ah een bier topic, het forum is eindelijk klaar Quote Share this post Link to post Share on other sites
rable 0 Posted March 5, 2011 stoer man ik hou me nu nog even bij mijn blikkies heineken Quote Share this post Link to post Share on other sites
Cedric33 0 Posted March 5, 2011 Ah nice, bier! En zelf ook nog ff met de kluskunsten patsen, nice Quote Share this post Link to post Share on other sites
dennissie 0 Posted March 5, 2011 Volgende stap 'wietpils'? Succes hee ik blijf volgen Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest elmanito Posted March 6, 2011 Bier is geen harddrugs, bier is lekker vooral de Belgische van hoge gisting Namaste Quote Share this post Link to post Share on other sites
Groen Gif 3 Posted March 6, 2011 Da's toch geen serieuze reactie op de mijne, elmanito? Daar staat nl. een knipoog achter, en het verhaal verwijst naar Gageleer, een biologisch Belgisch streekbier met een alcoholpercentage van 7,5 volumeprocenten. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Doc 12 Posted March 6, 2011 Mooi topic Ga je Wietbier brouwen??? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Koi 2 Posted March 6, 2011 Mooi topic! Succes Bioloog Ik heb hier nog steeds kilo's ongeschrote gerst liggen... dat schroten is er nooit van gekomen. Plezier, koi. p.s.: mooie koeler Quote Share this post Link to post Share on other sites
habibi 0 Posted March 6, 2011 Hoihoi wat leuk... Smaandags spreken we met de kameraden af in het plaatselijke biercafe (+60 verschillende bieren en allen à 2,5 euro en hebben al dikwijls luidop gedroomd over ons eigen biertje. Is het de bedoeling om de hopbellen te vervangen door wiettoppen aangezien deze uit dezelfde familie komen: de hennepfamilie of cannabaceae. Kweet ni of dat mogelijk is? Groeten Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest elmanito Posted March 6, 2011 @groengif Een serieus grapje over de 'harddrugs' bier , maar dit bier is wel interessant om eens een keer te proeven.Zat er van de week nog te peinzen om een fles mee te nemen, maar ben toch weer van stag gegaan voor Westmalle. Namaste Quote Share this post Link to post Share on other sites
bioloog 0 Posted March 7, 2011 Hoi bier genieters, Gezellig dat jullie allemaal meekijken, en bedankt voor de leuke reacties, Ik heb twee moutpakketten besteld. Een pils moutpakket en een blonde moutpakket( leffe blond). We hebben dit, (bier brouwen) ,nog nooit gedaan maar volgens mij zit het standaard in het gen van de man ingebouwd dat ie bier kan brouwen. Dus dat moet goed gaan toch? Het duurt nog een paar dagen voor ik de pakketten binnen heb, dus nog even geduld hebben. Maar ondertussen ga ik even genieten van het carnaval en zal deze ochtend een flink aantal kroegen aandoen. Genoeg tijd om te testen! Voor wie ook gaat vieren, Een fijn feest toegewenst vandaag! Proost sijp ps. koi! We houden ons aanbevolen. We zijn ook een aannemers bedrijfje begonnen. We nemen alles aan! Quote Share this post Link to post Share on other sites
keesthemad 8 Posted March 7, 2011 BIER ? Beetje te vroeg of niet dan... Nou Bio, dat zal lekker brouwen worden he, onder het genot van een jointje! En daarna lekker barb-e-knoeien met een lekker zelfgebrouwen biertje er bij... Nou... Dat gaat niet lang meer duren denk ik zo... Nu hopen dat het weertje wat beter wordt! Kees. Quote Share this post Link to post Share on other sites
bioloog 0 Posted March 9, 2011 Hey Kees, Feest! Bier, Barbo Jonko! Dat gaat goed samen volgens mij! Maar zit hier maar een beetje duimen te draaien en te wachten op de koerier. Ik zou natuurlijk die drie blikken, die ik fout besteld heb, toch als nog erbij kunnen brouwen, als vergelijk in smaak. 1 blik voor 15 liter ambiorix. Een blonde bier, zoals leffe blond bijvb. en 2 blikken Gold pils voor 24 liter pils. Das toch maar ff 5 1/2 krat bier!!!! Wat denken jullie. Doen? greetz sijp Quote Share this post Link to post Share on other sites
Aquar 205 Posted March 10, 2011 stoer man ik hou me nu nog even bij mijn blikkies heineken Heineken is zwaar overgewaardeerd. Er zijn vele betere en goedkopere bieren, ook in pils. Heb vrienden van me weleens blind verschillende soorten bier (o.a Heineken, een Duits biertje, en wat goedkope bieren van de Aldi en de Plus) laten proeven. Heineken eindigde op de laatste plaats, en het goedkope aldi-bier op de 1e. Overigens accepteerden ze de uitslag niet en willen ze nog steeds bij voorkeur Heineken. Wat een goeie marketing al niet teweeg kan brengen. Inmiddels drinken ze Holger (eindigde op de 2e plaats), een goedkoop bier wat de Plus hier verkoopt. Kosten 4,05 euro per krat! De echte Heineken gelovige zal bovenstaande natuurlijk nooit kunnen accepteren. ...Ik zou natuurlijk die drie blikken, die ik fout besteld heb, toch als nog erbij kunnen brouwen, als vergelijk in smaak. 1 blik voor 15 liter ambiorix. Een blonde bier, zoals leffe blond bijvb. en 2 blikken Gold pils voor 24 liter pils. Das toch maar ff 5 1/2 krat bier!!!! Wat denken jullie. Doen? greetz sijp Ik zou het lekker gaan brouwen. Ik heb wel vaker dit soort moutextracten van Brewferm gebruikt. Ze zijn wel oke en erg gemakkelijk. Na verloop van tijd ga je alleen merken dat alle soorten dezelfde oorsprong hebben. Alhoewel de smaken verschillen herken je een brewferm bier al bij de 1e slok. Overigens heb ik samen met iemand ook weleens echt bier gebrouwen. Dus met mout, hop en water. En dat leverde een verbazingwekkende goed biertje op. Erg moeilijk is brouwen dus niet. Het belangrijkste is om schoon te werken. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Aquar 205 Posted March 10, 2011 ...Ik heb twee moutpakketten besteld. Een pils moutpakket en een blonde moutpakket( leffe blond). We hebben dit, (bier brouwen) ,nog nooit gedaan maar volgens mij zit het standaard in het gen van de man ingebouwd dat ie bier kan brouwen. Dus dat moet goed gaan toch? ... Voor zover ik weet was bierbrouwen vroeger vooral vrouwenwerk; de boer werkte op het land, z'n vrouw brouwde het bier. (hier krijg ik vast commentaar op. ) Quote Share this post Link to post Share on other sites
RaRaRawieowie 0 Posted March 10, 2011 Proost Sijp, Als het vat vol is kom ik een biertje bij je halen. mooi dat je aan die knelbussen in de flex.kopere buis hebt gedacht wordt vaak vergeten Gr Rara Quote Share this post Link to post Share on other sites
keesthemad 8 Posted March 10, 2011 Nou Aquar, ik drink eigenlijk voornamelijk; Alles van Hertog Jan, Leffe Duvel La Chouffe Soms een beugeltje grolsch Maar die halve liter blikken / goedkope kratten; GATVERDAMME! (Heineken is beter te doen dan, maar nog steeds niet echt lekker ofzo) @Bioloog, zullen we gewoon eerst wat bier brouwen voor we moeilijk gaan doen ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Aquar 205 Posted March 10, 2011 Vroeger dronk ik inderdaad voornamelijk de betere bieren, zegmaar alles behalve pils. Afgezien van een keer iets als hertog jan, grolsch, warsteiner oid. Helaas kan ik tegenwoordig geen alcohol meer verdragen, dus ik drink zowiezo niet meer. Het goedkope bier is dus exclusief voor vrienden. Goed (Belgisch, Duits) bier lusten ze namelijk niet en ik verdom het om 12,50 euro voor een krat uilenzeik (heineken dus ) te betalen. Quote Share this post Link to post Share on other sites
tjapado 0 Posted March 10, 2011 Mijn favoriet is momenteel Grolsch mits deze goed koud is, het liefst een beugel. Heb ondervonden dat Grolsch niet goed gekoeld een stuk smeriger is dan bijvoorbeeld een Heineken die niet goed gekoeld is. Hoeveel biertjes drinken jullie eigenlijk per dag of week ?? Ik zit op ongeveer een 2 per avond. Zaterdag avond uiteraard wat meer Groeten Quote Share this post Link to post Share on other sites
Buble 3 Posted March 10, 2011 Bier drinken doe ik meestal om een uur of 8 s'ochtends , net voor het slapen gaan na me bordje havermout Het liefst een Hertog jan en ééntje maar hoor Buble Quote Share this post Link to post Share on other sites
bioloog 0 Posted March 11, 2011 Wat bier toch doet met mensen he. Het levert in ieder geval erug leuke reacties op. Welk bier je lekker vind is heel persoonlijk. Ik denk dat je eerder waardering kunt hebben voor een vent die een slecht biertje drinkt dan voor een vent aan de pisang ambon met jus. Ja toch! Dus of iemand nu niet of wel jouw favoriete biertje drinkt is irrelevant. En ik denk niet dat er echt slecht bier bestaat. Tis maar net welk bier je lekker vind. Dat is geen discussie, das smaak. En over smaak valt niet te twisten. @Ra, Je weet waar ik woon en je bent welkom! Ik zelf vind Amstel lekker. Amstel is eigenlijk oud Heineken. Maar in de zomer drink ik voornamelijk Erdinger weizen bier. Heelijk fris. Ik woon dicht aan de grens dus is het hier makkelijk verkrijgbaar. Ik haal het bij een drankhandel bij de oosterburen. En als je ziet wat een soorten bier die gasten hebben. 30 soorten op voorraad. Echt niet normaal. Maar wat je daar aan opmaakt dat biercultuur in Duitsland ook direct over de grens begint. Voelt best lekker als je daar dichtbij woont Ook haal ik daar wel eens Konig pilsener, Warsteiner, Maizels weizen en Erdinger natuurlijk. Of ik een echte bierdrinker ben? Nee niet echt. Althans niet in grote hoeveelheden. Ik ben meer een sociale drinker en probeer van elk soort bier te genieten. Ik ga zo even wat extra suiker scoren en dan ga ik toch die blikken met wort extract proberen te bereiden. later deze dag zal ik een verslag daarvan posten.. fijne dag iedereen! proost sijp ps. Ik heb ook al een mooi fust gevonden om het bier op te slaan. Quote Share this post Link to post Share on other sites
mosrednA .rM 0 Posted March 11, 2011 Lekker, Ben benieuwd hoe het gaat met die mout stroop. Een maat van me had dat gedaan en die zei dat het wel prima was. Succes zometeen in ieder geval. groeten mos Quote Share this post Link to post Share on other sites