Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Doc

Het grote chilitopic / kweek chilipepers

Recommended Posts

Updeetje:

 

Eindelijk komt er wat kleur in de punt:

 

gallery_20098_7251_144120.jpg

 

Meer kleur:

 

gallery_20098_7251_26863.jpg

 

Hot Habaneros!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Weet iemand hier mischien ook hoeland het duur voordat een mme jeanette vruchtdragend word?(Weet niet of ik de naam van de plant goed schrijf hoor...)

Het gaat hier om 5 peperplantjes en ze staan inmiddels al een maand op 12/12,

Heeft dit ook effect op de plant of maken de licht uren verder niks uit?

 

Greetz lemon

Share this post


Link to post
Share on other sites

De licht-uren (fotoperiode) naar 12/12 maakt geen verschil voor de bloei, lemonhaze.

De plantjes gaan op een bepaald moment vertakken, en dan verschijnt in die vertakking de eerste bloem, de zogenaamde kroonbloem. Daarna komen er meer bloemen. Je moet dan zorgen dat die worden bestoven.

Succes.

Share this post


Link to post
Share on other sites

en we blijven plukken en plukken

men planten staan nu in de garage, zelfs na een nacht of 2 vriezen

staan ze der mooi bij en blijven de vruchten af :whistling rijpen

 

gallery_15098_9467_2516593.jpg

coffee bean

 

gallery_15098_9467_156479.jpg

turtle claw

 

gallery_15098_9467_3313636.jpg

turtle claw

 

gallery_15098_9467_2479637.jpg

torro rosso

 

gallery_15098_9467_3517936.jpg

oogst om de 2 dagen

 

gallery_15098_9467_851107.jpg

pumpkin

 

 

BB

Share this post


Link to post
Share on other sites

HERFST KLEUREN

 

gallery_15098_9467_2574576.jpg

 

gallery_15098_9467_2481654.jpg

 

gallery_15098_9467_345722.jpg

 

gallery_15098_9467_2395196.jpg

 

gallery_15098_9467_1119311.jpg

 

gallery_15098_9467_1236562.jpg

 

gallery_15098_9467_2547236.jpg

 

gallery_15098_9467_523320.jpg

 

gallery_15098_9467_3497993.jpg

 

gallery_15098_9467_3490679.jpg

 

gallery_15098_9467_969051.jpg

 

de eerste 2 pepers vd naga joloka, eind oktober

 

gallery_15098_9467_3902308.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Die sambal ziet er zeer smakelijk uit :D

Nog recepten?? :verrygood

Share this post


Link to post
Share on other sites

DE PILI-PILI

 

Je kan natuurlijk pili-pili laten meekoken in je saus, maar dat raad ik af, omdat dit nogal moeilijk te doseren valt. Iedereen in Afrika, en vele mensen die in Afrika leefden, hebben in de frigo altijd een bokaal pili-pili staan ( zoals veel mensen een potje sambal). Er zijn ook verschillende methodes om pili-pili klaar te maken. Hier volgt mijn recept :

 

- Snij een 10- tot 15-tal pili-pili's in stukken.( zie afbeelding van pili-pili's) De zaadjes kan je eruit halen of ze laten zitten. Maakt niets uit. Opgepast : niet in je ogen wrijven om nog maar van andere gevoelige lichaamsdelen te zwijgen. Agonie gegarandeerd.

- Snij een grote ui in stukken.

- Een teentje knoflook kan ook best.

- Doe alles in een blender ( die kleine blendertjes met scherpe messen zijn ideaal hiervoor).

- Giet er een klein glas olijfolie over. ( eerst niet te veel, je kan er later nog bijvoegen).

- Wat grof zeezout

- Blend het geheel nu tot je een fijne brij(zie bij afbeeldingen pili-pili) bekomt.

- Doe de brij in een braadpan ( teflon) en bak deze brij onder voordurend roeren een tiental minuten, tot hij geurt naar gebakken uien en het sap van de uien en de pili's verdampt is.

- Doe een laurierblad in een jampot.

- Schep de pili-pili zo heet mogelijk in de pot, onmiddellijk het hermetisch-sluitend deksel erop, en klaar is kees. Bewaart maandenlang in de frigo, zolang er maar een laagje olie bovenop staat. Als deze vermindert kan je er altijd wat olie bijvoegen (goed mengen).

Op deze manier kan je de pili-pili in je saus en de saka-saka op je bord goed doseren.

 

Je pan zal nog enige tijd naar pili smaken, en na vijf keer handen wassen blijf je nog altijd beter van je ogen af. Maar nu heb je een heerlijke pot pili-pili, die trouwens ook kan dienen voor spaghetti, osso bucco, soep, barbecue, weet ik veel.

Volgens voedingsspecialisten is pili-pili gezond voor de maag. ( Er wordt in de maag een beschermende laag gevormd).

De scherpe smaak van pili-pili in de mond krijg je niet weg met enkele liters water. Alcohol neemt die wel weg. Daarom wordt moambe meestal vergezeld van koud bier. Ook de bijgerechtjes : bananen, pinda's en kokosnoot verzachten het pikante gevoel.

 

 

BB

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hee blackbut, heb jij nou ook last van het hete eten de volgende dag of ben je daar imuun voor ofzo ?

 

Ik eet best wel redelijk vaak behoorlijk pittig... Enne ik moet zeggen dat er toch een reden is dat ik me meestal wel inhoudt hahahha...

 

Groetjes,

 

Kees.

Share this post


Link to post
Share on other sites

KTM na het eten van BB zijn sambal. :verrygood

FireFart.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

nee echt niet :D :) het pikant aan het zoetje heb ik nooit

ik krijg wel af en toe nog wel eens de tranen in de ogen

en de alom gekende zweet druppels erbij natuurlijk :lol:

ik eet het van kleins af aan, ik was de enige thuis die durfde te

proeven uit men moeders bord-HOT-VERY HOT :verrygood

 

jou fout is dat je maar sporadisch pikant eet, je kan wel wat verdragen

maar jou kolon niet, dus KTM: begin gewoon wekelijks minimum 4 x pikant te eten

niet jou super dosis maar gewoon, en elke week kan je wat pittiger gaan tot

jou darmen en protter dit gewoon worden :)

 

TIP-NIET DRINKEN MAAR EEN STUKJE BROOD ETEN bij over verhitting

 

 

BB

Share this post


Link to post
Share on other sites

De gele pheno.

 

gallery_20098_7251_933.jpg

 

Een late plant, capsicum chinensis, er hangt maar een vrucht aan.

Die houd ik al weken in de gaten. Vandaag bekent ie kleur.

Naast een rode heb ik nu dus ook een gele habanero.

 

gallery_20098_7251_96291.jpg

 

Benieuwd of die anders smaakt.

Doei.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Een goed jaar iedereen hierzo!

 

Het is weer tijd om alles binne te gaan ontkiemen, dus zo gezegd zo gedaan.

 

Heb 9 potjes, met 9 soortjes.

In ieder potjes 2 zaadjes, dus straks als het goed is in totaal rond de 12 mooie plantjes ?

 

De soorten die ik heb ;

 

Habanero White ( Chinensis )

Habanero Chocolate ( Chinensis )

Hanabero Orange ( Chinensis )

7 Pod ( Chinensis )

Jamaican Red ( Chinensis )

Cayenne Long Slim ( Annuum )

Peter Pepper ( Annuum )

Ubatuba Cambuci ( Baccatum )

Birds Eye Demon ( Frutescens )

 

En nog wat soortjes van vorig jaar.

 

Ik groei eerst alles voor onder 4 x 55 watt PL-L.

En gaat nadat het wortselstelsel zich helemaal heeft ingewikkeld naar een grotere pot voor het raam.

 

Mocht iemand intressen hebben in een peper zaden ruilen ? stuur me een PBtje en we zien wel.

Ik heb ook nog heel veel Jalapeno en Green curry zaad alleen die gaat ik dit jaar niet kweken ( me vriezer nog vol met Jalapeno's van vorig jaar <_< ).

 

Succes iedereen !

 

Gr

Share this post


Link to post
Share on other sites

cool , ik ben ook een paar weken bezig

 

12 soortjes dit jaar :lol: van elke soort heb ik 3 zaden laten ontkiemen, deze zijn er op 3 soorten na al uitgekomen

Ik ga denk ik vooral voor de snack pepertjes en bonchi's

 

Soortjes zijn:

 

rode pepertje nettorama

explosive ember

bolivian rainbow

big jim

fish

h. yellow wax

royal black

naga jolokia

pepperone

bulgarian carrot

oranje snack paprika

zoete punt paprika

 

Maar waarschijnlijk komen er nog meer soortjes te staan , zodra er weer ruimte is.... <_<

Ik groei voor onder 4 x 36 watt tl op 18/6 in 0.7 of 1.5 liter potjes met lightmix en af en toe een drupje GL roots

 

Pica komt nog :)

 

Grtz Guesswho?

Share this post


Link to post
Share on other sites

dat ziet er smakelijk uit hierzo!!

 

Ik ben een paar ajoema-type "white bullet" aan het kiemen

En ben een aantal spaanse pepert madame janet planten aan het overwinteren.

 

Ik doe nu voor het eerst een aantal planten door de winter heen trekken maar heb wel een aantal keer bladluis gehad, erg naar en slecht te bestrijden met ECOstile producten tot nog toe.

 

Wat me ook een beetje tegenvalt is het zuiverhouden van de pepers, kruisbestuiving viert hoogtij.

 

Maar oh oh wat is het lekker!!

 

 

Gr Zap.

Share this post


Link to post
Share on other sites

klinkt goed guesswho. leuke soortjes. aan snack pepertjes heb ik niet eens gedacht lijkt me een heerlijke chips vervanger ofzo...

maar weet iemand wat voor licht regime pepers nodig hebben? of is dit niet zo belangrijk als het maar lange dagen zijn?

ik draai ze nu onder 19/5. heb net nog wat soortjes gevonde;

 

pasilla bajio

thai chillie

 

denk dat ik alleen de thai chillie nog te o tkieme leg. aangezien de bajio een soort lange/peper/peul vormende paprika die niet pittig is, is.

 

ik heb trouwens via 123zaden een flesje chilli focus voeding gekochtbeb benieuwd of dit beter gaat dan roze voeding.

gr skafz

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ skafz

 

Die nieuwe voeding zal je zeker bevallen , ik gebruik hem , net als een paar peperkwekers om me heen , met volle tevredenheid

Toch hoor ik ook goede verhalen over biobizz groei...

 

Als je van een lekker snack pepertje houd (vergelijkbaar met paprika) kan ik de bulgarian carrot aanraden

Die ik vorig jaar had heb ik weggegeven zonder er een zelf te houden...toch wat pepertjes terug gekregen <_< en die waren niet heet en zeer lekker

 

Ik zit nog op de ontkieming van de fish , royal black en bulgarian carrot te wachten

De andere soortjes staan er zo bij

 

Rode pepertje nettorama ,explosive ember ,bolivian rainbow en de big jim

 

gallery_19024_6257_728370.jpg

 

Deze staan op plagron light mix

En de h. yellow wax , naga jolokia , pepperone , oranje snack paprika en de zoete punt paprika

Deze zijn later ontkiemd en pas geleden naar 7x7 potjes verplaatst

 

gallery_19024_6257_1453080.jpg

 

Ze staan op een mix van 50% plagron en 50% GL special mix

Iets rijkere aarde , eens kijken of ik verschil kan ontdekken

Vorig jaar gingen een paar grotere peperplanten als een speer in de GL special mix

Dit jaar heb ik gelijk twee zakken van 50L gehaald , ruim genoeg voor mijn project

Aangezien ik slechts een paar peperplanten zelf houd , een aantal gaan naar vrienden en familie

 

Mijn doel is een paar mooie bonchi's te kweken

 

bobo.jpg

 

Grtz Guesswho?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dat ziet er goed uit Guesswho..

 

Goed om te horen dat de chilli focus een goede voeding is! We zullen zien hoe de verschillen zijn met zelf gemixte rozen voeding ( a/b voeding PH 5.5 EC 1.5 ) waar ze vorig jaar wel lekker op gingen alleen ik had ze te laat ontkiemt..

Waardoor ik vrijweinig heb kunnen oogsten en sommige chinensis soorten helemaal niet.

 

Maar nu ben ik er op tijd bij denk ik!

 

Ik heb nog wat soorten besteld die er hopelijk morgen a maandag zijn.

 

Het zijn ;

 

Ciliegia Piccante ( Capsicum Annuum )

Numex Centennial ( Capsicum Annuum )

Poinsetta ( Capsicum Annuum )

Bulgarian Carrot ( Capsicum Annuum )

Little Elf ( Capsicum Annuum )

Chile de Arbol ( Capsicum Annuum )

Bhut Jolokia ( Capsicum Chinensis )

Fatalii ( Capsicum Chinensis )

Tobago Seasoning ( Capsicum Chinensis )

 

Waar ik ook van ieder soort 2 laat ontkiemen.

 

Ik denk dat ik ook een bonsai ga proberen te maken van de Numex.

Is ook een leuk kleurig soortje.

De little elf is er ook goed voor geschikt.

 

Word een leuk peper jaar!

 

Gr

Share this post


Link to post
Share on other sites

1ste pepertje van het jaar

gallery_30671_12321_114084.jpg

gallery_30671_12321_50076.jpg

Bolivian Rainbow :o

 

Namaste,

DL

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hier wat foto's van mijn eerste chili kweek.

Met dank aan BB ;)

 

gallery_6678_11458_345093.jpg

 

gallery_6678_11458_1820274.jpg

 

gallery_6678_11458_3427504.jpg

 

gallery_6678_11458_3177210.jpg

 

gallery_6678_11458_1423211.jpg

 

gallery_6678_11458_2953557.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Man wat een mooie foto's in dit topic. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

@richard

 

Herken ik daar een Torro rosso peper??

 

@topic

 

Dit jaar beperkt tot spaanse chili,jalapenos,sweet chilli,torro rosso,rode punt paprika en madammen.

 

Grtz twin

Share this post


Link to post
Share on other sites
@richard

 

Herken ik daar een Torro rosso peper??

Ja, klopt ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

gallery_6979_11919_91780.jpg

Rode Spaanse Peper

 

gallery_6979_11919_133556.jpg

Gele Surinaamse Peper

 

gallery_6979_11919_22105.jpg

Oranje Paprika

 

My two cents ;)

 

Fijne zondag

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...