Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

NLS²

Drugstoerist in meeste gemeenten gewoon welkom

Recommended Posts

Buitenlanders kunnen komend jaar in de meeste coffeeshops nog gewoon wiet kopen. Onder meer Amsterdam, Rotterdam en Enschede gaan niet controleren of klanten van coffeeshops ook echt in Nederland wonen.

 

De NOS vroeg alle Nederlandse gemeenten of zij volgend jaar gaan controleren op het zogenoemde ingezetenencriterium dat per 1 januari geldt. Van de ongeveer honderd gemeenten met een of meer coffeeshops, reageerden er 56. 27 gemeenten gaven aan niet van plan te zijn actief te handhaven.

 

Van de gemeenten die dat wel van plan zijn, heeft het overgrote deel er nog geen plannen voor. Die moeten nog worden vastgesteld door de gemeenteraad. Daardoor is bijvoorbeeld nog onduidelijk of voor het kopen van softdrugs een Nederlands identiteitsbewijs genoeg is, of dat een uittreksel uit het bevolkingsregister vereist is.

Kijk op deze kaart hoe uw gemeente omgaat met het coffeeshopbeleid

 

Beleid Opstelten

 

De gemeenten gaan door niet te controleren op het 'ingezetenencriterium' in tegen het beleid van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. Die wil dat coffeeshops per 1 januari alleen nog softdrugs verkopen aan inwoners van Nederland.

 

De minister heeft wel aangegeven dat er 'maatwerk' mogelijk blijft. "Het geldt voor heel Nederland, maar er is lokaal maatwerk mogelijk indien het lokale veiligheidsbeleid daar aantoonbaar aanleiding toe geeft. Een gemeente kan zeggen: wij gaan ons richten op de openingstijden van coffeeshops, het sluiten van coffeeshops, of op de afstand van coffeeshops tot scholen. Maar elke gemeente moet een plan overleggen. Indien men dat niet heeft, zullen we ze opzoeken", zegt de minister.

Grote steden

 

Onder de gemeenten die zich niet gaan houden aan de nieuwe landelijke regels zijn veel grote steden, zoals Amsterdam, Rotterdam, Haarlem, Leeuwarden en Amersfoort. Utrecht en Den Haag reageerden niet op de NOS-enquête, maar hebben eerder al aangegeven ook niets te voelen voor de nieuwe regels. Ook veel grensgemeenten zoals Enschede en Arnhem controleren straks niet.

 

De gemeenten die niet willen controleren hebben samen meer dan de helft van alle Nederlandse coffeeshops. Amsterdam alleen al is goed voor een derde van de in totaal 650 coffeeshops. Als Utrecht en Den Haag ook niet gaan controleren op inwonerschap, blijkt tweederde van de coffeeshops toegankelijk voor buitenlandse softdrugskopers.

Overlast

 

Omdat veel gemeenten niet gaan controleren of wietkopers ook in Nederland wonen, hoeven veel Nederlanders ook geen uittreksel of paspoort te laten zien als zijn softdrugs willen kopen. Uit de proef met de wietpas in het zuiden van het land blijkt dat veel Nederlandse coffeeshopklanten wegblijven. Zij willen niet geregistreerd worden als drugskoper, of geen uittreksel halen uit het bevolkingsregister. Een groot deel van hen koopt zijn softdrugs nu in het illegale circuit.

 

Door de invoering van de wietpas in de zuidelijke provincies nam de illegale handel in softdrugs toe. Wel blijven veel drugstoeristen uit België en Duitsland weg uit Nederland. Veel gemeenten in het zuiden zijn daarom wel voorstander van het ingezetenencriterium.

Legale wietteelt

 

Een aantal grotere gemeenten zoals Eindhoven, Leeuwarden en Utrecht vindt dat de landelijke overheid bij de bestrijding van overlast van coffeeshops te veel kijkt naar de verkoopkant van de drugs en nauwelijks naar de inkoopkant. Zij hebben daarom plannen voor legale wietteelt. Dat levert volgens hen minder overlast door illegale plantages op. Bovendien kan de kwaliteit en sterkte van de softdrugs beter worden gecontroleerd.

 

 

bron met kaartje van de plaatsen met handhavingsbeleid

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zo te zien zijn wij belgen welcome in Terneuzen....dus c est fini 2 uren zitten reizen heen en weer naar Rotterdam

 

 

Dat is een mooi kerst-geschenk ( voor alle Belgen)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Toen zaten ze toch ook met de handen in het haar dat ze niet meer in Maastricht terecht konden? Toen gooiden ze de poort weer los omdat de gemeente daar parkeergeld misliep. TWEE TON.. Dan zou ik ook ff op me achterhoofd krabben :lol:

 

Laat ze de grenzen maar dicht gooien dan kunnen duizenden ambtenaren inpakken..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Farao, je moet natuurlijk wel de legenda ook lezen...Terneuzen etc. handhaven juist wel het achterlijk opstelten beleid...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik had niet op de bolletjes zelf geklikt maar de kleur lijkt me wel duidelijk...En die komt niet overeen met tollerante gemeenten als Amsterdam...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tis idd niet duidelijk ( tenminste voor mij) ik zal het dan maar eventjes moeten gaan testen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Goed idee farao, en laat ons dan maar zeker iets weten.

Want idd, Rotterdam is wel wat te ver om elke keer heen te rijden.

 

Grts!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Volgens mij is die Opstelten zijn eigen spreekwoordelijke graf aan het graven. Als je een paar reacties van op dit onderwerp van Ivo achterelkaar ziet is het wel heel duidelijk wat voor typetje het is... machtswellust dat meer in Rusland thuispast. Hij's vergeten dat ie daar zit voor ons, niet om zijn zin door te drammen ondanks zoveel weerstand van burgers, politie, en lokale politici. Lijkt er toch verdomd veel op dat voet bij stuk houden een doel op zich geworden is voor Ivo. Ik vind persoonlijk het coffeeshopbeleid helemaal geen factor in een partij keuze, net als waarschijnlijk vele niet-blowers op zijn minst, maar dit koppig gedoe wordt sooner or later afgestraft.

 

Uiteindelijk bereikt hij toch het tegenovergestelde van wat hij wil. Grote kans dat zijn opvolger het anders gaat aanpakken en niet Ivo, die tegen die tijd helemaal is afgeschreven en uitgekotst juist om zijn achterlijk (in letterlijke zin) en gedoemd beleid, achterna wil gaan.

 

"Zullen we ze opzoeken"... En dat verplichte plan is ook lekker achterbaks, het gaat hem niet om het plan maar de informatie waar het op gebasseerd is. Als ie alle gemeentes zou vragen wat de problemen omtrend coffeeshops zijn in hun regio krijgt ie maar halve info, en veel gemeentes zeggen "geen problemen zolanfg we niet iedereen moeten controlleren", maar nu moet ze een plan gaan onderbouwen... en de hoeveelheid maatwerk hangt af van de hoeveelheid problemen die een gemeente opsomt... sneaky bastard.

 

Zo, moest ik ff kwijt in 2012 nog. :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Opstelten is niet alleen. Het huidige beleid wordt ook gesteund door de PvdA (ofnie Lea, met je 'wiet wet') anders was het er niet, net zoals die zorgpremie.

 

Voor dit beleid:

 

VVD

PvdA

CDA

SGP

CU

PVV

iedere grote crimineel

 

Tegen dit beleid:

 

SP

D66

alle andere one-issue partijen muv de PVV

blowers

thuiskwekers

 

Lijkt me vrij duidelijk wat hier aan de hand is. Pak of geen pak, zolder vol of geen zolder vol, d'r zijn lui die gewoon financieel belang hebben bij dit beleid.

 

En kom nou niet aan met 'volksgezondheid', want als het daar echt allemaal om zou gaan dan was 'overgewicht' al lang en breed verboden.

Share this post


Link to post
Share on other sites

hoe zit het eigenlijk met het thc gehalte ?

 

is dit binnen een paar dagen overval verplicht 15 <<<<<?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Opstelten is niet alleen. Het huidige beleid wordt ook gesteund door de PvdA (ofnie Lea, met je 'wiet wet') anders was het er niet, net zoals die zorgpremie.

 

Ja nu, ze zullen wel mee moeten gaan met Ivo evil plan (niet dat wiet wet nou goed klinkt) het is ook niet bepaald een breekpunt voor een partij als de pvda, of voor welke partij dan ook. SP is sowieso overal op tegen, en D66 ook als ze niet mee mogen beslissen. Er is geen partij die zich echt hard gaat maken "voor" blowers en thuiskwekers, en legaliseren, er zijn nl veel belangrijkere issues. Er is helaas wel een partij die zich in de praktijk hard maakt "tegen" blowers en thuiskwekers en het mag duidelijk zijn welke dat is (vvd).

 

2 jaar geleden wilde Ivo al de wietpas versneld invoeren, met steun van CDA. Ik dacht toen zal wel CDA zijn die daar achter zit, ben opgegroeid in een CDA stadje waar 20 jaar later nog steeds geen coffeeshop is, maar het zijn duidelijk toch echt de liberalen zelf.

Achterdeur

''De problemen van Eindhoven spelen zich af rond de achterdeur van de coffeeshops, de aanlevering van drugs. Het pasjessysteem richt zich op de voordeur. Het pasje gaat niets afdoen aan de schietpartijen. Blijkbaar kunnen ze niets beters verzinnen.''

Een mening die werd gedeeld door het Tweede-Kamerlid Lea Bouwmeester van de PvdA. ''Het lijkt of minister Ivo Opstelten met zijn wietpas wel de klok heeft horen luiden, maar niet weet waar de klepel hangt.'' De PvdA vraagt een debat over de kwestie aan.

 

Die conspiracy theory over geld verdienen aan de situatie zie ik niet zo duidelijkhet kost alleen maar geld, dat is waarom gemeentes anders willen. Het is volgens mij meer de naiviteit en achterhaalde meningen over deze "drugs", mensen aan het werk willen hebben ipv rondhangende blowers...Maar bovenal, gezeik en grappen vanuit de EUSSR, dat is volgens mij de ware motivatie. Verbieden noch legaliseren is het doel, zolang ze in het buitenland maar kunnen vertellen dat ze er mee bezig zijn. Als ze er geld aan wilde verdienen zou het allemaal legaal+belast met accijns zijn. Dat zou nog zoveel meer gezeur geven in het buitenland.

 

Werk zelf met mensen over de hele wereld en vroeger begonnen ze over Ruud Gullit en Johan Cruiff als je zei dat je uit Nederland komt, tegenwoordig gaat het gesprek al snel over onze coffeeshops. Dat imago willen ze (m.n. bij de eurofile VVD) van af omdat het wereldwijd invloed en dus macht en dus geld kost, en dan gaat het niet over een paar millioen maar de financiele toekomst van Nederland.

 

Anyway, een standpunt hebben of steunen is iets anders dan halstarrig volhouden ondanks zoveel weerstand, dat laatste wordt men veel sneller beu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja het is jammer, maar je kan wel 1 ding zeggen van die wet... en dat is dat het zijn doel niet voorbij gaat.

 

De "drugstoeristen" komen er niet meer, alleen een paar wanhopige zieltjes die geen andere dealers hebben, en toch maar proberen in NL het in de straat van de coffeeshop proberen te kopen.

 

Tegenwoordig moet je in belgie toch niet ver zoeken om een dealer te vinden met prijs/kwaliteit van een coffeeshop.

Nederland ontloopt ook wel een pak belastingsinkomsten uit dat "drugstoerisme" en die inkomsten gaan nu in de zak van elk thuiskwekertje die een paar centjes probeert te verdienen in tijden van crisis.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ Sativied,

 

Ze 'moeten' helemaal niks, maar ze nemen alleen maar standpunten in om wisselgeld te hebben zodat ze iedere maand dat loontje vangen. Poppenkast met een hoofdletter P.

 

Ik opper dus ook nergens dat er een samenzwering is of iets in die geest, gewoon regenten die hun regenten baantje veilig willen stellen door het volk wat op de mouw te spelden en in te spelen op onderbuik gevoelens, om vervolgens iets compleet anders te gaan doen zodra dat loontje veilig is gesteld voor de aankomende jaren.

 

Repressie doet vervolgens niet veel anders en hier zijn we d'r gewoon open in: Je richt een 'hennep-team' op, die laat je een hoop propaganda spuien, vervolgens stuur je ze op pad met een 'pluk ze-team' (ook allemaal 'paid professionals') om heel dat gelach te betalen met drugsgeld. Althans, da's wat wij een 'normaal idee' vinden en als dan blijkt dat we niet genoeg kunnen plukken, dan zeggen we niet dat die 'paid professionals' een negatief rendement hebben, nee nee, dan mag de belastingbetaler (die stiekem een joint moet kopen vanwege al dat gelul) nog bijspringen ook nog om deze zelfverzonnen economie aan de gang te houden.

 

En dan heb je nog dit soort nieuws, dus die belastingbetaler moet misschien niet zo zeiken in dit specifieke geval:

 

Drug money saved banks in global crisis, claims UN advisor

 

Drugs and crime chief says $352bn in criminal proceeds was effectively laundered by financial institutions

 

Drugs money worth billions of dollars kept the financial system afloat at the height of the global crisis, the United Nations' drugs and crime tsar has told the Observer.

 

Antonio Maria Costa, head of the UN Office on Drugs and Crime, said he has seen evidence that the proceeds of organised crime were "the only liquid investment capital" available to some banks on the brink of collapse last year. He said that a majority of the $352bn (£216bn) of drugs profits was absorbed into the economic system as a result.

 

Of zou deze Antonio een zogenaamd 'alu-hoedje' zijn?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Iemand uit Eindhoven die is kan controleren of er al terug buitenlanders binnen mogen in de shops?

Share this post


Link to post
Share on other sites

in eindhoven is dit mogelijk. al is het niet zeker in de shop. maar wel bij de voordeur of dichtbij achterdeur/parkeerplaats

 

vaak voldoet even rondhangen voor de shop al, want ze spreken me meteen aan toen ik wachte op de opening.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...