Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

piercing

Absint zelf stoken op een veilige manier

Recommended Posts

Guest elmanito

Artemisia plantje is flink aan het groeien.Volgend jaar kan je zelf zaaien om Sweet Annie te stoken.Ik weet niet of je een meter hebt om het Thujon-gehalte te meten, want het brouwseltje kan aardig sterk worden met dit spul??? :rolleyes:

 

med_gallery_16467_6951_25603.jpg

 

Namaste :verrygood

Share this post


Link to post
Share on other sites

@elmanito ,zo mooie plant hoor dus die had je al in je tuin? :rolleyes:

Nee heb geen meter voor de Thujon te meten.

Maar met dit soort kruiden dien je ook een basis dosis toe tevoegen aan je likeur.

 

 

piercing :verrygood

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest elmanito

Ik heb deze plant nu 3 jaar in de tuin en het begint zich nu langzamerhand als gewoon onkruid te gedragen.Het komt overal op en het ruikt heerlijk, zelfs al het al een langere tijd dood is.;)

 

Plantage van vorig jaar B)

 

med_gallery_16467_6951_1311930.jpg

 

Namaste :verrygood

Share this post


Link to post
Share on other sites

@elmanito, als je bepaalde kruiden in je tuin heb die verspreiden zich heel snel.

 

Zo weer een paar keer gestookt vandaag,vat nog niet leeg ;)

 

gallery_22266_8673_6985.jpg

 

gallery_22266_8673_64760.jpg

 

Wat ik tot nu toe heb................

gallery_22266_8673_93715.jpg

 

 

piercing :verrygood B)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest elmanito
@elmanito, als je bepaalde kruiden in je tuin heb die verspreiden zich heel snel.

 

Moest er nog iets achterkomen, want lijkt of de zin half af is ;)

 

Namaste :verrygood B)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wat je ook zou kunnen doen is een paar kopere stripjes onder in je weckpan te leggen.

Goed plan!

Zeker met zelfgemaakte wijn stoken. De druiven spoel ik altijd eerst in een sulfietoplossing, dus die zwavel is er wel en SO2 stinkt zo!

 

Hoe vaak ga je destilleren voor je je likeur gaat maken?

 

Grtz,

Koi.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Moest er nog iets achterkomen, want lijkt of de zin half af is ;)

 

Namaste :verrygood B)

 

 

Nee hoor zin was af,oke zet er wel een zin bij:Ik heb zelf een munt plantje in me tuin niet echt groot maar dat ding komt overal de grond uit heel apart.

 

@Koi goed bezig met je druiven,ik stook 2 keer ,had eerder gezegt dat ik maar 1 keer zal stoken omdat ik met een alc gehalte van 75% ( voor de mensen die mee gelezen hebben eerdere bericht)

Maar ik verdun met water tot ik 40% een goed uitgangs punt, en dan stoken tweede keer.

En van daar uit gaan we de kruiden er eens bij pakken.

 

 

piercing

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eerste stook is een feit! B)

 

Ik nu ongeveer kleine 5 liter op gevangen

gallery_22266_8673_46101.jpg

 

En dit is het vat wat er over blijft en weg doe (gistcellen/beetje stookwijn).

gallery_22266_8673_36578.jpg

 

 

piercing :verrygood

Share this post


Link to post
Share on other sites
En dit is het vat wat er over blijft en weg doe (gistcellen/beetje stookwijn).

Hmm, water, suiker en tikkie citroen erbij en het prutteld weer :verrygood

 

Wanneer ga je de 2de stook doen?

 

Koi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Koi ,tweede stook ga ik morgen mee beginnen B)

 

 

piercing :verrygood

Share this post


Link to post
Share on other sites

Goede we gaan beginnen aan de tweede stook,hier bij gaat het even iets anders dan de eerste.

Destilleren bestaan uit 3 fracties voorloop ,middenloop (hart), naloop.

In voorloop zit het meeste besproken Methylalcohol de giftige alcohol.Maar zal erg weinig zijn omdatik met geen fruit of graan gebruikt heb.

Het het eerste wat er uit komt is de voorloop en wanneer houd die op?

Dat hangt sterk van je opstelling af,maar een goede regel is op 2 liter vloeistof een borrel glasje als voorloop te beschouwen.

En daar geen drank van maken, de vloeistof zal eerder gaan koken omdat het alc gehalte hoger is dan waar mee ik begonnen was eerst 20%alc.

 

 

voorloop gaat er bij mij rond de 62 graden, goed aan de slag...................................

 

gallery_22266_8673_40233.jpg

oeps meter kapot,heb gelukkig nog een liggen B)

 

gallery_22266_8673_29651.jpg

de ketel een deel gevult met alc rond 40%alc.

 

gallery_22266_8673_61584.jpg

nu met water.

 

gallery_22266_8673_24625.jpg

zo als goed afsluiten ander dan BOM...........

 

gallery_22266_8673_2838.jpg

PS: ik heb 2 kannen de rechtse, is de stookwijn van de eerst stook.

Links is een kan waar 2 liter alc80% in zit van een tijd geleden .

Dus die vul ik bij die 2 liter trekken we er wel af als ik helemaal klaar ben met de tweede stook.

 

 

gallery_22266_8673_1325.jpg

we gaan de ketel opstoken duurt even...................

 

gallery_22266_8673_13205.jpg

 

gallery_22266_8673_110175.jpg

 

gallery_22266_8673_135241.jpg

 

gallery_22266_8673_36674.jpg

Als gaat druppelen de tempratuur vast houden,en als er minder uitloopt weer bij warmen.

 

gallery_22266_8673_115566.jpg

nu begint de middenloop ,

 

gallery_22266_8673_129386.jpg

proef zo nu en dan een druppel dan weet je waar je mee bezig bent.

 

gallery_22266_8673_48481.jpg

 

gallery_22266_8673_115584.jpg

 

gallery_22266_8673_141182.jpg

 

gallery_22266_8673_49275.jpg

 

gallery_22266_8673_82154.jpg

het smaakt heerlijk zoet en zacht ;)

 

gallery_22266_8673_13070.jpg

we gaan meten alc gehalte zit op 80% eerste meeting)

 

gallery_22266_8673_145771.jpg

en weer bij verwarmen..................

 

gallery_22266_8673_145060.jpg

 

gallery_22266_8673_129783.jpg

 

gallery_22266_8673_93789.jpg

tweede 85%alc

 

gallery_22266_8673_88331.jpg

uitloop

 

gallery_22266_8673_87113.jpg

3de meeting er is goed te zien dat het alc gehalte omlaag gaat 75%.

 

gallery_22266_8673_2565.jpg

 

gallery_22266_8673_112675.jpg

 

gallery_22266_8673_9598.jpg

regelmatig koudwater bij vullen in de koeling

 

gallery_22266_8673_25512.jpg

 

gallery_22266_8673_122842.jpg

4de keer

 

gallery_22266_8673_95804.jpg

 

gallery_22266_8673_81654.jpg

 

gallery_22266_8673_92546.jpg

 

gallery_22266_8673_87189.jpg

Ik zit nu op 86 graden en een uitloop van 60%alc.(foto)

Dat betekend dat de naloop zal beginnen als ik nog verder door stook.

Zou wel kunnen maar deze fractie dient gescheiden te houden, en verzamelen tot je genoeg hebt kan je weer opnieuw stoken.

 

gallery_22266_8673_84630.jpg

dit blijft er over naar de 2de stook !

 

PS het kan zijn dat er dubbele fotos tussen zitten, had wat upload problemen.

 

 

piercing :verrygood

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mooi verhaal weer Piercing!

Maar wat is nu je eindresultaat in % en liters, of ben je nog niet klaar?

 

Jouw manier is wel mooi en ambachtelijk, maar electrisch verwarmen en een via de kraan gevoede koeler zijn toch wel wat veiliger en makkelijker ;)

 

Ik heb trouwens net ff gezocht, maar ik kan van alles vinden, behalve mijn fractioneer kolom B)

Ik weet dat ik er eentje heb gebroken, maar die had ik vervangen. Weet niet meer of de tweede heel is gebleven....is alweer iets van 8 jaar geleden of zo...

Binnenkort de zolder maar eens opruimen :verrygood

 

Plezier,

Koi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Koi dankje,ben nog niet klaar heb nu 2 keer gestookt ongeveer kleine 2 liter 80%

Moet nog een goede 2 liter stoken dan is de 2 stook klaar.

Ambachtelijk dat is het zeker deze bevalt mij ook prima je moet wel weten wat je doet.

Veillig stoken heb je zelf in de hand ;)

Maar goed de bouw van de ketel loopt ook nog dus wel mooi ,kan ik zo in een keer 40 liter afwerken handig bij whisky maken B)

 

 

Dus als je je stook spullen bij elkaar hebtgevonden ga je ook een verslag maken??? ;)

 

 

 

piercing :verrygood

Share this post


Link to post
Share on other sites

mooi en leuk verslag. ben je nou nog niet lazurus :verrygood

Share this post


Link to post
Share on other sites

@zeiksnor thxs dude,nou ik ben wel half gaar. ;) ;)

 

 

piercing :verrygood B)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hey die piercing

 

gaat lekker daar , ik heb de sigaar al klaar liggen , nu wachten op jou brouwsel !!

Share this post


Link to post
Share on other sites

@swingers...hihihihi............zekers gaat lekker,oke hou de sigaar bij de hand B)

 

 

piercing :verrygood

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zo daar was ik weer,het recept wat ik hier voor gebruik is als volgd voor 1 liter absint

Bodschappen lijstje

Absint 80AV%

30 g Absintalsem

10 g Anijs

1,5 g Kaneelstok

0,1 g Kruidnagel

3 g Koriander

2 g Paradijszaad

230 ml Suikersiroop van 86%

ik zal het hier nog wel uitleggen hoe je zelf suikersiroop kan maken 86% of minder.

 

 

piercing ;)

 

Zo daar was ik weer,even het recept erbij :P

 

Alles afgestookt nu in 4 keer gedaan.

gallery_22266_8673_70608.jpg

naar 3 keer stoken

 

gallery_22266_8673_94647.jpg

 

gallery_22266_8673_50639.jpg

 

gallery_22266_8673_11206.jpg

 

gallery_22266_8673_44165.jpg

Ik kon het niet laten hier nog een paar fotos van te maken oeps............de laaste is wel erg wazig ;)

Juist waar was ........................oja.........

 

gallery_22266_8673_73585.jpg

naar de 4de stook en ook de laaste,heb goed 3 liter (zat al 2 liter in)

 

gallery_22266_8673_129194.jpg

zo nu meet ik eerst het alc gehalte dat is 70% .............de 80% die ik voor ogen had gaat niet lukken.

Dus dat gaan we anders doen,ik heb alc van 70 dus doe 730 ml in de weckpot en naar filtering 279ml suikersiroop.

Dan heb ik een Absint van 51%. :P

 

gallery_22266_8673_99286.jpg

alc van 70% afmeten.

 

gallery_22266_8673_13655.jpg

alc in de weckpot.

 

gallery_22266_8673_121842.jpg

de kruiden de Absinthi Herba .............dat laaste woordt doet me aan iets denken.

 

gallery_22266_8673_70989.jpg

zaden die ik voor likeur of bitters gebruik altijd heel kopen zelf kneuzen . ;)

 

gallery_22266_8673_93619.jpg

 

gallery_22266_8673_90258.jpg

 

gallery_22266_8673_50141.jpg

 

gallery_22266_8673_81035.jpg

Kaneel en kruidnagel koop ik nooit groot in, gebruik ik erg weinig van ,dus gewoon bij de supermarkt.

 

gallery_22266_8673_143930.jpg

hier kneus ik de zaden mee.

 

gallery_22266_8673_5048.jpg

hier weeg ik mee,wel even op tara drukken anders klopt het gewicht van je kruiden niet.

 

gallery_22266_8673_133860.jpg

de alsem doe ik in 2 keer potje is niet groter 2x 15 gram.

 

gallery_22266_8673_129701.jpg

zo die zit erin ;)

 

gallery_22266_8673_18420.jpg

anijs

 

gallery_22266_8673_112400.jpg

kneuzen heerlijk het aroma wat vrij komt ;)

 

gallery_22266_8673_66665.jpg

zo die zit er ook in.

 

gallery_22266_8673_117464.jpg

kaneel

 

gallery_22266_8673_143661.jpg

kruidnagel

 

gallery_22266_8673_24322.jpg

korianderzaad

 

gallery_22266_8673_36967.jpg

paradijszaad

 

Zo alles erin

gallery_22266_8673_103748.jpg

voor het schudden

 

gallery_22266_8673_42651.jpg

naar het schudden :D

 

Zo dit blijf zo rond de 4 tot 6 weken trekken,dan wordt er gefilter,en iedere dag schudden.

 

 

piercing :verrygood B) ;) ;) :D

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ziet er lekker uit Piercing! Nog ff geduld B)

 

Ik zou zelf de kruidnagel hebben weggelaten, denk ik. Vieze jukkiezooi vind ik het :verrygood

 

Succes,

Koi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Koi tja kruidnagel zit er dan ook niet veel in, hoorde erbij dus vandaar vindje in de smaak niet weer.

 

 

piercing :verrygood

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hey dit vind ik het leukste stukje

 

dat zou ik ook kunnen, het eerste deel dus niet.

 

Maar lache zeg dat je het zo maakt !! de sigaren liggen klaar alleen jammer dat het 4 tot 6 weken moet blijven staan.

 

Ik denk dat er dan al een paar sigaren op zijn ,maar dr blijven er genoeg over hoor die maken we samen niet meer op komend jaar.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@swingers, nou dat 4 tot 6 weken trekken vind ik nog niet zo erg .Maar Absint moet ook 6 maanden rijpen dat is pas erg.Nog erg dan whisky maar als het zover is doe ik de absint in kleine flessen zo dat ik wat kan proeven en de andere flessen blijven gesloten voor de rijping.

Zo kan ik ook het rijpings proces volgen door te proeven ;)

 

 

Ja zo maak je Absint,ik ga nog een andere Absint maken Absinthe Blanche.

 

Sigaar blijft lekker op ze tijd B)

 

 

piercing :verrygood

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nog erg dan whisky

Ik dacht dat dat in ieder geval 3 jaar moest liggen voor jet whisky mag noemen????

Share this post


Link to post
Share on other sites

@koi klopt je hebt gelijkt was een foutje van mij :) (Whisky moet 3 jaar rijpen)

 

 

piercing :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

De jonge Absint staat er nu zo bij :)

 

gallery_22266_8673_28959.jpg

 

 

piercing :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...