Guest elmanito Posted August 25, 2009 Artemisia plantje is flink aan het groeien.Volgend jaar kan je zelf zaaien om Sweet Annie te stoken.Ik weet niet of je een meter hebt om het Thujon-gehalte te meten, want het brouwseltje kan aardig sterk worden met dit spul??? Namaste Quote Share this post Link to post Share on other sites
piercing 11 Posted August 26, 2009 @elmanito ,zo mooie plant hoor dus die had je al in je tuin? Nee heb geen meter voor de Thujon te meten. Maar met dit soort kruiden dien je ook een basis dosis toe tevoegen aan je likeur. piercing Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest elmanito Posted August 27, 2009 Ik heb deze plant nu 3 jaar in de tuin en het begint zich nu langzamerhand als gewoon onkruid te gedragen.Het komt overal op en het ruikt heerlijk, zelfs al het al een langere tijd dood is. Plantage van vorig jaar Namaste Quote Share this post Link to post Share on other sites
piercing 11 Posted August 27, 2009 @elmanito, als je bepaalde kruiden in je tuin heb die verspreiden zich heel snel. Zo weer een paar keer gestookt vandaag,vat nog niet leeg Wat ik tot nu toe heb................ piercing Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest elmanito Posted August 27, 2009 @elmanito, als je bepaalde kruiden in je tuin heb die verspreiden zich heel snel. Moest er nog iets achterkomen, want lijkt of de zin half af is Namaste Quote Share this post Link to post Share on other sites
Koi 2 Posted August 27, 2009 Wat je ook zou kunnen doen is een paar kopere stripjes onder in je weckpan te leggen. Goed plan! Zeker met zelfgemaakte wijn stoken. De druiven spoel ik altijd eerst in een sulfietoplossing, dus die zwavel is er wel en SO2 stinkt zo! Hoe vaak ga je destilleren voor je je likeur gaat maken? Grtz, Koi. Quote Share this post Link to post Share on other sites
piercing 11 Posted August 27, 2009 Moest er nog iets achterkomen, want lijkt of de zin half af is Namaste Nee hoor zin was af,oke zet er wel een zin bij:Ik heb zelf een munt plantje in me tuin niet echt groot maar dat ding komt overal de grond uit heel apart. @Koi goed bezig met je druiven,ik stook 2 keer ,had eerder gezegt dat ik maar 1 keer zal stoken omdat ik met een alc gehalte van 75% ( voor de mensen die mee gelezen hebben eerdere bericht) Maar ik verdun met water tot ik 40% een goed uitgangs punt, en dan stoken tweede keer. En van daar uit gaan we de kruiden er eens bij pakken. piercing Quote Share this post Link to post Share on other sites
piercing 11 Posted August 31, 2009 Eerste stook is een feit! Ik nu ongeveer kleine 5 liter op gevangen En dit is het vat wat er over blijft en weg doe (gistcellen/beetje stookwijn). piercing Quote Share this post Link to post Share on other sites
Koi 2 Posted August 31, 2009 En dit is het vat wat er over blijft en weg doe (gistcellen/beetje stookwijn). Hmm, water, suiker en tikkie citroen erbij en het prutteld weer Wanneer ga je de 2de stook doen? Koi. Quote Share this post Link to post Share on other sites
piercing 11 Posted August 31, 2009 @Koi ,tweede stook ga ik morgen mee beginnen piercing Quote Share this post Link to post Share on other sites
piercing 11 Posted September 1, 2009 Goede we gaan beginnen aan de tweede stook,hier bij gaat het even iets anders dan de eerste. Destilleren bestaan uit 3 fracties voorloop ,middenloop (hart), naloop. In voorloop zit het meeste besproken Methylalcohol de giftige alcohol.Maar zal erg weinig zijn omdatik met geen fruit of graan gebruikt heb. Het het eerste wat er uit komt is de voorloop en wanneer houd die op? Dat hangt sterk van je opstelling af,maar een goede regel is op 2 liter vloeistof een borrel glasje als voorloop te beschouwen. En daar geen drank van maken, de vloeistof zal eerder gaan koken omdat het alc gehalte hoger is dan waar mee ik begonnen was eerst 20%alc. voorloop gaat er bij mij rond de 62 graden, goed aan de slag................................... oeps meter kapot,heb gelukkig nog een liggen de ketel een deel gevult met alc rond 40%alc. nu met water. zo als goed afsluiten ander dan BOM........... PS: ik heb 2 kannen de rechtse, is de stookwijn van de eerst stook. Links is een kan waar 2 liter alc80% in zit van een tijd geleden . Dus die vul ik bij die 2 liter trekken we er wel af als ik helemaal klaar ben met de tweede stook. we gaan de ketel opstoken duurt even................... Als gaat druppelen de tempratuur vast houden,en als er minder uitloopt weer bij warmen. nu begint de middenloop , proef zo nu en dan een druppel dan weet je waar je mee bezig bent. het smaakt heerlijk zoet en zacht we gaan meten alc gehalte zit op 80% eerste meeting) en weer bij verwarmen.................. tweede 85%alc uitloop 3de meeting er is goed te zien dat het alc gehalte omlaag gaat 75%. regelmatig koudwater bij vullen in de koeling 4de keer Ik zit nu op 86 graden en een uitloop van 60%alc.(foto) Dat betekend dat de naloop zal beginnen als ik nog verder door stook. Zou wel kunnen maar deze fractie dient gescheiden te houden, en verzamelen tot je genoeg hebt kan je weer opnieuw stoken. dit blijft er over naar de 2de stook ! PS het kan zijn dat er dubbele fotos tussen zitten, had wat upload problemen. piercing Quote Share this post Link to post Share on other sites
Koi 2 Posted September 1, 2009 Mooi verhaal weer Piercing! Maar wat is nu je eindresultaat in % en liters, of ben je nog niet klaar? Jouw manier is wel mooi en ambachtelijk, maar electrisch verwarmen en een via de kraan gevoede koeler zijn toch wel wat veiliger en makkelijker Ik heb trouwens net ff gezocht, maar ik kan van alles vinden, behalve mijn fractioneer kolom Ik weet dat ik er eentje heb gebroken, maar die had ik vervangen. Weet niet meer of de tweede heel is gebleven....is alweer iets van 8 jaar geleden of zo... Binnenkort de zolder maar eens opruimen Plezier, Koi. Quote Share this post Link to post Share on other sites
piercing 11 Posted September 1, 2009 @Koi dankje,ben nog niet klaar heb nu 2 keer gestookt ongeveer kleine 2 liter 80% Moet nog een goede 2 liter stoken dan is de 2 stook klaar. Ambachtelijk dat is het zeker deze bevalt mij ook prima je moet wel weten wat je doet. Veillig stoken heb je zelf in de hand Maar goed de bouw van de ketel loopt ook nog dus wel mooi ,kan ik zo in een keer 40 liter afwerken handig bij whisky maken Dus als je je stook spullen bij elkaar hebtgevonden ga je ook een verslag maken??? piercing Quote Share this post Link to post Share on other sites
zeiksnor 3 Posted September 1, 2009 mooi en leuk verslag. ben je nou nog niet lazurus Quote Share this post Link to post Share on other sites
piercing 11 Posted September 1, 2009 @zeiksnor thxs dude,nou ik ben wel half gaar. piercing Quote Share this post Link to post Share on other sites
swingers 0 Posted September 1, 2009 Hey die piercing gaat lekker daar , ik heb de sigaar al klaar liggen , nu wachten op jou brouwsel !! Quote Share this post Link to post Share on other sites
piercing 11 Posted September 1, 2009 @swingers...hihihihi............zekers gaat lekker,oke hou de sigaar bij de hand piercing Quote Share this post Link to post Share on other sites
piercing 11 Posted September 2, 2009 Zo daar was ik weer,het recept wat ik hier voor gebruik is als volgd voor 1 liter absintBodschappen lijstje Absint 80AV% 30 g Absintalsem 10 g Anijs 1,5 g Kaneelstok 0,1 g Kruidnagel 3 g Koriander 2 g Paradijszaad 230 ml Suikersiroop van 86% ik zal het hier nog wel uitleggen hoe je zelf suikersiroop kan maken 86% of minder. piercing Zo daar was ik weer,even het recept erbij Alles afgestookt nu in 4 keer gedaan. naar 3 keer stoken Ik kon het niet laten hier nog een paar fotos van te maken oeps............de laaste is wel erg wazig Juist waar was ........................oja......... naar de 4de stook en ook de laaste,heb goed 3 liter (zat al 2 liter in) zo nu meet ik eerst het alc gehalte dat is 70% .............de 80% die ik voor ogen had gaat niet lukken. Dus dat gaan we anders doen,ik heb alc van 70 dus doe 730 ml in de weckpot en naar filtering 279ml suikersiroop. Dan heb ik een Absint van 51%. alc van 70% afmeten. alc in de weckpot. de kruiden de Absinthi Herba .............dat laaste woordt doet me aan iets denken. zaden die ik voor likeur of bitters gebruik altijd heel kopen zelf kneuzen . Kaneel en kruidnagel koop ik nooit groot in, gebruik ik erg weinig van ,dus gewoon bij de supermarkt. hier kneus ik de zaden mee. hier weeg ik mee,wel even op tara drukken anders klopt het gewicht van je kruiden niet. de alsem doe ik in 2 keer potje is niet groter 2x 15 gram. zo die zit erin anijs kneuzen heerlijk het aroma wat vrij komt zo die zit er ook in. kaneel kruidnagel korianderzaad paradijszaad Zo alles erin voor het schudden naar het schudden Zo dit blijf zo rond de 4 tot 6 weken trekken,dan wordt er gefilter,en iedere dag schudden. piercing . Quote Share this post Link to post Share on other sites
Koi 2 Posted September 2, 2009 Ziet er lekker uit Piercing! Nog ff geduld Ik zou zelf de kruidnagel hebben weggelaten, denk ik. Vieze jukkiezooi vind ik het Succes, Koi. Quote Share this post Link to post Share on other sites
piercing 11 Posted September 2, 2009 @Koi tja kruidnagel zit er dan ook niet veel in, hoorde erbij dus vandaar vindje in de smaak niet weer. piercing Quote Share this post Link to post Share on other sites
swingers 0 Posted September 2, 2009 Hey dit vind ik het leukste stukje dat zou ik ook kunnen, het eerste deel dus niet. Maar lache zeg dat je het zo maakt !! de sigaren liggen klaar alleen jammer dat het 4 tot 6 weken moet blijven staan. Ik denk dat er dan al een paar sigaren op zijn ,maar dr blijven er genoeg over hoor die maken we samen niet meer op komend jaar. Quote Share this post Link to post Share on other sites
piercing 11 Posted September 2, 2009 @swingers, nou dat 4 tot 6 weken trekken vind ik nog niet zo erg .Maar Absint moet ook 6 maanden rijpen dat is pas erg.Nog erg dan whisky maar als het zover is doe ik de absint in kleine flessen zo dat ik wat kan proeven en de andere flessen blijven gesloten voor de rijping. Zo kan ik ook het rijpings proces volgen door te proeven Ja zo maak je Absint,ik ga nog een andere Absint maken Absinthe Blanche. Sigaar blijft lekker op ze tijd piercing Quote Share this post Link to post Share on other sites
Koi 2 Posted September 2, 2009 Nog erg dan whisky Ik dacht dat dat in ieder geval 3 jaar moest liggen voor jet whisky mag noemen???? Quote Share this post Link to post Share on other sites
piercing 11 Posted September 3, 2009 @koi klopt je hebt gelijkt was een foutje van mij (Whisky moet 3 jaar rijpen) piercing Quote Share this post Link to post Share on other sites
piercing 11 Posted September 3, 2009 De jonge Absint staat er nu zo bij piercing Quote Share this post Link to post Share on other sites