Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Tuup

Licht Meer Op Toppen Of Op Bladeren

Recommended Posts

Zekers Atmo.

Om betere toppen te krijgen,moet je beter kweken,, simel as that..dieven, blad weghalen en toppen geven niet meer wiet dan een plant die los heeft gegroeid in de zelfd epot, met voldoende licht.

al die dingen ,behalve blad weghalen, zijn om het tuin profiel zodanig aan te passen dat andere dingen zoals lichtval optimaal zijn..

Blad weghalen is volgens mij niet slim,, al haar blad heeft ze nodig,, de gezonde om energie optevangen enzow, en de minder gezonde om afval stoffen in op te slaan..

Blad weg buigen om wat licht op dieper gelegen topjes te laten schijnene is wel slim, of de plant open buigen, vooral grotere planten, wil ook wel helpen de binnentje topjes beter t elaten ontwikkelen..

 

heb zat geklooid met weghalen maareuh ,niet dat het meer opleverde in vergelijking met andere oogsten die ik draaide, ..

T vervelende is met dit soort vergelijkingen dat er altijd wel weer iet s anders was waardoor ik niet echt met zkerheid iets kan zeggen, maar ik weet wel bijna zeker dat het geen noemenswaardige gewichts verschil zal opbrengen..door alleen maar wat blad weg te haeln of te dieven en dan meer wiet te verwachten, zonder dat er andere dingen mee speelde zoals tuinprofiel.

 

Dikkere, zwaardere en wittere toppen is een heel ander verhaal...

Share this post


Link to post
Share on other sites

ik vond zelf de test van tokkie in het plagron topic (alhoewel niet wetenschappelijk verantwoord) wel overtuigend. ik denk sowiezo dat er meer bruikbare wiet overblijft; energie die niet in de fluffies wordt gestoken maar in de hoofdtoppen.

 

 

hoi! sjon :verrygood

Share this post


Link to post
Share on other sites

Er is iets meer worteldruk maar daar gaat het niet om. Het gaat erom dat er voldoende licht nodig is om mooie dikke uitgegroeide toppen te krijgen en dat heb je onderin bij grotere planten niet.

 

Dus het is zowat verspilde energie want het weegt helemaal niks wat onderaan hangt.

 

Maar het trekt wel energie, dus er vindt niet meer fotosynthese plaats maar de plant kan meer energie in de (hoofd)toppen met potentie duwen, en dat is toch waar je het meeste gewicht van trekt.

 

 

 

Ik zie het bij mn eigen dames ook, degene die ik gedieft heb hebben een veel beter/snellere kopontwikkeling dan de dames die ik expres niet gedieft heb(mn planten zijn 60/70 cm 14m2).

 

Wetenschappelijk onderbouwen kan ik het helaas niet(niet kunnen vinden maar ook niet dat het tegendeel dat bewezen is) maar het lijkt me logisch dat als je een beperkte voorraad energie(licht) per dag krijgt dat je dan beter (bij grotere planten) alle energie kan sturen naar de potente delen van de plant en niet naar de minder potente delen. Dat moet voor een hogere opbrengst zorgen zou je zeggen.

 

 

 

En natuurlijk hangt het volledig van je klimaat, watergift en voeding dus je aansturing van de plant (vegetatief/generatief) af om zowiezo dikke toppen te krijgen. Maar in dit geval gaat het om nog dikker.....en ik denk dat dat niet een kwestie is van onderzoek per gewas maar gewoon de pure logica dat als je een beperkt aantal lumen hebt je beter je kracht naar de potente delen kan sturen dan naar de niet potente delen. Want het is een feit dat wanneer een top van de plant teweinig licht krijgt die zal onderontwikkelen en nooit de potentie heeft om een topper te worden. En bij alle (productie)gewassen wordt gedieft, gesnoeid, eventueel bladweggehaald om met de potentere delen/vruchten(toppen) van de plant een maximaal eindresultaat te halen met een beperkte voorraad energie(licht)!

 

En naar mijn becheiden mening :( hoort wiet(productiegewas) echt wel in dat rijtje thuis!

 

Ik durf zelfs te zeggen dat als het specifiek wordt bewezen bij cannabis dat de uitslag positief zal zijn.

 

Maar ik denk nooit dat ze dat zullen gaan onderzoeken.....misschien iets voor het wietforum om een paar specialisten op te trommelen die dat op de bodem wetenschappelijk gaan uitvoeren? Ik weet niet of die opties voor handen zouden liggen maar hetzou wel hartsikke tof zijn!!!! :verrygood

 

Groetjes,

 

Os

Share this post


Link to post
Share on other sites

nog dikker dan wat...

 

stel je hebt 1 plant , en je dieft haar,, ernaast in een ander hokkkie nog 1 plant die je niet dieftmaar gewoon laat groeien..

 

of bedoel je met dieven brengt meer op als je der 100 naast elkaar heb staan, of in ieder geval eenheleboel op wrelatiev weinig oppervlakte,,

 

want als je dit planttechnies wilt zien, offeuh hoe moek t anders zeggen?

Dan is dat een ander verhaal dan massa kwee technieken waarin de lichtverdeling en tuinprofiel optimaal op elkaar afgestemd moeten zijn om de kosten der weer uit te halen.

 

ik heb ook wel eens alleen alle bloempjes weg gehaald onder uit me plant, zodat het blad bleef en ook energie kon produceren voor de bloemen bovenin de plant..

 

maar 1 keertje gedaan.

 

ik heb ook laatst een santa maria gedieft, uit noot zaak wel terverstaan.. zijtakken waren bijna dood.

ze gaf leuke budjes, maar ik denk als ze nog gezonde zijtakken had gehad er meer wiet af gekomen was..

 

BTW fluffie wiet...laatste paar jaren heb ik dat eigenlijk niet meer..de topjes onderin worden net zow hard wel veel kleiner welliswaar maar net zow hard en gezwollen???

Ik laat ze nu ook niet meer zow groot worden da zal t wel zijn..

:verrygood

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dikkere toppen dan je gewend bent

 

 

 

En inderdaad als je maar 1 plant hebt in je hokje hebt zal je nagenoeg geen licht tekort krijgen,

 

Dus zal het dieven niet veel meerwaarde geven(tenzij je de plant 2m+ wil laten worden). Maar als je inderdaad veel planten op een kleinere oppervlakte zet die je behoorlijk laat voorgroeien en dus relatief weinig licht krijgen, dan is dieven aan de orde.

 

 

 

Teelttechnisch gezien is het geen ander verhaal want elke tuinder zet nagenoeg het maximale aantal stengels per m2, dat is dan nog niet een optimale afstand voor de plant om al het licht op te vangen.

 

Dat is de teler die z'n gewas open houd met gewashandelingen en de plant zo stuurt dat alle energie naar de potente delen van de plant gaan. Dus eigenlijk staan er teveel planten(teweinig licht) per m2 maar door het gewas te bewerken lukt het om tot een maximaal eindresultaat te komen.

 

 

 

Voor de tuinder is dit noodzaak hij moet een goede productie halen. Wij willen dat ook op onze eigen manier alleeen is het voor ons geen noodzaak. En inderdaad door je planten klein te houden krijg je ook geen lichttekort....en hoef je ook niet te dieven want dan groeit alles toch wel uit. Maar ikzelf vind het veel leuker en uitdagender om de planten wat groter te laten worden er een beetje mee te spelen maar dat is maar net wat je zelf wil.

 

Groetjes,

 

Os

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik ben net klaar met een ronde afghaan. 25dames onder 600w.

Heb ze bij de Afghanen man vandaan en dan weten we allemaal wie dat is :(

 

Deze waren niet gedieft(heb wel een par takjes weggehaald maar dat had niks met dieven te maken) en hebben gewoon hun gang kunnen gaan, kreeg ze in een beetje voor gegroeid dus heb ik ze na 1dag op 12/12 gezet. Het resultaat is kleine plantjes, en dat was ook de bedoeling http://www.mijnalbum.nl/Album=CBKEQXEQ

 

resultaat droog 438gr

 

Nu heb ik ook nog eens 21 afghanen staan die van de zelfde mamma,s afkomen, maar 3weken later, en ook voor gegroeid.

Deze heb ik wel gediefd en deze hokken(hokjes) staan in de zelfde ruimte :verrygood .

Dus misschien is dit een beetje een test???

 

Wat ik wel al weet is dat de gediefde dames een veel veel grotere hoofd top aan maken.

Zelfde voeding en nog minder als de gene die klaar zijn.

http://www.mijnalbum.nl/Album=IAXHEZKV

 

Dus wie zal het zeggen gr ertje

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dat is niet helemaal een sluitende test , omdat je voorgroeit bij de ene . En er is verschil in klimaat .

 

Bij teelt van andere producten als wiet heb je niets aan de minder grote vruchten ,dus haalt men dat weg .

 

Het gaat er bij mij niet in dat een plant die minder licht vangt ( ook onderin is ook nog altijd licht) in totaal meer op gaat leveren dan eentje die meer licht vangt , tenzij het onderhouden van bladeren onderin meer energie kost dan ze opleveren.

 

"De plant z'n energie " komt maar van één ding vandaan en dat is licht . Daar waar geen licht is groeit niet eens blad .

 

In hoeverre is de plant in staat de suikers voor de opbouw van toppen te transporteren ,over wat voor afstanden? Als je moet dieven heeft de plant dus voor niets bepaalde bladeren aan gemaakt , dan is de groei periode blijkbaar te lang geweest .

 

Bij zaailingen regelmatig dat de top bovenin niet op z'n dikst is ,maar ergens op de helft van de plant , hoe valt dit te verklaren ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ Atmosphere

 

Is licht voor planten niet hetzelfde als zuurstof voor de mens.

Maar ik denk dat voeding ook heel belangrijk is, zet je een plant lekker in het licht in een bak met cocos, en je geeft hem alleen water en geen voeding zal hij niet veel groeien.

 

Het zal altijd een ketting blijven van voeding,licht, temp, verse lucht enz enz

Dus dat de energie voor planten alleen van licht komt , gaat dat niet wat ver ???

 

 

Gr Zipper

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bij druiven teelt wordt er altijd bladgedieft voor betere belichting van de vrucht(trossen druiven)

 

Heerlijk zo'n discussie

 

Moet eerlijk zeggen dat ik zelf ook wel eens een blad weg haal voor een topje

 

 

Buble

Share this post


Link to post
Share on other sites
@ Atmosphere

 

Is licht voor planten niet hetzelfde als zuurstof voor de mens.

Maar ik denk dat voeding ook heel belangrijk is, zet je een plant lekker in het licht in een bak met cocos, en je geeft hem alleen water en geen voeding zal hij niet veel groeien.

 

Het zal altijd een ketting blijven van voeding,licht, temp, verse lucht enz enz

Dus dat de energie voor planten alleen van licht komt , gaat dat niet wat ver ???

Gr Zipper

 

Nee , dat gaat niet ver het is gewoon ff technisch gezien . Wat is bijvoorbeeld de energie bron van je auto ?

dat is benzine. Dit betekend echter niet dat je auto zonder cilinders kan . Bij planten vormt voeding ( in tegenstelling tot mens en dier) geen energie bron ,het dient er voor om de fotosynthese mogelijk te maken, maar het is zeker geen energie bron. Wij mensen hebben als voeding koolwaterstoffen die we verbranden. Daar halen wij onze energie vandaan .

 

Bij planten;

Meer voeding heeft alleen zin als de plant voeding tekort komt .

 

trouwens ; Ik denk dat we meerjarige planten/bomen niet met éénjarige planten kunnen vergelijken .

Share this post


Link to post
Share on other sites
Een oud blad , dat is wat anders !! daar doelde ik niet op . Het gaat over verwijdering van gezond blad

 

Planten blijken overigens uitstekend in staat om zelf geen energie meer in te steken in nutteloos blad, in no time laat ze blad vergelen als het moet .

 

Daar waar het meeste licht is vind de meeste groei plaats . Stel dat je 1 tak helemaal en continu in het donker zet ( door in te pakken ) , dan zal er aan die tak geen groei meer plaatsvinden ! totaal niets . Er worden dus geen bouwstoffen uit andere plant delen naar toe getransporteerd . Dit verwacht ik in ieder geval . Op de donkerste plaats zie je ook de minste ontwikkeling , heel logisch .

 

Is het werkelijk aangetoont dat dieven werkt ? of hebben mensen het idee dat het werkt . Een goede vergelijkende test doen daar is heel wat voor nodig .

 

 

Ik heb nu 2 x (bij de plagrontest en de mental floss) een deel wel en een deel niet gediefd.

Beide keren waren de resultaten bij de gediefde planten aanmerkelijk beter. :verrygood

 

Véél minder popcorn en de overgebleven toppen waren véél mooier/harder.

 

Ik denk wel dat de betere ventilatie (bij diefen) tevens heeft bijgedragen aan het goeie resultaat.

 

gr. Tokkie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Toch denk ik nog steeds er er situaties zijn waarin het juist nadelig kan uitpakken . bv bij zaailingen die niet langer als 60 cm zijn .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Volgens mij heeft het dieven niet geweldig veel zin. Naar mijn mening heeft het meer te maken met het punt waar de toppen zitten, onderin zal je altijd minder grote toppen krijgen. Kijk maar eens naar buitenplanten, onderste takken krijgen soms net zo veel zon als de hoger liggende takken, terwijl de onderste takken nooit zulke ontwikkelde toppen zullen aanmaken als de hoger liggende. Nog een leuk voorbeeld, kben nu een kweekie binnen aan het draaien, niks gedieft.. Een aantal toppen van de iets hoger liggende zijtakken zitten net verscholen achter een stel fanleaves, toch zijn ze net zo goed ontwikkeld als toppen die op dezelfde hoogte zitten maar dan vol in het licht staan. Maargoed, dit is mijn mening.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ik ga er van uit dat een plant in een bepaalde conditie,.. we pakken bijvoorbeeld een supergezonde conditie, niet meer of minder gaat geven door het dieven of juist niet. Het is de algehele conditie van de plant die de vruchtzetting bepaald is mijn idee.

 

Tok geeft bijvoorbeeld aan dat zijn ventilatie veel beter is door het dieven.. dit is dan naar mijn idee een verbetering van de algehele conditie van de plant. Dat als Tok dit niet doet bij zijn planten in zijn specifieke ruimte zou dat minder kunnen opbrengen.

 

Ik kan dat niet bewijzen, dus hypothetisch gezien zou dat zo kunnen zijn. Maar naar mijn idee ook gevoel kon ik er wel eens niet zover vanaf zitten :spliff: .

 

Maar stel dat het dieven niet meer op brengt maar minder. Dan doe ik iets verkeerd althans dan zou ik nog meer eraf kunnen halen :nerd .

De reden waarom ik dief is nooit echt de opbrengst geweest,.. maar meer de luiheid van het knippen. Grote volle toppen zijn makkelijker te knippen en mijn inziens ook minder werk aan dan al die kleine topjes. Ik knip met de hand dus wil het mezelf wat dat betreft ook zo makkelijk mogelijk maken.

Het dieven kon in ieder geval wel een dag extra groei kosten maar aan de andere kant als je dieft heeft de plant minder takken en bloemzetting om 'dezelfde' energie in te steken. Dus logischerwijs zou dat kunnen betekenen dat een gediefte plant de ongediefte "vooruitstreefd". Maar dan heb ik het vooral over de lengte van de planten :( .

 

Denk toch echt dat weer de aaneenschakeling van zaken de opbrengst bepaald. Verder is de plant oersterk dus je kunt er vanalles meedoen zoals we weten. Toen ik voor het eerst een scrog-opstelling zag die nog gediefd was ook, dacht ik okee als dit geen marteling is :) . Maar zoals men weet levert dit in een goede opstelling uitstekend op.

 

Wat dat aangaat is het soms toch echt vrijheid blijheid met het plantje,.. doe zoals je blieft. Maar aan de andere kant mag je ook geen steken laten vallen. Vaag plantje blijft het. :P

Share this post


Link to post
Share on other sites
ik ga er van uit dat een plant in een bepaalde conditie,.. we pakken bijvoorbeeld een supergezonde conditie, niet meer of minder gaat geven door het dieven of juist niet. Het is de algehele conditie van de plant die de vruchtzetting bepaald is mijn idee.

 

Precies. Als je plantje behoorlijk aan het vergelen is heb je liever dat ze de resterende energie in de goede toppen steekt en niet in de fluffy shit. Met een totaal gezonde plant heeft het niet veel baat volgens mij, alleen maar meer hash materiaal.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...