piercing 11 Posted September 4, 2009 Omdat er toch wel wat forumleden zijn die zelf ook wel eens stoken/likeur maken. Of gewoon leuk vinden om het te volgen Eerste even wat info,de likeuren kunnen we onder verdelen in: Bloemenlikeuren inleiding: Bloemenlikeuren zijn niet te versmaden likeuren waarmee snel goede resultaten kunnen worden geboekt. Een voorwaarde voor bloemenlikeur is dat sterk geurende verse bloemen worden genomen ofwel gedroogde bloemen met een sterk aromatische geur,verregende bloemblaadjes zijn uit de boze. Pluk de bloemen op een warme zomerse dag zon twee uur na zonsopgang en verwerk alleen de geurige bloemblaadjes. Fruitlikeuren inleiding: Je er een voortreffelijke droge,meduim of zoet wijn van maken. Of de wijn destilleren en er een eau de vie van maken,ofwel de alcohol gebruiken om er een likeur van te maken. Stukjes gesneden fruit samen met wat suiker laten macereren in de alcohol en er een heerlijke likeur van maken. Fruit zonder suiker laten macereren in de alcohol en vervolgens zodanig destilleren dat de smaak mee komt. Fruit samen met mout (gerstemout ,tarwemout enz) laten gisten en er een heerlijk fruitjenever vam maken. fruitalcohol en graanalcohol samenvoegen en er een speciale drank van samenstellen....enz. Fruitsap-en vruchtenlikeuren inleiding: Een ratafia wordt in de Van Dale omschreven als een fijne likeur bereid uit brandewijn ,gegist suikersap en het sap van verschillende vtuchten of bloemen. Meestal worden ratafia's per liter diverse fruitsoorten gebruikt en het alcoholgehalte zal liggen tussen 22 en 32%AV%. Kruidenlikeuren inleiding: Kruidenlikeuren zijn van oudsher de eerste likeuren die gemaakt. De te gebruiken kruiden kunnen zowel droog als verse gebruikt worden. Verse kruiden hebben het meeste aroma en dienen in hoogprocentige alcoholoplossing 60-96 AV% te worden gemacereerd .Indien we veel bitterstoffen willen extraheren,dan dienen we na de eerste macerartie van een tweetal dagen het alcoholpercentage van het maceraat te meten en dit met water op 40% te brengen en vervolgens de kruiden hierin nog een tweetal dagen laten macereren . Hier wordt slecht een totaal van 4 dagen maceratietijd genoemd hetgeen in de meeste gevallen ook vodoende zal zijn met verse kruiden. Drooge kruiden: Gedrooge kruiden kunnen we in een alcoholoplossing van 40-60AV% laten macereren. Een tijd van acht dagen is meestal voldoende. Ik ga zelf een likeur maken en zal die hier posten als die klaar is, van maken tot proeven. Gaat niet lang duren 2 tot 3 weken. En ga je zelf aan de slag posten zou ik zeggen piercing Quote Share this post Link to post Share on other sites
Buble 3 Posted September 4, 2009 Ik heb wel eens een flinke top eerst gewater cured zodat er geen rare smaakjes meer in zitten en daarna met suiker in de alcohol weg gezet om er een lekker likeurtje van te maken met een mooi licht groen kleurtje De smaak was echt geweldig je proefte een echte bloem smaak en als je er genoeg van dronk , paar borrel glazen , dan kreeg je visuele bijwerkingen , kleuren werden intenser ,licht straalde meer straal/baan achtig Buble Quote Share this post Link to post Share on other sites
piercing 11 Posted September 4, 2009 @Buble...............hihihihi.....klinkt goed, eens kijken of ik zelf wat mooie topjes krijg dit jaar met mijn kweek voor zoon likeur.Maar dan wil ik er ook wat andere bloemen bij doen. piercing Quote Share this post Link to post Share on other sites
piercing 11 Posted September 10, 2009 Het is zover,de dagen worden korter en wat kouder dus we gaan droplikeur maken daar kom ik graag voor thuis Voor 1 liter droplikeur 40AV% 570 ml 70AV% 440 ml water 140 ml water 30 gr laurierdrop 4 gr anijszaad 10 gr zoethout 2 gr paradijszaad 100 gr suiker. Oke als eerste gaan we de 140 ml water aan de kook brengen en dan de drop er in oplossen. doen we de 440 ml water bij en laten we afkoelen. We wegen de rest van de kruiden af die we nodig hebben. alc en kruiden al in de fles gedaan. naar een paar uur ook het drop mengsel er bij gedaan dit 2 weken afsgesloten laten staan. Naar 2 weken gaan we droplikeur filteren wel door een doek anders loopt het niet door. Nu even de fles schoon maken gefilterde droplikeur terug in de fles. de 100 gr suiker erbij. goed schudden zodat de suiker oplost. af gevult in 3 kleine flesjes ( 2 volle 1 half vol) de 2 volle flessen voor zien van thermo kapsules. klaar. We gaan proeven..............................heden Hmmmmmmmmmmm...proost......heerlijk warm voor je hele lijf daar kom ik graag voor thuis zacht niet te zoet en de alc is goed proefbaar. Opmerking hier bij, laat deze likeur een paar maanden rijpen smaakt die nog lekkerder maar hij is nu al lekker Vind je deze versie te sterk dan zou ook alc van 40AV% kunnen pakken . Dan kom je uit op een droplikeur van 32AV%,maar zo slim ben je zelf ook wel piercing Quote Share this post Link to post Share on other sites
guesswho? 11 Posted September 10, 2009 Heey dat ziet er bekend uit! Eerder toen ik nog dronk , heb ik zelf ook aardig wat alcohol gestookt Die droplikeur (ik noemde de mijne jagermeister )heb ik ook wel gemaakt Ijskoud uit de vriezer lekker lekker Op een koude dag deed het je idd van binnen lekker warm worden Misschien moet ik het spul ook weer eens voor de dag halen... Leuk om met oud en nieuw uit te schenken aan de buurtgenoten bij het carbid schieten Grtz Guesswho? Quote Share this post Link to post Share on other sites
piercing 11 Posted September 10, 2009 @guesswho? jagermeister ja dat heeft het er wel een beetje van weg . Daarom maak ik deze nu en tegen december is de droplikeur gevaarlijk lekker Altijd erg leuk om het mensen te laten proeven en mee laten genieten. piercing Quote Share this post Link to post Share on other sites
guesswho? 11 Posted September 10, 2009 idd een paar maandjes laten rusten heeft een zeer positief effect op de smaak Grtz Guesswho? Quote Share this post Link to post Share on other sites
piercing 11 Posted September 10, 2009 zekers drank laten rijpen hoort er ook bij piercing Quote Share this post Link to post Share on other sites
piercing 11 Posted October 18, 2009 Deze keer een bloemen likeur van 32%alc. Dit is voor 500 ml, heerlijke likeur. 250 ml 70%alc 5 gr vlierbloesem 3 gr lavendel 2,5 gr roomse kamille 180 ml water en 60 gr suiker. Alles bij de alc gedaan,2 weken laten trekken (langer kan ook) . Dan door een doek filteren en ook nog door een koffie filter. Je zou het ook kunnen destilleren,maar ik laat het zo doe het water en de suiker er bij. Over de kleur was ik niet zo tevreden te donker daar voor gebruik granucol FA. Actieve plantaardige kool in granulaatvorm, speciale kwaliteit voor wijn, om te ontkleuren of om de kleur te verbeteren. Beïnvloedt de smaak niet. Kan dadelijk aan de wijn toegevoegd worden en is makkelijk te verwijderen, dankzij de speciale granulaatvorm. Dosis: 1-3 g/10 l, onder goed roeren toevoegen. Na 1 a 2 dagen verwijderen door overhevelen/filtreren. En je hebt er maar weinig van nodig,naar 2 dagen afhevelen en nog door een koffie filter en klaar is kees, piercing bedoel ik. paar fotos Hier is 250 ml alc gefilter van de bloemen. eerst een beetje Fa oplossen in je likeur voor dat het erbij doet. nu lijkt het net of mijn likeur verpest is,maar niets is minder waar naar 2 dagen De likeur dat ik eerst met een af gehevelt van de kool anders wordt die waar zwart. Laatste beetje likeur wat boven de kool zit gooi ik weg. . en tot slot door een koffie filter. Klaar het smaakt heerlijk fris en geweldig aroma van de bloemen. Proost,piercing. en tot slot door een koffie filter Quote Share this post Link to post Share on other sites
Koi 2 Posted October 19, 2009 en tot slot door een koffie filter Na het drinken nog een keer??? Straf likeurtje volgens mij En vast erg lekker met al die bloemetjes. Verder is het allemaal leuk en leerzaam om te lezen Over bloemetjes gesproken, je had het in reactie op Buble er over dat je ook andere bloemetjes bij de drank zou doen dan alleen een mooie wiettop. Wat voor bloemetjes dacht je zoal aan?? Ik heb binnenkort van alles te destilleren, en ik ga in ieder geval Ouzo maken, maar da's natuurlijk niet het enige Grtz, Koi. Peren kun je in een fles laten groeien...... een mooie top vast ook wel. Da's pas sjieke wietlikeur Quote Share this post Link to post Share on other sites
piercing 11 Posted October 19, 2009 Hoi Koi,likeurtje is prima maar je kan eindeloos uit proberen maar dat weet zelf ook wel Klopt daar had ik het over met Buble, maar dan zal ik zelf eerst in het bezit moeten zijn van mooie wiet om er een wiet likeur ( en andere bloemtjes ) van te maken tja alles kan maar is het ook lekker? gr,Piercing Quote Share this post Link to post Share on other sites
Koi 2 Posted October 19, 2009 Nou, ik ga het proberen met de NYCD die nu staat te bloeien. De bloemen ruiken voor mij naar pure rozenolie met een vleugje citrus.... Ik denk dat ik wat kleinere, niet helemaal rijpe topjes ga nemen. Koi. Quote Share this post Link to post Share on other sites
piercing 11 Posted October 19, 2009 Hmmmmmmmm......................juist lekker als het zo ver is ben ik benieuw hoe dat gaat smaken en voelen. piercing Quote Share this post Link to post Share on other sites
The Clown 2 Posted March 29, 2010 en hoe smaakt t vandaag Quote Share this post Link to post Share on other sites
piercing 11 Posted March 29, 2010 en hoe smaakt t vandaag Neem aan dat je de Absint bedoelt? smaakt heerlijk naar een paar maanden rijpen had me zus ook een flesje mee gedaan en hadden die met de kerst (2009) op gedronken dus dat was een succes wat mij betreft piercing Quote Share this post Link to post Share on other sites
tnt 5 Posted March 29, 2010 Ik heb lekkere wietwhisky gemaakt. Ik ben begonnen met 15 liter sterk bier van de lidle wat ik ben gaan destileren,onder het destileerapperaat waar de alcoholdruppeltjes uit komen heb ik een zeefje vol met wiet gestopt (ong 10 gram ) en daaronder een wekpot met eikenhoutsnippers erin. Na 3 tot 6 weken alles gezeefd. Neem er soms een glaasje van en doe er al meer als een jaar mee en het word nog elke keer lekkerder TnT Quote Share this post Link to post Share on other sites
piercing 11 Posted March 29, 2010 @tnt hmmmmmmm.............klinkt goed moet ik zeggen laat het je smaken piercing Quote Share this post Link to post Share on other sites