Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Sign in to follow this  
piercing

Likeur verslagen

Recommended Posts

Omdat er toch wel wat forumleden zijn die zelf ook wel eens stoken/likeur maken.

Of gewoon leuk vinden om het te volgen :)

 

Eerste even wat info,de likeuren kunnen we onder verdelen in:

 

Bloemenlikeuren inleiding:

Bloemenlikeuren zijn niet te versmaden likeuren waarmee snel goede resultaten kunnen worden geboekt.

Een voorwaarde voor bloemenlikeur is dat sterk geurende verse bloemen worden genomen ofwel gedroogde bloemen met een sterk aromatische geur,verregende bloemblaadjes zijn uit de boze.

Pluk de bloemen op een warme zomerse dag zon twee uur na zonsopgang en verwerk alleen de geurige bloemblaadjes.

 

Fruitlikeuren inleiding:

Je er een voortreffelijke droge,meduim of zoet wijn van maken.

Of de wijn destilleren en er een eau de vie van maken,ofwel de alcohol gebruiken om er een likeur van te maken.

Stukjes gesneden fruit samen met wat suiker laten macereren in de alcohol en er een heerlijke likeur van maken.

Fruit zonder suiker laten macereren in de alcohol en vervolgens zodanig destilleren dat de smaak mee komt.

Fruit samen met mout (gerstemout ,tarwemout enz)

laten gisten en er een heerlijk fruitjenever vam maken.

fruitalcohol en graanalcohol samenvoegen en er een speciale drank van samenstellen....enz.

 

Fruitsap-en vruchtenlikeuren inleiding:

Een ratafia wordt in de Van Dale omschreven als een fijne likeur bereid uit brandewijn ,gegist suikersap en het sap van verschillende vtuchten of bloemen.

Meestal worden ratafia's per liter diverse fruitsoorten gebruikt en het alcoholgehalte zal liggen tussen 22 en 32%AV%.

 

Kruidenlikeuren inleiding:

Kruidenlikeuren zijn van oudsher de eerste likeuren die gemaakt.

De te gebruiken kruiden kunnen zowel droog als verse gebruikt worden.

Verse kruiden hebben het meeste aroma en dienen in hoogprocentige alcoholoplossing 60-96 AV% te worden gemacereerd .Indien we veel bitterstoffen willen extraheren,dan dienen we na de eerste macerartie van een tweetal dagen het alcoholpercentage van het maceraat te meten en dit met water op 40% te brengen en vervolgens de kruiden hierin nog een tweetal dagen laten macereren .

Hier wordt slecht een totaal van 4 dagen maceratietijd genoemd hetgeen in de meeste gevallen ook vodoende zal zijn met verse kruiden.

 

Drooge kruiden:

Gedrooge kruiden kunnen we in een alcoholoplossing van 40-60AV% laten macereren.

Een tijd van acht dagen is meestal voldoende.

 

Ik ga zelf een likeur maken en zal die hier posten als die klaar is, van maken tot proeven.

Gaat niet lang duren 2 tot 3 weken.

En ga je zelf aan de slag posten zou ik zeggen :yummy:

 

piercing :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb wel eens een flinke top eerst gewater cured zodat er geen rare smaakjes meer in zitten en daarna met suiker in de alcohol weg gezet om er een lekker likeurtje van te maken met een mooi licht groen kleurtje

 

De smaak was echt geweldig je proefte een echte bloem smaak en als je er genoeg van dronk , paar borrel glazen , dan kreeg je visuele bijwerkingen , kleuren werden intenser ,licht straalde meer straal/baan achtig

 

Buble

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Buble...............hihihihi.....klinkt goed, eens kijken of ik zelf wat mooie topjes krijg dit jaar met mijn kweek voor zoon likeur.Maar dan wil ik er ook wat andere bloemen bij doen.

 

 

piercing :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Het is zover,de dagen worden korter en wat kouder dus we gaan droplikeur maken daar kom ik graag voor thuis :lol:

 

Voor 1 liter droplikeur 40AV%

 

570 ml 70AV%

440 ml water

140 ml water

30 gr laurierdrop

4 gr anijszaad

10 gr zoethout

2 gr paradijszaad

100 gr suiker.

 

Oke als eerste gaan we de 140 ml water aan de kook brengen en dan de drop er in oplossen.

gallery_22266_8800_2771.jpg

 

gallery_22266_8800_38927.jpg

 

gallery_22266_8800_74620.jpg

doen we de 440 ml water bij en laten we afkoelen.

 

We wegen de rest van de kruiden af die we nodig hebben.

gallery_22266_8800_112820.jpg

alc en kruiden al in de fles gedaan.

 

gallery_22266_8800_51400.jpg

naar een paar uur ook het drop mengsel er bij gedaan dit 2 weken afsgesloten laten staan.

 

Naar 2 weken gaan we droplikeur filteren wel door een doek anders loopt het niet door.

gallery_22266_8800_51400.jpg

 

gallery_22266_8800_140702.jpg

 

gallery_22266_8800_124012.jpg

Nu even de fles schoon maken

 

gallery_22266_8800_50172.jpg

gefilterde droplikeur terug in de fles.

 

gallery_22266_8800_2145.jpg

de 100 gr suiker erbij.

 

gallery_22266_8800_135969.jpg

goed schudden zodat de suiker oplost.

 

gallery_22266_8800_90956.jpg

af gevult in 3 kleine flesjes ( 2 volle 1 half vol)

 

gallery_22266_8800_142335.jpg

de 2 volle flessen voor zien van thermo kapsules.

 

gallery_22266_8800_124895.jpg

klaar.

 

We gaan proeven..............................heden

gallery_22266_8800_72494.jpg

 

gallery_22266_8800_76794.jpg

Hmmmmmmmmmmm...proost......heerlijk warm voor je hele lijf daar kom ik graag voor thuis zacht niet te zoet en de alc is goed proefbaar.

 

Opmerking hier bij, laat deze likeur een paar maanden rijpen smaakt die nog lekkerder maar hij is nu al lekker :j

Vind je deze versie te sterk dan zou ook alc van 40AV% kunnen pakken .

Dan kom je uit op een droplikeur van 32AV%,maar zo slim ben je zelf ook wel :D

 

 

 

piercing <_<

Share this post


Link to post
Share on other sites

Heey dat ziet er bekend uit!

 

Eerder toen ik nog dronk , heb ik zelf ook aardig wat alcohol gestookt

Die droplikeur (ik noemde de mijne jagermeister )heb ik ook wel gemaakt

Ijskoud uit de vriezer lekker lekker

Op een koude dag deed het je idd van binnen lekker warm worden

Misschien moet ik het spul ook weer eens voor de dag halen...

Leuk om met oud en nieuw uit te schenken aan de buurtgenoten bij het carbid schieten

 

Grtz Guesswho?

Share this post


Link to post
Share on other sites

@guesswho? jagermeister ja dat heeft het er wel een beetje van weg .

 

Daarom maak ik deze nu en tegen december is de droplikeur gevaarlijk lekker :j

Altijd erg leuk om het mensen te laten proeven en mee laten genieten. :lol:

 

 

piercing <_<

Share this post


Link to post
Share on other sites

idd een paar maandjes laten rusten heeft een zeer positief effect op de smaak

 

Grtz Guesswho?

Share this post


Link to post
Share on other sites

zekers drank laten rijpen hoort er ook bij :lol:

 

 

piercing <_<

Share this post


Link to post
Share on other sites

Deze keer een bloemen likeur van 32%alc.

 

Dit is voor 500 ml, heerlijke likeur.

 

250 ml 70%alc

5 gr vlierbloesem

3 gr lavendel

2,5 gr roomse kamille

180 ml water en 60 gr suiker.

 

 

 

Alles bij de alc gedaan,2 weken laten trekken (langer kan ook) :wacko: .

Dan door een doek filteren en ook nog door een koffie filter.

 

Je zou het ook kunnen destilleren,maar ik laat het zo doe het water en de suiker er bij.

Over de kleur was ik niet zo tevreden te donker daar voor gebruik granucol FA.

 

Actieve plantaardige kool in granulaatvorm, speciale kwaliteit voor wijn, om te ontkleuren of om de kleur te verbeteren. Beïnvloedt de smaak niet. Kan dadelijk aan de wijn toegevoegd worden en is makkelijk te verwijderen, dankzij de speciale granulaatvorm. Dosis: 1-3 g/10 l, onder goed roeren toevoegen. Na 1 a 2 dagen verwijderen door overhevelen/filtreren.

 

En je hebt er maar weinig van nodig,naar 2 dagen afhevelen en nog door een koffie filter en klaar is kees, piercing bedoel ik.

 

paar fotos

gallery_22266_8800_112404.jpg

Hier is 250 ml alc gefilter van de bloemen.

 

gallery_22266_8800_101698.jpg

eerst een beetje Fa oplossen in je likeur voor dat het erbij doet.

 

gallery_22266_8800_28238.jpg

nu lijkt het net of mijn likeur verpest is,maar niets is minder waar :lol:

 

gallery_22266_8800_123574.jpg

 

gallery_22266_8800_91029.jpg

naar 2 dagen

 

De likeur dat ik eerst met een af gehevelt van de kool anders wordt die waar zwart.

Laatste beetje likeur wat boven de kool zit gooi ik weg.

 

gallery_22266_8800_23894.jpg

 

gallery_22266_8800_23894.jpg.

en tot slot door een koffie filter.

 

gallery_22266_8800_17933.jpg

Klaar het smaakt heerlijk fris en geweldig aroma van de bloemen.

 

Proost,piercing.

 

 

 

 

en tot slot door een koffie filter

Share this post


Link to post
Share on other sites
en tot slot door een koffie filter

 

Na het drinken nog een keer??? :lol: :wacko: :wacko:

 

Straf likeurtje volgens mij :huh:

En vast erg lekker met al die bloemetjes.

Verder is het allemaal leuk en leerzaam om te lezen :)

 

Over bloemetjes gesproken, je had het in reactie op Buble er over dat je ook andere bloemetjes bij de drank zou doen dan alleen een mooie wiettop.

Wat voor bloemetjes dacht je zoal aan??

Ik heb binnenkort van alles te destilleren, en ik ga in ieder geval Ouzo maken, maar da's natuurlijk niet het enige B)

 

Grtz,

Koi.

 

Peren kun je in een fles laten groeien...... een mooie top vast ook wel. Da's pas sjieke wietlikeur :wtf2:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hoi Koi,likeurtje is prima maar je kan eindeloos uit proberen maar dat weet zelf ook wel :wacko:

 

 

Klopt daar had ik het over met Buble, maar dan zal ik zelf eerst in het bezit moeten zijn van mooie wiet om er een wiet likeur ( en andere bloemtjes ) van te maken :lol:

 

tja alles kan maar is het ook lekker? :wacko:

 

 

gr,Piercing

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nou, ik ga het proberen met de NYCD die nu staat te bloeien. De bloemen ruiken voor mij naar pure rozenolie met een vleugje citrus.... :lol:

Ik denk dat ik wat kleinere, niet helemaal rijpe topjes ga nemen.

 

Koi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmmmmmmmm......................juist lekker :wacko: als het zo ver is ben ik benieuw hoe dat gaat smaken en voelen.

 

 

piercing :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

en hoe smaakt t vandaag :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
en hoe smaakt t vandaag ;)

 

Neem aan dat je de Absint bedoelt? smaakt heerlijk naar een paar maanden rijpen had me zus ook een flesje mee gedaan en hadden die met de kerst (2009) op gedronken dus dat was een succes wat mij betreft :)

 

 

 

piercing

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb lekkere wietwhisky gemaakt.

 

Ik ben begonnen met 15 liter sterk bier van de lidle wat ik ben gaan destileren,onder het destileerapperaat waar de alcoholdruppeltjes uit komen heb ik een zeefje vol met wiet gestopt (ong 10 gram ) en daaronder een wekpot met eikenhoutsnippers erin.

Na 3 tot 6 weken alles gezeefd.

Neem er soms een glaasje van en doe er al meer als een jaar mee en het word nog elke keer lekkerder

 

TnT

Share this post


Link to post
Share on other sites

@tnt hmmmmmmm.............klinkt goed moet ik zeggen laat het je smaken ;) :)

 

 

 

 

piercing

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...