Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Recommended Posts

Zo door dat de stookwijn voor de absint nog niet klaar is om te stoken, gaan we bier maken eerst even wat info:

 

De voornaamste grondstoffen

 

Voor de bierbereiding hebben we minimaal 4 grondstoffen nodig. Met alleen water, mout, hop en gist kunnen we een uitstekend biertje maken.

 

Water

 

Het grootste gedeelte van bier bestaat uit water. Als amateur-bierbrouwer kun je het beste het water gebruiken dat het waterleidingbedrijf bij jouw thuis uit de kraan laat stromen.

 

Eventueel kun je hard water zachter maken door het eerst een tijdje te koken en daarna af te laten koelen. Door het koken raak je de zogenaamde tijdelijke hardheid kwijt. Voor veel licht gekleurde biertypes heeft het verwijderen van de tijdelijke hardheid een gunstig effect.

 

Voor sommige biertypes (vaak donker gekleurde bieren) heb je juist hard water nodig. Als dat het geval is kun je een beetje gips aan het water toevoegen (1 theelepeltje per 25 liter water).

 

In de meeste gevallen kan het leidingwater zonder verdere behandeling worden gebruikt. Wel is het van belang de zuurgraad (pH-waarde) van het beslag in de gaten te houden en deze zonodig aan te passen (zie ook paragraaf ‘Bierbrouwen in de praktijk’). Deze zuurgraad is afhankelijk van de samenstelling van de in het water opgeloste zouten en de gebruikte moutsoorten. Omdat ook de stoffen uit het mout hierbij een rol spelen heeft het corrigeren van de pH-waarde van het brouwwater voorafgaande aan het maken van een beslag zoals dat gebruikelijk is bij sommige amateur-bierbrouwers geen enkele zin.

 

Mout

 

Mout is graan dat een speciale behandeling heeft ondergaan. Het graan weekt men eerst met water. In het graan gaat daardoor de kiem groeien. De kiem is het begin van het plantje dat zich uit de graankorrel kan ontwikkelen. Door het kiemproces vinden veranderingen plaats in de graankorrel. In de graankorrel worden enzymen gevormd die het meellichaam afbreken of oplossen zoals de mouters dat noemen. Door het graan bij een hoge temperatuur te drogen worden de ontwikkelingen in het graankorreltje gestopt. Daarbij wordt er voor gewaakt dat niet alle enzymen vernietigd worden. Het graan is dan mout en geschikt om er bier mee te bereiden.

 

Afhankelijk van de temperatuur waarbij het mout gedroogd is krijgt men lichtere of donkere mout. De kleur van mout wordt uitgedrukt in EBC-waarden. Hoe hoger het EBC-getal hoe donkerder het mout.

 

De zeer donkere moutsoorten met een EBC-getal van 150 of meer hebben de neiging snel te overheersen in de smaak van het bier. Gebruik deze moutsoorten altijd met mate.

 

Bewaar mout op een droge plaats in grote plastic emmers met goed sluitende deksels om ‘ongewenste gasten’ te voorkomen. Donkere moutsoorten geven het beste resultaat indien deze zo vers mogelijk worden gebruikt. Koop daarom nooit te veel van deze moutsoorten in en ga naar een leverancier met een behoorlijke omzet.

 

Hop

 

Hop is een klimplant. De vrouwelijke bloemen van deze plant worden gebruikt voor de bierbereiding. Het bier ontleent zijn bittere smaak aan de hop. Daarnaast geeft het ook een fijn aroma aan het bier. Hopbestanddelen dragen een steentje bij aan de schuimvorming en de houdbaarheid van het bier.

 

Er bestaan verschillende hopvariëteiten. De bitterheid en het aroma dat een hop aan het bier geeft is afhankelijk van de variëteit en de weersomstandigheden. Per teeltjaar heeft een hopvariëteit een iets andere bitterheid. De bitterheid van hop wordt uitgedrukt in het alfazuurpercentage.

 

Hop dient bij voorkeur droog, donker en zo zuurstofvrij mogelijk te worden bewaard. Door oxydatie vermindert het alfazuurpercentage en wordt het hoparoma minder verfijnd.

 

De leveranciers voor zelfbrouwartikelen bieden ons natuurlijk hopbloemen en hoppellets aan. Natuur hop wordt door de hophandel goed gedroogd en in grote balen samengeperst. Hoppellets bestaan uit hop die verkleind is en tot een soort korrel verwerkt is. Door deze bewerking is de hop iets minder gevoelig voor oxydatie.

 

Gist

 

Gist is een eencellig levend organisme. De meeste mensen kennen bakkersgist. Voor de bierbereiding worden speciale gistrassen gebruikt. Gist zet suikers om in alcohol en koolzuur. Door de vergisting ontstaan diverse smaakcomponenten. Een zeer groot gedeelte van de smaak van het bier wordt bepaald door stoffen, die gevormd zijn door de gist. De gebruikte gist bepaalt dan ook de smaak van het bier. Verander je van gist dan verandert ook de smaak van je bier.

 

Er zijn twee soorten gist verkrijgbaar voor amateur-bierbrouwers te weten gedroogde gist en reinculturen. Het zelf opkweken van gist uit het depot van een commercieel flesje met hergisting op de fles kan ook, maar vereist wel de uiterste hygiëne en is alleen weggelegd voor de gevorderde amateur bierbrouwer.

 

Voordat we een gist gebruiken moeten we een giststarter maken. De wijze waarop je dit doet wordt besproken in de paragraaf ‘giststarter’.

 

Andere toevoegingen

 

Naast de bovengenoemde grondstoffen kun je nog diverse andere smaakmakers aan bier toevoegen. In België worden bieren gekruid met een zeer grote verscheidenheid aan kruiden. De Engelse brouwers voegen voor de helderheid van hun traditionele ‘real ale’ klaringsmiddelen (veelal vislijm) toe. In Nederland werden tot een paar jaar geleden veel bieren (pilseners) gebrouwen met grote hoeveelheden ongemoute granen. Ook veel amateur-bierbrouwers gebruiken ongemoute granen zoals tarwevlokken, havervlokken, gerstevlokken en maïsvlokken.

 

Met het gebruik van toevoegingen moet je voorzichtig zijn. Met name met kruiden is het oppassen. Maar al te snel gaan deze overheersen of veroorzaken ze smaakafwijkingen.

 

Bierbrouwen in de praktijk

 

Schroten

 

De eerste handeling die verricht moet worden is het malen of pletten van het mout. Brouwers noemen dit het schroten van het mout. Bij sommige winkels voor zelfbrouwartikelen is mout geschroot kant en klaar te koop. Omdat geschroot mout snel verzuurt kun je beter het mout zelf schroten. Voor het schroten zijn speciale molens in de handel.

 

Het mout dient zo grof mogelijk geschroot te worden. Natuurlijk mogen er geen hele korrels in het schrootsel aanwezig zijn. Een niet geschrote korrel kan zijn inhoudstoffen niet vrijgeven en zorgt daardoor voor een lagere opbrengst. Als je het mout te fijn schroot krijg je later filterproblemen. Ook komen er dan meer ongewenste stoffen vrij uit de kaf van het mout, hetgeen de kwaliteit van het bier niet ten goede komt.

 

Beslag maken en maischen

 

De bedoeling van het brouwproces is uit het mout een oplossing te krijgen die dient als voedings- en bouwstof voor de gistcellen. De zetmeel- en eiwitketens uit het mout worden tijdens het brouwproces door enzymen uit het mout afgebroken in suikers en kleinere eiwitten. Het merendeel van de gevormde suikers wordt door de gistcellen omgezet in alcohol en koolzuurgas. De kleinere eiwitten dienen als bouwstof voor de gistcellen. Verder zorgen eiwitten voor de schuimhoudbaarheid en dragen ze bij tot de volmondigheid van het bier.

 

Bij de afbraak van de moutbestanddelen zijn meerdere enzymen actief. Een enzym doet zijn werk het beste bij een bepaalde temperatuur en pH-waarde. Omdat elk enzym zijn eigen optimale werkingstemperatuur heeft worden er bij het brouwproces verschillende temperaturen aangehouden om diverse enzymen de kans te geven hun werk te doen. Het afbreken van de moutbestanddelen door de enzymen wordt door de brouwers maischen genoemd.

 

Bij het maischen ga je als volgt te werk. Het geschrote mout vermeng je met water van 55°C. Je krijgt dan een dik beslag. Door de toevoeging van het mout daalt de temperatuur een paar graden tot ongeveer 51 à 52°C. Roer het beslag goed door. Laat bij deze temperatuur het beslag 10 minuten staan. Vanaf nu moet het beslag met tussenpauzen steeds verwarmd worden. Zeker bij het verwarmen moet je steeds goed roeren anders brandt het beslag aan. Roer echter niet te hard omdat je daardoor zuurstof in het beslag kunt slaan, hetgeen voor de smaak van het uiteindelijke bier ongewenst is. Door ook regelmatig te roeren als er een temperatuurpauze wordt aangehouden verloopt het afbraakproces van de moutbestanddelen beter en sneller.

 

De hoeveelheid water waarmee je begint is van invloed op het verloop van het proces. Voor donkere zoetige bieren gebruikt men in de regel 2,5 liter water op 1 kg mout. Bij licht gekleurde dogere bieren ligt deze verhouding 3,5 liter water op 1 kg mout. Als je echter een heel zwaar licht gekleurd bier wilt brouwen zul je er niet aan kunnen ontkomen het beslag dikker te maken.

De temperaturen waarbij je een pauze moet houden en de duur van de pauze zijn normaal gesproken als volgt :

 

52°C 10 min.

63°C 30 min.

73°C 20 min.

78°C 1 min.

 

De hiergenoemde tijden zijn exclusief opwarmtijden. De temperatuurstijging bij de tussentijdse verwarming hoort 1°C per minuut of meer te zijn. De bovenstaande opsomming van beslagtemperaturen en wachttijden wordt overigens een maischschema genoemd.

 

Het hier aanbevolen maischschema is zeer goed bruikbaar voor de meeste bieren. Als je een dik beslag hebt omdat je bijvoorbeeld een zwaar bier wilt maken dan zul je de genoemde tijden langer aan moeten houden.

 

Tegenwoordig laten de meeste mouterijen het meellichaam veel verder oplossen dan enkele jaren geleden. Voor de bierbereiding heeft dit als voordeel dat er bij het maken van een beslag begonnen kan worden op hogere temperaturen en dat de enzymen uit het mout minder tijd nodig hebben om hun werk te doen. In het verleden werd vaak gestart met het maischen bij 37°C. Het aanhouden van kortere maischtijden heeft als voordeel dat er minder ongewenste stoffen uit de kafdelen van het mout extraheren.

In het geval je ongemoute granen in je beslag gebruikt dien je echter wel bij 37°C te beginnen en niet bij 52°C. Je dient dan ook een pauze te houden bij 45°C. Deze pauzes horen 15 tot 20 minuten te duren.

 

Wanneer je een recept wilt nabrouwen dat al enkel jaren oud is dien je in de regel op een hogere temperatuur te beginnen en kun je kortere maischtijden aanhouden tenzij in het recept ongemoute granen verwerkt zijn. Bij ongemoute granen heeft nog geen afbraak plaatsgevonden van gomstoffen en eiwitten.

 

Als je uitsluitend mout gebruikt die goed opgelost is krijg je door te starten bij temperaturen onder de 52°C bieren met een lege smaak. Ook de schuimhoudbaarheid van deze bieren is minder. Dit komt omdat de middelgrote eiwitten, die verantwoordelijk zijn voor de volmondigheid en schuimhoudbaarheid van een bier, dan te ver afgebroken worden.

 

In de paragraaf over het brouwwater is er al op gewezen dat naast de temperatuur het ook belangrijk is de pH-waarde van het beslag in de gaten te houden. Deze hoort 5,7 à 5,5 te zijn. Een beslag dat de juiste pH-waarde heeft geeft bieren een zuivere en fijnere smaak. Met daarvoor geschikt pH-papier of een pH-meter kun je de pH-waarde controleren. Indien nodig kun je het beslag voorzichtig aanzuren met melkzuur. Doe dit steeds met kleine hoeveelheden. Je kunt een teveel aan zuur niet verwijderen!

 

Filteren beslag

 

Na het maischen volgt het filteren van het beslag. Als filtermateriaal dienen de kafdeeltjes van het mout. Voor het filteren wordt vaak een speciale filteremmer gebruikt. Een filteremmer bestaat uit twee in elkaar geschoven emmers waartussen een stuk horregaas is geklemd. Uit de bovenste emmer is de bodem gesneden. In de onderste emmer is onderaan een kraantje gemaakt.

 

Om het filteren vlot te laten verlopen is het van belang dat de ideale filtertemperatuur van 78°C zo veel mogelijk gehandhaafd blijft. In verband daarmee is het gewenst de filteremmer te isoleren met een oude slaapzak of zoiets dergelijks.

 

Verder is gebleken dat een roestvrijstalen filterplaat waarin ronde gaatjes gestansd zijn een beter filterresultaat geeft dat horregaas. Gezien het vorenstaande geeft een filtersysteem gemaakt van een oude koelbox voorzien van een filterplaat en een afvoerleiding in de bodem van de koelbox een zeer bevredigend resultaat.

 

Een koperen wortverzamelpijp is de derde mogelijkheid waar je bij het filteren gebruik van kunt maken. Een dergelijke pijp bestaat uit een stelsel van koperen waterleidingpijpen waarin zeer veel gleuven gezaagd zijn. Deze pijpen worden met de gleuven naar beneden op de bodem van de ketel gelegd. Via een gesloten pijp die omhoog loopt tot boven de ketel kan het gefilterde wort uit de pan geheveld worden. Maak aan de pijp een lange doorzichtige slang zodat je het niveau van het wort in de slang tijdens het aanzuigen goed kunt zien. Pas goed op tijdens het aanzuigen, je kunt je behoorlijk verbanden, wort van 70C of hoger is echt heet.

 

Je moet bij het filteren proberen een zo helder mogelijke vloeistof uit het beslag te filteren. Deze vloeistof wordt wort genoemd. In het begin is het wort niet helder. Giet deze troebele wort voorzichtig weer terug in je filtersysteem. Wacht dan even één à twee minuten en zet daarna de kraan van het filtersysteem niet te ver open anders slaat het filter dicht. Zodra het wort helder is kun je die opvangen.

 

Spoelen bostel

 

Vlak voordat de graanresten droog komen te staan moet je beginnen met het spoelen. De graanresten worden overigens door de brouwers bostel genoemd. Om te voorkomen dat de bostel droog komt te staan kun je het beste de kraan van het filtersysteem even dicht zetten. Met heet water van 80C spoel je de bostel uit. Voeg het spoelwater in drie à vier keren toe. Zorg er voor dat er steeds een dun laagje vloeistof op de bostel blijft staan tussen de spoelbeurten. Op die manier kan er geen lucht in de bostel komen. Pas nadat het laatste spoelwater is toegevoegd mag de bostel droog vallen.

 

Tijdens het gehele brouwproces moet je overigens steeds opletten dat niet onnodig zuurstof in het wort of het bier kan komen. Laat daarom het wort uit het filtersysteem niet zomaar in een emmer kletteren. Om onnodige zuurstofopname tijdens het filteren van het beslag te voorkomen kun je eventueel een slangetje aan de kraan maken en het uiteinde van het slangetje op de bodem leggen van de emmer waarin je het wort opvangt.

 

Koken met hop en filteren hete wort

 

Het opgevangen wort gaan we vervolgens koken met hop. Het wort moet zo’n 75 à 90 minuten koken. Tijdens het koken vlokken grote eiwitten uit, die door het maischen in het wort zijn gekomen. Na het koken verwijder je die eiwitvlokken (in brouwersjargon breuk of trub genoemd) en de hop door het wort opnieuw te filteren. Doordat bij hoppellets de hop fijn gemaakt is kunnen deze voor filterproblemen zorgen als een te fijn filterdoek gebruikt wordt.

 

Door het lange koken wordt het wort steriel en worden de hopbitterstoffen omgezet waardoor ze oplossen in het wort. Voorts is het belangrijk dat ongewenste vluchtige stoffen kunnen verdampen, daarom moet er 8 tot 12 % van het wort tijdens het koken verdampen. Zet dus nooit een dekstel op de kookketel tenzij de kookketel zo klein is dat meer dan 12% van het wort verdampt.

 

De laatste tientallen jaren is het gebruikelijk bij het begin van het koken hopsoorten toe te voegen met een hoge bitterheid (hoog alfazuur percentage) en tegen het einde van het koken de hopsoorten met een fijn hoparoma. Onder invloed van recent onderzoek gaan steeds meer brouwerijen over tot het voegen van de aromahop nog voordat het wort aan de kook is gekomen. Je krijgt hierdoor een fijner hoparoma in je bier. Het leggen van hop op de hopfilter geeft een wat scherpe smaak aan het bier (in het verleden dacht men dat deze methode tot een beter hoparoma zorgde).

De hoeveelheid hop dat toegevoegd moet worden is vooral afhankelijk van de gebruikte hopsoorten en het biertype dat men wilt maken.

 

Snel afkoelen hete wort

 

Het hete gehopte wort moet nu afgekoeld worden. Vanaf het moment dat de temperatuur van het wort gezakt is onder de 60°C is het wort zeer bevattelijk voor infecties. We moeten alles in het werk stellen om te zorgen dat het wort niet besmet wordt met ongewenste micro-organismen. Om infecties geen kans te geven dient het afkoelen zo snel mogelijk te verlopen. Zet daarom het vat in een koud bad of gebruik een koelspiraal en dek het vat af.

 

Het beste is het wort af te laten koelen in een gesloten vat en door de deksel van het vat doorvoeringen te maken voor de koelspiraal en voor een slangetje met aan het uiteinde een luchtfilter om te voorkomen dat de lucht die aangezogen wordt het wort kan infecteren. Ook kunnen we een doorvoer voor een slangetje aanbrengen ten behoeve van het beluchten.

 

Beluchten wort

 

Hiervoor is vermeld, dat voorkomen moet worden dat er zuurstof bij het wort of het bier kan komen. Op deze regel is één uitzondering. Voor een goede gistgroei is het namelijk noodzakelijk dat het afgekoelde wort goed belucht wordt. Nadat het wort is afgekoeld tot kamertemperatuur dienen we het wort te beluchten met een aquariumpompje en een slangetje. In het slangetje dient een luchtfilter te zijn aangebracht om infecties te voorkomen. Om fijnere luchtbelletjes te krijgen waardoor meer zuurstof oplost kan een bruissteentje in het slangetje worden geschoven.

Het is echter niet mogelijke alle benodigde zuurstof in één keer toe te voegen. Nadat de gist is toegevoegd moeten we daarom door gaan met beluchten door gedurende vier uur steeds 15 minuten te beluchten.

 

Toevoegen gist(starter)

 

De gist kan er dan bij. Een beginnende brouwer kan het beste gedroogde gist of een reincultuur gebruiken. Eén à twee dagen voor het toevoegen van de gist aan het wort dienen we een zogenaamde giststarter maken door een kleine hoeveelheid gist (bijvoorbeeld ½ zakje) in een beperkte hoeveelheid afgekoelde en beluchte wort (bijvoorbeeld 250 cl) op te kweken. De giststarter dient nog volop actief te zijn wanneer we deze toevoegen aan het wort dat we willen laten vergisten. Als de giststarter al volledig is uitgewerkt zal de gisting moeizaam op gang komen en kunnen er door een slepende gisting smaakafwijkingen ontstaan.

 

Een gevorderde brouwer kan zoals al eerder is vermeld proberen gist op te kweken uit het gistdepot van een flesje commercieel bier. Aan het zelfopkweken van gist uit een gistdepot zijn echter risico’s verbonden. Naast gistcellen kun je, bij onvoldoende steriel werken, ook allerlei ongewenste micro-organismen opkweken. Bij het opkweken van gedroogde gist of een reincultuur heb je daar minder last van omdat daarin veel meer gistcellen aanwezig zijn dan in een gistdepot.

 

Hoofdvergisting

 

Laat het bier vergisten bij 18 tot 22°C. Als de ruimte waar je het bier laat vergisten niet zo warm is kun je het vat isoleren met bijvoorbeeld een slaapzak.

Tijdens de gisting mag het gistvat niet hermetisch afgesloten worden in verband met de ontwikkeling van het koolzuur. In de deksel moet daarom een waterslot zijn gemaakt. Door het waterslot kan het koolzuur uit het vat ontsnappen zonder dat er lucht en infecties van buiten in het vat kunnen komen.

 

De gisting komt langzaam op gang. Na 6 tot 10 uur staat er een laag schuim op het bier. Het bier gaat vervolgens redelijk heftig gisten. Als de gisting eerder of later op gang komt heb je te veel of te weinig gist toegevoegd of heb je het wort onvoldoende belucht.

De periode dat het bier flink staat te gisten noemen we de hoofdgisting. De hoofdgisting duurt zo’n drie dagen tot twee weken. De duur van de hoofdgisting is afhankelijk van het gistras, de mate waarin het wort belucht is, de gistingstemperatuur, de zwaarte van het wort, de hoeveelheid gist die toegevoegd is en het gevolgde maischschema.

 

Op het schuim komen tijdens de hoofdgisting bruine plekken (hopharsen), deze kunnen met een steriel gemaakte schuimspaan verwijderd worden. Dit brengt wel risico’s van infecties met zich mee.

 

Sommige gistrassen produceren meer hopharsen dan anderen. Het afscheppen wordt door een groot aantal amateur-bierbrouwers uitgevoerd omdat daardoor het bier een iets betere bitterheid krijgt. Noodzakelijk is het afscheppen meestal niet. Bij de meeste commerciële brouwerijen worden de hopharsen tegenwoordig niet meer afgeschept.

 

Lageren

 

Vlak voordat de hoofdgisting helemaal afgelopen is hevel je het bier over. Het jong bier wordt overgeheveld in een glazen fles of jerrycan. De ‘lagertank’ moet zo vol mogelijk zijn om oxydatie van het jong bier te voorkomen. In de dop of stop waarmee de lagertank is afgesloten moet een waterslot zijn bevestigd. Tijdens en na het overhevelen dient weer zo veel mogelijk worden voorkomen dat zuurstof bij het bier komt.

 

àHoelang het bier moet staan na het overhevelen is afhankelijk van de temperatuur waarbij het bier bewaard wordt. Regel is kort warm of lang koud. Kort warm betekent 1 2 weken bij een temperatuur van 18C. Lang koud houdt in 8 tot 12 weken bij 0 à 4°C.

 

In de fles

 

Na de lagering moet het bier gebotteld worden. Om voldoende koolzuur in het flesje te hebben moet je suiker toevoegen aan het bier ( 8 gram per liter). Het koolzuur dat tot nu toe gevormd is heeft steeds kunnen ontsnappen via het waterslot. Door het flesje te sluiten kan het koolzuur niet meer weg en wordt het koolzuur opgenomen in het bier. Voor het sluiten van flesjes met kroonkurken zijn er speciale apparaatjes in de handel. Het bier kan natuurlijk ook gebotteld worden in beugelflesjes.

 

Geduld

 

Het bier moet nu nog een tijdje rijpen. Door het rijpen krijgt het bier een fijnere en evenwichtigere smaak.

Zogaat het bij de brouwerij ook thuis goed tedoen!

 

Maar eerst doe ik het met een gehopt moutextract wat heb ik nodig Ketel groot genoeg voor de hoeveelheid bier

Emmer of (gist)vat Schone doek of waterslot.Als je dit leuk vind om tedoen dan zou kunnen overwegen om het met gerst/mout aan de gaan tegaan.

 

oke aan de slag...........................

Verwijder het deksel en/of open het blik. en zet het blik in een pan met heet water tot de inhoud van het blik zo vloeibaar wordt, dat het gemakkelijk overgegoten kan worden in een pan.

Giet het extract in een pan en spoel het blik uit met de in de gebruiksaanwijzing aangegeven hoeveelheid water. Voeg indien dit voorschreven staat, suiker toe. Laat dit geheel 5 minuten koken. Goed roeren!

Doe de inhoud van de pan in een steriele emmer of vat met deksel.

Vul aan met koud water tot het gewenste totaal volume.

Voeg de gist toe als de wort afgekoeld is tot minder dan 25 °C is. Dek de emmer of vat af met een deksel of een steriele doek ter voorkoming van infectie, of gebruik een gistvat met waterslot.

Zet de emmer of het vat op een warme plaats, 20 tot 22 °C.

Na 5 tot 7 dagen zal de hoofdgisting zijn afgelopen en is het S.G. gedaald tot de helft van het oorspronkelijke (bijvoorbeeld van 1060 naar 1030). Hevel het bier nu eventueel over naar een grote steriele fles en plaats een waterslot op de opening van de fles. Zet de fles op een koele plaats, dit bevordert het klaren.

Als het bier na ±3 weken mooi helder is en niet meer gist, kan het worden gebotteld.

Zet de flesjes een week op een warme plaats om de nagisting op fles en de koolzuurdruk te bevorderden.

Zet hierna de flesjes koel weg en laat ze minstens 3 maanden rijpen.

Bij deze bierpakketten kan men nog variaties aanbrengen, zoals:

Minder water toevoegen dan aangegeven

Andere dan de meegeleverde gist en een giststarter gebruiken

 

Bekende merken zijn bijvoorbeeld:

Brewferm

British DiaMalt

John Bull

Coopers

Tom Caxton

EDME

Geordie

Muntons

Mijn ervaring is, dat de bierpakketten die een sterk bier opleveren, bijvoorbeeld abdijbieren, een beter resultaat opleveren dan de lichtere soorten.

 

oke ik ga aan de slag nu en foto volgen vandaag!

 

piercing&proost

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest elmanito

Op Canvas is al geruime tijd een serie over de verschillende soorten bier die in België gebrouwen wordt.

 

Tournée Générale

 

Namaste :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

@elmanito,klopt ja heb ik ook een paar keer naar gekeken mooie progamma!

 

het blik met moutextract wat ik hier voor gebruik is Kluizer Abt van Den Arsegan niet meer in de handel helaas :)

Mijn dank gaat uit naar CountryWinery waar ik dit gekregen heb ;) .

 

gallery_22266_8585_98485.jpg

blik moutextract voor 12 liter bier abdij bier.

gallery_22266_8585_110548.jpg

blik open en in de weckketel of grote pan met water verwarmen .

 

 

gallery_22266_8585_92461.jpg

het water wat ik had om de moutextract te verwarmen heb ik weg gedaan en nieuw water er in heet zo uit de kraan 4 liter en nu moutextract erbij.

 

gallery_22266_8585_124511.jpg

 

gallery_22266_8585_21458.jpg

goed roeren en het blik nog eens uit spoelen 2 keer 1 liter (inhoud vsn het blik)

ook bij de rest voegen.

 

 

gallery_22266_8585_3623.jpg

weer roeren en door verwarmen hoeft niet tekokken mag wel zo dat alles goed oplost!

 

gallery_22266_8585_28482.jpg

het wordt al lekker heet.

 

gallery_22266_8585_88927.jpg

750 gram suiker erbij.

 

gallery_22266_8585_53390.jpg

in deze 15 liter fles zal die straks inkomen maar de vloeistof moet eerst even afkoelen anders zou mijn fles kapot springen. :D

 

zal later vandaag weer update.

 

pierciing&proost :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest elmanito

Van die serie zijn ook fragmenten te bekijken via die link.Hoezo is deze moutextract die je nu gebruikt niet meer verkrijgbaar????

 

Namaste :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

@elmanito, nee niet meer in de handel zijn er mee gestopt! Er is nog genoeg keus zoals Brewferm ,Muntons ,die worden het meest verkocht. ik maar eens hier http://www.brouwland.com/nl/ of hier nog meer keus http://www.brouwmarkt.nl/catalog/komplete-...-c-208_214.html

 

jip mooi site dat smaakt naar meer :D

 

 

piercing&proost

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest elmanito

Ik drink zelf bier eens in de zoveel tijd, maar een ambachtelijk biertje kan je me altijd wel voor wakker maken.

Je zou hop ook kunnen vervangen voor wat Cannabis????Hop is trouwens ook verantwoordelijk voor borstvorming bij mannen, wanneer je er veel van nuttigt.;)

 

Namaste :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

@elmanito,nee dat kan niet cannabis ipv hop zit er ook alleen maar in om het bier houdbaar tehouden tja en die bittersmaak die krijg je er voor niets bij. das gewoon geworden hop is famillie van de hennep zit ik toch nog goed hier :D Je zou wel wiet kunnen gebruiken in bier als kruid dat kan wel.

Dus zonder hop is je bier niet houdbaar dan heet het eerder wort!

Hop fungeert als natuurlijk conserveringsmiddel in bier;

Hop verleent de bittere smaak aan bier;

Hop is verantwoordelijk voor het aangenaam hoparoma in bier;

Hop is onontbeerlijk voor een stabiele schuimkraag;

Hop draagt bij tot bierklaring, door het neerslaan van eiwitten;

Hop is verantwoordelijk voor de gezondheidseigenschappen van bier;

 

 

empirisch onderzoek naar hop en menstrueren

Wanneer vrouwen de hopbellen met de hand oogstten, hielden zij op te menstrueren, zo heeft men vroeger elkenmale empirisch kunnen vaststellen. Het is dit effect op het vrouwelijk hormonale stelsel dat de interesse wekte van wetenschappers.

 

piercing

Share this post


Link to post
Share on other sites

De vloeistof is aardig afgekoelt nu!

gallery_22266_8585_122952.jpg

 

vloeistof in de fles gieten.

gallery_22266_8585_47695.jpg

 

gallery_22266_8585_22784.jpg

Veillig in de fles voor verder af tekoelen tot dat de gist erbij kan!

 

gallery_22266_8585_28787.jpg

ik had wat vloeistof achter de hand gehouden voor SG meten eerst gekoelt tot 15 graden voor de juiste meeting.

Geeft aan 1065 komt uit op 6,5 alc. :D

sorry niet zo goed tezien op de foto.

 

piercing

Share this post


Link to post
Share on other sites

hehe piercing brouwt alles zelf, ben je tenminste zeker dat het biertje smaakt zoals je het zelf maakt :D

 

veel succes verder, ik blijf dit volgen !

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Richie Hawtin,dankje zekers maar het is ook leuk om te doen en het hou me van de straat :D

 

 

piercing&proost

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest elmanito

Voor conservering zou je ook Cannabis bloemen met een hoog CBD-gehalte kunnen gebruiken, maar alleen voor een schuimkraag & bitterheid zou ik niet weten, maar dat zou uitgetest kunnen worden.In hop zit Lupuline waar ook de stof Hopeïne inzit, een fyto-oestrogeen.Deze stof verlaagt testosterongehalte bij mannen, vandaar ook dat vroeger meer door monniken gebrouwen werd.Hoeven ze niet heel de tijd aan mooie vrouwen te denken.;)

Tijdens de studie microbiologie stond er in de koeling ook een 25 litervat zelf gebrouwen bier.Onderdeel van de les biochemie.:D

 

Namaste :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hihihihihhii................ nou dan zal ik wel een zelfstandige pater zijn :D even kijken wat zit er allemaal in hop

Hars met lupulon en humulon

Etherische olie

Tanninen

Phyto-oestrogenen, deze binden oestrogene receptoren in de cellen, maar hebben slechts een milde oestrogeenachtige werking

Bitterstoffen

Organische zuren (Valeriaanzuur, Mierenzuur)

Lupuline (een krachtig kalmerend middel)

 

Wat wel kan is dit:

Het recept voor 40 liter wietbier

 

Ingrediënten :

- 5.600 gr. Pilsmout

- 845 gr. Tarwemout

- 92 gr. Hallertau Perle 9% Alpha

- 1094 gr. Kristalsuiker

- 4 theelepels Iers mos

- 95 gr. Wiettoppen

- 218 gr. Wiet-kniprestjes (dit zijn de kleinste blaadjes net onder de toppen)

- 1 l. Giststarter van een gewoon zakje Arsegan bovengist

- 65 l. Maischwater

 

Geen spoelwater, daarom is de storting wat hoog, 1,3 keer hoger dan met spoelen, dit komt de smaak ten goede vanwege het lage gehalte aan uitgespoelde tannine.

 

Maischschema :

15 minuten op 52°C

60 minuten op 62°C

30 minuten op 72°C

 

120 minuten voor einde koken 64 gr. Hallertau en het Iers mos toe voegen.

10 minuten voor einde koken de suiker toevoegen.

5 minuten voor einde koken 28 gr. Hallertau toevoegen

 

Na het koelen komt het soortelijk gewicht op ongeveer 1090 gr/l. De wiet (toppen en de knipresten) in bijvoorbeeld een kous 10 minuten weken in heet water van ca. 50°C en uit laten lekken. Dit nogmaals herhalen en dan als laatste weken in vers gekookt water van 100°C. Dit om infecties te voorkomen.

 

Zodra de baal is afgekoeld bij de wort voegen, samen met de giststarter.

 

En nog een punt!

Het opgevangen wort gaan we vervolgens koken met hop. Het wort moet zo’n 75 à 90 minuten koken. Tijdens het koken vlokken grote eiwitten uit, die door het maischen in het wort zijn gekomen. Na het koken verwijder je die eiwitvlokken (in brouwersjargon breuk of trub genoemd) en de hop door het wort opnieuw te filteren. Doordat bij hoppellets de hop fijn gemaakt is kunnen deze voor filterproblemen zorgen als een te fijn filterdoek gebruikt wordt.

Dat zie ik cannabis niet doen.

 

 

ps: de gisting is mooie aan de gang zal straks even fotos posten

 

 

piercing

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hop fungeert als natuurlijk conserveringsmiddel in bier;

Hop verleent de bittere smaak aan bier;

Hop is verantwoordelijk voor het aangenaam hoparoma in bier;

Hop is onontbeerlijk voor een stabiele schuimkraag;

Hop draagt bij tot bierklaring, door het neerslaan van eiwitten;

Hop is verantwoordelijk voor de gezondheidseigenschappen van bier;

 

Huh, lol, bier kan je perfect maken met wiet als vervanger van hop, toch..? Probeer het maar eens piercing. En ja, het blijft goed. Niet alleen CBD is goed voor conservering, alle cannabinoiden zijn dat. Hop bevat (vrijwel) dezelfde soorten terpenen als cannabis, dus de smaak en alle andere eigenschappen die de hop heeft, die heeft cannabis ook.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Huh, lol, bier kan je perfect maken met wiet als vervanger van hop, toch..? Probeer het maar eens piercing. En ja, het blijft goed. Niet alleen CBD is goed voor conservering, alle cannabinoiden zijn dat. Hop bevat (vrijwel) dezelfde soorten terpenen als cannabis, dus de smaak en alle andere eigenschappen die de hop heeft, die heeft cannabis ook.

 

 

@Blowmonkey..............oke ........................nou dan zal ik dat van de herst winter eens proberen.

 

 

 

piercing :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

zo bier gist erbij (bovengisting)

 

gallery_22266_8585_69006.jpg

gallery_22266_8585_114559.jpg

 

 

gallery_22266_8585_77343.jpg

 

gallery_22266_8585_63532.jpg

 

gallery_22266_8585_60979.jpg

Gisting is een feit :D

 

piercing ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sluit je het voor de eerste periode van de gisting af met een waterslot, of met een doek? Ik laat de eerste gisting meestal aeroob plaatsvinden, zodat de gist zich sneller vermenigvuldigd.

 

Voor de rest erg leuk om te volgen, ik heb zelf ook al een erg fijne trappist gebrouwen. Veel succes.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sluit je het voor de eerste periode van de gisting af met een waterslot, of met een doek? Ik laat de eerste gisting meestal aeroob plaatsvinden, zodat de gist zich sneller vermenigvuldigd.

 

Voor de rest erg leuk om te volgen, ik heb zelf ook al een erg fijne trappist gebrouwen. Veel succes.

@Diablo ,ja is maar 12 liter waterslot is prettiger vind ik zelf doek gaat ook goed ja.Dus ja maakt ook zelf wel eens bier lekker goed bezig!

 

 

piercing :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik werk idd met grotere vaten, dan is doek handiger om overdruk in het vat te voorkomen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Diablo, kan ook daar heb ik nu mijn stook wijn in zitten dus dat ging niet.

 

 

piercing

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja, ik gebruik dat bier idd ook om te stoken. Trappisten geven erg fijne whisky, eind dit jaar moet die voldoende gerijpt zijn.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja, ik gebruik dat bier idd ook om te stoken. Trappisten geven erg fijne whisky, eind dit jaar moet die voldoende gerijpt zijn.

 

@Diablo, oke ...........maar daar zit toch hop in in die blikken of heb je ongehopt?

ik zelf heb ook nog wat whisky staan staat 5 jaar ongeveer maar dan van rogge gerst en rookmout.

 

piercing

Share this post


Link to post
Share on other sites

Heb de hop er idd uitgelaten, en de mout gemaakt van rogge.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Diablo, geen hop gebruikt whisky maken is bijna het zelfde als bier maken maar dat weetje,ik schroot het de mout soorten verwarm water in de ketel wat bij dat recept hoort.En stort daar de mout/rogge in volg een schema om alle zetmeel om te zetten in vergisbaren suikers anders valt er niks tegisten als ik daar mee klaar ben doe ik joduim proof ( ander joduim die we thuis wel eens gebruiken) dan kan ik zien of het proces goed gegaan is en dan spoelen afkoelen gisten rusten stoken 2 keer lageren 3 jaar.op eiken krullen! Maar goed bier destilleren smaakt ook heerlijk zelf ook wel eens gedaan .

 

piercing

Share this post


Link to post
Share on other sites

De fles abdij bier staat er nu zo bij!

 

gallery_22266_8585_101160.jpg

 

gallery_22266_8585_36404.jpg

het is hier prima te zien de koolzuur belletjes ;)

 

piercing :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...