Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Sign in to follow this  
Superfly

Coffeeshops Vrezen Sluiting Door Rookverbod

Recommended Posts

door Rutger van Santen

 

01-07-2008

 

Wat betekent het rookverbod, dat per 1 juli van kracht is, voor de coffeeshops? Veel shop-eigenaars vrezen dat de autoriteiten de nieuwe wetgeving zullen aangrijpen om de coffeeshops de nek om te draaien.

 

Van het begin af aan was duidelijk dat het rookverbod zou gelden voor openbare gelegenheden zoals hotels, cafés en restaurants, en daarnaast ook discotheken, sporthallen en bioscopen. Maar zou het verbod zich ook uitstrekken tot de coffeeshops?

 

In deze speciale horecagelegenheden, waarvan er ruim 700 zijn in Nederland, kunnen klanten per bezoek maximaal 3 gram softdrugs aanschaffen. Veel klanten blijven even hangen in de coffeeshops om er een joint te roken onder het genot van een kop koffie of een vruchtensapje.

 

Geen uitzondering

Een meerderheid in het parlement wilde de coffeeshops van het rookverbod uitzonderen. De vrees was groot dat de regering de shops via het anti-rookbeleid wilde aanpakken en zo het drugsbeleid in Nederland stiekem wilde aanscherpen.

 

Maar minister Klink van Volksgezondheid trok zich niets van de kritiek aan. Ook in coffeeshops is roken voortaan taboe. Sigaretten en joints met een combinatie van tabak en marihuana of hasjiesj mogen alleen in een aparte ruimte worden gerookt. De verkoop van drugs moet plaatsvinden in een rookvrije ruimte. Het roken van pure marihuana of hasj is wél in de hele coffeeshop toegestaan.

 

Onzekerheid

Een kleine rondgang langs coffeeshops in Nederland leert dat de eigenaars en beheerders onzeker zijn over de gevolgen van het rookverbod. Veel shops zeggen niet de ruimte of het geld te hebben om adequaat te verbouwen.

 

En waar moeten de gebruikers dan heen, vraagt de Tilburgse coffeeshophouder El Morabet zich af. "Er zullen heel veel mensen zijn die thuis lekker een jointje roken. Maar er zijn ook heel veel jeugdige jongens die deze mogelijkheid niet hebben. Voor hen is het natuurlijk wel heel lullig want je mag op straat ook niet blowen. Als ze je op straat aanhouden met een jointje, wordt het afgepakt, met alle gevolgen van dien."

 

Coffeeshops aanpakken

De grootste vrees van de coffeeshops is dat lokale overheden - die het rookverbod moeten controleren - zo via een omweg van ze af willen komen.

 

Neem bijvoorbeeld de coffeeshop in Tilburg waar eerder harde actie werd gevoerd tegen het zogeheten 'achterdeurbeleid' van Nederland. Dat houdt in dat verkoop van softdrugs in de coffeeshops wordt toegestaan, maar bevoorrading via de achterdeur niet. De beheerder van diezelfde coffeeshop wil nu eigenlijk niets zeggen over het rookverbod. Hij is bang om de aandacht van de autoriteiten te trekken en blijft daarom liever anoniem.

 

"De burgemeester hier heeft het toch al op ons voorzien en krijgt nu een makkelijk middel om ons aan te pakken. Je hoort al verhalen van drie, vier boetes voor het roken en dan de zaak dicht. De Tweede Kamer zou veel alerter moeten zijn op de manier waarop lokale overheden met het nieuwe beleid omgaan. Maar ja, die roepen even wat maar daarna wordt het weer oorverdovend stil."

 

Overlast

Shophouder El Morabet, ook uit Tilburg, ziet de zaken iets pragmatischer dan veel van zijn collega's. Hij is niet bang voor sluiting of omzetverlies na 1 juli maar voorziet wel grote problemen voor omwonenden als de softdrugsgebruikers niet langer in de shops mogen roken. En dat komt volgens hem zonder twijfel weer op het bordje van de lokale overheid.

 

Het rookverbod voor de horeca is er niet zonder slag of stoot gekomen. En het rookverbod in coffeeshops zette de discussie op scherp. In een coffeeshop kóm je immers om te roken. Het is net zoiets als een alcoholverbod voor cafés, verzuchtte een parlementslid tijdens een van de verhitte debatten over dit onderwerp in Den Haag.

 

Bron

Share this post


Link to post
Share on other sites

Waar zijn die mee bezig..... :o

 

Mag ik binnnen 5jaar nog zonder toelating naar het toilet???;en gaan ze daar geen tijd op zetten?

 

Te lang schijten een boete?

 

 

Waar gaat dit eindigen :)

 

 

Ben blij dat ik al zo oud ben ..... :D pffffffffffffff

 

 

 

Poen AF pakken door mensen te verbaliseren loopt slecht af op lange termijn, en zeker met de nog slechtere economie op komst.

 

Daar gaat troep van komen ;);

 

Ons gezondheid is de uitspeeltroef van die profiteurs!!,maar UW gezondheid?Daar zitten die echt niet met in !:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lees en HUIVER....

Men wil dus zo snel mogelijk de DNA hebben van IEDERE burger.

Mein Kampf is toch verboden in Nederland, evenals al Hitlers fantasieën over de toekomst ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik weiger.

 

Er staan trouwens meerdere fouten in dat artikel.

 

Kees.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nederland begint eng te worden. Het begint nu inderdaad te vervagen, wat Nederland ooit was...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Lees en HUIVER....

Men wil dus zo snel mogelijk de DNA hebben van IEDERE burger.

Mein Kampf is toch verboden in Nederland, evenals al Hitlers fantasieën over de toekomst ?

 

 

Hitler wilde toch toen al 1 Europa???

 

Volgens mij heeft hij zijn zin gekregen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Over europa was toen nog geen sprake, echter wel van 1 natie ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

nou , wie gaat er een electrische joint uitvinden.... the superblower

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...