Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Sign in to follow this  
relaxx

Buitenkweek 2006 Holandse Hope+pp

Recommended Posts

kweet ut, maar ruimte is ook belangrijk, als je die niet hebt (zoals ik nu) houdt het op..

 

In jouw nieuwe tuintje komt t helemaal goed :rofl

Share this post


Link to post
Share on other sites

kleine update:

de planten zijn in de laatste groeiversnelling geschoten denk ik.

ze groeien nu in een razend tempo dicht, als vergelijking heb ik 2 foto's, een van 5 dagen geleden en eentje van nu.

 

foto van 5 dagen geleden:

med_gallery_5205_199_1578113.jpg

 

foto van nu

med_gallery_5205_199_1050565.jpg

 

nou dat was het weer

relaxx

Share this post


Link to post
Share on other sites

groeien lekker vol, mooie lichtgroene toppen, ja ik zie het overal gebeuren. Lekker hoor!! :rofl

Share this post


Link to post
Share on other sites

@wazzup

jah ik gebruik nu ook steeds wat bladvoeding, ik las het namelijk in jouw topic (en nog een paar andere)

en ik heb echt het gevoel dat ze dat lekker vinden, ja plant word gewoon veel voller.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik ben nu ook bezig met visemulsie over de planten heen te spuiten (kan je zeggen dat ik kramp in m'n handen ervan heb), maar in wat voor verhoudingen geven jullie de bladvoeding nou? Kheb ooit eens ergens gelezen dat het 1:10 was als je de aanbevolen hoeveelheid voor het gietwater aanhoud. Kben lekker eigenwijs geweest omdat ik 1:10 wat weinig vond en heb dus maar gewoon 1:2 gedaan (5 ml inplaats van 1 ml op de liter dus), maar straks is dat ook te weinig en moet je hetzelfde aanhouden als je bij het gietwater zou moeten geven.

 

Als jullie het nog volgen, bla, in wat voor verhoudingen geven jullie die bladvoeding?

Share this post


Link to post
Share on other sites

@blowmonkey

ik gebruik dit:

plagron visemulsie

 

ik gebruik gewoon 10ml op 1 liter, dat staat ook aangegeven.

en of het te weinig is??

ik weet het niet maar mijn planten doen het er goed bij

Share this post


Link to post
Share on other sites

Te veel voeding in bladvoeding kan tot verbranding leiden. Over het algemeen worden dunnere oplossingen gebruikt voor bladvoeding dan voor gewone voeding. Daarbij is de temperatuur en de vochtigheid ook van belang, bij hoge temperaturen is de kans op verbranding groter, bij droogte is er vrijwel geen opname omdat de microporiën niet openstaan. Bovendien wordt me bladvoeding het meest aan de onderkant van het blad opgenomen (staat vaak slecht in de gebruiksaanwijzingen). Met name de sporenelementen worden volgens mij goed opgenomen, de hoofdelementen minder.

 

edit: Hier een goed stuk uit een thesis:

 

Met bladvoeding gaat men de voor de boom noodzakelijke voedingselementen via het blad toedienen en niet via de wortels. Dit heeft grote voordelen wanneer opname door de wortels gering is door een te lage bodemtemperatuur, een te hoge of te lage pH en om zo snel mogelijk op gebreksituaties te reageren.

Men kan echter de bodembemesting niet vervangen door bladvoeding. Bladvoeding is een aanvulling op de bodembemesting.

 

Men kan nooit grote hoeveelheden van een element als bladvoeding toepassen daar men hier door bladverbranding verkrijgt en het tegenovergestelde bereikt.

De frequentie van de behandeling met bladvoeding is belangrijker dan de dosis. Daar men doorgaans voedingszouten gebruikt als bladvoeding zijn ze gevoelig voor afregenen waarbij ik dan nog eens de klemtoon leg op de frequentie van de behandelingen.

 

Het belang van bladvoeding ligt vooral bij de sporenelementen en in mindere mate bij de hoofdelementen.

Met behulp van een bladanalyse is het mogelijk het gevoerde bemestingsbeleid te controleren en zonodig aan te passen om een optimale voedingstoestand in de fruitbomen na te streven.

 

Bladvoeding wordt vooral langs de onderzijde van het blad opgenomen. Factoren zoals licht, temperatuur, relatieve luchtvochtigheid en ouderdom van het blad bepalen de opnamecapaciteit.

De nitraten zijn beter opneembaar dan de sulfaten maar ook aanzienlijk duurder. De sulfaten zijn dan weer zachter voor het gewas

 

Ondertussen zijn er tal van bladvoedingsmiddelen op de markt van verscheidene firma’s waarvan ik in dit eindwerk de voornaamste en interessantste bespreek en een plaats geef in de bladvoedingschema’s voor appel en peer.

 

De formulering bepaalt de opneembaarheid, het gebruiksgemak en de hoeveelheid actieve stof van het bladvoedingsproduct. Ze zijn zowel in poedervorm als vloeibaar te verkrijgen.

Er zijn verscheidene fabrikanten die allen hun eigen of soortgelijke formuleringen op de markt brengen. De overdreven aanbevelingen van sommige fabrikanten dienen door de teler kritisch bekeken te worden.

 

 

Overigens heeft dit document ook een uitgebreid overzicht met verschillende gebreken (in de fruitteelt welliswaar, maar tenminste niet in rozenperken :rofl )

 

LINK

 

ikzelf haal overigens goede resultaten met Buxus voeding. Lijkt erg goed te worden opgenomen en in de juiste verhoudingen. Kreeg het vorig jaar als een tip mee van een kweker. De oplossing voor bladvoeding wordt dunner voorgeschreven dan voor gewone voeding en dat doe ik dan ook. Minimale hoeveelheid. Lijkt wel bespottelijk weinig als je het er in doet maar het werkt zichtbaar snel.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dan ga ik vanaf nu denk ik gewoon verder met de 1-2 ml op de liter. Afgelopen dagen waren trouwens de perfecte omstandigheden om wat bladvoeding mee te geven, 20 graden, hoge lv, af en toe wat regen zodat het spul er niet te lang op blijft liggen, etc. Wel mazzel mee want dan kan je makkelijker wegkomen met een hogere dosis, las ergens dat het dan aanbevelen werd om de hoogst toelaatbare dosis toe te dienen.

 

Als trouwens hoofdzakelijk de sporenelementen worden opgenomen dan vraag ik me af of ik wat missing link van bio nova door het water heen kan mixen, bevat alleen maar sporenelementen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

als ik de literatuur doorlees dan blijkt dat sommige stikstofsoorten beter worden opgenomen dan andere, ureum bijvoorbeeld heel snel. Denk dat dat een voeding ook geschikter of minder geschikt maakt voor bladvoeding.

 

Zou me niks verbazen trouwns dat dat werkt blowmonkey, kijk per slot van rekening eens wat ze sproeien op stekken: Wortelstimulator!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...