Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Sign in to follow this  
YungBuddha

Gemeenten ongelukkig met de wietpas

Recommended Posts

Gemeenten ongelukkig met de wietpas

AMSTERDAM - Gemeenten vrezen een toename van illegale softdrugshandel bij de invoering van de wietpas en voeren die dan ook met tegenzin in. Ze zeggen extra maatregelen en politiecapaciteit nodig te hebben voor de handhaving van de wietpas. Maar ook om de illegale handel te bestrijden en de daaruit voortkomende overlast.

 

Een en ander blijkt uit een enquête van de NOS aan de vooravond van het Tweede Kamerdebat over de wietpas. Hiervoor werden 31 gemeenten aangeschreven, waarvan er 26 antwoord gaven. Daarbij ging het om grensgemeenten, provinciehoofdsteden en de vier grote steden.

 

Per 1 mei moeten gemeenten in Brabant, Limburg en Zeeland de wietpas invoeren. Nederlandse ingezetenen moeten dan lid worden van een coffeeshop om softdrugs te kunnen kopen.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Gemeenten niet blij met wietpas

 

NOS woensdag 29 feb 2012, 16:14

 

Door redacteur politie en justitie Ilan Sluis

 

Gemeenten voeren met grote tegenzin de wietpas in. Ze vrezen een toename van illegale softdrugshandel. Ook zeggen ze extra maatregelen en politiecapaciteit nodig te hebben voor de handhaving van de wietpas en het bestrijden van illegale handel en de daaruit voortkomende overlast.

 

Dat blijkt uit een enquête van de NOS aan de vooravond van het Tweede Kamerdebat over de wietpas. Daarvoor werden 31 gemeenten aangeschreven: grensgemeenten, provinciehoofdsteden en de vier grote steden. 26 gemeenten gaven antwoord.

 

Lidmaatschap

 

Per 1 mei moeten gemeenten in Brabant, Limburg en Zeeland de wietpas invoeren. Dat betekent dat Nederlandse ingezetenen lid moeten worden van een coffeeshop om softdrugs te kunnen kopen.

 

Op die manier moet drugstoerisme uitgebannen worden. Coffeeshops mogen maximaal 2000 leden hebben. Gemeenten elders in het land volgen later.

 

Veel gemeenten zijn bezig met de voorbereidingen. De meeste gemeenten die als eerste aan de beurt zijn, zeggen dat wat hen betreft de pas per 1 mei ingevoerd kan worden.

Regio

 

Toch zijn er nog wel problemen: zo is er een aantal gemeenten die zeggen niet genoeg coffeeshops te hebben voor het aantal lokale of regionale gebruikers. Dat zeggen bijvoorbeeld Heerlen, Emmen, Lelystad, Eindhoven en Den Bosch.

 

Die laatste twee steden hebben wel genoeg coffeeshops voor de inwoners van de eigen stad, maar mogelijk niet voor inwoners uit de regio.

Overlast

 

Verder vrezen de meeste gemeenten een toename van de illegale verkoop en daarmee ook een toename van de overlast. Alleen Terneuzen en Rotterdam zeggen dat de invoering van de wietpas niet tot extra straathandel zal leiden. Terneuzen denkt dat de drugstoeristen het illegale circuit in eigen land zullen opzoeken.

 

Rotterdam baseert zich op resultaten uit het verleden: in 2007 werden in de stad zestien coffeeshops gesloten omdat ze te dicht bij scholen stonden. Volgens Rotterdams onderzoek blijkt dat dit niet heeft geleid tot extra illegale handel. De gemeente verwacht dat dit met de invoering van de wietpas dus ook niet het geval zal zijn.

 

Handhaving

 

Om de extra illegale softdrugshandel en overlast tegen te gaan, is extra capaciteit nodig in de handhaving en opsporing, vinden de gemeenten. Op dit moment wordt daar nog over onderhandeld met minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. Enkele gemeenten denken dat die extra illegale handel en overlast tijdelijk zijn en na verloop van tijd zullen wegebben, mits de juiste maatregelen worden genomen en er hard wordt opgetreden.

 

Veel gemeenten voeren de pas met zichtbare tegenzin in, of zijn gewoonweg tegen, zoals de gemeente Heerlen. "We moeten wel, we kunnen niet als enige gemeente achterblijven", staat bijgevoegd op het antwoord of ze klaar zijn voor de invoer. Ook het inzetten van extra capaciteit kan in Heerlen rekenen op kritische toevoegingen. "Het zal moeten, maar het is onzinnig dat hiervoor capaciteit vrijgemaakt moet worden die hard nodig is voor de echte problemen op het gebied van drugs, namelijk aanpak van illegale hennepteelt in buurten en wijken."

 

"Het is een voorbeeld van het huidige kabinetsbeleid dat zegt te werken aan de veiligheid, maar maatregelen neemt die daar haaks op staan: hierdoor sijpelt veel capaciteit van politie en handhavers weg. Net zoals gebeurt met de Animal Cops en de handhaving van het boerkaverbod."

 

Schattingen

 

Een van de dingen die opvalt in de antwoorden die de gemeenten geven is het slechte zicht bij veel gemeenten op het aantal softdrugsgebruikers of coffeeshopbezoekers. Veel gemeenten werken met schattingen op basis van landelijk onderzoek. Sommigen weten wel iets over het aantal individuele shopbezoekers en sommigen weten helemaal niets op dat gebied.

 

Een van de gemeenten die alle cijfers wel goed op orde heeft, is Eindhoven. Zij hebben 15.000 softdrugsgebruikers in de stad en nog eens 20.000 in de omliggende regio. Daarvan bezoeken er 23.000 één van de vijftien Eindhovense coffeeshops. Dertig procent van de blowers koopt via het illegale circuit.

 

Scholen

 

Overigens heeft Eindhoven vier coffeeshops die binnen 350 meter van een school liggen, wat in het nieuwe gedoogbeleid ook niet meer mag. Dat geldt voor nog meer gemeenten. Rotterdam heeft er zelfs acht.

 

Groningen is een van de gemeenten die niet hebben gereageerd op de enquête, maar zich wel eerder uitliet over de wietpas. Burgemeester Rehwinkel wil een uitzondering voor zijn stad. Hij ziet alleen maar nadelen voor zijn stad. Vooral ook omdat er geen drugstoeristen naar zijn stad komen, heeft de pas geen zin, stelt hij.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja het ziet er triest uit :)

Ik ben nog nergens een woord over Friesland tegengekomen zon beetje.. hoe zit het daar?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Er staat een leuk kaartje op de NOS website.

 

Stad/ gemeente: Leeuwarden

Klaar voor wietpas: Nee

Aantal coffeeshops: 13

Aantal softdrugsgebruikers: Onbekend

Limiet van 2000 leden: Onbekend

Shops voldoen aan 350-norm: Ja

Handhaving pashouders: Lastig, gaat van bestaande capaciteit af

Toename illegale handel: Ja,vooral van gebruikers van buiten de stad

Toe- of afname overlast door legale handel: Gelijk

Toe- of afname overlast door illegale handel: Toename

 

http://nos.nl/artikel/346511-gemeenten-nie...et-wietpas.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...