Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Sign in to follow this  
Ras Ganja Don

Nanotechnologie voor drinkwaterzuivering!

Recommended Posts

Nanotechnologie voor drinkwaterzuivering

 

Ruim een derde van de wereldbevolking (2,5 miljard mensen) beschikt niet over veilig drinkwater. Daarnaast kampen zowel ontwikkelings- als industrielanden met grote tekorten aan drink- en proceswater en aan irrigatiewater voor de landbouw. Nanotechnologie kan die tekorten verminderen door (vervuild) oppervlaktewater, zeewater en afvalwater om te zetten in water van de gewenste kwaliteit.

 

Verwachte ontwikkelingen

 

Bij het produceren van drinkwater worden membranen gebruikt om de ruwe grondstof (meestal oppervlaktewater) te ontdoen van zwevend stof, micro-organismen en organisch materiaal. In het algemeen gaat het om deeltjes die groter zijn dan 15 nanometer. Dankzij nanotechnologie is het nu al mogelijk om membranen te maken waarvan de poriën precies de gewenste grootte hebben, zodat niet 99 maar 100 procent van alle micro-organismen wordt afgefilterd. Dat bespaart een behandeling met een desinfecterend middel. Met nanoprecisie kun je bovendien membranen maken met meer poriën per vierkante centimeter. Daardoor kun je meer water per vierkante meter membraan zuiveren. Ook is minder energie nodig om zeewater te ontzouten. (Bron: Rathenau-instituut, Nano- enquête, 2005)

Maatschappelijke asepcten

 

Milieu : het gebruik van membranen voor de zuivering van water kost niet alleen energie, maar levert bovendien afvalstoffen op in de vorm van ‘brijn’, de slurrie die achterblijft als het water door het membraan is gegaan. (Bron: Rathenau-instituut, Nano- enquête, 2005)

 

Rechtvaardigheid : veel van deze technologieën worden ontwikkeld in welvarende landen. De vraag is of minder ontwikkelde landen – landen die vaak weinig tot geen investeringen hebben in nanotechnologie- daadwerkelijk kunnen profiteren van deze nieuwe technologie. Creëren we hierdoor nieuwe afhankelijkheidsrelaties?

Bron: Rijksuniversiteit Groningen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wat wil je nu zeggen?

En wat bedoel je met "het kan dus nog gekker"?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...