Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Guest Staff

50 X Snowwhite

Recommended Posts

Guest Staff

Hallo, Ik volg al en tijdje de kweekverslagen op dit forum en moet zeggen dat mijn vingers weer begonnen te kriebelen, dus ben ik er zelf ook nog is aan begonnen.

 

Ik heb en groeiruimte voor mijn moederplantjes, die ik onder 4 lange tl daglicht zet. de kast is 1,5 x 0,8 x 1,5 en als afzuiging heb ik een badkamerzuigertje. Onderin staat een bak water met de oppervlakte van de kast die verwarmt wordt met een aquariumverwarming. daarbovenop een rooster waar de plantjes op staan. Op deze manier blijft mijn luchtvochtigheid hoog, de worteltjes lekker warm en de temp ook (en dat allemaal voor slechts 50w extra)

 

Foto=DPS4BVFT.jpeg

 

De bloeiruimte (juist nieuw) heeft 2 x 600 w. (ik heb mijn moederplanten hier effe gezet omdat ik geen geduld heb, en onder tl gaat het wat traag) foto is van twee weken geleden denk ik)

Foto=SAKSIGCT.jpeg

 

er staan ook kalichakra stekken bij

 

voor afzuiging een buisventilator met 500m³ filter (van vorige kast met 1 lamp)

eigenlijk niet genoeg capaciteit, maar het is nog zo fckng koud dat het ruim voldoende is. en zolang het werkt ga ik geen geld uitgeven.

 

Foto=V7SCOL6B.jpeg

 

De inblaas is een torin 250m³. die blaast door een kastje dat ik rond een olieradiator gebouwd heb de lucht binnen. De radiator blijft lang warm nadat die is uitgeschakelt en is dus denk ik wel wat zuiniger als een hete luchtblazertje om je temp op peil te houden.

 

deze fotos zijn van vandaag, temp dag 26° - nacht 21°, lv is redelijk stabiel op 60% (soms wel 52%).

Ik kweek op grond van bio-g-power en gebruik ook hun volledige voedingslijn (voor de eerste keer).

Foto=7OYBWEUJ.jpeg

Foto=7DCSJP7F.jpeg

 

ik heb enkele weken geleden een ph en EC tester besteld maar ben er nog op aan het wachten, de aarde heeft tot nu toe alles wat op peil gehouden behalve dat ik twee weken geleden wat overbemest had:

Foto=LLKRSFSO.jpeg

en ik heb nog maar 5 keer voeding gegeven en telkens 1/4 van de toegelaten waarde op de fles!

 

deze hoopte ik hier een verklaring voor te vinden?? (na wat zoeken op het forum veronderstel ik magnesiumtekort door een te hoge ph waarde????) het zou wel kunne natuurlijk

Foto=FLHUQ6PO.jpeg

 

 

deze slaagt alles, zo staan er in een van de potten een stuk of 8 (de andere niet). Lijkt wel een soort paddestoel/schimmel/alg achtig iets. teken van goed bodemleven misschien? :D

Foto=LK7C33QW.jpeg

 

 

volgende week ga ik stekken snijden voor de eerste keer, en ik ga hiervoor de topic volgen die ik op het forum gelezen heb. (van rataplan dacht ik). Foto's volgen

 

In ieder geval, alle raad en hulp zijn meer dan welkom, we kunnen alleen maar bijleren

 

grtz

Share this post


Link to post
Share on other sites

De eerste 3 weken hoef je totaal geen voeding te geven omdat er al genoeg in de grond zit. Ook al geef je minder dan wat er op de fles staat, het kan alsnog te veel zijn.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Staff

blowmonkey: Ik wist dat ik de eerste weken geen voeding hoefde te geven met de grond van bio-g-power, maar ik dacht dat het belangrijk was voor de beginfase om toch iets of wat wortelstimulator me te geven?

Ik mag ook hiermee dus een week of 3 wachtn? s het dan niet te laat om nog wortelstimulator mee te gaan geven?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Staff

nieuwe foto's, het wordt hoog tijd dat ik m'n ph meter toegestuurd krijg. De onderste bladeren tonen verschijnselen van magnesiumtekort en ik had al lang mijn stekken kunnen snijden als de rest van mijn spullen hier al waren. laatste keer dat ik online iets bestel, volgende keer ga ik het zelf wel halen.

 

Foto=LSQIJPVJ.jpeg

 

Foto=IIYBCXNQ.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Staff

Mijn spullen zijn eindelijk toegekomen. Dus ben ik er onmiddelijk aan begonnen. Het was hoognodig want mijn dames vertoonden enstige tekorten. Ik weet nu zeker dat dit de ph was, ons leidingwater is hier meer dan 9,0 Ph!!! Ik had ze vorige week al in nieuwe grond gezet en daardoor waren ze al wat opgeknapt. Ik heb enkel stekken gesneden van de delen die mooi groen waren, maar ik heb mijn twijfels of ik met stekmateriaal van een moederplant die problemen heeft gehad (al is het niet veel), optimale resultaten kan behalen. REACTIES HIEROVER ZIJN WELKOM!!

 

Foto=KZ4UFXTC.jpeg

 

Ik ben tewerk gegaan volgens de methode van rataplan. Ik heb 2 kweekastjes waar ik 2 x 28 stekken in heb staan. Ik heb ze gevuld met ongeveer 4 cm perliet en water tot net onder het oppervlak van de perlietkorrels gevuld (ph 5,9 en EC ?????? > ijkvloeistof zat niet bij de bestelling <_< :blink: )

Mijn GS had geen stekgel (wel testpotjes, maar die zagen er niet al te betrouwbaar uit) dus heb ik maar stekpoeder gebruikt.

 

Foto=YGTQBC8X.jpeg

 

Ik heb van 5 moeders makkelijk 56 stekken gesneden na 6 weken groei. Ik denk dat ik er zelf nog 50 kon snijden moest de rest van de plant niet aangetast zijn door de te hoge ph.

Op de foto zie je de stekkastjes gevuld in mijn groeiruimte staan, 2 dagen na het snijden. Ik sproei elke dag 1 keer als ik mijn kastje effe open zet met afgezuurt water met wortelstimulator. Omdat ik mij ec nog niet kon ijken doe ik 0,1 ml per liter water om zeker niet te overbemesten. Aangezienze eigenlijk zelf geen voeding nodig hebben zal het zeker niet te weinig zijn noch te veel.

 

Foto=R6PK8EQQ.jpeg

 

ik moet zeggen dat deze methode echt wel optimaal is. na 2 dagen staan ze nog even fris en recht als ik ze juist had gesneden, ik heb er een goed oog in en denk dat ze het allemaal wel redden.

 

Foto=MAJWTZ4K.jpeg

 

Doordat ik vorige week die tekorten vaststelde heb ik direct één moeder helemaal gestroopt en stekken van gesneden voor het geval dat de rest het niet zou halen voordat mijn spullen er waren. Ik heb ze dan maar op stekgrond in turfpotjes gezet. op de volgende foto zie je het resultaat hiervan na 1 week. Het is wel nieuw voor mij, maar zo kan je zien hoe makkelijk de andere manier is voor een beginneling.

 

Foto=LVWMOIUR.jpeg

 

bedankt rataplan

Edited by Staff

Share this post


Link to post
Share on other sites

Volgens mij moet je je ph meter ff eiken...

Een ph van 9.0 uit de kraan lijkt met erg hoog <_< Ik geloof toch dat het tussen de 8 en 8.5 zal zitten. Maar ik ben ook maar een beginner dus ja :blink:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Staff

Dacht ik ook eerst, maar er niks niks mis met men PH. Ik weet niet wat de normale waarde zijn, maar laten we hopen dat het niet aan de ph meter ligt. anders ga ik wel nog wat problemen hebben.

Share this post


Link to post
Share on other sites
...ik dacht dat het belangrijk was voor de beginfase om toch iets of wat wortelstimulator me te geven?...

 

En dat klopt ook, wortel stimi is zeker goed die eerste 3 weken, en dus mag je ze ook gewoon meegeven met het voedingswater...

 

Normale pH, bij koud water uit de kraan, ligt tussen de 7 en 8,5. De snelste manier om te checken wat er bij jou uit de kraan zou moeten komen is even kijken op de site van jou waterschap. Misschien dat dit zelfs wel pH 9 is...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Staff

@stijlloos: bedankt man, maar het probleem was dat ik amper wortelstimulator had gegeven en ze waren al overbemest. Achteraf bleek dat het vooral kwam omdat het nieuwe grond was en dus nog ruim bemest was.

wat ik dan eigenlijk wou weten, is of er bijvoorbeeld wortelstimulators zijn die niet EC verhogend zijn. Ik werk nu met de lijn van bio-g-power en vroeger gebruikte ik rizotonic. Toen heb ik nooit dit probleem gehad, ook al was het nieuwe grond. Ik veronderstelde dus dat misschien de rizotonic minder ec verhogend was dan die van bio-g-power, zou dit kunnen?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb zelf ook de Bio-G-Power wortel stimi maar merk zeer weinig verschil in EC...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Staff
Ik heb zelf ook de Bio-G-Power wortel stimi maar merk zeer weinig verschil in EC...

 

Wat is je EC waarde in de eerste weken? of ik kan misschien beter vragen wat de EC waarden van de grond moeten zijn in de eerste weken en daar mijn voeding dan op aanpassen. Als het de wortelstimulator niet is dan is de grond van bio-g-power toch wel serieus bemest als je ziet hoe weinig ik ervan gegeven heb.

 

Nu terug trouwens. Na het snijden van mijn stekken heb ik de moeders in grotere potten gezet met verse grond, ik heb één keer wortelstimulator gegeven na het overpotten en ik heb het weer vlaggen. opkrullende randen en kleine puntjes op de uiteinden van de bladeren. en geloof me of niet, ik heb op ne hele emmer slecht enkele druppels gegeven ik denk dat het amper 0,1 ml was. Wat ik dan helemaal niet snap, is dat ik hetzelfde water gebruik om mijn stekken te nevelen en het waterpeil van de bodem bij te vullen. en die vertonen geen verschijnselen van overbemesting.

 

in ieder geval bedankt en groetjes

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tja, het verschil met of zonder wortel stimi is echt miniem, ik heb het een paar keer gemeten en dan een 0,1 verschil totaal. Tegenwoordig meet ik het water qua EC niet eens meer. Gewoon kraanwater en wortel stimi erbij en gaan(wel pH meten natuurlijk).

 

Maar als je twijfelt over de EC van je medium waarom meet je deze dan niet even? Beetje aarde uit het midden halen, uurtje of 2/3 op demi water zetten, even zeven zodat de aarde weg is en dan de EC meten.

 

Ik zal zo en zo morgen ibo even bellen hoe het zit met de EC van zijn aarde want ik denk ook dat daar het euvel in ligt...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Staff

thanx man, even bio ibo bellen? das wel handig natuurlijk. Ik heb ze daar zelf al een paar keer een mail gestuurd, over dit probleem, maar nooit antwoord gehad.

Je zegt dat als ik niet zeker ben over de EC van mijn grond dat ik die effe moet meten, maar dan weet ik nog niet wat de gebruikelijke waarden zijn. Simpel gezegd, onder welke waarde moet je blijven om te zorgen dat je plantje niet overbemest geraakt?

echt bedankt voor je hulp!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb hem morgen toch wel ff aan de telefoon dus vraag het gelijk wel ff... Morgen hoor je meer van me...

Share this post


Link to post
Share on other sites

na het volledige topic gelezen te hebben,ben ik er 100% zeker van dat jouw problemen zich volledig op ph gebied situeren!Het is geen overvoeding maar een ph blokkage aan de wortels,je moet dringend ijkvloeistoffen kopen,indien dat te lang duurt kan je ook aquarium ph stripjes kopen,deze kosten niet veel en zijn vrij nauwkeurig,die ph waarde moet dringend naar de 6.0,6.2 !!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Staff

Dag Rataplan, bedoel je dan de problemen die ik had met mijn moederplanten? Of de problemen die ik plots met mijn stekken heB?

Het klopt wel dat de moederplanten een te hoge ph hadden, met als gevolg magnesiumtekort (dacht ik toch, foto ervan staat in topic). Of wil je bedoelen dat de overbemesting die zich zo snel voordoet ook een gevolg van een te hoge ph is? Ik wist niet dat je overbemesting kon veroorzaken door een te hoge ph, aangezien de wortels dan eerder stoppen met voedingsstoffen op te nemen. (heb ik ergens gelezen)

 

Ik heb mijn ijkvloeistof van de ph meter trouwens al enkele dagen (voor ik mijn stekken heb gesneden, anders was ik erniet aan begonnen.) En de PH schoot hier gewoon de pan uit!!! daar is dus geen twijfel over dat ik ph problemen had.

De moederplanten hebben zich volledig hersteld en staan terug mooi fris op een beetje overbemesting na.

 

Mijn PH staat zoals gezegd op 6,0 - 6,2 evenals het water waar ik m'n stekken met besproei en het peil in de bak mee aanvul.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Staff

Mijn stekken zijn nu 6 dagen geleden gesneden en vertoonden gisteren ineens rode bladstengels. Tot gisteren had ik ook een verwarming opstaan s'nacht, maar die had ik weggenomen. DUs na wat zoeken en vragen op het forum zou het komen door te hoge temp verschillen tussen dag en nacht.

Mijn temp overdag was van 27 tot 29° en s'nacht 20°.

Om dit op te lossen heb ik eerst en vooral mijn warmtoon tl lampen uitgedaan zodat enkel de coolwhite's nog branden. Deze geven minder warmte af. En inderdaad..mijn temp zakte al snel naar 26°. Dan nog een luikje opengezet (die waren helemaal toe omdat ik dacht dat ze toe moesten) en nu is het 25°.

Om s'nacht de temp gelijk te houden en de worteltjes lekker warm te houden heb ik mijn waterbak van de groeiruimte terug gevuld. Onderin de groeiruimte staat een grote waterbak met Aquariumverwarming. Deze heb ik op 24° gezet; de kweekastjes heb ik dan op potjes in het water gezet zodat, niet te diep zodat ze niet kunnen onderlopen natuurlijk. op deze manier kan ik de bodemtempertatuur van mijn stekjes bepalen en zal ik s'nachts ook geen te grote temp verschillen hebben.

 

Nu moet het wel lukken: temp goed, lv goed, bodemtemp goed, ph goed; kortom als ze nu ni overleven is het voor mijn ni weggelegd dat stekken snijden. Dan ga ik ze volgende keer terug halen bij de boer.

 

Ik ben echt trots op die waterbak onderin mijn hok :whistling <_< , is al goed van pas gekomen. Voor amper 55 a 60 watt kan ik mijn lv hoog houden, mijn bodemtemperatuur en de temp van het hok zelf. Je moet er natuurlijk wel een pompje in steken om het water proper te houden

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Staff

Van de 50 stekken die ik gesneden heb, hebben ze het bijna allemaal gehaald. Maar ik vond dat een deel van de stekjes er toch niet al te gezond uitzagen dus heb ik de 30 beste eruit gehaald.

Ik weet nu dat het probleem was dat ik de stekjes veel te nat heb gehouden. Ik heb namelijk vorige week een verse lading stekken gesneden en ik heb geen enkel geel blaadje. Mijn fout was dat ik elke dag het bodempeil in de kweekkastjes terug aanvulde waardoor de pluggen zich telkens weer volzogen met water.

Van deze nieuwe stekken neem ik binnen een paar dagen de beste 20 eruit, en zo staat mijn bloeiruimte vol.

Ik heb de stekjes eerst een weekje in 7 x 7 potjes gezet in de groeiruimte om beter tegen de lagere lv in de bloeirumte te kunnen.

 

Foto=FBE6SYYU.jpg

Ze staan nu met z'n allen onder 1 lamp, dit omdat mijn afzuiger niet genoeg capaciteit heeft om een tweede lamp aan te zetten. Met 1 lamp wordt het al gauw 28°. Ik een 1500 m³ softbox besteld die deze week moet toekomen. Zodra die geinstalleerd is zet ik er nog 20 stekjes bij en kan ik EINDELIJK beginnen bloeien.

 

nog eentje van de bloeiruimte van opzij getrokken:

Foto=G7BQUALX.jpg

 

Mijn moeders die eerst in de bloeiruimte stonden heb ik terug onder tl gezet, ik wist niet goed of dit wel mogelijk was maar de "specialisten" van het forum hebben me gezegd dat het geen probleem was. En inderdaad, ik heb ze gisteren verplaatst en er is totaal niks van te zien, de bladeren zijn niet gaan hangen en alles ziet er goed uit:

Foto=CTKTPALT.jpg

 

Ik heb ze wel wat moeten bijknippen omdat ze tegen de 80 cm waren, tl is slechts effectief tot op een hoogte van MAXIMUM 70 cm!! Dus ik heb ze in de helft geknipt en ga nu proberen te scroggen om een mooi egaal veldje te krijgen waar ik regelmatig stekken van kan nemen.

Foto=GNLAULKB.jpg

 

Nog wat foto's van de groeiruimte:

Foto=NZCTFTYS.jpg

Tussen de potten kan je de waterbak op de bodem zien. De bak staat altijd op 23°, ik heb gemerkt dat het niet aleen de lv en bodemtemp hoog houdt, maar tijdens warme dagen de temp met enkele graden naar beneden kan halen. :rofl

 

Foto=OPR67GCM.jpg

Er hangen 3 lange daglicht tl in, en daartussen nog 2 oranje TL . deze gebruik ik enkel als het niet te warm is. Voor circulatie heb ik een sunon computerfan.

 

volgende update als ales geinstalleerd is.

 

grtz

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Staff

nog maar is een update:

 

ik heb verschillende problemen gehad daarmee dat het effe heeft geduurd. Om te beginnen hebben ze veel te nat gestaan (weeral) waardoor veel plantjes geelachtig werden en in groei achterbleven.

Niet zozeer de waterbeurten zelf, maar het inwateren bij het overpotten heeft me de das omgedaan. Ik had begrepen dat je de eerste keer 0,5 liter in een 7 liter pot mag gieten om in te wateren. (en dan uiteraard een paar dagen wachten.) Wel, ik heb zelf maar 300 ml gegeven en dit was volgens mij al te veel. Ook bij het zetten in 7 x7 potjes heb ik gelezen (topic van rataplan) dat je de potjes zich moet laten volzuigen. Volgens mij was 10 ml al genoeg geweest.

Ik heb dus mijn les geleerd en dit is een fout die ik niet snel meer zal maken.

 

Ik heb in 2 keer stekken gesneden. De achterste hebben 5 dagen langer gegroeid als de voorste. op deze foto staan ze 1 week denk ik.

 

Foto=8JGQQXW6.jpg

De ph houd ik op 6,1 ph van de grond is 5,9.

 

Foto=RBBRGRUS.jpg

op deze foto zijn ze een weekje ouder en gaan ze in bloei.

 

 

Deze zijn vandaag genomen. Ze staan exact 2 weken in bloei.

PH steeds 6,1, grond is ondertussen 6,0 geworden.

Ik ben enkele dagen geleden begonnen met voeding te geven, de ec is ondertussen al opgebouwd naar 0,8 en alles ziet er goed uit.

temp ligt heel netjes tussen de 21 en de 26° en de luchtvochtigheid tussen de 45 en de 55%.

Mijn tensiometer geeft een waarde van 280 aan, maar daar hecht ik geen belang aan... ik heb hem tegen beter weten in toch in 7 liter pot gestompt en het is duidelijk dat deze hier niet geschikt voor is. misschien omdat ik langs boven water geef? want bij blumat hadden ze nochtans gezegd dat het wel mogelijk was.

Ik geef ongeveer 100 ml per dag en dat blijkt ruim voldoende te zijn.

 

Foto=U3FVRVCQ.jpg

Foto=6JLO7ZRZ.jpg

 

ik maak me wel zorgen ivm de voorgroei die ze gehad hebben. Is 11 dagen te veel als ze pot tegen pot staan? ze staan nu al mooi bossig en het is nog maar de tweede week. Iemand een mening hierover??

 

Mijn ph meter was ook kapot (goedkope prullen van hanna), maar 2 dagen erna had ik al een nieuwe. En ik ben zelf niet naar nederland moeten rijden. Ik heb nu een GS gevonden met een afhaalpunt in belgie, echt relax!!! Als ze je over de grens tegenhouden met bijvoorbeeld zo een kreng van een filter kan je achteraf wel een bezoekje verwachten. vanaf nu geen grensstress meer :rofl :o

 

grtz

Share this post


Link to post
Share on other sites

plantjes staan er redelijk mooi bij :o

 

en welke shop is dat dan? en waar zijn afhaalpunten?

interested :rofl

Share this post


Link to post
Share on other sites

hallo , ja ik wil deze shop ook wel kennen dat zou makkelijk zijn

alvast bedankt

groeten

Share this post


Link to post
Share on other sites

Als je potje tegen potje zet is het beter om zo kort mogelijk voor te groeien , een dag of 4 a 5 is genoeg want ze groeie nog ongeveer 3 weken door als ze in bloei staan .

Wat je nog kan doen is potten verplaatsen .

Buble

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Staff

Nog maar is een update, de derde week bloei zit er bijna op.

de helft heeft 1 week groei gehad en de andere 2 weken. Die maar een week gehad hebben staan er maar pover bij. Dit komt deels doordat ik het moeilijk heb met watergeven, zeker door de warme temp nu, is het voor mij wikken en wegen om de juist hoeveelheid te vinden. de korte voorgegroeide staan dan ook geler als de andere en zijn na 3 weken maar 35 cm. Ik heb op heel mijn veldje wel geen enkel rood stengeltje en dat is voor mij een primeur :D :blink: :P :D

ik vind wel dat de topvorming in orde is voor nog geen 3 weken bloei gehad te hebben. Maar al bij al zal ik al blij zijn als ik 0,5 gr per wat haal.

 

deze foto's zijn van gisteren, 18 dagen bloei:

 

Foto=QN7FCEQG.jpg

Foto=IBEFVJPX.jpg

 

Ze hebben (denk ik) nog niet veel moeten lijden onder de hitte (gisteren zelf 34 °). vanaf morgen terug frisser!!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

afgeloopen zoomer hat ik ook sneeuwwitje en ik had er daagen bij

van 36 graaden en ik heb geen geel blaadje gezien die kunnen

heel wat hebben verder ziet het er goed uit :D

gr mi laaters

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Staff

Twee weken geleden heb ik de ph van mijn grond gemeten en die was dan 5,9 dus ben ik voedingswater beginnen geven van 6,1. Nu heb ik hem juist opnieuw gemeten en hij is zelfs nog verder gedaalt naar 5,7.

Hoe kan dit? moet ik dan nu ph 6,3 beginnen geven?

 

OOk met de ec is iets mis maar ik weet niet wat. Als ik het afgietsel wil meten blijft ie gewoon op 1 staan. En dit is niet 1,000... hij zegt gewoon 1 en als ik hem dan uit het water haal begint ie af te tellen naar nul maar dan te beginnen van 1,9.

 

Ik ben aan de vierde week bloei bezig en de ec van het water is zelfs nog geen 1,2. Ik kan dus onmogelijk overvoed hebben. Ik begin ook veel gele bladeren te krijgen, maar dat zal veronderstel ikdoor de ph komen.

 

zou spoelen met enzymen mijn ec probelemen oplossen? en moet ik nu ph 6,3 geven?

Moet ik terug minder voeding geven? (tzal dan wel heel weinig zijn.)

 

 

grtz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...