Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

elverde

F1 Hybride

Recommended Posts

Hoi allemaal,

 

Lees vanavond op een belgische landbouw-site, waar ik via google voor het woord inteelt op terecht kwam, dat F1-hybriden (in dit geval van landbouwgewassen) zich niet kunnen voortplanten, ze zullen geen zaad aanmaken. Vraag me nu af hoe het met de wietplant zit, had zoiets nog niet gelezen. Ik wou namelijk zaajes kopen om hieruit weer nieuwe zaadjes te produceren maar vraag me nu af of je dit er dan bij moet vermelden. Of kun je wiet altijd wel zaad laten aanmaken ?

 

Alvast bedankt,

Share this post


Link to post
Share on other sites

met zaad kan je zeker doorkweken hoor,neem steeds de beste vrouwtjes en mannetjes,af en toe kan je dan weer eens bevruchten of kruisen met andere zaadplanten,mogenlijkheden zijn enorm,je kan er ook moeders van maken,stekken knippen,deze stekken terug met stuifmeel bevruchten enz...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Door inteelt krijg je een stabiele lijn, zoals bijvoorbeeld Skunk #1 en Hindu Kush. Door de planten steeds terug te kruisen naar hun ouders gaat de variatie uit de verzameling genen. Als je een partij van zo'n soort zaait lijken de planten dan ook best wel op elkaar. Een nadeel is dat recessief aanwezige problemen op een gegeven moment naar boven kunnen komen, dat heet inteeltdepressie.

 

Dat probleem is snel verholpen door een kruising met een andere soort, dan maskeren de dominante genen de recessieve in de volgende generatie. Dat kan soms ook geweldig uitpakken, het zogeheten bastaardeffect.

 

Het ontwikkelen van goede F1 hybriden vergt nogal wat investering. Het is een aardig karweitje om nou net die ene Haze #19 moeder en die ene Skunk man bij elkaar te vinden die een cup winnaar opleveren (of een hoop geluk natuurlijk). In zo'n partij F1 hybriden zit vaak wel een hoop variatie overigens.

 

Om te voorkomen dat een boer zelf zulk zaad gaat maken houden de zaadbedrijven in de commerciele landbouw de ouders vaak geheim en of achter slot en grendel. In de wietzaadbusiness kun je dan denken aan bijvoorbeeld Jack Flash.

 

In de volgende generatie (F2) raakt de kruising vaak een stukje het bastaardeffect kwijt, maar het kan toch interessant zijn. In de commerciele landbouw zie je dat veredelaars gebruik maken van "terminatortechnologie" om te zorgen dat je van de F1 geen F2 kan maken, of dat de boer zelf verder kweekt met een inteeltlijn. Dit doen ze bijvoorbeeld door een steriliteitsgen toe te voegen dat met een chemisch goedje geactiveerd kan worden. De plant kan dan wel zaad produceren, maar dat zaad is onvruchtbaar.

 

Hetgene dat daar het dichtste bij komt in de wietzaadbusiness is vrouwelijk zaad. Als je geen mannetje krijgt uit je zaad moet je er wel weer een derde soort doorheen kruisen om levensvatbaar zaad te krijgen, met alle nodige variatie van dien, als het al lukt. Ik kan zo snel echter geen zaadhandelaar opnoemen die een soort alleen in vrouwelijk zaad aanbied.

 

Wil je niet al te veel variatie in je product, neem dan 1 wat stabielere soort als ouders in plaats van een F1 kruising.

 

Ben je op zoek naar die ene killer moeder plant, dan kan het leuk zijn om te gaan zoeken in een groot veld zelgemaakte F2s. Leuker is natuurlijk om te zoeken tussen je zelf gemaakte F1s uit twee stabiele lijnen.

 

Hangt er dus een beetje van af wat je doel is, maar blijf in ieder geval weg van vrouwelijk en vervrouwelijkt zaad.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ kobusk: Een goed verhaal , maar bedenk wel dat Cannabis echt een vreemde plant is die zo z'n eigen wetten lijkt te hebben. Zo is de Santa Maria bv in F6 of F7 te krijgen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dat Santa Maria project is inderdaad een goed voorbeeld van een poging om op een rustige manier een kruising stabiel te krijgen. Na een generatie of 6 de op elkaar lijkende broertjes en zusjes als ouders te gebruiken begint het al aardig op een soort te lijken.

 

In de commerciele landbouw kan er geselecteerd worden uit duizenden en duizenden planten. Omdat de wietteelt zo haar juridische problemen heeft zijn de populaties waar veredelaars uit putten vaak te klein om helemaal uit te kunnen gaan van de wetten van de genetica. Er hangt vaak veel van het toeval af.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Toch nog een paar soorten gevonden in de Dutch Passion katalogus voor 2006 die niet regulier aangeboden worden, bijvoorbeeld:

 

Dolce Vita, Isis X Power Plant

Sacra Frasca, Power Plant X Skunk Passion

 

Hierbij komt het stuifmeel (rechterkant van de X) dat gebruikt is om de zaden te maken, van een met chemicalien behandeld vrouwtje. Uit dat zaad komen geen mannetjes, je kunt hiervan dus zelf geen Dolce Vita of Sacra Frasca F2 zaden maken.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...