Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

konopi

Halsema vraagt om aanpassingen in proef wietteelt

Recommended Posts

Burgemeester Femke Halsema heeft geen vertrouwen in het landelijke experiment van gereguleerde wietteelt. Deelname van Amsterdam zou praktisch niet uitvoerbaar zijn.

Dit schrijft de burgemeester in een brief aan de verantwoordelijke ministers Ferdinand Grapperhaus (Justitie) en Bruno Bruins (Zorg).

Amsterdam juicht een nieuw landelijk softdrugsbeleid toe, maar niet onder de gestelde regels van dit kabinet. Amsterdam is met 166 coffeeshops de grootste coffeeshopgemeente van Nederland en kan daarom een belangrijke rol spelen in het vier jaar durende experiment. 

Aan dit 'experiment gesloten coffeeshopketen' mogen zes tot tien gemeenten meedoen, die voor de duur van vier jaar de teelt van hennep kunnen toestaan voor levering aan coffeeshops binnen de gemeentegrenzen.

Verplichting
De burgemeester heeft moeite met de voorwaarde dat alle coffeeshops in een gemeente verplicht mee moeten doen met het experiment. 'Alle Amsterdamse coffeeshops zullen in één klap hun illegale leveranciers moeten afstoten. Het is niet denkbeeldig dat er op dat moment problemen met 'de achterdeur' zullen ontstaan,' schrijft ze in de brief aan de ministers.

Daarnaast wordt in de brief op de te kleine variatie in cannabis gewezen. Landelijk zijn tijdens straks 10 tot 15 wietvariëteiten toegestaan en vijf tot tien hasjvariëteiten. Veel te weinig, denkt Halsema. Ze verwacht dat illegale handelaars in dat gat springen. 'In Amsterdam worden op dit moment honderden soorten verkocht. Dit brengt met zich een risico op straathandel met alle openbare ordeproblemen van dien.'

Randvoorwaarden
Onder deze voorwaarden wil Amsterdam niet deelnemen aan het experiment. De burgemeester vraagt in de brief dan ook om aanpassing. Zo moet het niet verplicht zijn dat alle coffeeshops meedoen. 'Een van de coffeeshops in een keten bijvoorbeeld zou experiment-coffeeshop kunnen zijn. Als de andere coffeeshops in deze keten op de oude voet doorgaan, kunnen de oude leveranciers deels behouden blijven.'

Want wat als het experiment mislukt? Moeten coffeeshops terug naar hun oude leveranciers? In dat geval is het niet handig om alle huidige leveranciers kwijt te raken in het experiment. 

De andere optie is dat coffeeshops tijdens het experiment naast de gereguleerde wietteelt ook nog hun huidige aanbod cannabis mogen verkopen. 'Voor de exploitanten moet duidelijk zijn dat na de overgangsperiode slechts uitsluitend gereguleerde cannabis kan worden verkocht. Zo worden ze doordrongen van de noodzaak om mee te werken en cannabis in te kopen van de aangewezen kwekers.'

https://www.parool.nl/amsterdam/halsema-vraagt-om-aanpassingen-in-proef-wietteelt~a4605385/amp

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...