Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

nederwierie

Britse kamercommissie wil herziening drugswetten

Recommended Posts

http://www.dagelijksestandaard.nl/2012/12/...ing-drugswetten

 

Een commissie van het Britse Lagerhuis wil een grondig onderzoek naar de herziening van de drugswetten in het land. Legalisering zou een mogelijkheid moeten zijn.

 

Volgens Keith Vaz van de Labour-partij, de voorzitter van de commissie, is het "nu of nooit," maar de coalitieregering heeft terughoudend gereageerd op zijn voorstel. Het zou "simpelweg niet nodig" zijn om de drugswetten van het Verenigd Koninkrijk te herzien. Het drugsgebruik heeft nog nooit zo laag gelegen.

 

De commissieleden bezochten Colombia, Portugal en de Verenigde Staten en geloven dat de Britten kunnen leren van de ervaringen in deze landen. In Colombia, een land dat jarenlang is getergd door een bloedige oorlog tegen drugsbaronnen, wordt nagedacht over legalisering. In Portugal is drugsgebruik gedecriminaliseerd en de nadruk verschoven naar de behandeling van verslaafden. In de Verenigde Staten stemden de staten Colorado en Washington vorige maand voor de legalisering van marihuana.

 

Vaz zei niet noodzakelijk te pleiten voor legalisering, maar het huidige beleid zit volgens hem op een dood spoor. "Denk aan wat Kenneth Clarke," de minister van Justitie, "de commissie zei toen hij vertelde dat de oorlog tegen drugs is verloren. Denk aan het feit dat gevangenen de gewoonte lijken over te nemen om drugs te gebruiken terwijl zij in de gevangenis zitten. En kijk naar wat er in landen als Portugal gebeurt." De drugs-gerelateerde misdaad is daar sterk afgenomen.

 

"Als we nu niets doen," waarschuwde Vaz op de Britse radio, "zullen toekomstige generatie opgezadeld worden met de sociale en financiële kosten van verslaving."

 

Als gevolg van de strenge drugswetten in de Verenigde Staten heeft dat land relatief de grootste gevangenisbevolking in de beschaafde wereld. Een op de vijf gedetineerden in staatsgevangenissen zit een straf uit voor het bezit van of de handel in drugs. In federale gevangenissen is het aandeel zelfs meer dan 50 procent.

 

Toch ligt het marihuanagebruik onder Amerikaanse jongeren hoger dan in Nederland -- en in Portugal. Sinds de drugswetten daar zijn geliberaliseerd is het gebruik niet gestegen. Het is een mythe dat mensen meer drugs gaan gebruiken als ze er makkelijker aan kunnen komen. Sterker, het aantal verslaafden is in Portugal afgenomen.

 

In het Verenigd Koninkrijk ligt het drugsgebruik weliswaar lager dan ooit, maar het probleem heeft zich net als in Amerika naar de gevangenissen verplaatst. Het aantal gedetineerden is de afgelopen twintig jaar verdubbeld. Een op de drie gevangenen gebruikt wel eens drugs.

 

Het zijn landen als Colombia in Latijns-Amerika, die zich aan het front bevinden van de wereldwijde oorlog tegen drugs, die de feiten wel onder ogen durven te zien: het repressieve drugsbeleid heeft geleid tot meer overlast, meer geweld, en meer verslaafden. De Britten zouden er verstandig aan doen naar de oproep van Vaz te luisteren.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...