Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Sign in to follow this  
sjeffie

Wie heeft er ervaring met PU-matten ?

Recommended Posts

Is er hier toevallig iemand die ervaring heeft met het (her)gebruik van PU-matten ?

 

 

Poly-urethaan

Een andere ondergrond die nog iets minder bekend is maar wel een aantal voordelen heeft ten opzichte van steenwol, is Poly-urethaan, ofwel PU. Dit uit aardolieproducten vervaardigde schuim wordt geproduceerd voor de meubelindustrie, om als opvulling te dienen en doordat het zo zacht van materiaal is, geeft het menig comfort aan bijvoorbeeld een bank. De snijresten die overblijven na het productieproces, worden tot vlokken vermalen en is dan bekend onder de naam Oxygrow. Om van deze vlokken voor de kwekers als ondergrond bruikbare matten te maken, worden de vlokken met organisch bindmiddel in een vorm samen geperst tot een bepaalde dichtheid is bereikt. Tijdens dit gehele productieproces wordt er hete stoom door de vlokken en het bindmiddel geblazen, waardoor de vlokken aan elkaar verlijmen en de Poly-urethaan matten klaar zijn voor het gebruik.

 

 

Eigenschappen van Poly-urethaan

 

 

Als we PU-matten vergelijken met steenwolmatten, valt het meteen op dat PU-matten relatief veel lucht (zo'n 30%) en weinig water (zo'n 70%) vasthouden in vergelijking met steenwol. Dit betekent dan ook meteen dat een te natte ondergrond bij PU-matten minder vaak zal voorkomen. Wel zal er met regelmaat gedruppeld moeten worden, aangezien deze matten minder voedingswater kunnen vasthouden dan steenwol. Dat kan soms problemen geven, zeker wanneer je alleen in het bezit bent van tijdschakelaars die niet per kleine tijdseenheid (bijvoorbeeld per minuut) kunnen worden afgesteld. Deze, vaak wat duurdere tijdschakelaars zijn hun geld dubbel en dwars waard, doordat ze heel nauwkeurig het druppelaarsysteem kunnen aansturen. 

 

 

Een groot voordeel van PU-matten ten opzichte van steenwol is dat de bovenkant van de PU-matten vrij snel droog aanvoelt, waardoor deze beter zuurstof toelaat, maar nog veel belangrijker onaangenaam maakt voor algen. Deze kom je bij het kweken op PU-matten dan ook bijna nooit tegen. Verder hebben de PU-matten een neutrale PH-waarde van rond de 7, die ideaal is als basis om op te kweken.

Maar één van de grootste voordelen van het kweken op PU-matten in vergelijking met steenwol is voor mij in ieder geval dat de irritaties van ronddwarrelende vezels tot het verleden behoren. Wel dient gezegd te worden dat de reputatie van PU-matten in het verleden ook niet al te best was, doordat deze matten nogal brandgevoelig waren en zo dus je gehele kweekhok in de lichterlaaie konden zetten. Ook gingen er vaak geruchten de ronde dat PU-matten vaak een verzameling waren van schadelijke stoffen. Gelukkig is er in de loop der jaren een hoop veranderd en behoren dergelijke nadelen en/of geruchten dan ook tot het verleden.

In tegenstelling tot steenwol matten zijn PU-matten niet afbreekbaar door inwerking van zuren of micro-organismen en daardoor gaan ze jarenlang mee. Had je bij steenwol nog wel eens het probleem (zoals hiervoor al eerder is verteld) van inzakkend substraat en daardoor een laag zuurstofgehalte, bij PU-matten is dit dus verleden tijd. Er zijn zelfs kwekers die beweren dat hun PU-matten met gemak tien oogsten meedraaien. Je kan de PU-matten namelijk gemakkelijk hergebruiken, door ze na de oogst te laten drogen. Op die manier sterven en krimpen de wortels en kan je ze gemakkelijker verwijderen. Wanneer dit eenmaal is gebeurd, kan je direct weer aan de slag.

 

:o

Share this post


Link to post
Share on other sites

** quote nou niet dat hele bovenstaande bericht, is nergens voor nodig en leest f*cking k*t**

 

Jwel sjef(joop)

 

Neem ff contact met me op dat leg ik 't je piekfijn uit :verrygood

Edited by GreenGrower

Share this post


Link to post
Share on other sites

reply gewoon hier sylvia, als je er echt wat van weet, dan heeft de rest van het forum er ook wat aan, en niet alleen sjeffie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ik heb ook zo,n mat in mijn kast liggen en het bevalt me prima je verdeelt het water met voeding erover en dat is het,wel na elke oogst een andere mat erin doen.maar de planten groeien goed ermee ondanks dat ze het van onder af moeten halen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...