Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Sign in to follow this  
cannabizznis

’Wietpas speelt criminelen in de kaart’

Recommended Posts

Door de wietpas neemt de illegale wiethandel alleen maar toe. Dat stelt onderzoekster Nicole Maalsté van de Universiteit van Tilburg. Maalsté scheef met collega’s een essay over de gevolgen van een pasjessysteem voor coffeeshops in Maastricht. „Je weert niet alleen buitenlandse toeristen, maar ook Nederlanders die niet geregistreerd willen staan als blower”, zegt Maalsté.

 

 

Het kabinet wil dat in het hele land alleen leden toegang krijgen tot coffeeshops. De shops moeten kleiner worden, en zich richten op de lokale markt. Minister Opstelten (veiligheid en justitie) wil de wietpas versneld invoeren in de steden in Brabant, vanwege het drugsgeweld van de laatste weken in Eindhoven en Helmond.

 

Als de overheid buitenlanders wil uitsluiten, kan dat beter met een paspoortcontrole, vindt Maalsté. Maar ze zou dat niet aanraden, omdat drugstoeristen hun heil zullen zoeken in de illegale handel. „En als alleen Eindhovenaren de Eindhovense wietpas krijgen, is er echt een groot probleem. Dan zijn ook mensen uit omliggende dorpen aangewezen op de straat”, zegt Maalsté.

 

„Welk probleem willen we oplossen met een wietpas?”, vraagt ze zich af. „In Eindhoven is geen overlast van drugstoeristen.” Het drugsgeweld zal volgens haar niet afnemen door de voordeur van de shops aan te pakken. „De stad wordt met een kluitje in het riet gestuurd.” De vraag is ook of het weigeren van buitenlanders mag: het Europees Hof van Justitie doet daarover op 16 december uitspraak.

 

Sociologe Maalsté doet al twintig jaar onderzoek naar het coffeeshopbeleid. Leveranties aan coffeeshops zijn verweven geraakt met zware criminaliteit, weet ze. Kleinschalige kwekers stoppen vanwege de harde aanpak, zwaardere criminelen laten zich daardoor niet afschrikken. Ze pleit daarom, met burgemeester Van Gijzel van Eindhoven, voor legale wietteelt. Door coffeeshops beter te spreiden, kan de overheid voorkomen dat straatdealers in de drukte rond de shops kunnen toeslaan.

 

 

 

bron:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...