Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Achterhoeker

EC en PH van COCOS meten

Recommended Posts

Hey mensen,

 

Dit kwam ik tegen op een info paper van CANNA en leek me iets moois om te delen. Aangezien je het alleen in de members pagina's kan vinden zullen veel mensen het niet zo één twee drie tegenkomen terwijl het wel een heel geschikte methode is.

 

 

De meest betrouwbare methode om de voedingstoestand in kokos te meten, is met behulp van de 1: 1.5 extractie methode. Met behulp van deze methode kan de EC en pH van het wortelmilieu worden bepaald.

De pH en EC van de drain geven doorgaans geen juist beeld van de feitelijke voedingstoestand, omdat kokos in staat is een aantal elementen vast te houden of juist af te staan.

 

Stap voor stap gaat het meten als volgt:

 

1:

 

Neem een kokosmonster uit de slabs of potten (foto 1). Dit kan met een grondboor of met een schepje. Om een representatief monster te verkrijgen dient de kokos van zoveel mogelijk verschillende plaatsen verzameld te worden. Haal van verschillende potten of slabs zowel kokos boven als onder uit de pot/slab.

 

gallery_10497_4093_1806.jpg

 

2:

 

Verzamel het monster in een kom en bepaal of het de juiste hoeveelheid vocht bevat. De kokos heeft de juiste vochtigheid als er vocht tussen je vingers verdwijnt als je er in knijpt (foto 2). Breng de kokos op het juiste vochtgehalte door gedemineraliseerd water toe te dienen. Meng de kokos goed na het toedienen van het gedemineraliseerde water.

 

gallery_10497_4093_2595.jpg

 

3:

 

Neem vervolgens een 250 ml maatbeker en vul deze met 150 ml gedemineraliseerd water. Voeg hieraan kokos toe tot 250 ml (foto 3). Meng het geheel goed door en laat het minimaal twee uur rusten.

 

4:

 

Meng het geheel nogmaals goed door en meet de pH.

 

5:

 

Filtreer vervolgens de verkregen substantie en meet de EC.

 

gallery_10497_4093_1664.jpg

 

 

Het beste kan na 3 à 4 weken een 1:1.5 analyse worden uitgevoerd. Streefwaarden voor EC liggen tussen de 1.1 en 1.3; voor pH tussen de 5.2 en 6.2.

Is de EC te hoog dan kan er op twee manieren worden ingegrepen: de EC van de voeding verlagen of de voedingsgift vergroten.

Is de kokos aan de droge kant dan kan de voedingsgift omhoog. Is de kokos al aan de natte kant dan is het beter de EC van de voeding te verlagen.

 

(Bron: www.canna.nl)

 

Greetz AH

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...