Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Sign in to follow this  
phoenix

IRRIGATIE

Recommended Posts

IRRIGATIE

 

De nu volgende opmerkingen betreffen de onderzijde van de plant: het wortelstelsel. Eén van de eerste belangrijke keuzes is die van het kweekmiddel.

 

Potgrond

Verbouw in potgrond gebeurt meestal in grotere potten, wat de hoeveelheid te gebruiken kunstmest beïnvloedt. De potgrootte hangt af van de hoeveelheid gewenste planten per m2. Vuistregel is: hoe meer planten per m2, hoe kleiner ze zijn. Bij 35 of meer planten zullen de nieuwe stekken bijna onmiddellijk gaan bloeien. De meningen hierover lopen uiteen, maar wij adviseren een gemiddelde tussen 9 en 25 planten per m2.

 

Hydroponics

Libra trays zijn raadzaam voor grotere ruimtes en bij het verbouwen van meer dan 16 planten per m2. Ze worden gebruikt in combinatie met steenwol of Cocomatten. Potten voor hydroponics zijn over het algemeen kleiner, omdat bij hydroponics de absorptie van kunstmest optimaal is.

 

NFT & Aeroflow

Deze systemen gebruiken geen andere middelen dan geoxideerd water en voeding die langs de wortels geleid wordt. De twee meest bekende systemen zijn het N.F.T. systeem (techniek m.b.v. een dun laagje voedingsstoffen) en het Aeroflow systeem.

 

 

 

Automatische besproeiing

Planten een week aan hun lot overlaten is onmogelijk, tenzij er een automatisch besproeiingssysteem aanwezig is. Automatische irrigatie is zowel mogelijk met grond als met steenwol (hydrocultuur). Het enige verschil zit in het mengen van verschillende soorten kunstmest (zie hoofdstuk substraat en kunstmest).

 

Om het overtollige water op te vangen uit de potten is het raadzaam de potten op een waterdichte bak met een goed afvoerpunt te plaatsen. Hiervoor kun je de kanaalbedding gebruiken; deze heeft een centraal afvoerpunt en wordt snel weer droog door een netwerk van kanalen dat naar dit punt leidt. Bij groei m.b.v. hydrocultuur is het vooral belangrijk dat spoelen mogelijk is.

 

Bij irrigatie met bijv. een "Koptank" wordt de stroming verdeeld tussen een aantal planten. De basiseisen zijn een reservoir, een dompelpomp en een elektronische timer om deze te regelen, een waterfilter, een hoofdkraan en een paar plastic slangen om de planten water te geven. Aan het eind van deze slangen, ook wel capillaire stukken genoemd, zitten een soort prikkers, de stop (punt). Een mechanische vlotter in de ton voorkomt overstromen als de ton gevuld wordt.

 

Het is altijd raadzaam het water in het voedingsreservoir te verwarmen; de ideale temperatuur ligt tussen de 18°C en 22°C. Een lage temperatuur zal de plantgroei vertragen of stoppen. BEKIJK VIDEO.

 

 

 

Irrigatie met tuinslang

 

Voor de drukverdeling dien je de hoofdaanvoer na de ton te splitsen en een circulaire toevoer te maken. Vanuit hier worden de complexe of losse capillaire stukken bevestigd. NB de kraan en het waterfilter bevinden zich voor de splitsing. Met deze hoofdkraan kun je het water reguleren. Het waterfilter verwijdert kleine deeltjes uit het water en voorkomt verstopping in de slangen.

 

Irrigatie met PE slang

De sproeistop wordt gebruikt bij grotere potten: met een druppelaar wordt het hele potoppervlak bevochtigd.

 

 

 

BRON:TECHO GROWER

Share this post


Link to post
Share on other sites

goed gesproken!

maar ik doe het op mijn manier!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

gewoon planten en dan genoeg licht voedsel en water geven! :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

En niet naakt bij je plantjes komen want dan schrikken ze misschien te erg. :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

geef ze wat ska dan beginnen ze te dansen das goed voor hun conditie!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...