Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

doc_myst

Kast voor hydrosysteem

Recommended Posts

Aangezien ik recent met een vriend heb besloten om zelf ook een paar plantjes neer te zetten, wil ik op dit forum een verslag bij gaan houden van onze eerste kweek, van begin tot eind.

 

Daar hoort natuurlijk een verslag bij van de bouw van de kast, maar voordat ik daaraan wil beginnen zal ik hier eerst even de spelregels geven waar we besloten hebben ons aan te houden:

 

- Veiligheid boven alles.

- Als je het doet, doe het dan goed.

- Niet meer dan 5 planten.

- Automatiseren is relaxt.

- Veiligheid boven alles.

 

Met deze dingen in gedachten ben ik me de afgelopen tijd gaan verdiepen in alle ins en outs rondom thuiskweek. Ondanks dat heb ik nog wel een aantal vragen, maar deze komen vanzelf wel, ik zal eerst eens uiteen zetten wat we nu in gedachten hebben.

 

Het plan is dus om, zoals in de titel al duidelijk werd, te gaan kweken met een automatisch eb-en-vloed systeem. Ik realiseer me dat dit in de regel wordt afgeraden voor beginnende kwekers, maar ik zie mezelf als een snelle leerling dus eens kijken hoe ver we daarmee komen. Hoe dan ook, we willen dat op de volgende manier gaan doen:

 

De kast

 

We hebben nogal wat heen en weer geouwehoer gehad over of we nu voor een tentje of een zelfbouw kast moesten gaan. Ik heb hem uiteindelijk kunnen overtuigen om toch voor een zelfbouw kast te gaan, vooral met het oog op een verhoogde bak voor het irrigatiesysteem. Mijn punt was dat tenten (met een hoogte van 2 meter) ons zouden dwingen de planten erg laag te houden. ( 200 - 50 (ophanging bak) - 30 (pot) - 50 (afstand lamp) = 70 cm voor je plant ).

Dit zou misschien niet zo'n probleem zijn als we wilden gaan scroggen, maar dit leek ons dan wel weer iets waar we met weinig ervaring de planten erg veel schade konden toedienen. Een zelfbouwkast met een hoogte van 2.4 meter zou wat dat betreft uitkomst bieden. Als iemand hier een andere visie op heeft, laat dat horen :P!

 

Het plan voor de kast is een vrij simpel: een 2.4x1.2x1.2 kast van waterafstotende gipsplaat. Dit zou gemonteerd worden op een frame van balken van 5x5 cm, met versterkingshoeken op alle 3 de punten van een hoek. Het idee is dat het frame voor de irrigatiebak gedragen wordt door dit interne frame, niet door de zwakkere gipsplaten. Zo'n bak vol water weegt tenslotte toch al snel meer dan 100kg. Daarom wordt dit frame voor de bak met behulp van regeldragers gemonteerd op het skelet van de kast. Dit is hopelijk stevig genoeg om alles te dragen, maar als iemand daar meer inzicht over kan geven dan hoor ik dat graag. Deur, vloer en plafond worden gemaakt van houten platen.

 

Alle naden worden afgewerkt met zwarte kit om ze water, licht en luchtdicht te maken.

 

Voor wat extra isolatie en weerspiegeling hebben we gekozen voor reflecterende bubblewrap. Dit vooral omdat het lekker goedkoop is en waarschijnlijk handig om mee te werken.

 

Irrigatie

 

Zoals dus gezegd, we willen gaan kweken met behulp van een eb en vloed systeem. Hiervoor hebben we de volgende setup bedacht:

 

Als bodem een verhoogde dumabak (75x100 cm, op ~50cm hoogte), geplaatst boven een reservoir van 180 liter (40 cm hoog). Voor bewatering een 3600l/h dompelpomp, en een klein 1000l/h circulatiepompje. De dompelpomp wordt geschakeld door een digitale tijdschakelaar, naar alle waarschijnlijkheid 6 keer per dag. Op de afvoerslang monteren we een zeefje om troep in de waterbak te voorkomen.

 

Verlichting

 

Omdat we toch met 5 planten een leuke oogst wilden halen, hebben we besloten tot 600w lampen. Hiervoor hadden we de B.A.L. 600w remote evsa op het oog, dit leek wel een leuke prijs/kwaliteit verhouding te hebben. Voor groei gebruiken we een 600w sylvania grolux, voor bloei een philips son-t plus greenpower. Verder een standaard hamerslag reflector.

 

Dit schakelen we (uiteraard) via een relais dat gestuurd wordt door een tijdschakelaar.

 

Afzuiging

 

Voor de afzuiging leek een 450 m3 buisventilator wel voldoende. Voor het koolstoffilter had ik een Phat/Rhino filter van 800m3 in gedachten. Heeft iemand hier ervaringen mee? Ze zijn aanzienlijk goedkoper dan de Carboriginal filters, maar het verkooppraatje op hun site klonk wel leuk. Het vermogen is misschien ook een beetje overkill, maar dit leek qua flens-formaat wat beter aan te sluiten. Ik kan me in ieder geval niet voorstellen dat het niet op maximale capaciteit draaien van een filter nadelige gevolgen heeft voor de resultaten.

 

De afzuiging wordt gestuurd door een fancontroller met thermostaat.

 

Overig

 

Verder misschien leuk om even te vermelden wat we verder van plan zijn bij het systeem aan te schaffen:

 

- Automatische poederblusser

- Digitale pH en EC meters

- Thermo/hygro meter voor in de kast

 

En hoewel dit nog een bouwverslag en geen kweekverslag is, hier toch wat aanvullende info die misschien handig kan zijn als jullie nog tips hebben:

We willen gaan kweken in potten (11l uiteindelijk) met daarin hydrokorrels. Ik heb nog even overwogen of het niet beter is om gewoon de hele bak vol te storten, maar omdat we maar vanaf 1 kant toegang hebben tot de bak leek het me handzamer om de planten in potten te plaatsen.

 

Voor voeding leek de Canna Aqua serie wel geschikt, zeker vanwege het "automatisch" corrigeren van pH waardes. Dat geeft dan in ieder geval een wat veiliger gevoel, aangezien dit kennelijk één van de meest voorkomende problemen onder beginnende kwekers is.

 

Alle electra wordt over een centraal schakelpaneel geleid, met een fatsoenlijk afgezekerd circuit. Ik ben de definitieve versie nog aan het uitwerken, maar die zou ik hier graag even willen laten goedkeuren door mensen die er verstand van hebben.

 

Dat was het wel zo'n beetje voor het moment denk ik. Dus brand maar los, alle op- en aanmerkingen zijn welkom!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Voor voeding leek de Canna Aqua serie wel geschikt, zeker vanwege het "automatisch" corrigeren van pH waardes. Dat geeft dan in ieder geval een wat veiliger gevoel, aangezien dit kennelijk één van de meest voorkomende problemen onder beginnende kwekers is.

 

Als je een ph meter hebt zou ik niet ongerust zijn :P

Je plan ziet er doordacht uit, ik ga dit zeker volgen :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Doordacht idd. !

Ben wel benieuwd naar het resultaat.

Veel plezier toegewenst !

GB

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok ok Ziet er inderdaad goed doordacht uit. :smoke

Blijf je volgen.

 

succes <_<

 

Mvg.

 

Deen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Beter vooraf lang denken in plaats van achteraf een hoop shit..

 

en dat hebben jullie goed begrepen!

 

Succes gozers!

Share this post


Link to post
Share on other sites
1. door een digitale tijdschakelaar, naar alle waarschijnlijkheid 6 keer per dag.

2. Voor de afzuiging leek een 450 m3 buisventilator wel voldoende. !

 

1. Ik zou even research doen naar een klok die 6x per dag kan schakelen.

(meeste schakelen volgens mij 4x aan / 4x uit per dag.)

 

2. De buisafzuiger capaciteit is onvoldoende, en maakt onnodig veel lawaai.

(een softbox met een grotere capaciteit kiezen,..... dimmen is immers altijd mogelijk)

 

voor de rest geen aanmerkingen <_<

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...