Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Sign in to follow this  
bots

vietnamezen in wietteelt

Recommended Posts

Vietnamezen mogelijk spil Europese wietteelt

Van onze verslaggever Weert Schenk − 20/02/09, 00:00

Vietnamese bendes in Nederland worden verdacht van organiseren van wietteelt elders...

 

AMSTERDAM De politie onderzoekt of Vietnamese bendes vanuit Nederland de wietteelt organiseren in Engeland, Scandinavië en voormalige Oostbloklanden. Drugsbestrijders in die landen zien lijnen lopen vanuit Nederland. In het buitenland maken de bendes gebruik van kwetsbare illegalen en kindslaven.

 

Commissaris Max Daniel van de Taskforce Aanpak Georganiseerde Hennepteelt bevestigt dat volgens de informatie in Nederland woonachtige Vietnamezen materiaal exporteren zoals lampen en filters, kennis van de hennepteelt en stekken. Vermoed wordt dat hier het ‘internationale hoofdkantoor’ zit waar de operaties worden geleid.

 

Voor Daniel is de Vietnamese connectie met de hennepteelt nieuw. Tot nu toe is bij de ontmanteling van wietplantages slechts een handjevol Vietnamezen opgepakt. Dat gaf niet de indruk dat Aziaten een positie in de hennepteelt proberen te verwerven. In Nederland komen Vietnamezen geregeld in beeld vanwege hypotheekfraude.

 

Vietnamezen hebben vooral in Engeland, Schotland en Canada, en in mindere mate in Scandinavië en de Oostbloklanden, een belangrijk aandeel in de grootschalige productie van wiet. In Canada hebben ze, met andere Aziatische bendes, de hasjmarkt volledig in handen.

 

Het lijkt erop dat de Vietnamezen vanuit Canada enkele jaren geleden hun territorium hebben uitgebreid naar Australië en Europa. De inkomsten zouden ze volgens Britse onderzoekers investeren in andere vormen van criminaliteit, zoals prostitutie, mensensmokkel en de handel in wapens en hard drugs.

 

Het is onbekend hoe de bendes precies zijn georganiseerd. Wel blijkt uit buitenlandse media dat drugsbaronnen uit Vietnam huizen huren en kopen en elke ruimte volzetten met wietplanten. Er wordt illegaal elektriciteit afgetapt voor de warmtelampen en andere professionele apparatuur.

 

Voor zover bekend is de hennepteelt in Nederland grotendeels in handen van Marokkanen, Turken en een beperkte groep Nederlanders. De Vietnamese gemeenschap in Nederland omvat ongeveer twaalfduizend mensen. In Engeland zou nu driekwart van de ‘hasj-fabrieken’ eigendom zijn van Vietnamezen.

 

Door de teelt op te zetten in landen waar de gebruikers wonen, zijn minder riskante smokkeltransporten nodig. Net als in de beeldvorming over Nederland is ook in het buitenland hennepteelt geen ernstig delict en zijn de straffen vrij mild. Als een kwekerij wordt ontmanteld, is het eenvoudig elders opnieuw te beginnen.

 

Vaak moeten illegale Vietnamezen de planten verzorgen. Deze zogeheten ‘tuinmannen’ zijn veelal vanwege schulden in aanraking gekomen met de bendes. Ze worden volledig afhankelijk gemaakt, omdat ook bijvoorbeeld de extreem hoge reiskosten naar Engeland moeten worden terugbetaald. Doordat de huizen maximaal benut worden voor de teelt, hebben de tuinmannen zelf amper leefruimte.

 

De bendes zouden ook gebruik maken van honderden kindslaven die onder de belofte van een beter leven naar Engeland worden gesmokkeld. Maar daar moeten ze in de hennepkwekerijen werken en komen ze nauwelijks buiten. Volgens de Britse krant The Independent treft de politie zulke kindslaven wekelijks aan. Vanwege de dreiging dat hun familie in Vietnam iets wordt aangedaan, durft vrijwel niemand te ontsnappen.

 

In Nederland krijgt de hennepteelt sinds juli vorig jaar extra aandacht. Volgens de Taskforce Aanpak Georganiseerde Hennepteelt is het een miljardenindustrie, groter dan de Nederlandse bloemenhandel, en zijn de belangen enorm. Ruim driekwart van de vastgestelde criminele samenwerkingsverbanden zit ook in de hennepteelt. In Zuid-Nederland zijn nu 25 liquidaties geregistreerd die rechtstreeks verband houden met de hennepteelt.

 

 

 

ook in het 18:00 nieuws op ned 1 ging het er over met wat beelden

greeetzzzz bots

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...