Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Sign in to follow this  
kweeknoob

Wiettelers vliegen uit verzekering

Recommended Posts

Limburgse henneptelers lopen voortaan het risico om uit de (woning)verzekering gezet te worden. Nog voordat een wietkweker bij de rechter moet verschijnen mag de politie al contact met de verzekeraar zoeken om persoonsgegevens over de verdachte uit te wisselen.

 

Die maatregel vloeit voort uit een proef van de politiekorpsen in Limburg, Noord-Brabant en Zeeland in samenwerking met het ministerie van Justitie, het Verbond van Verzekeraars en Netbeheer Nederland. De pilot is inmiddels ook aangemeld bij het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP).

 

Nadat een verzekeringsmaatschappij erop geattendeerd is dat haar klant met hennepteelt is gepakt, heeft de verzekeraar de mogelijkheid om, na een eerste waarschuwing en eventuele premieverhoging, de verzekerde te royeren. „In ieder geval belandt zo iemand op een zwarte lijst die door iedere verzekeraar te raadplegen is. Met een maximum van acht jaar, afhankelijk van wat hij precies op z'n kerfstok heeft", legt een woordvoerster van het Verbond van Verzekeraars uit. „Enerzijds omdat wij niet geassocieerd willen worden met criminele activiteiten, anderzijds omdat een cliënt die zijn woning gebruikt voor een hennepplantage ons onjuist heeft ingelicht bij het afsluiten van zijn opstalverzekering." Het verbond geeft aan dat de zwaarte van de sanctie afhangt van het uiteindelijk oordeel van de rechter.

 

Karl Werkman, regionaal projectleider hennepteelt bij de politie Limburg-Zuid, noemt de proef een belangrijke stap in de bestrijding van criminele organisaties die achter de hennepteelt zitten. „Wij kunnen direct bij een verzekeraar zien wie de polishouder is en of hij meer panden in bezit heeft. Maar het gaat vooral om de waarschuwende werking. Bij huurpanden is het al mogelijk de huur op te zeggen vanwege hennepteelt. Straks lopen ook eigenaren dus grotere risico's. Wordt een wietkweker voor de tweede keer betrapt, dan verliest hij zijn verzekering en kan hij dus ook niet zomaar meer een hypotheek afsluiten."

 

 

BRON

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...