Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Sign in to follow this  
Mirid

Koemest

Recommended Posts

Heeft iemand ervaring met het kweken potgrond+koemest? is koemest goed om mee te kweken ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

dit heb ik gevonden komt uit het wietologisch handboek voor de buitenteelt

Je kan het van verschillende sites downloaden is erg handig

 

Koemest (0,3+0,2+0,4) vrij arme meststof die bovendien onvolledig is, redelijk snel opneembaar

B)

 

Enkele andere biologische meststoffen

 

Bloedmeel (15+1,3+0,7) rijk aan stikstof, die snel opneembaar is (Oppassen voor overdosis!)

Beendermeel (4+21+0,2) bevat wat stikstof, maar vooral fosfor voor een rijke bloei. Langzaam werkend, dus ruim van te voren in royale hoeveelheden toedienen.

Koemest (0,3+0,2+0,4) vrij arme meststof die bovendien onvolledig is, redelijk snel opneembaar.

Guano (14+11+3) fossiele vogelmest. Snel werkend.

Zacht natuurfosfaat (0+28+48) rijk aan sporenelementen. Langzaam werkend.

Kippemest indien vers vrij scherpe meststof. Indien gedroogd zeer snel werkende meststof.

Konijnemest (2,4+1,4+0,6) rijk aan stikstof. Zeer geconcentreerd en snel afbreekbaar.

Houtas (0,1+5+7) bevat geen stikstof, wel wat fosfor en vooral kali. Redelijk snel werkend.

Vleermuizenmest (5+8+0,2) in ons land nog nauwelijks verkrijgbaar. Indien fossiel (honderd jaar of ouder), zonder stikstof maar we rijk aan snel opneembare fosfor voor een rijke bloei.

Lavameel grondverbeteraar. Maakt grond losser, bevordert het bacterieleven en daarmee de opneembaarheid van meststoffen.

Kompost grondverbeteraar bij uitstek. Staatsbosbeheer verkoopt via bijvoorbeeld Boerengoed mooie kuubjes kompost gemaakt van heide en bosafval. De meeste tuincentra verkopen ook wel het een en ander. Koop alleen geen kompost gemaakt van stadsafval of "verrijkt" met "minerale grond". Vaak is dit slib gebaggerd uit riviermonden en havens en dus verontreinigd met zware metalen en dergelijke. Omdat het voor de tuin is en niet voor het mesten van concumptiegewassen is het toegestaan deze troep te verkopen. Onze wietplant lever echter food for your mind, let dus goed op! Het beste in een tuin is natuurlijk compost gemaakt in die tuin zelf met afval uit die tuin. De kompost zal daardoor een bacterieleven bevatten dat een copie is van het bacterieleven in de tuin. Die kompost is gemaakt voor die ene tuin!

Vloeibaar zeewier geen echte meststof. Bevat wel veel planthormonen en mineralen. Voor een gezonde groei en een mooi donker- groen blad. Vloeibaar en dus snel opneembaar.

Perliet licht wit vulkanisch gesteente vergruist tot kleine korreltjes. Wordt in de bouw wel een gebruikt als vuurvast isolatiemateriaal. In de tuinbouw als stekmedium of net als in ons geval als grondverbeteraar. Bevat zelf geen voedingsstoffen maar verbetert de drainage en luchtigheid van grondmengsels, houdt goed vocht vast en fungeert als aanhechtingspunt voor meststoffen die anders uitgespoeld zouden worden.

 

Mesten in de volle grond

Hoeveel je van de diverse metstoffen kunt gebruiken is een kwestie van schatten en ervaring. Meestal kun je tot tweemaal de op de verpakking aangegeven hoeveelheden toedienen. Bedenk wel dat een overdosis meststoffen dodelijk voor je planten kan zijn.

Wil je zeker zijn van je zaak neem dan een grondmonster. Neem, verspreid over je grondje kleine schepjes grond, waarbij je ervoor moet zorgen zowel wat van de bovengrond als van de dieper gelegen lagen te nemen. Doe deze schepjes in een emmer en meng ze goed door elkaar. Neem van deze mix een schepje grond en stuur dit op naar een proefstation (zie handige adressen). Voor de kosten hoef je het niet te laten en je krijgt er een mooi rapportje voor terug. Als je aan het begin van de teelt een monster hebt genomen, doe dit dan ook aan het eind; je weet dan precies hoeveel je planten verbruikt hebben.

 

Kompost kun je rijkelijk gebruiken, visemulsie geef je alleen tijdens de groei, de andere meststoffen meng je door je grondmengsel. Meng je meststof- fen zo lang mogelijk van te voren, zodat de biologische voedingsstoffen de tijd krijgen op te lossen en zich te vermengen met de grond. Het is bij wijze van spreken het beste om je grondje al in de herfst te mengen, zodat de winter en vooral de vorst er "over heen kan gaan".

 

Let bij het spitten van je grondje er goed op dat je plekje niet te nat is. Is dit wel het geval, dan kun je je wiet altijd nog op kleine heuveltjes planten. Mocht het omspitten van je totale grondje wat al te bewerkelijk zijn, graaf dan alleen kuilen op die plaatsen waar je later een plant wilt plaatsen en mest alleen deze gaten goed; het scheelt je een hoop werk! Geef ieder plant 2-4 vierkante meter, zet ze dus op 2-3 meter afstand van elkaar.

 

Graaf een gat van een geeltje voor een plant van een riks luidt een oude tuinderswijsheid, met andere woorden: graaf een fikse kuil en spaar jezelf kosten noch moeite, want je zult er rijkelijk voor beloond worden. Omdat de helft van de planten die in de grond gaat zetten uiteindelijk mannelijk zal zijnen dus verwijderd zal moeten worden, is het een goede gewoonte om tussen de planten die in de volle grond staan een gelijk aantal planten in potten te zetten. Als je straks een mannetje uit de grond moet halen, is er altijd wel een vrouwtje in een pot, dat de opengevallen plaats wil innemen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik dacht ooit gelezen te hebben dat je het wel kunt gebruiken, maar dat het eerst minstens 2 jaar moet hebben gelegen voor gebruik. Anders niet geschikt en brandt je plant op.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dat geldt volgens mij voor alle organische meststoffen. Hoe langer het ligt, des te beter. Ik gebruik voor de buitenteelt alleen bloed/hoornmeel, zeewierkalk en Plagron all mix. Hier zit eigenlijk alles in om samen met de zeewierkalk, je grond in het najaar weer op te waarderen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bambo Wanneer zet jij pix van je (zeker weer) verassend mooie buitenkweekje op het forum>>??>

Share this post


Link to post
Share on other sites

okkkdan mensen bedaankt.. weten jullie misschien welke grond en meststoffen er bij de tuincentra´s verkrijgbaar zijn die ik kan gebruiken voor me meissie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

ik dacht toch dat ik een mooi lijstje had gegeven.....????? :ph34r: :lol: B) :ph34r:

 

je kan het beste groei en bloei voeding in de growshop kopen

is het beste afgestemd op je plant en werk het beste

zo duur is het ook niet je krijgt het er makkelijk weer uit

 

ook wortelstimulator en bloei stimulatoren zijn aan te bevelen

 

in de volle grond heb ik vorig jaar zonder veel bij te mesten

er goede resulaten behaald, het was ook de eerste keer dat ze in de volle grond stonden dus de voedings stoffen zaten gewoon in de grond dit kan je niet herhale nomdat dan al een groot deel van de aanwezige voedingsstoffen zijn gebruikt

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...