Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Sign in to follow this  
mrWeed

Voor beginnende kwekers

Recommended Posts

In de 8 jaar dat ik hier rond hang zie ik veel posts van mensen die altijd denken met niks een top kwekerijtje op te zetten. Helemaal niks mis mee, zo was/ben ik ook.(nou ja ik heb iig niet met vogelzaad lopen kutten :verrygood )

 

Ik dacht altijd wel een shortcut te kunnen pakken en zo de nodige investeringen te kunnen ontlopen zoals lamp afzuiger etc. In de vensterbank kweken met niks. Mijn eigen voedingsschema's bedenken, noem het maar op of ik heb er aan gedacht. Ik heb altijd in de vrije grond gegroeid en dat is wat anders dan binnen.

 

Als je besluit om een plantje te laten groeien voor de fun stop met lezen hier. Voor de fun kweken houd in: niet serieus je plantje laten groeien en bloeien en dan moet het je ook niet storen dat ie vroeg dood gaat of een luizige opbrengst geeft. Raar blad of vreemde kleuren maken dan ook niet uit.

 

Je groeit zon plant om er wat van te roken en dan zal je toch wat dingetjes in huis moeten hebben. Tegenwoordig kan je meteen 250-350 euro een leuke starters opstelling maken kopen en doe dat.

Koop een tentje desnoods als je niet handig bent.

 

Verder gewoon een lamp kopen, afzuiger met filter, ventilator en een thermometertje, liefst met hygrometer erop. Zelf heb ik een voorgebouwd relais voor 50 euro. Het is een stekkerdoos met 4 of 5 gaten en 2 snoeren er aan, eentje gaat in het stroom en de ander via een tijdklok ook in het stroom. Zeer makkelijk en je hoef zelf niks in elkaar te schroeven.

Tijdklok kopen als je niet elke keer het licht met de hand aan wil doen is aan te raden.

 

Hier op bezuinigen is bijna niet mogelijk!

Dit is dus redelijk prijzig maar je kan meerdere kweken draaien met die spullen dus uiteindelijk redelijk goedkoop per kweek.

 

Dan mag je gaan beslissen welke kweek methode je wilt volgen en daar mag je zo creatief in zijn als je zelf wil.

 

Zelf dacht ik wel zonder ventilator, goede mest en Ph en Ec meter te kunnen draaien want ik had buiten 4 kweken gedraaaid zonder problemen :huh:

 

Geeft niet, de planten zeiden dat ze niet happy waren zonder dus veel keus had ik niet en nu staat er een ventilator te waaien. De planten krijgen voor het eerst in hun leven fatsoenlijke mest. Tomatenmest enzo is leuk voor tomaten maar voor dikke toppen heb je wat meer nodig. (Echt waar! )

Ook maar snel een ph testset gekocht en voor de volgende ronde staat er een beter ph meter en ec meter op de begroting, ik kweek op aarde dus dat is enigszins vergevelijk met foutjes in voeding en ph.

Wil je makkelijk koop kant en klare grond bij de growshop en anders staan er hier op het forum zat leuke mixrecepten voor supergrond.

 

Dan nog uitzoeken welke soorten of je met zaad of stekken wil groeien en kan de pret beginnen.

 

Wees niet zo eigenwijs als ik, het scheelt je een hoop tijd en opbrengst want je steekt net zoveel tijd in een funplantje als een kasplantje dus dan kan je maar beter maximaal resultaat halen voor je moeite.

 

Hopenlijk steken jullie wat op van deze post en maken jullie niet dezelfde stomme fouten zoals ik. Voor moeilijke vragen verwijs ik graag door naar mijn mede forum genoten die wat minder eigenwijs zijn dan ik :dope:

Andere goede aanvullingen zijn welkom :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Waar zit de LIKE knop?

:verrygood

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik denk zelf dat het de moeilijkste plant is om te kweken, je moet met zoveel zaken rekening houden.

 

Zeker voor de beginners, keep it simple en "lees" je planten, ze praten met je, ondanks dat je ze niet kunt horen.

Succes you all!

Share this post


Link to post
Share on other sites

heb je ook nog tips voor mensen die veel geld hebben en net starten? de zogenaamde LED-kwekers? die zijn het lastigste van allemaal. zag er laatst nog een in de shop.. heel stiekem in een hoekje.. "meneer kan ik u helpen?" hij keek heel spiechtig om zich heen.. LED, ik wil LED.. "ja maar heeft u enige idee etc.." IK WIL LED NU!.. hij legde een dik pak geld op tafel en rende met z'n 250W LED lamp naar buiten.. heb hem nooit meer gezien..

 

toch denk ik die persoon op dit forum gevonden te hebben. met 30 verschillende accounts.. maar het is lastig vast te stellen.. je ziet een post van een LED-kweker.. en zodra je een reply geeft trekken ze de i-net verbinding er uit zodat ze het niet kunnen lezen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Maar dan nog Amnees, ieder zijn meug toch?! Als hij denkt daar goede resultaten mee te behalen, wie ben jij dan om dat af te keuren!

Jij kan er op het eind tenminste nog om lachen, meneer met zijn dikke investering en tegenvallende resultaten niet! :verrygood

 

Dus lekker laten gaan toch?

 

OT:

 

Als je het dan zo geweldig wilt doen, neem dan ook een brandblusser mee in je pakket! :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

hahahahha dat led verhaal is toch wel leuk om te volgen of en toe.

toch ben ik van mening dat hoe dan ook dat de toekomst gaat worden maar hoever in de toekomst dat weet ik nog niet.

 

ik ben van tneon naar hps gegaan en vind hps iets makelijker werken omdat ik het idee heb dat het wat krachtiger is dus mij zal je niet aan de led zien nu.

 

ontopic >helemaal mee eens ik ben ook begonnen met net niks en alles low kost en dingen weghalen en dat werkt toch minder hoor.

heb net mijn schakelbord binnen en vanaf inpulmoment al een beter gevoel gekregen.

Het laatste wat ik nog moet hebben zijn de ph/ec meters en dan ben ik wat betreft de noodzakelijke hardware mooi klaar .

 

je kan best deze plant kweken met niks en daar is ook niets mis mee maar als je er ook veel af wilt halen en een gezonde plant wil hebben word het al wat moeilijker (ik denk de buitenkwekers daargelaten want een plant op een lekker stukje in de vrije natuur kun je weinig van zeggen )

 

kortom geef even de extra knaken uit aan goed spul en lees jezelf gewoon goed in hier op het forum en binne een jaar draai je lekker mee met de rest.

>>>toch ? >>> logisch :verrygood hahaha (sorry het stond zo mooi :rolleyes: )

Share this post


Link to post
Share on other sites

je kunt het ook met een lager budget doen, niets mis mee, maar ook DAT lukt pas als je een bepaalde kennis hebt van het plantje, heb je die niet zal het zoiezo geen succes worden, groot, klein, zon of hps..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ben zelf vorig jaar ook begonnen met een paar gekregen zaadjes, ik kon geen halve dag extra wachten ze moesten meteen de grond in! Toen de zaadjes uitkwamen wist ik helemaal van niks, geen licht, geen kast of tent, geen voeding en nog het ergste helemaal niks ervaring met kweken van wiet. Eerst ook wat gekloot met alles zo goedkoop mogelijk te houden, het heeft echt echt echt geen zin om dit te doen. Geef een beetje extra geld uit, maar kijk nog altijd goed wat je koopt, denk 2x na voor je iets koopt of je precies dat product nodig zal hebben of toch niet beter dat andere. INFORMEER JE HIER OF IN DE GS!

Ik heb er de laatste tijd wat investeringen tegenaan gegooid, volgende kweekje komt eraan ik hoop op (nog) betere resultaten :rolleyes:

 

Moneytree: Ik kan je verzekeren dat onze plantjes niet de moeilijkste zijn om te kweken, kijk maar eens naar Noack rozen of dergelijke. Deze mensen doen 5-10jaar om 1 fatsoenlijke roos te krijgen :verrygood

 

S

Share this post


Link to post
Share on other sites
Moneytree: Ik kan je verzekeren dat onze plantjes niet de moeilijkste zijn om te kweken, kijk maar eens naar Noack rozen of dergelijke. Deze mensen doen 5-10jaar om 1 fatsoenlijke roos te krijgen :verrygood

 

5-10 jaar? kun je nagaan hoelang je bezig bent als je er LED bovenhangt..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik ben iemand die kweekt voor de fun maar daarna is door blijven lezen, haha :verrygood

 

Ik ben het grotendeels zeker eens met alles wat er gezegd is en ook in de originele post hoor :dope: Your point is made.

 

Maar daarom was het natuurlijk ook gericht tegen mensen die inderdaad denken met weinig moeite een grote opbrengst te kunnen krijgen terwijl de realiteit is dat een plantje echt tot zijn optimale potentie, opbrengst en schoonheid te brengen veel geld en moeite kost en dat daarom mensen, naar mate zij verder vragen gaan stellen er pas achter komen hoeveel er wel niet bij komt kijken. Niets dat socrates al niet wist, ik weet dat ik niks weet.

 

Bij mijn eerste plantje (zaadje; purple cheese) pak ik het ook zo goedkoop mogelijk aan eigenlijk, wel spint bestreden en voeding van de growshop gekocht, verder gewoon aarde van de intratuin. Maar daarom weet ik ook dat ik geen vette opbrengst ga hebben, maar ik houd het plantje gewoon gezond en kijk hoe hij groeit en bloeit en met een beetje geluk rook ik hem op op de een of andere manier haha, onderwijl lees ik op het forum en ga ik plannen maken voor een grotere kweek volgend seizoen, waarschijnlijk guerilla, lijkt me erg leuk! :huh: (mijn droom: zelfvoorzienendheid haha :rolleyes: ooit)

 

Moraal van mijn verhaal: kweek voor de ervaring, lees en leer en geniet er ook van.

 

cheers

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nice......deze topic zou moeten gebruikt worden als een verwelkom tekst voor alle pas geregidtreerde....... en van onder de tekst: Ps: VEEL LEER EN LEES PLEZIER :verrygood

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zeker voor de beginners, keep it simple en "lees" je planten, ze praten met je, ondanks dat je ze niet kunt horen.

Dan toch geen buitenlandse zaden kopen voor degenen die alleen nederlands beheersen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

pffff... kweken op led is sowieso een heel moeilijk iets.

Het is mogelijk om planten goed te laten groeien onder led, alleen de afbloei..... dat werkt nog lang niet zoals het hoort.

In de tuinbouw wordt led tegenwoordig al met goed gevolg gebruikt, maar die kweken dan ook hele andere dingen ermee.

 

Ik ben zelf een enorme specialist op gebied van Ledverlichting, en enkele jaren geleden al eens begonnen met verschillende proeven.

En ja, nog steeds doe ik proefjes met kweken op led, want hoe dan ook, het gaat zeer zeker komen.

 

Jaren geleden heb ik in china speciale ledstrips laten maken, met zowel verrood als blauwe leds, om het juiste kleurspectrum te kunnen maken.

Maar helaas pindakaas, en dit bracht lang niet wat het zou moeten brengen.

 

Mijn advies op dit moment.... geef geen onnodig geld uit aan ledverlichting voor de kweek.

Koop liever digitale voorschakels (die zijn een stuk veiliger als magnetische, en veel minder traceerbaar, want zo goed als geen piekspanning)

Dan komt de ledverlichting helemaal vanzelf.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uiteraard zijn er planten die lastiger zijn, en die rozen? Tsja als je een nieuw soort ontwikkeld kan het inderdaad zo lang duren.

Maar ik denk dat iedereen het met mij eens is dat er vaak te makkelijk over gedacht wordt.

 

Ik kweek al een aantal jaar en dacht alles te weten, totdat je tegen problemen oploopt waar je geen pasklare oplossing voor hebt.

Zelfs nu ik net weer begin een hobbykweekje op te zetten (nieuw medium, mapito) loop ik wederom tegen een aantal vragen op.

Kortom, iedere dag leer je weer bij, zo blijft het ook leuk vind ik.

 

Binnenkort een verslag van mijn kweekje op mapito met 2x600W gavita pro.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Moneytree: Ik kan je verzekeren dat onze plantjes niet de moeilijkste zijn om te kweken, kijk maar eens naar Noack rozen of dergelijke. Deze mensen doen 5-10jaar om 1 fatsoenlijke roos te krijgen ;)

 

5-10 jaar? kun je nagaan hoelang je bezig bent als je er LED bovenhangt..

 

:D Geniaal! Echt een dubbele wow! :verrygood

 

Ik ben dus zo'n eigewijze beginner. Heb eerder paprika's en tomaten gehad, maar dit is weel heel andere koek :D

Wat met veel haast begon (kast bouwen) en het liefst in een week af moest heeft me uiteindelijk (gelukkig) bijna een halfjaar gekost. Waar ik nu achteraf erg blij mee ben hoor, resultaat is toch een mooi klein kastje voor mijn eigen wietje. Daarnaast veel geleerd en nog steeds aan het leren.

Had ik veel eerder moeten doen bedenk ik dan.

En wie weet, misschien stap ik, als ik voldoende kweekervaring heb wel over op LED gekweekte Noack rozen...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja plantjes zijn een leuke hobby en als er niks te groeien valt, valt er meer dan genoeg te lezen ;)

 

Nouja al doende leert men, de een wat vlugger dan de andere :verrygood

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...