Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Sign in to follow this  
Kierewiet

Snoei techniek

Recommended Posts

SNOEITECHNIEKEN

 

Praktisch gezien kunnen we stellen dat er om twee redenen gesnoeid moet worden:

Bij een lage plantbezetting per vierkante meter om de planten in de breedte te laten groeien, en zodoende een goede oppervlakte bedekking te krijgen.

Bij een hoge plantbezetting per vierkante meter, om alleen op hoofdtoppen te kweken.

 

De scheiding tussen beide technieken vindt plaats bij een bezetting hoger dan 16-20 planten per vierkante meter. Hierboven kun je stellen dat zijtakken, vooral van onderuit, alleen maar voor problemen en meer (knip)werk zorgen.

 

De bij 1. bedoelde techniek beperkt zich tot het afknijpen van de groeipunt, zodra de planten voldoende zijtakken gevormd hebben. Het effect hiervan zal zijn, dat er meer energie naar de zijtakken gestuwd wordt, waardoor deze harder gaan groeien en een bredere plant ontstaat, met meerdere grote toppen, zodat ook bij een lage bezetting een goede vierkante meter opbrengst gehaald kan worden, zonder dat de planten te hoog worden. Een extra snoeibeurt van de zijtakken is een manier om meer zijtakken te krijgen. Een nadeel hiervan is, dat de voorgroeitijd langer is dan bij een hogere bezetting. Dat kan een run per jaar schelen, of er moet gebruik gemaakt worden van een aparte voorgroeikamer.

Zelfs als er al bloei te zien is kan er nog gesnoeid worden als dat nodig is. De plant compenseert dat direct. Het afknijpen (niet knippen) moet gebeuren met een zogenaamde “zijsnijtang†een stukje gereedschap, dat gebruikt wordt in o.a. de elektrotechniek. De reden hiervan is, dat met knippen of snijden met scherp gereedschap, de haarvaten open blijven en de sapstroom terugzakt tot onder in de plant, waardoor deze een dag of vier stilstaat voor de open wond geheeld is en de opwaartse sapstroom weer goed op gang kan komen. Met een zijsnijtang worden eerst de haarvaten dichtgedrukt, en daarna onderbroken, waardoor deze vol blijven en de plant gewoon kan doorgaan met groeien. Dus geen (snoei)schaar of mes gebruiken!

 

De bij 2. bedoelde techniek is wat meer werk en heeft een grotere invloed op de plant dan de techniek bij 1. Het gaat hier om een rigoureus snoeien van de onderste takken, zodra de eerste tekenen van bloei te zien zijn. De takken die gesnoeid moeten worden zijn diegene die al in aanleg aanwezig zijn op het ogenblik dat de tijd teruggezet wordt naar 12 uur. Dus ook de allerkleinste die zichtbaar zijn. Over het algemeen praten we dan over 4-6 zijtakken.

Na 2-4 weken op twaalf uur (afhankelijk van de soort), zodra bloei zichtbaar wordt, moeten deze takken gesnoeid worden. In deze tussentijd heeft de plant zich gestrekt en is verder uitgegroeid. De zijtakken bovenin, die er aan gekomen zijn nadat de planten op twaalf uur gezet zijn, moeten er aan gelaten worden.

Deze snoeitechniek biedt een aantal voordelen:

 

 

 

In het gedeelte van de plant dat gevormd is nadat de tijd teruggezet is op twaalf uur, worden de bloeihormonen gevormd. Deze hormonen functioneren het beste onder veel licht, maar de plant stuurt de meeste hormonen naar plaatsen waar minder licht is om toch tot een “regelmatige†bloei te komen. Juist deze plaatsen (takken) zijn niet meer aanwezig dus alle hormonen kunnen gebruikt worden op de plaats waar het meeste licht is, en zij dus het grootste effect hebben: de hoofdtoppen.

Doordat het gewas minder dicht is, is een betere ventilatie mogelijk, wat schimmelpreventie en controle vergemakkelijkt.

De wortelcapaciteit in verhouding tot het bladoppervlak is groter, dus minder snel opnameproblemen.

Het knippen van de onderste takken is vaak het meeste werk met de laagste opbrengst. Dat is nu verleden tijd. Alleen nog knipwerk dat de moeite waard is.

Resultaat: hogere opbrengsten van een betere kwaliteit met minder knipwerk

 

Nog even terugkomend op voorgroeien:

Voorgroeien in een aparte, daarvoor geschikt gemaakte ruimte biedt een aantal voordelen zoals mogelijkheid tot uitselecteren van de mooiste planten, alleen goed doorgewortelde stekken op de mat, geen 18 uurs cyclus meer, direct volle voeding dus de mogelijkheid om in fasen op te zetten (werkverdeling) en uitzetten in amfitheater vorm, dus de grootste aan de buitenkant. Om dit succesvol te doen dienen de startblokken met daarin de stekken ongeveer anderhalve cm. boven de bodem van de tafels (bijv. Deense bodems) te staan te staan. Dit gebeurt door geplastificeerd zwaar gaas te gebruiken, ondersteund door dunne PVC buis (3/8 elektriciteits buis). Hierdoor onstaat een luchtstroom onder de startblokken, waardoor de wortels de neiging hebben om te stoppen met lengtegroei en zich te splitsen zodra ze door de blokken zijn. Dit veroorzaakt een “deken†van wortels onder het startblok, die direct doorgroeien als ze met de mat in aanraking komen. De startblokken inwateren met bijvoorbeeld Roots + Promot, en ze zover mogelijk droog laten trekken, voordat met voeden begonnen wordt. Zodra de planten op de mat staan direct beginnen met volledige voeding.

 

Een vervolg op het snoeien van de hoofdtop of de zijtakken is het knippen van de “fan-leavesâ€, de bladeren die rechtstreeks aan de hoofdstam zitten. Vanaf week 6 mogen deze verwijderd worden, maar niet te veel tegelijk, want zij hebben als functie buffering maar ook assimilatie en die kan niet rigoureus onderbroken worden. Verwijder niet meer dan maximaal vier bladeren per plant per keer, en begin bovenin, zodat er meer licht op de andere bladeren valt en de bio-processen niet al te veel verstoord worden. Dit mag telkens na drie dagen herhaald worden tot alle fan leaves verwijderd zijn. Gevolg: betere lichtopname en daardoor een hogere opbrengst.

 

Vanzelfsprekend heeft iedereen zijn eigen ervaringen met planten en zijn er verschillende methoden en technieken om tot een goed resultaat te komen. Het bovenstaande berust op jarenlange ervaringen met verschillende snoeitechnieken en inzicht in de biologische processen die direct invloed hebben op de kweekresultaten.

 

 

Toedeloe, stop je plant in een vloei...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...