Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Tospy

planning voor kweekhok

Recommended Posts

Beste medeforummers,

 

Heeeel lang afwezig geweest.... :( Heb kort na mijn laatste post behoorlijk wat tegenslag gekend. Een onverwacht overlijden, daarna maanden in het ziekenhuis met nierproblemen , terug thuis wordt mijn werkhuis zo goed als leeg gejat om dan nog maar eens een maandje of 4 in hospitaal verder te kunnen. Murphy heft zijn sporen hier dus achtergelaten (men zegge het voort......hij hoeft hier niet meer terug te komen , de koffie is op!!!!)

Nu hoop ik verder gespaard te blijven en natuurlijk ook aan het kweken te kunnen. MAAR....

afgelopen maanden zijn er hier in de regio wel zo vaak plantages van klein tot groot ontdekt door de heren smurfen dat ik toch één en ander wil herbekijken. Om dit risico toch al een stuk kleiner te maken heb ik besloten om met LED van start te gaan. Hoewel de succes verhalen nog niet echt in grote getallen te vinden zijn ben ik ervan overtuigd dat ik als beginner dan ook maar beter me ineens op led kan inzetten. Eerst leren kweken met hps om dan over te schakelen lijkt me zinloos.

Nu me hier maar eerst verder in verdiepen zodat ik de kweekruimte hieraan optimaal kan aanpassen. Ik heb begrepen dat vooral naar ventilatie toe er toch heel wat minder capaciteit nodig is. Tips en linkjes naar degelijke LED verslagen zijn bij deze welkom :tu

Tot snel!!!

Grtz Tospy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Als je niet nog meer gemurphy wil dan raad ik je de leds af.

 

De meeste worden gepakt omdat ze teveel praten.

 

Met 2 lampjes en een plant of 8 hoef je je niet druk te maken.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Begrijp je standpunt Predator,maar ik ben er van overtuigd dat murphy niet echt meespeelt als het om technische keuzes gaat.

 

Led it will be.....

 

grtzzz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uiteraard zijn er uitzonderingen zoals in dit geval.

 

Maar, succes... misschien ben jij de eerste die wel top resultaten behaald onder leds.

Share this post


Link to post
Share on other sites

In de micro-sectie staan meerdere led kweekjes, lees en oordeel zelf. Wel een beetje terug in de tijd gaan.

 

kijk even naar Yolo en Buzz om even 2 voorbeelden aan te halen. Maar ook wel veel probeersels die het net niet waren zeg maar.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Predator : thnx ...top resultaten zullen nog niet vanaf de eerste paar rondes te verwezenlijken zijn maar ....de volhouder wint. Het gaat mij ook niet zo over het verschil tussen hps (een beetje de norm) en LED. Het maximum uit Led halen, zonder vergelijking met hps lijkt me een interessante invalshoek.

 

@djbroertje : ga ze dadelijk even bovenhalen. :book:

 

alvast bedankt voor de feedback.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ondertussen heel wat kweek verslagen gelezen met Led als uitgangspunt....Yolo en Buzz halen goede resultaten, anderen ook wel maar heel wat mindere verslagen ertussen ook. Toch blijf ik ervan overtuigd dat Led moet kunnen!

Zelf ben ik van plan om 1soortje (waarschijnlijk PP) te kweken onder 1 lamp......1200 W Led (komt deze week aan). Verder wil ik Bio of organisch gaan werken in grote bakken, denk aan of aardebak of grote smartpot. Voorgaande zullen door de eerste rondes steeds constanten blijven. Uiteraard zal de voeding hoe dan ook eerst een beetje zoeken worden. De uiteindelijke manier van kweken (scrog of wat dan ook, wel toppen, fimmen of niet) zal steeds veranderen om op die manier de betere resultaten op te zoeken.

 

De volgende zaken staan voorlopig vast en buiten discussie....

Hok zoals boven beschreven.

Led 1200 W

Bio/organisch kweken

aardebak/Smartpot

 

Voorlopig ga ik 1 lamp inschakelen van 1200 W en zal dus ook maar 1 helft van het hok dienst doen. Echter de beschikbare hoeveelheid lucht in de ruimte is 9,6m3.

Van eenkameraad heb ik een buisventilator gekregen met twee standen, 400M3 en 800M3. Vooraleer ik verder ga wil ik eigenlijk te weten komen of deze ventilator geschikt is. Had zelf liever een silentbox maar als deze een paar rondes kan dienen, waarom dan niet.

 

Gezien er erg weinig verslagen te vinden zijn rond 1200W Led en de nodige ventilatie hierbij, had ik graag jullie mening/advies hierover.

Kan ik gezien de bijna 10M3 luchtinhoud van het hok volgende redenering maken?

Elke 2 min lucht verversen tbhv CO2...dus 300M3/h zou voldoende zijn op min vermogen....filter, bochten etc....maakt dit ongeveer 600M3/h.

 

of moet ik gezien de 1200W toch wel een beetje warmte afgeeft anders redeneren?

 

Vervolgens zit ik met de vraag dat indien die 600M3/H voldoende is, kan ik dan de 2 standen buisventilator op een verantwoorde manier aan een klimaatcontroler aansluiten (op max stand van de ventilator , en dan dimmen). Of kan ik beter dadelijk gaan kijken voor een silentbox en de buisventilator houden voor een moederhok of dergelijke.

 

Heel dat ventilatiegebeuren is een beetje een hangpunt dat ik graag deze week verduidelijkt zou zien. Dus jullie mening en ideëen hierover zij hééél welkom.

 

Dit alles rekening houdend met het gegeven dat er op termijn een tweede lamp (ook Led) in het rechterdeel van het hok komt.

 

Grtzzzz Tospy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hey, ik vroeg me af wat voor lamp je bedoeld, heb je daar misschien een linkje van?

En je bent van plan 1200w op 120x110 te hangen als ik het goed begrijp?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hey bosrand, Het is de Mars II 1200W die ik ga inschakelen voor een oppervlakte van 120x120...

Als je deze even via google ingeeft heb je veel linkjes...

Grtzz

Share this post


Link to post
Share on other sites

MARS 1200

 

 

$1,199.00 $1,129.00

  • 240 x 5 watt LEDs
  • Optimal grow area: 1.8 metre square
  • 430~440nm, 450~475nm 620~630nm, 650~660nm, IR, and White
  • HPS/MH equivilent 1200w
  • Voltage AC85-265v. Draw power 600w
  • Dimensions 47x47x10cm
  • Weight 14kg
  • Expected lifespan 50,000+ hours

Deze bedoel je neem ik aan, die verbruikt zelf dus 600w ongeveer, en die is gelijk aan 2x600w hps verlichting als ik het goed begrijp.

Qua prijs vind ik hem nogal duur. :o

Ik ben benieuwd naar je bevindingen daarmee.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Inderdaad, online prijzen zijn behoorlijk pittig maar laten we het erop houden dat in het LED wereldje iedereen wil verkopen en er dus wel wat ruimte tot onderhandeling is mits je wat inventief bent. Ik heb er in ieder geval lang zoveel niet voor betaald.

 

Iemand verder tips met betrekking tot de ventilatie?

 

grtzzzz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik zou gewoon die lamp ophangen en die afzuiger die je hebt en kijken/meten wat het doet qua temperaturen, hou je het makkelijk in de hand dan hoef je niet iets anders te kopen.

Als je die gemeten temperaturen hier opgeeft is het wat makkelijker advies te geven.

Doordat er weinig met led gekweekt word, is er weinig ervaring met warmte ontwikkeling van die lampen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Is inderdaad een optie, enige twijfel die ik dan heb is dat ik een beetje vrees voor dubbele aankopen. Als ik nu de filter, sono connect , klimaatregelaar etc afstem op deze ventilator en later blijkt dat ik toch iets totaal anders nodig heb ...

Ik hoop de komende dagen meer te weten te komen...zoniet probeer ik het iig met deze set.

Grtzzz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Je hebt de lamp en die afzuiger toch al, of begreep ik dat niet goed?

Dan moet je eerst eens zonder planten of wat dan ook die lamp in je hok hangen, een tijd laten branden en de afzuiger eerst eens op halve kracht, dan kijken wat voor temperatuur je in je hokje hebt. Is dat een beetje redelijk, dan kun je je materiaal afstemmen op wat je nu hebt, moet je afzuiging nu op volle kracht draaien en trekt die het net, dan is het beter een zwaardere aan te schaffen.

Beetje proberen en meten. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tospy, zonder dieptepunten, geen hoogtepunten.

 

LED

 

LED is vol in ontwikkeling, en je ziet het steeds vaker, in straatlantaars, in koplampen, als party verlichting, in liedjes, er is zelfs een land wat ze er naar vernoemd hebben, en al enige tijd ook al kweeklamp.

 

Ik ga niet meteen roepen dat het niks is natuurlijk, in hoofdlijnen schreeuwen ze allemaal dit:

 

Kweken met LED verhoogt de opbrengst, is energiezuinig én geeft véél minder hitte- en ventilatieproblemen.

 

om te weten of LED je opbrengst verhoogt moet je een maatstaaf hebben. laten we in dit verhaal een 600watt HPS op 1 m2 pakken, tov 600watt LED en de gram/watt formule, en de gram/m2/week speelt ook een rol maar de mensen die weten wat dat betekend kweken zoiezo niet met LED.

 

de 600 watt LED lamp verbruikt 600 watt en kost voor het gemak 600 euro

de 600 watt HPS lamp verbruikt 600 watt en kost voor het gemak 200 euro

 

de LEDjes gaan een eeuwigheid mee, maar de ventilatoren die er in zitten om de boel te koelen kunnen snel kapot gaan, een ventilatortje kost niks, maar in de praktijk word zo'n lamp al vaak weggegooid zodra die stuk gaat. Het is ook de vraag of je de juiste kunt bijbestellen.

 

de HPS evsa/vsa gaat ook een eeuwigheid mee, maar er dient elk jaar een nieuwe lamp geplaatst te worden, deze kost 35 euro, het beste vervang je ook elk jaar de reflectoren van je kap, of je complete kap, voor 10 euro.

 

 

ideale temperaturen voor de plant: 20 lamp uit, 30 lamp aan, deze temperaturen zijn nodig om de plant optimaal te laten functioneren, een plant neem voeding op, en loost deze via het blad. bij hogere temperaturen verdampt deze volop, bij lagere temperaturen minder. meer is beter.

 

de plant heeft tijdens lamp aan behoefte aan co2, (verse lucht) en de vochtigheid in de ruimte mag niet te hoog worden.

 

de HPS lamp word erg warm, en je zult een grote afzuiger moeten ophangen, om de ruimte te kunnen koelen.

de LED lamp word veel minder warm, en je hebt dus een veel kleinere afzuiger nodig.

 

voordeel van HPS is dat je dus veel verse lucht aanzuigt, met voldoende co2. en de vochtige lucht word afgevoerd via je afzuiger. temp blijft mooi rond de 30.

nadeel van LED is dat je niet te veel mag afzuigen, anders keldert de temperatuur met licht aan, kan zomaar 22 zijn met licht aan. en als je niet veel afzuigt, krijg je minder verse lucht(co2), en kruipt de luchtvochtigheid omhoog.

wat sommigen doen is tijdens licht aan, met de kachel bijverwarmen, om de temp voor de plant optimaal te krijgen (dit kost een hoop energie, bovenop de stroom die je lamp pakt)

 

over het licht umol of spectrums en dat soort shit heb ik geen kaas gegeten, dus kan daar niets over zeggen wat de verschillen zijn.

 

ik lees al enige tijd mee hier, en heb al zoveel LED en HPS kweekjes gezien dat ik wel zo'n beetje weet wat er gemiddeld vanaf komt, er zijn er altijd die slechter of beter draaien

 

600 watt HPS op 1m2: 400 gram 0,67 gram/watt

600 watt LED op 1m2: 200 gram 0,33 gram/watt

 

veel LED fabrikanten claimen dat een 300 watt LED een 600 watt HPS vervangt. als je dan gaat rekenen...

 

300 watt LED op 1m2, geeft bij 0,33gram/watt slechts een 100 gram per m2, misschien dat als je er een kachel a 300 watt constant bij zet, de temp wat omhoog loopt en de opbrengst ook beter word.

 

volgens mij gaat het totale proces uberhaupt minder snel, je bent zo 2 weken langer bezig met een oogst met LED.

 

ik weet niets over de kwaliteit van de wiet met LED, maar wiet onder HPS is in ieder geval goed.

 

Nog ff een rekensommetje mocht dit hierboven nog niet duidelijk zijn.

 

in 1 jaar kweek je met 600watt HPS op 1m2 5x 400 gram= 2000gram.

in 1 jaar kweek je met 600watt LED op 1m2 4x 200 gram= 800 gram.

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

@amnees

Bedankt voor je bijdrage, heb zelf ook (al heel lang mee bezig) heel veel verslagen van zowel led als hps gelezen en kan je bevindingen alleen maar beamen. Als we de vergelijking met hps gaan doen zien we inderdaad nog een behoorlijk verschil in rendement. De matige warmtegifte van een Led word door de ene as voordeel en de andere als nadeel bezien. Ik denk dan zelf eerder aan nadelen, denk aan de lage temperatuur bij licht, het beperkt kunnen ventileren etc...

 

Maar, wat ik heel vaak zie gebeuren in kweekverslagen met Led is de voortdurende vergelijking met hps alsof hps het uitgangspunt is. Daar heb ik het moeilijker mee. Desondanks ik vanuit mijn studies toch nogal wat hps ervaringen heb opgedaan (niet "dames" gerelateerd) ben ik ervan overtuigd dat een 'beginner' op termijn meer uit Led kan halen dan iemand die jaren eraring heeft met hps kweekjes. Ik betwijfel die mensen hun kennis absoluut niet maar denk dat de "gewoonte" redeneringen af en toe wel eens parten kunnen spelen. Vergelijk het maar met "als je jaren iets aangeleerd hebt met de nodige goede resultaten, dan is het best moeilijk om dezelfde resultaten met andere (voorheen onbekende) tools te behalen".

 

Uiteraard is het spectrum van onze lichtbron belangrijk. Ervan uitgaande dat dit goed zit, zijn er nog een aantal verschillen tussen Led en hps. Dieptestraling....in plaats van dit als negatief argument voor Led te bekijken zouden we daar dmv de juiste kweektechnieken rekening mee kunnen houden. Temperatuur , opnemen van water/voedingsstoffen en het goed kunnen ventileren van de ruimte is ook een hekel punt.....ik blijf ervan overtuigd (dat is ook de mede de opzet van mijn toekomstige kweekruimte) dat door het juist anticiperen op deze voor en nadelen we misschien wel voor verbluffende resultaten komen te staan. Op die manier is het succesvol kweken onder hps ook tot stand hekomen. Hoewel ik de opbrengst vergelijkingen tussen de verschillende lichtbronnen begrijpelijk vind, vind ik het wel jammer dat dit steeds over kwantiteit gaat en niet over kwaliteit.

 

Grtzzzz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dat een beginner op termijn meer uit led kan halen dan een ervaren grower lijkt me een beetje sterk, kun je dat een beetje uitgebreider uitleggen hoe je dat ziet?

Een ervaren grower is in staat om naar zijn planten te kijken en daarop te anticiperen, een beginner (meestal) niet.

 

Je zegt dat het spectrum belangrijk is, maar je weet niet zeker of het wel het juiste spectrum is, of lees ik dat verkeerd?

Wat is volgens jou een juiste kweektechniek met led dan, hoe veel afstand moet je houden van een plant?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kwekers zijn eigenwijs, LED-kwekers zijn nog een slag erger

 

Nou laten we het eens over kwaliteit ipv kwantiteit hebben, ik heb zelf geen ervaring met een LEDtop, maar de wiet die ik onder HPS kweek is gewoon super, dus ook daarom hoeft LED nie perse.

 

uitgangspunt is HPS ja, daar word alles mee vergeleken, je probeert de zon na te bootsen en je zorgt dat het klimaat in orde is.

 

door juist anticiperen? anticiperen met energievretende apparaten?

Edited by amnees

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mooie post Amnees. Die verdient wel een 'like'. Amnees heeft gelijk. Ik dacht eerst ook anders want ik was ook eigenwijs. Pas toen ik inzag wat amnees net vertelde werd ik wijs...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Amnees en Bosrand;

Begrijp jullie standpunt....

Ik heb hier noch iemand willen beledigen , noch willen zeggen dat ik "het " kan...maar tot hiertoe zijn er ook maar weinig goede led kweekverslagen te vinden. Vaak ziin de mensen die Led proberen en testen ervaren hps kwekers, en misschien heb ik vooral willen aangeven dat een beginner niet dezelfde redeneringen zal maken. Vaak werd de lamp getest , en niet de kweekmethode. Beetje ongelukkig uitgedrukt....excuses. Anderzijds denk ik wel te kunnen zeggen dat ik niet compleet noob naar planten kijk.

Met ervan uitgaande dat het spectrum juist is bedoelde ik net wat ik zei. Heeft er iemand van ons een toestel om dit na te meten (spectometer?) De afstand tot de lamp is ook bij led volledig afhankelijk van het type lamp je hebt.

 

De kwaliteit van hps kweek heb ik niet in vraag willen stellen, maar gaf gewoon aan dat er daar tot op heden weinig vergelijk in gedaan is.

 

En euh...Juist anticiperen is niet gelijk aan anticiperen met energievretende apparaten. Maar zoeken naar andere oplossingen.....wie blijft zoeken kan wel eens iets vinden., Toch?

 

Zolang ik het leuk vind om dit verder proefondervindelijk te bekijken zal een minder goed led resultaat zeker geen tegenslag zijn amnees. En als ik wiet tekort kom...hang ik elders een hps lampje...ben geen Led-strijder maar wel geïnteresseerd in de mogelijkheden ermee.

Thnx voor de input !!!

Grtzzz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Absoluut gelijk cityboxer, CDM lampen hebben zich bewezen op dat vlak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

als het over led gaat krijg ik een natuurlijke afkeer van het topic maar wilde even zeggen, dat ik de passieve inlaten hoger zou maken. niet laag bij de vloer. gaat bij frissere buitentemp koude voeten en planten geven. ook al zuig je uit huis en verwarm je de kamer voor.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...