Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Recommended Posts

Om de discussie over led verlichting maar te verplaatsen van het topic over stroom aftappen, naar een apart topic, heb ik deze maar even geopend.

 

Ik ben zelf een voorstander van led verlichting.

Ik zal ook mijn mening geven waarom, en graag meningen horen waarom iemand een tegenstander is.

Daarbij wil ik toevoegen, dat als je tegen bent, met de onderbouwing dat leds in het verleden niet veel gepresteerd hebben, ik daar mee eens ben.

 

In het verleden heeft led een slechte reputatie gekregen. Vertrouwen gaat te paard, en komt te voet.

Dat betekent dat het makkelijker is om je vertrouwen ergens in te verliezen, dan te krijgen.

 

De oudere generaties led, waren in principe maar met een beperkt spectrum. Het licht was nog lang niet afgestemd op de behoefte van een bloeiende plant. De meeste waren eigenlijk aquariumverlichting, met het meeste licht in het verre rood. Dat was voor aquaria erg goed geschikt, vanwege het spectrum wat bij aquaria bruikbaar is. Aquariumplanten hebben namelijk erg veel behoefte aan licht in het verre rood, andere golflengtes zijn namelijk onder water nutteloos. Die lampen kunnen dus niet gebruikt worden.

De generatie erna, zijn ontwikkeld voor groeiende planten. Deze hebben meer behoefte aan blauw licht, dan aquaria, maar een andere behoefte dan bloeiende planten. Met een beetje blauw, rood en ir, kan je prima sla kweken. Dat is nu bekend. Bloeiende planten hebben weer een andere behoefte, in verschillende stadia van de ontwikkeling van de plant.

Ik ben ook van mening dat de ontwikkeling van led nog in de kinderschoenen staat, en nieuwste generatie eindelijk in de buurt komt van de goede verlichting.

 

Dat brengt mij bij de leds die nu op de markt zijn. Ik heb zelf minder vertrouwen in de Spectrabox, in de vorm zoals die aangeboden wordt. Namelijk een groeilamp, met een bloeibooster. Je gebruikt zo niet het volledige vermogen, met alleen de groeilamp aan. Met bloeibooster gebruik je wel het volledige vermogen, maar ik heb een vermoeden dat dit dan niet het exacte spectrum is wat aansluit op de behoefte van de plant. Zo ook voor de groei periode.

 

De lampen die ik besteld heb, zijn door een bedrijf ontwikkeld, wat nu al jarenlang onderzoek doet naar led verlichting. Ze zijn begonnen met aqauarium verlichting, en hebben dat uitgebreid naar groeiende planten.

Nu ook bekend is dat bloeiende planten toch een andere behoefte hebben dan bloeiende planten, is er de laatste generatie lampen ontwikkeld. Met 2 verschillende spectra. 1 speciaal afgestemd op de groeiperiode van de plant, en 1 voor de bloeiperiode van de plant. 2 verschillende lampen dus, en niet een alles-in-1-lamp zoals de Spectrabox.

 

Met de Spectrabox zijn nu ook vrij redelijke resultaten behaald op micro niveau. Ik ben ook van mening dat leds ook nog lang niet geschikt zijn voor macro niveau. Dit door de grootte van de lampen, die over het algemeen vrij klein zijn, ook bij hogere wattages. Daardoor kunnen ze wel een groot gebied belichten, maar helaas alleen op een vrij grote hoogte, met alle gevolgen die daarbij horen, zoals het grote verlies van lichtsterkte. Dit is ook de reden waarom de meeste nog niet tevreden zijn over led verlichting.

 

Mijn kweek zal dan ook op micro niveau zijn. Daarbij ben ik van mening dat het wel noodzakelijk is om te scroggen.

Dit door de kleine oppervlakte van de lamp, en het feit dat de lichtsterkte sterk daalt met de afstand van de lamp.

 

Mijn opzet is, om met een scrog direct onder de lamp, een zo hoog mogelijke opbrengst te behalen.

Daarbij zal ik proberen om de scrog onder het directe licht van de led te houden, met de led zo laag mogelijk, om zo'n hoog mogelijk percentage PAR licht op de plant te krijgen. En om zo dus zo effectief mogelijk te kweken.

 

Graag zal ik alle meningen van jullie horen, en de daarbij horende onderbouwing.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik ben ook een groot voorstander van LED, sterker nog, ik ben bezig met het ontwikkelen van een breedspectrum LED groei- en bloeilamp.

De 4e generatie LED lamp van nu is heel wat anders dan de eerste LED groeilampen of de goedkope chinese ufo's met een zeer beperkt spectrum. Betere licht penetratie, een beter afgesteld spectrum en hogere efficiëntie LEDs.

 

Welke lampen heb je besteld? En wat is het wattage en spectrum?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb een ruimte van 1m bij 0,5 meter ter beschikking, en heb daarvoor 2 x 120W besteld. Ik ga ook niet de hele 0,5m² belichten met 1 lamp. Ik ga maar een deel ervan belichten. 1 keer 120W 5e generatie groei, en 1 x 120W 5e generatie bloei, nieuw voor 2011. De fabrikant raadde aan om 180W per m² te gebruiken, maar dat leek mij iets te weinig.

Spectra:

groei 410-470nm blauw, en 610-670nm rood, met een beetje wit en oranje.

bloei ook 410-470nm blauw, en 610-670nm rood, met extra wit/oranje/ir. In andere blauw/rood verhouding dan de bloei.

De grootste hoeveelheid licht zal bij de chlorofyl a + b pieken zijn, zowel in het blauwe als rode gedeelte.

 

Per stadia van de plant zal ik de leds verwisselen. Kiemen gaat het beste onder bloei, vanwege de IR. Voorgroeien zal onder de enkele groeilamp gebeuren. Afbloeien zal onder de bloeilamp gebeuren.

 

 

Ook worden er 2W leds gebruikt, omdat deze de beste verhouding lumen/watt hebben. 1W leds hebben minder dan de helft aan lumen tegenover 2W, en 3W leds niet 1,5 x het aantal lumen dan de 2W.

 

Ik ga dus geen 120x1W simpel aquarium lampje gebruiken. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
"Ook worden er 2W leds gebruikt, omdat deze de beste verhouding lumen/watt hebben. 1W leds hebben minder dan de helft aan lumen tegenover 2W, en 3W leds niet 1,5 x het aantal lumen dan de 2W."

 

Er bestaan geen 2W powerleds.

1W powerleds hebben nog altijd de beste verhouding lumen/watt, echter is de penetratie minder dan bij >3W leds.

Ik vermoed dat de fabrikant 3W powerleds gebruikt, aangezien deze (voor blauw en wit) op 3,3 x 0,7A = 2,31W lopen (rood op 2,2 x 0,7 = 1.54W).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bij de specificaties wordt 55 x 2W genoemd als vermogen.

Dit kan een gemiddelde zijn, van de leds zoals jij ze noemt. De fabrikant noemt ook 2W/3W combinatie in de beschrijving van de lampen.

Zelf heb ik bij nader onderzoek nu ook vrij weinig echte 2W leds gevonden. De leds die ik vond van 1W hadden erg weinig lumen/Watt verhouding, maar ik kan dan ook verkeerd gezocht hebben. De 3W zijn dus ook geen echte 3W.

 

Helaas zijn de >3W leds bijna alleen nog maar in wit te vinden, wat in principe blauwe leds zijn, met een fosforlaag om zo het voor het oog witte licht te creeëren. Deze hebben dus geen volledig spectrum, maar een paar pieken van bepaalde frequenties licht, en je ogen/hersenen maken hier wit van. Daarom zal ik die nooit gebruiken als volledig licht.

 

Edit: Ik was zelf ook van plan om zelf een breed spectrum led verlichting te maken, totdat ik deze tegenkwam. Met een hele goede prijs/wattage verhouding. Omdat deze ook een heel breed spectrum hebben, heb ik deze besteld, ipv zefbouw.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cree heeft momenteel het record met een LED die 231 lumen/watt geeft voor 4500K wit licht. Helaas nog niet in productie.

 

3W leds zijn gewoon in elke kleur te krijgen, als je een beetje goed zoekt (o.a. Cree, Edison en Osram GD+). Ook de bin is belangrijk (bepaling van de kwaliteit van de LED)

 

Ik ben nu zelf met ongeveer het volgende spectrum bezig.

 

3W Royal blue (440-450nm)

3W blue (~460nm)

3W Cyan (~490nm)

 

3W Amber (~590nm)

3W Red (~625nm)

3W Deep Red (660nm)

1W Cherry red (730nm) (helaas nog niet in 3W kunnen vinden voor een fatsoenlijke prijs)

 

3W IR (840nm)

3W Groen (verhalen dat de plant hier niets mee doet zijn incorrect, groen kan bijvoorbeeld het door rood/blauw gecreeerde Emerson effect versterken)

 

En dan waarschijnlijk nog wat 6500K wit licht.

 

Uiteindelijk wil ik ook UV, maar dat is nu nog te prijzig in LED vorm, wellicht dat ik er een goedkoop terrarium UV lampje bijhang.

 

Groei: LED verhouding rood/blauw 2 : 1

Bloei: LED verhouding 6 : 1

 

Op dit moment ben ik nog aan het uitpuzzelen welke vorm het LED systeem uiteindelijk zal krijgen, momenteel ziet het er naar uit dat het 1 top paneel wordt met 3W LEDS, met een aantal (3a4) losse "bloei" spots van 1W die vlak op de plant kunnen hangen, de mindere penetratie van 1W wordt dan weggenomen).

Uiteindelijk moet de hele boel digitaal via PWM aangestuurd worden zodat gedurende het groei/bloeiproces het lichtspectrum eenvoudig aan te passen is, meer rood naarmate de plant zijn einde nadert (als de herfst).

 

Ik ben benieuwd naar je 5th gen paneel en de werking! Het wordt tijd dat er in NL wat resultaten met LEDs geboekt worden.

180 w/m² zou met een goed paneel moeten kunnen. Groeiverslagje?

Edited by nameinanka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja, groeiverslag komt er zeker!

Ik ben ook erg benieuwd naar de prestaties. Ook van jouw leds. Dat lijkt me een heel erg interessant project.

Deze lampen zitten ook voor het grootste gedeelte in de spectra die jij noemt. Ik zal zeker opzoeken welke spectra deze lampen exact gebruiken. Ik weet dat er (misschien violet/uv), royal blue ~430, blue ~460, orange ~590-610, red ~630 en ~660 en bij de bloei ook ir (welke golflengte weet ik niet zeker) in zit.

 

Edit: Misschien een interessante aanvulling over de lampen die ik besteld heb. Elke led is gebrugd met een diode, die de stroom overneemt als er een led kapot gaat. Zo gaat alleen de enkele led uit, en blijft de rest aan. Zo is het ook makkelijk om de defecte led te identificeren. Er valt dus geen complete sectie uit zoals bij de eerste Spectraboxen, bij 1 defecte led.

 

Ik heb hiervoor gekozen, omdat deze lampen in het spectrum zitten wat ik ongeveer in gedachte had, en mijn idee komt overeen met jouwe. Zelfbouw zou veel duurder worden dan deze lampen. En dat geld heb ik momenteel niet. Deze lampen zijn voor mij goedkoper, dan de losse leds kopen. En dan zou ik de drivers er nog bij moeten maken.

Cree ken ik ook wel. De leds in deze lampen zijn van de voornaamste led fabrikanten zoals Cree.

Met >3W doelde ik ook op de 10W powerleds in wit. Dat er veel 3W leds zijn weet ik, alleen helaas erg duur in IR en UV. In deze bloeilamp zit ook IR, en dat vind ik erg belangrijk. Ik denk namelijk dat niet alleen de chlorofylpieken belangrijk zijn, maar ook bepaalde andere spectra, zoals uv, ir en groen. Dit omdat de plant er wel degelijk op reageert, alleen niet direct gebruikt voor chlorofyl. Wel voor andere dingen die belangrijk zijn voor de plant.

 

Ik heb zelf nog een paar kleine Ikea rgb strips, en ga die misschien ook gebruiken aan de zijkant van de planten, onder de scrog. Ik doe ze dan onder de scrog omdat de penetratie daar het laagste is, en ik daar dan wat extra kan bijlichten. Die kan ik per kanaal regelen. Ook zal ik kijken wat het groene kanaal doet als ik deze erbij aanzet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

De White Widow plant die als eerste als test onder de lampen komt. Puur als test met alleen de gekochte led lampen.

gallery_31247_12536_79824.jpg

 

Deze staat nu nog onder 2 x20W 2700K spaarlampen, en is nu 11 dagen boven de grond. Ze is nu ongeveer 6 cm hoog en breed.

Share this post


Link to post
Share on other sites

welke lampen heb je besteld dan en waar ;) ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zoals ik al uitlegde, bij een fabrikant in China. Zaken zoals namen en prijzen zal ik hier niet neerzetten.

Er zitten namelijk nogal wat haken en ogen aan het bestellen in China. Hiermee wil ik problemen voorkomen.

Misschien dat ik na de testen informatie zal vrijgeven, maar dat doe ik sowieso niet openbaar. Ik heb nu een vrij korte, maar goede relatie met een vertegenwoordiger bij het bedrijf. Dat wil ik ook zo houden.

Share this post


Link to post
Share on other sites

De LED Spectrabox 2 maakt ook enkel gebruik van 3 watt LEDS inclusief UV leds.

 

Ik heb hem hier al hangen in m'n voorgroeihokje.

 

Gr,

 

Donnie

Share this post


Link to post
Share on other sites

maar nog 1 ding he.. stel dat je met een 600watt Led lamp 600 gram op 1 m2 kweekt, wat schiet je er dan mee op aangezien een 600 watt trafo/lamp/kap voor 100 euro te koop is. denk eens wat groter dan "150 watt" " 40 watt" "250 watt"

Share this post


Link to post
Share on other sites

@amnees:

Ik ben het met je eens dat je led nog niet kan gebruiken voor grotere oppervlaktes, tezij je het led licht goed kan spreiden. Door de led's te verdelen. 1 x 600 W ledbox kan geen breed oppervlakte belichten, tenzij je de lamp hoog houdt. Dan zou ik meer denken aan 2 x 120W verdeeld over de 1m². 240W led tegenover 600W hps. Het gaat deels ook over de aanschafwaarde bij jou. Die is bij led veel hoger, dat klopt. De leds kunnen veel goedkoper dan de huidige Spectraboxen. Om aanschaf van 600W led tegenover 600W hps voor het gebruik op 1m² te vergelijken is ook krom. Dit mdat een totaal van 600W led verdeeld over meerdere lampen een groter oppervlakte dan 1m² kan belichten, mits je het licht dus goed verdeelt. Daardoor is een betere verhouding watt/gram en watt/m² mogelijk.

Denk aan 4 x 150W op 2-3 m², met dezelfde opbrengst als 2 x 600W op 2 m².

 

 

@Donnie:

Dat de Spectrabox II ook 3W leds gebruikt weet ik. Daarnaast moet je ook het juiste spectrum hebben, en de SB II komt daar dicht bij in de buurt. Ik heb al uitgelegd dat ik minder vertouwen heb in de SB omdat deze opgebouwd is uit 2 delen, in 1 lamp. Niet vanwege de gebruikte leds, maar omdat je in bepaalde stadia maar een deel van het aangegeven vermogen gebruikt. Ik ga gebruik maken van 2 verschillende spectra met beide 120W.

 

Om nu toch maar even duidelijk te maken wat de aanschaf van leds kan zijn omdat dit in mijn ogen de discussie ten goede komt:

Ik heb 2 keer 120W besteld 1 in hun eigen groei, en 1 in hun eigen bloei spectrum, omdat ik van mening ben dat dit een vrij goed spectrum is. Ook kan ik bij de fabrikant elk gewenst spectrum laten maken, en logo's op de lampen laten zetten. Daarbij is elk gewenst voltage en stekker voor in het stopcontact mogelijk.

De lampen kosten per stuk rond de 130 euro, dit is inclusief express verzending (bezorging binnen 5 werkdagen) vanuit China. Met 3 jaar fabrieksgarantie, en tips van de fabrikant over het optimaal kweken onder led, wat bij hun onderzoek is geconstateerd. Niet enkel een beschrijving hoe de stekker in het stopcontact moet.

 

Als ik voor die prijs 0,5m² volledig kan belichten, en daar in verhouding dezelfde resultaten mee kan halen als een 600W op 1m², ben ik tevreden. Ik kan dan in 1 kweek het verschil van de prijs overbruggen door het verschil in stroomkosten. De kweken erna zal de led dus goedkoper zijn dan de hps.

Doordat ik 2 lampen heb, zou ik in principe 2 losse kasten kunnen maken, met elk een lamp. Een voorgroei, en bloeikast. Dat kan met een Spectrabox niet, omdat je dan per kast een dure box hebt waar je niet het volledige vermogen van kan gebruiken. Enkel alleen de delen die voor die stadia zijn gemaakt.

 

Maar zoals bij alles heb ik ook iets van eerst zien, dan geloven. Daarom heb ik er ook geen groot vermogen in geinvesteerd.

Daarbij komt dat ik geen anti-detectie spullen/tent, en geen zware afzuiging hoef aan te schaffen. Een simpel wit kastje met een afzuigertje, inlaatfannetje en filter tegen de geur is voldoende, en ik zit niet met een hitteprobleem in de zomer, en koudeprobleem in de winter, dit mede door de beperkte warmte van de led, en de , door de bouw van het huis, goede isolatie en afzuiging, wat bij mij enorm in aanschafkosten scheelt. Ik ben voor de totale setup, exclusief voeding/potten en zaden nog geen 400 euro kwijt.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zoals ik al uitlegde, bij een fabrikant in China. Zaken zoals namen en prijzen zal ik hier niet neerzetten.

Er zitten namelijk nogal wat haken en ogen aan het bestellen in China. Hiermee wil ik problemen voorkomen.

Misschien dat ik na de testen informatie zal vrijgeven, maar dat doe ik sowieso niet openbaar. Ik heb nu een vrij korte, maar goede relatie met een vertegenwoordiger bij het bedrijf. Dat wil ik ook zo houden.

 

 

lekkere discussie wordt dit zeg.... :D

geen type en fabrikant..en geen prijzen...waarom niet :D ?...

elke boeren piemel kan een lc openen en een 40 ft met zooi laten komen uit China.....Kben dr zelf ook geweest hoor...

nou kweet al waar dit heen gaat :D ...

koop en banner als je reclame wilt maken :D ....

je zegt nog nooit gekweekt te hebben en ineens het je het LEDLICHT gezien ;)

je bent voor stander van led omdat je er buzness in ziet

 

elke beginner zal ik sterk AFRADEN aan led te beginnen...tis stervens duur en totaal niet rendabel...

 

proof me wrong....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hey,

 

Allereerst wil ik even zeggen dat ik vóór led ben, zeer interessant in meerdere opzichten.

Ook super dat er diepgaand op in wordt gegaan om de juist combinatie van led's voor de verschillende stadia te ondekken.

 

Big up!

Share this post


Link to post
Share on other sites

alowa teng

 

led heeft de toekomst maar staat nog in de kinderschoenen .

de meeste grows die ik op fora en youtube met led heb gezien

zien er wat kleurschakeringen betrefd zeer fraai uit .

de spectra zullen wel 100% zijn maar er staan vaak van die slungelachtige sprieterige planten onder.

ik denk dat de gemiddelde vensterbankkweek nog beter scoord op dit moment.

toch blijft het zeker interesant.

al hangt er hier wel een zweempje geheimzinnigheid in en rond dit topic.

maar als de testresultaten hier niet openbaar worden gemaakt

dan zitten we onze tijd hier te verdoen met elkaar.

en korte intense relaties met chinese vertegenwoordigers kun je niet voorzichtig genoeg mee zijn

strax krijg je nog een relatiegeschenk en moet de dokter er met een wattenstaafje als een schoorsteenveger in het klein

in heen en weer gaan staan raggen dat de tranen je in de ogen springen.

ik denk dat die vertegenwoordiger jou geheimhouding niet op prijs stelt

want hij of zij (ik ken je geaarheid niet ),wil je gewoon gebruiken als commerciele springplank naar het wilde westen.

en die chinezen kopieren alles.

als je de naam al weet gooi em es in de chinese vertaal machine

dan zou het mij niet verbazen dat er iets uit kwam als "":SPECTLABOX DLIE "".

verder heb ik niet zo op dat spul uit het oosten met garantie.

keb es een video recorder gehad een samsung van wehkamp op afbetaling was in de jaren tachtig

het ding is meer op de boot van en naar japan onderweg geweest dan dat ie porno afspeelde

waar ik em in eerste instantie voor had aangeschaft.

maar ik wil niet teveel afdwalen .

mischien heeft carpe diem wel gelijk en zit je in de biznizz

die naam en dat kopje het begint me te dagen

je werkt op de growafdeling van de gamma .

heb ik gelijk of niet ?

 

nu weer terug naar het topic LED .

nameinanka:

 

 

vertel eens wat meer over het emerson effect.

 

houmgroen

Share this post


Link to post
Share on other sites

LED kweekjes duren langer, maar het klimaat is zeker in micro opzet veel makkelijker onder controle te houden. Aan de andere kant mis je weer stralingswarmte. Zeker voor de bloei is dit een grote noodzaak. Er is weinig dieptestraling dus een SCROG is naar mijn idee toch zowiezo wel goed.

 

Gr,

 

Donnie

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Donnie

 

Ik had in mijn vorige bericht toch maar neergezet wat de prijzen zijn:

 

De 120W lampen kosten per stuk rond de 130 euro, dit is inclusief express verzending (bezorging binnen 5 werkdagen) vanuit China.

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Denk aan 4 x 150W op 2-3 m², met dezelfde opbrengst als 2 x 600W op 2 m²."

 

2x600 op 2m2 zit ik op ruim een Kg droog. met 4x150 LED op 2/3m2 haal je ook een kg?

 

maargoed als we dan naar de kosten tov de opbrengst kijken. gram/watt is altijd een goede vergelijking. stel je wilt max 1000 watt gebruiken. gooi er 1000 watt LED boven, of 1000 watt HPS boven.. kosten zijn gelijk, welke opbrengst is hoger? (hps wss) voordeel van LED is dan dat het lang meegaat.. maargoed de mensen die dat 2 jaar geleden zeiden en flink investeerden in een hok met LED verlichting mikken het nu eruit en stappen over op iets beters. DAAG 100.000 uur brandende LEDjes.

Share this post


Link to post
Share on other sites

De lampen van 2 jaar geleden zou ik persoonijk nooit gekocht hebben.

Share this post


Link to post
Share on other sites

dat zeggen ze over 2 jaar ook over de lampen die nu in de handel zijn.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik hoop wel dat de technologie niet stil gaat staan. Net als dat het een enorme sprong vooruit heeft gedaan de afgelopen 2 jaar. Sinds vorig jaar weten we ook dat alleen een rood en blauw ledje niet genoeg is voor een plant, en daarom er nu full spectrum lampen zijn. Met IR en UV, en meerdere kleuren.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hoi allemaal,

 

Leuke discutie B) led... :D

Ik kan wel beamen wat donnie zegt,voor een micro opzet,minder problemen klimaat op orde te houden,het bloeien duurt toch wel een stukkie langer en idd je mist stralingswarmte.

Als het winter is moet je gaan bijverwarmen :D ,ander red je het niet.

Ik heb zelf een spectrabox 120Wpro en was er relatief tevreden van tot,4 maand na het aankopen,de blauwe groeileds en koeling(alle drie!!! :D )uit het niets niet meer werkten... :D dat midden in een rondje ;)

Voor een product dat zo duur is aankoop,had ik toch wat meer kwaliteit verwacht(ben blijkbaar niet de enige met dat probleem :D )

 

Dus led is cool maar nog veel te duur en niet op punt,volgens mn ervaring :(

 

@kweekfreek:een maatje van me bestelde zn led's ook uit china,ben benieuwd :wacko:

 

greets Aghori

Share this post


Link to post
Share on other sites

De lampen zijn binnen. :D Netjes witte behuizing, met 240V voeding intern en geen enkel logo of sticker erop, wat ik had gevraagd. Wel zijn de dozen netjes gelabeled met groei en bloei.

Nog iets over deze lampen: als er 1 led kapot gaat, blijft de rest werken omdat de leds een diode erbij hebben die de stroomkring overnemen als er 1 kapot gaat. Er valt dus geen heel deel uit. Ook is bij deze serie de koeling aanzienlijk verbeterd omdat er dus problemen met koeling waren. Dat zou bij deze dus opgelost moeten zijn.

En dan heb ik er toch 3 jaar garantie op.

En dat voor 130 euro per stuk inclusief verzenden. Donderdag Nederlandse tijd verzonden en vandaag binnen :D

Kan tnt nog een puntje aan zuigen, want mijn bestelling bij de WF shop is om dezelfde tijd vezonden en nog niet binnen. Ook uit Engeland goedkoop ph/ec meters besteld, die waren woensdag verzonden en nu ook al binnen en niet zoekgeraakt. ;)

 

Planten hebben een erg goed herstellend vermogen. Vanmiddag stond mijn WW nog met de blaadjes naar de zijkant omdat ik 1 spaarlamp naast de pot had met een reflector erachter, en de plant daarheen was gebogen. Nu, nog geen uurtje later onder de led staat ze weer prachtig rechtop. :D De blaadjes staan zelfs bijna naar de lamp toe omhoog om zoveel mogelijk van het licht op te vangen. Alsof de plant letterlijk de lamp in wil kruipen. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Het Emerson effect

 

When Emerson, a scientist, exposed green plants to differing wavelengths of light, he noticed that at wavelengths of greater than 680nm the efficiency of photosynthesis decreased abruptly despite the fact that this is a region of the spectrum where chlorophyll still absorbs light (chlorophyll is the green pigment in plants - it absorbs mainly the red and blue wavelengths from light, leaving the green light to bounce back and hit our eyes). When the plants were exposed to short-wavelength light, (less than 660nm), the efficiency also decreased. Emerson then exposed the plants to both short and long wavelengths at the same time, causing the efficiency to increase greatly. He concluded that there must be two different photosystems involved in photosynthesis, one driven by short-wavelength light and one driven by long-wavelength (PS1 and PS2). They work together to enhance efficiency and convert the light energy to forms that can be absorbed by the plant.[1]

The light excites the chlorophyll molecules at the reaction centre and causes an increase in energy. As the molecule becomes less excited, it's energy is transported through a chain of electron carriers to the next photosystem which does much the same thing and produces energy-carrying organic molecules.

 

 

Dit is een vrij beknopte Wikipedia uitleg. Er is ook nog een 2e Emerson effect, maar dat lijkt voornamelijk op algen van toepassing te zijn. Naast het Emerson effect zijn er nog diverse fotosystemen die invloed op de plant hebben.

Buiten Chlorofyl A&B zijn er nog diverse pigmenten die van groot belang zijn voor een gezonde plant.

 

Hieronder een grafiekje waarin het Emerson effect goed te zien is, de fotosynthese "winst" (blauw) is duidelijk te zien.

12.jpg

 

Voor meer info raad ik je aan om even op google te zoeken, er zijn een boel wetenschappelijke papers/essays te vinden die dieper ingaan op deze stof. Tzt ben ik ook van plan om al mijn bevindingen uit te werken, maar niet voordat er de nodige experimenten zijn uitgevoerd en ik boven de 1,5gr/w zit! (Ik weet dat dit een erg hoog streven is, maar als ik 1 op 1 zou willen groeien zou ik wel voor onladingslampen kiezen. Bovendien ben ik ervan overtuigd dat dit mogelijk moet zijn).

 

Ik ben trouwens nog wel op zoek naar zaden/soorten om deze experimenten uit te voeren.

Ik ben op zoek naar een soortje dat van water (aeroponics) houdt en goed te scroggen is.

En ja, je leest het goed, aeroponics. Ik ben momenteel bezig met wat experimenten op water, en deze kweekmethode bevalt mij tot nu toe erg goed. Op dit moment staat er een auto blueberry in te ontploffen, in vergelijking met haar zusjes op aarde heeft deze plant een veel complexere opbouw, meer internodes en veel meer topvorming.

Een andere reden dat ik mijn experimenten op aeroponics/DWC wil uitvoeren heeft te maken met het bestuderen van de wortelvorming onder verschillende lichtspectra. Hoe gezonder het wortelstelsel, hoe gezonder de uiteindelijke plant en opbrengst. In aarde is dit erg moeilijk om bij te houden.

 

Dus als iemand tips heeft mbt een mooi soortje hiervoor, hoor ik het graag.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...