Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Sign in to follow this  
cannabizznis

guerilla kweken dodelijk?

Recommended Posts

Dodelijke teek in Drenthe DWINGELOO - Voor het eerst is in Drenthe de tekenziekte Ehrlichia geconstateerd, die gevaarlijk kan zijn voor mens en dier.

teek_329793d.jpg

 

Bij een hond uit Hoogersmilde werd de ziekte ontdekt door een dierenarts uit Dwingeloo. De teek kan een ziekte overbrengen die kreupelheid, bloedarmoede en extreme vermoeidheid veroorzaakt. De ziekte kan dodelijk zijn als het niet wordt behandeld met antibiotica.

 

http://www.telegraaf.nl/binnenland/1018572...land,buitenland

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jonges,

 

De kop van dit verhaaltje is niet helemaal juist, er zijn al meerdere keren 'dodelijke' teken gevonden in nl.

Je gaat dan dood aan hartritmestoornissen of lever/nierfalen.

 

Je krijgt jarenlang te horen dat je ziekte tussen je oren zit(men kan de 'teken ziekte' nieteens waarnemen en daarbij een teek is volgens de huisarts hardstikke ongevaarlijk, 40 jaar geleden was dat zo ja...!)

 

Teken worden al jaren onderschat door huisartsen e.d.

 

2 weekjes anti biotica krijg je pas wanneer er ziekte optreed direct na de beet anders krijg je niks...

 

In het buitenland waar men veel meer weet over teken krijg je bij een beet al direct 4 weken (zwaardere) ab kuur.

Bij ziekte direct na beet krijg je tot aan 6 maanden.

 

Daarbij, in het buitenland doet men een tijdje na je ab kuur een test om te zien of er nog iets van de teek in zit, zo ja... nieuwe ab kuur.

 

Ook is onze (goedkope want het gaat om de kosten en niet om de betrouwbaarheid) test waardeloos, de waardes worden niet goed waargenomen in deze test. Je kan in nl positief zijn maar niet positief genoeg voor antibiotica. Volg je het nog? Ook kan de test zeggen negatief terwijl je het wel degelijk hebt.

 

Mocht je dus tekenbeten hebben, wees een keer eigenwijs ipv je dokter 'gaat u maar rustig slapen ' te vertrouwen.

 

Gr

Share this post


Link to post
Share on other sites

EHH..dit is wat heeel anders als Lyme toch :P ?

 

kheb een kuurtje gehad een poosie terug.. ;)

daar de hond van de arts elke week 5 teken heeft...was de arts zeer goed op de hoogte... ;)

een uitzondering.. begrijp ik van vele mensen :huh:

 

gr

Carpie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dat klopt carpe diem...

 

Dit s gewoon weer iets nieuws wat ze overbrengen...

 

MAAR waar ik me druk over maak is dat de kop doet denken dat de al bekende ziekte welke ze overbrengen, lyme... niet schadelijk is.

 

Lyme is net zo goed dodelijk.

Share this post


Link to post
Share on other sites

hier een stukje over de ziekteverschijnselen en de gebruikelijke voorlichting hoe je je beschermt voor teken.

Ehrlichia bij de hond

 

Wat is Ehrlichiose?

 

 

Ehrlichiose is een ziekte die door teken wordt verspreid. Door de tekenbeet wordt de hond geinfecteerd met Erhlichia, een bacterieachtig organisme. Na infectie vermeerderd de Ehrlichia en tast de witte bloedlichaampjes aan.

Teken besmet met deze bacterie komen voornamelijk voor rond het Middellandse Zeegebied. Toch zijn er net als bij andere tekenziekten meldingen van besmette honden die nooit in het buitenland zijn geweest.

Wat zijn de verschijnselen van honden met Ehrlichia besmetting? De eerste verschijnselen kunnen ontstaan 5 tot 21 dagen na besmetting. We zien dan vaak;

 

Koorts Sloomheid Rillingen Gebrek aan eetlust Bloedarmoede Minder vaak voorkomend zijn;

Gezwollen lymfeklieren Pijnlijke spieren en gewrichten Neusbloedinging Bloed in de urine Rug en nekpijn Ooginfecties Toevallen Ademhalingsproblemen Hartproblemen De ziekte kan veel overeenkomsten vertonen met Babesiose en Leishmaniose en ook in combinatie met deze ziekten gezien worden.

Diagnostiek Een verhaal van verblijf in het buitenland (maar tegenwoordig komt het ook af en toe voor in Nederland), het uitblijven van resultaat van andere behandeling de vage klachten doet bij een oplettende dierenarts het vermoeden rijzen dat we hier met Ehrlichia te maken kunnen hebben. De diagnose wordt uiteindelijk bevestigd door bloedonderzoek. Verhoogde

activiteit van de lever, een laag aantal witte bloedcellen en een laag aantal bloedplaatjes zijn aanwijzingen. Wanneer er

antistoffen aanwezig zijn, is de hond in elk geval met de ziekteverwekker in aanraking geweest. Als hij daarnaast een aantal van de genoemde symptomen vertoont, kan men er redelijk zeker van zijn dat hij aan Ehrlichiose lijdt.

Behandeling van EhrlichioseIndien vroeg ontdekt kan Ehrlichiose goed behandeld worden met antibiotica. Doxycyline is het middel van eerste keus en moet minimaal 3 weken maar soms ook wel enkele maanden gegeven worden.

Vooruitzichten voor een hond met Ehrlichiose.Indien op tijd gediagnosticeerd en behandeld dan zijn de vooruitzichten op zich prima. Bij veel te late diagnostiek kan het een dodelijke afloop hebben zijn vaak een dodelijke afloop of krijgt een chronisch verloop.

Een enkele keer wordt de ziekte chronisch en zien we hele vage klachten; "de hond doet het niet goed, lijkt niet helemaal de oude meer". Bij situaties van weerstandsvermindering (stress, ziekte, ouderdom) kan de ziekte opnieuw de kop opsteken. Ook medicijngebruik (vooral Prednison!) kan de ziekte opnieuw doen opleven.

Kan ik Ehrlichia besmetting voorkomen?Net als alle andere tekenziekten berust de preventie op het bestrijden van teken dus;

Gebruik van de Scalibor tekenband of Prac-Tic pipetten Controle op teken na een wandeling Gelijk verwijderen van teken met een tekentang

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ehrlichiosis is een infectieziekte die vooral honden treft en in veel mindere mate ook mensen en katten. Ehrlichiosis wordt veroorzaakt wordt door micro-organismen van de groep der rickettsiae, zoals Ehrlichia chaffeensis.

 

De infectie wordt door tekenbeten overgebracht en kan worden behandeld met antibiotica. In het acute stadium is deze ziekte goed te behandelen, maar als de ziekte chronisch is geworden, dan helpt antibiotica vaak niet meer voldoende. Er is dan al teveel schade in het lichaam aangericht.

 

Er worden twee vormen onderscheiden: monocytaire ehrlichiose en granulocytaire ehrlichiosis. De ziekte verloopt over het algemeen mild en zelfs asymptomatisch (geheel onopgemerkt) maar levensbedreigende gevallen komen wel voor. De ziekte is verwant aan de Rocky Mountains spotted fever, die ook door een rickettsia wordt veroorzaakt. 3 tot 16 dagen na een tekenbeet treedt koorts op, moeheid, spierpijnen, en soms een huiduitslag.

 

De diagnose is moeilijk en er is geen makkelijk beschikbare test. Er is in totaal maar een klein aantal gevallen beschreven in de VS, ongeveer 200, maar dit zou ook het topje van een ijsberg kunnen zijn.

 

Voor zover bekend kwam de ziekte alleen in Amerika voor en wordt overgebracht door de 'lone star tick' (Amblyomma americanum) Deze ziekte kwam in Nederland niet voor, slechts bij uitzondering bij een hond die in het buitenland was geweest. Door waarschijnlijk de klimaatverandering rukt deze ziekte op naar het Noorden. Er zijn in 2010 twee bewezen gevallen afkomstig van Terschelling, in juli 2011 werd de ziekte geconstateerd bij een hond in Drenthe.

 

 

Voor zover bekend kwam de ziekte alleen in Amerika voor

Share this post


Link to post
Share on other sites

QUOTE

Voor zover bekend kwam de ziekte alleen in Amerika voor.

 

Het is niet erg belangrijk wat je weet, als je maar weet wat je niet weet. En beseft dat er nog veel meer is waarvan je niet eens weet, dat je het niet weet.

 

Alles weet is hoofdpijn zei m'n moeder altijd. En ze had gelijk.

 

chassie

Share this post


Link to post
Share on other sites

De kans dat je iets krijgt van een teek is echt wel klein hoor.

 

Vroeger als we op kamp gingen in de bossen hadden we dikwijls teken.

Niemand van ons heeft er ooit iets aan over gehouden, gewoon uit met het tangetje en klaar!

Share this post


Link to post
Share on other sites

haha ja geloof je dat zelf als er al 20 op je zitten na een guerilla tochtje?

en zoveel % 15 dacht ik is besmet met lyme en dan heb je ngo andere ziektes waar je ook niet vrolijk van word. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
De kans dat je iets krijgt van een teek is echt wel klein hoor.

Statistisch gezien is de kans erg klein inderdaad,de teek binnen 24 uur verwijderen voorkomt vaak een infectie.

Even goed checken na natuurbezoek dus altijd aanbevolen. ;)

 

Grtz. Aad

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...