Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Sign in to follow this  
Ziran

5 planten

Recommended Posts

Vijf planten

 

Mr. Maurice Veldman is advocaat te Amsterdam, gespecialiseerd in straf- en bestuursrecht. Tevens geniet hij bekendheid als raadsman van coffeeshops die worstelen met de dagelijkse voor- en achterdeurproblematiek. In zijn column bespreekt Veldman actuele juridische ontwikkelingen op het gebied van softdrugs. Als jij een vraag hebt, stuur deze dan naar redactie@essensie.nl.

 

Veldman gaat pleiten: Vijf planten

 

Opwinding in cannabisland. De hoogste rechters bepaalden vorige maand dat je niet vervolgd mag worden als je vijf wietplanten kweekt. Voor EssensiE zoekt advocaat Maurice Veldman uit of dit nu werkelijk goed nieuws is, of dat de bekende dooie mus hier om de hoek loert...

 

Ons hoogste rechtscollege, de Hoge Raad, deed vorige maand een opmerkelijke uitspraak. Het ging om de vraag of een burger vijf wietplanten mag telen. Het gedoogbeleid bepaalt dat een burger vijf planten mag kweken, maar het probleem ontstond toen de politie een woning binnenviel daar niet alleen vijf - deels geoogste - planten in de tuin aantrof, maar ook nog eens bijna twee kilo wiet in een vuilniszak. Daarnaast stuitte de politie in een slaapkamer ook nog op vier ons cannabis, die daar te drogen lag.

 

De verdachten verklaarden dat de in huis aanwezige cannabis afkomstig was van de planten in de tuin en net was geoogst. Pikant detail is dat het Gerechtshof te Den Bosch aannam dat de hoeveelheid in de woning van ruim 2 kilo afkomstig was van slechts één geoogste plant. Daarnaast stonden er nog vier in de tuin.

 

Vijf gram maximaal...

Maar de totale hoeveelheid cannabis oversteeg tezamen met de aanwezige planten in de tuin ruimschoots het toegestane maximum van vijf gram. En dus was het de vraag of justitie strafrechtelijk mocht optreden bij ontdekking op heterdaad.

Hoe zit dit nou eigenlijk, als je je bedenkt dat je wettelijk slechts vijf gram cannabis in bezit mag hebben? Over deze vraag boog de Hoge Raad zich dus. Het antwoord van de Hoge Raad is even simpel als helder, en dat kan niet altijd worden gezegd als ons hoogste rechtscollege aan het woord is.

Allereerst maakt de Raad onderscheid tussen beroepsmatige teelt en teelt voor eigen gebruik. Tot maximaal vijf planten is de teelt bedoeld voor eigen gebruik. Uit de uitspraak volgt dat het telen van niet meer dan vijf planten ook dan is toegestaan als de opbrengst van deze vijf planten resulteert in enkele onsjes of zelfs kilo's welriekende toppen cannabis. Dat staat sinds vorige maand zwart op wit.

 

Regels gedoogbeleid

De Hoge Raad motiveert deze uitspraak door te wijzen op de regels van het gedoogbeleid, waar het Openbaar Ministerie aan gebonden is en waarop de burger moet kunnen vertrouwen. De laatste mag gewoon zonder mitsen en maren vijf planten kweken omdat over deze getalsmatige limiet verder geen uitleg wordt gegeven. Als die planten meer cannabis opleveren dan de toegestane vijf gram is dat geen probleem dat op het bordje van de burger wordt geschoven. Het Openbaar Ministerie is door de Hoge Raad gewezen op het feit dat de vijf planten-regel ook door justitie moet worden gerespecteerd, mits de burger bij ontdekking door de politie wel afstand doet van de planten.

 

Het is nogmaals wel van belang dat je, zoals dat bij justitie heet, ‘afstand doet' van de planten bij ontdekking op heterdaad. Dus als je ongewenst bezoek krijgt moet je gewoon zeggen: ‘Neem die planten maar mee'. Vanaf dat moment kan je niet strafrechtelijk worden vervolgd.

 

Zinloze taferelen

Het is overigens zo dat sinds het jaar 2000 de vijf planten-regel als recht in de zin van de wet wordt beschouwd, maar justitie probeert sinds de dag van invoering van die regel deze te omzeilen. In mijn eigen praktijk ben ik sinds jaar en dag getuige van dwaze klopjachten op grond van het bezit van enkele planten. Dat leidt tot allerlei zinloze en onverkwikkelijke taferelen en ik vrees dat ‘Jan met de politiepet' daar gewoon mee zal doorgaan, al was het maar omdat hij toch geen enkele uitspraak van de Hoge Raad leest...

 

Een laatste punt van belang is of het verschil maakt of die vijf planten in de tuin staan dan wel binnen onder de lampen. Daarover kan ik kort zijn: bij het kweken van maximaal vijf planten wordt zonder meer aangenomen dat dit voor eigen gebruik is. Je wordt daarom niet vervolgd, mits je afstand doet bij ontdekking op heterdaad. Je kan dus gewoon je eigen kweekkas laten draaien met vijf planten erin. Hoeveel die opleveren is eigenlijk geen punt van zorg, met dank aan de Hoge Raad.

 

De toekomst

Op 30 juni a.s. moeten de regels van het gedoogbeleid weer worden verlengd. Het is afwachten of de vijf planten-regel gehandhaafd blijft omdat de Hoge Raad deze uitspraak pas enkele weken geleden heeft gedaan. De minister van Justitie en Veiligheid zal er niet blij mee zijn. Normaliter worden de gedoogregels elk jaar verlengd. Sinds het aantreden van het huidige kabinet is gekozen voor een verlenging van zes maanden. Dat heeft alles te maken met de vurige wens van dit gedoogkabinet om een einde te maken aan het gedoogbeleid. Wordt vervolgd.

 

Ik vond dit wel een interessant artikel om met jullie te delen kwam hem toevallig tegen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thx!

 

Als die patenten shit op planten in het algemeen er komt mag je straks geen worteltje of aardbeitje meer kweken.

 

Get up Stand up!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

i for one ; ben klaar met hun boelshit:D

Share this post


Link to post
Share on other sites

hier zal de woningbouw schijt aan hebben denk ik.

hun regel is vaak: niet kweken in onze huizen, doe je dat wel, wegwezen........ik vrees dat het toch gemeld wordt aan de woningbouw,maar mag dat als je niet strafrechtelijk vervolgd wordt>?

 

en kan je wel een boete krijgen? niet strafrechtelijk vervolgd worden is iets anders dan wel/geen boete krijgen.

 

en mogen ze je spullen afpakken?!?!?

 

deze antwoorden zijn voor mij niet van toepassing, heb maar twee planten buiten staan, nooit binnen gekweekt, maar vraag me dit wel af.

 

ejb

Share this post


Link to post
Share on other sites

Het is best simpel,

 

Het verhaaltje 5 planten mogen kweken of niet is het strafrecht, in deze spreek je over relatie overheid>burger.

 

Mbt huurhuizen en 5 planten mogen kweken of niet is het civielrecht, dat gaat over de relatie burgers(rechtspersonen, ik ben een rechts persoon, mijn broer is een rechtspersoon, jij bent een rechtspersoon echter kan dit ook een onderneming zijn(de woningbouw) ) onderling, ook wel het civielrecht. Het civielrecht gaat zoals ik eerder al zei tussen burger>burger of burger>bedrijf. Zaken welke worden behandelt zijn bijvoorbeeld arbeidsrecht of aansprakelijkheidsrecht of zoals waar we hiermee te maken krijgen contractenrecht. De woningbouw zal jou weg proberen te zetten als een 'niet goede huurder' en draagt bijvoorbeeld aan dat wiet kweken op professionele basis niet thuis hoort in hun woningen. Het is daarom altijd raadzaam een goede advocaat mee te nemen.

 

Gr

 

EL-predatoratoras.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Het lijkt me dan wel dat ze aan moeten tonen dat je overlast veroorzaakt of het huis beschadigd. Dat wordt in een kastje met filter en TL-buizen toch lastig... Al zal de rechter natuurlijk wel weer anders denken :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Het stukje brengt veel vragen naar boven zie ik .. altijd leuk :D

 

Maar zoals het hier staat is 5 planten op welke manier dan ook toegestaan... ook al zijn ze 10meter groot ( ik zie in eens een hele grote boom voorbij gaan :lol: )

Alleen dit is dus wel op het strafrecht gebasseerd en zoals The-Predator al zegt niet op het civielrecht.. dus voor huurders gaat dit dan niet op tenzij je huurbaas het cool vind..

Dus dat wordt de gok van je leven.. gewoon doen en hopen dat de huurbaas er niet achter komt.. of vragen aan de huurbaas en dan ja of nee als antwoord krijgen wat tevens weer tot andere taferelen kan lijden maar dat terzijde ;)

 

Ik ben in ieder geval voor! 5plantjes onder een lampie thuis .. heerlijk! betekent dat je altijd 5 verschillende soortjes kan hebben thuis.. en dus geen shop meer nodig heb.. ( alleen voor gezelligheid misschien )

Share this post


Link to post
Share on other sites

maar als de politie en rechter vind dat je niks verkeerds gedaan hebt, 5 planten kweken mag..........mogen ze het dan ook aan de woningbouw doorgeven?!?!?!?

want als je iets doet wat volgens de wet mag dan is er toch niks mis>?!?!?!?

 

maar van de woningbouw mag het niet, van de rechter weer wel.......lastig.......

 

volgens mij kan een woningbouw wel aangeven dat een binnenkwekerij brandgevaarlijk is dus kan je eruit gezet worden........maar nogmaals als het van de rechter mag hahahahhaahahahahahaha snappie>?!?!?!? IK NIET MEER.

 

gewoon buiten kweken is het beste.

 

ejb

Share this post


Link to post
Share on other sites

Je mag dus 5 planten kweken :D

 

En of die nu in de tuin staan of onder een 1000watt pitje in een tent maakt niet meer uit

beter..

dat gezeik wel of geen lamp

5 planten zijn 5 planten en hoe je die opkweekt . maakt niet uit

zijn het er 5

niks aan de hand

 

 

 

ja woningbouw....

gewoon schijt hebben en kweken die zooi

van de hoge raad mag het

 

Ik zeg doen :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Elmo ga eens lezen, je huisbaas heeft dikke schijt aan de hoge raad, heeft ie niks mee te maken.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Heb je daar uitspraken van want die zoek ik al heel lang. Voor zo ver ik weet heeft een huurbaas zich ook gewoon aan de wet te houden.

Trouwens het is niet altijd zo dat de huurbaas standaard op de hoogte word gebracht. Een woningbouwvereniging wel als ze een convernant getekend hebben.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja die ken ik, heb ik zelf geplaatst :D . Maar een krantenartikel is niet wat ik bedoel :lol:

 

Gr Kramer

Share this post


Link to post
Share on other sites

kijk als in het contract staat dat er geen hennep gekweekt mag worden in het huis en de huurder tekent daarvoor... is gewoon contractbreuk....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dus Conclusie ?

 

Woningbouw : Altijd de sjaak ?

Huurbaas : Kan gedoogd worden door de huurbaas zelf ? En inhoud van huurcontract ?

Koophuis : 5 planten altijd gedoogd mits eigen gebruik ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Woningbouw valt nooit mee te praten,

 

huurbaas, kan je altijd mee praten.

 

Koophuis 5 planten geen problemen

Share this post


Link to post
Share on other sites

koop woning wel een probleem !!!!!!!!!!!! als ze kunnen aantonen dat je een gevaar voor de omgeving bent ben je toch ook de pineut?!?!

en als het gebuert ( BRAND ) dan keren ze niks uit als je pech hebt, mits je tomaten kweekt met dezelfde lampen want dat mag wer wel hahahah hypocriet.

 

hoe dan ook, ik gok het er niet op, kweek buiten.

 

ejb

Share this post


Link to post
Share on other sites

Een kleine bump van het topic, maar kwam net op de site van onlinekweken.nl het volgende stuk tegen:

 

http://www.onlinekweken.nl/kweken_onder_he...oogdbeleid.aspx

 

Daarin wordt gesteld dat je toch weer niet vervolgd wordt als je 5 planten of minder hebt. Er staat nog een link in naar het arrest en een artikel in de telegraaf.

 

Nu begrijp ik, dat als het waar is, dit goed nieuws is voor bijvoorbeeld deze growshop. Iemand verhalen gehoord die dit tegenspreken?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Op de pagina staat o.a.

 

 

We gaan uit van een gemiddelde opbrengst van €3,5 euro per gram x totale opbrengst (443 gram)

 

Totaal uitgaven: € 595.70

Totaal inkomsten: €1550.50

 

 

Is bovenstaande informatie wel slim om op je site te zetten??? Aanzet tot....

 

Hun geven hiermee zelf al toe dat het geen gedoog kweek/tent is. Alle opbrengst wat voor verkoop is bedoeld is CRIMINEEL GELD. Dus zijn zij een lid van een criminele organisatie HaHa..

 

ook is het maar de vraag of de startende kweker wel 443 gram uit die tent kan halen. Wel slim voor de handel, dat dan wel weer, lekker joh die hete worst.

 

 

Groet Johnn

Share this post


Link to post
Share on other sites
Een kleine bump van het topic, maar kwam net op de site van onlinekweken.nl het volgende stuk tegen:

 

http://www.onlinekweken.nl/kweken_onder_he...oogdbeleid.aspx

 

Daarin wordt gesteld dat je toch weer niet vervolgd wordt als je 5 planten of minder hebt. Er staat nog een link in naar het arrest en een artikel in de telegraaf.

 

Nu begrijp ik, dat als het waar is, dit goed nieuws is voor bijvoorbeeld deze growshop. Iemand verhalen gehoord die dit tegenspreken?

 

SCHANDALIG !!!!

DIE SHOP NAAIT MENSEN ERBIJ...

 

sinds 7 juli 2011 is de gehele binnenkweek illigaal !!!

 

http://www.wietforum.nl/5-planten-en-minde...CKO-t83519.html

 

dat hoge raad arrest gaat over 5 buiten GEDOOG planten...

 

DIKKE MIN VOOR DIE SHOP :lol:

 

Als je verkoopt is/was het sowieso geen gedoog kweek meer...

Gedogen is altijd voor eigen gebruik..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Is dat een vergissing .........of opzettelijke misleiding? :::::: Lamp + afzuiger of speciale voeding of . of ... of ... ALTIJD 0 (lees: NUL) planten volgens de richtlijn van het OM.

Het is natuurlijk nog wel afwachten wat een rechter (beter nog de Hoge Raad) er van gaat zeggen ...........

Share this post


Link to post
Share on other sites

Het lijkt mij dat, als je beheerder/eigenaar van een online growshop bent, je wel weet dat het voorbeeld dat gegeven wordt op de site niet fair is. Juist omdat het goed voor de business is lijkt het in mijn ogen op opzettelijke misleiding..

Share this post


Link to post
Share on other sites
Is dat een vergissing .........of opzettelijke misleiding? :::::: Lamp + afzuiger of speciale voeding of . of ... of ... ALTIJD 0 (lees: NUL) planten volgens de richtlijn van het OM.

Het is natuurlijk nog wel afwachten wat een rechter (beter nog de Hoge Raad) er van gaat zeggen ...........

 

 

hoge raad gaat hier niks van zeggen....

de regelgeving is duidelijk zat....en alle rechters moeten die volgen... :verrygood

 

tis des info :showoff:

 

1) door de FOUTIEVE 5 Planten regeling uitleg..

2) door dat ze geldbedragen noemen is er zowieso geen sprake van enig gedoogbeleid....gedoog is eigen gebruik..ALTIJD...

Share this post


Link to post
Share on other sites

ik denk dat het na 30 junie niet meer geld dit kabinet kennende die moeten ze allemaal ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...