Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

janjaap

Micro Automatic 1.0

Recommended Posts

kijk, ik wil helemaal niet in discussie gaan, trouwens waarom MOET je ingenieur zijn om aan zoiets te beginnen? Ik heb geen diploma en invalide maar alles wat ik doe of leer komt voort uit zelfstudie.

 

kankeren op elkaar kan iedereen, een automatisch hok maken kunnen maar enkelen. als ik 71!! digitale aansluitingen nodig heb voor het bloeihokkie alleen ga ik zeker en vast niet toekomen met één arduino, daarom gebruik ik er meerdere. Ik denk dat ik beter hierover beter kan communiceren op een engels of amerikaans forum, daar hebben ze tenminste een "open mind" over zoiets. Maar nee, ik probeer het hier ook omdat vlamingen of nederlander ook iets aan die info hebben...

Share this post


Link to post
Share on other sites
kijk, ik wil helemaal niet in discussie gaan, trouwens waarom MOET je ingenieur zijn om aan zoiets te beginnen? Ik heb geen diploma en invalide maar alles wat ik doe of leer komt voort uit zelfstudie.

 

kankeren op elkaar kan iedereen, een automatisch hok maken kunnen maar enkelen. als ik 71!! digitale aansluitingen nodig heb voor het bloeihokkie alleen ga ik zeker en vast niet toekomen met één arduino, daarom gebruik ik er meerdere. Ik denk dat ik beter hierover beter kan communiceren op een engels of amerikaans forum, daar hebben ze tenminste een "open mind" over zoiets. Maar nee, ik probeer het hier ook omdat vlamingen of nederlander ook iets aan die info hebben...

 

Ik geloof dat ik op een paar tenen sta...

 

Maar ik ga nog even door... Waarom zou je geen 71 ingangen aan een Arduino kunnen maken ? Je kunt er toch bv iets van een 74595 aanhangen ? (of 10), kost je 3 IO en levert per chip 8 uitgangen op, en ze zijn te cascaderen. Of je gebruikt SPI, I2C of onewire.

Ik geef je slechts een advies, het is aan jou om er iets mee te doen, of niet natuurlijk, use your open mind :verrygood

 

Als jij iets bedenkt en maakt, ben je toch een "ingenieur", je hoeft er wat mij betreft geen papieren voor te hebben hoor, bovendien was het maar een grapje om te zeggen dat mensen die "iets" bedenken altijd vinden dat hun idee beter is dan dat van die andere...

Share this post


Link to post
Share on other sites

okay, als je het zo bekijkt zal ik de discussie hier verder voeren, tenzij je liever hebt in een nieuw topic maar dit lijkt me aangewezen. Mijn excuses als ik op jouw tenen zou staan.

 

Het uiteindelijk hok, nog nieuw te bouwen heeft een oppervlakte van 2 x 6 meter. Het "controlecentrum", waar de electronica en pc zal staan en voorraad etc meet 4 x 2 meter. Door goede isolatie gaat de stralingswarmte (detecteerbaar door wouten) zo min mogelijk zijn.

 

Het is ook niet zo dat ik dit alles ga gebruiken om wiet te telen, ik heb nog een groentetuin waarbij ik al vroeg in het jaar zaailingen heb. Ik kweek zoals steeds voor mijn eigen gebruik. Voor de wietteelt komen er 4 ruimtes.

 

Moederplanten

 

Ook ik kweek graag eens een tijdje dit of dat maar ik wil meerdere soorten aankunnen. Hierboven zullen lampen (2) branden van 250W. Ook ventilatie wordt voorzien en luchtcirculatie. Voeding wordt voorzien van 1 van 4 verschillende vaten.

 

Stekkenkast

 

Om mijn stekjes tot een mooie plant te laten groeien :lol: Hier zal een TL of LED verlichting komen te hangen. Voeding komt uit een apart vat. Luchtcirculatie wordt voorzien en ook ventilators.

 

groeihok

 

Om de eerste weken gewoon te groeien. Hier komt een 600W boven, ventilatie, luchtcirculatie, co2, voeding, ontvochtiging, bevochtiging

 

bloeihok

ongeveer hetzelfde als groeihoek met enkele wijzigingen.

 

Dan is er nog de gewone ruimte buiten de hokken, hier komt een kleine cv met 1 of 2 radiatoren TL lichten of LED enz

 

Voor het groeihok heb ik de aansluitingen even genoteerd.

 

2 relais voor de ventilatie, 1 relais voor het licht, 1 relais voor CO2 toevoeging, 2 relais voor de stappenmotoren voor het bepalen van de hoogte van de lamp, 1 relais voor de voedingspomp, 1 voor de voedingscomputer, 2 voor ontvochtiger en bevochtiger, en enkele voor brand en diefstal/ongewenste toegang. Dan spreek ik nog niet over de sensoren om dit alles op een goede manier te laten combineren.

 

Ik bekijk seffens nog de info die je me gegeven hebt :verrygood

 

Dit lijkt misschien ongelooflijk ambitieus, maar ik weet al enkele systemen die dit en nog vele andere dingen doen... Alles zal trouwens werken op zonne-energie (mijn dak ligt vol met een dubbele installatie + warmteboiler) Het eerste hok heb ik vijf jaar bestudeert, misschien wordt dit ook nog zolang maar in tussentijd leren we toch weer bij van elkaar, en dat is hier de bedoeling hé :verrygood)))

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm, Duikerke, je lijkt een beetje op mij in mijn wilde jaren, grootse plannen... Eigenlijk heb ik zulke plannen nog wel, maar ik heb in de jaren geleerd gewoon maar klein te beginnen, anders komt er niets van terecht. Er is niets mis met zo`n plan, maar het is inderdaad erg ambitieus. En stel je doet er 5 jaar over om het te realiseren, het is dan erg moeilijk om motivatie te houden als het al die 5 jaar niets oplevert. Ik denk dat het leuker is om bv met een bloei/groeihok te beginnen zodat dingen al "lopen" en dat dan rustig verder uit te breiden, je wordt dan vanzelf gemotiveerd door "kleine succesjes" als je weer wat klaar hebt. Zo doe ik het tenminste.

Ik heb een hokje dat eerst gewoon werkte met tijdschakelaars, deze later vervangen door een pc welke eerst alleen een soort veredelde schakelklok was (zie galerij) en nu langzamerhand introduceer ik sensoren. Ik maak de software ook zo dat het makkelijk is uit te breiden zonder de code aan te passen, het is dus configureerbaar :verrygood Dat maakt ook dat je het ook zou kunnen gebruiken om de luiken van je tuinkasje open te zetten of het sturen van de pompen van je koivijvertje. Het klinkt erg eenvoudig als ik dit zo in twee zinnetjes zeg, maar geloof me, ik krijg er af en toe hoofdpijn van en ik durf daarbij ook nog eens te beweren dat ik in dit soort zaken niet de onnozelste ben. Een relais aansturen is een ding, de zaak goed en betrouwbaar onder alle omstandigheden te laten werken is een heel ander verhaal.

Share this post


Link to post
Share on other sites
@Kees, dat dealextreme pctje draait ook op een flashkaartje. Wel een beetje raar dat je je om een paar watjes druk maakt trouwens :verrygood

Als je alles bij elkaar op telt gaat het best hard hoor!

Share this post


Link to post
Share on other sites

ekhart,

 

Je hebt me een (klein) beetje door... Ik laat me nochtans niet in een vakje stoppen. ;) Ik heb zelf al een hok, dat op zijn beurt voor de bouw ook nog 3 jaar werd onderzocht... Hierdoor ben ik tot een hok gekomen dat velen niet kunnen evenaren. Ik draai een volledige kweek, in drie kastjes op amper 4m2 grootte. Dit hok werkt ook grotendeels met timers, relais en zo verder. Ook het (gezamelijke) voedingsvat zit hier bij in. Dit is het derde jaar dat ik daarvan oogst. Ik ben invalide aan rug en nek, dus zoek naar automatisatie.

 

Ik snap dus wel wat je wil zeggen. Ik heb een testobject dat perfect draait, maar ik heb ook wel meer projecten op stapel staan dus als ik het ene beu ben begin ik een tijdje aan iets totaal anders. Waarom gebruik ik nu meerdere arduino's? Ten eerste om het aantal in en uitgangen. Heb je trouwens een URL van die splitter? Ten tweede wil ik alles opdelen in modules, zodat als er een module defect raakt niet het hele systeem dient gewijzigd te worden. Ik ben ook een arduino aan het programmeren voor brand, water of inbraakmelding en die maatregelen neemt zoals blussen, apparaten uitschakelen die voor problemen zorgen, bv het watersysteem bij een overloop. Ook wordt de ingang beveiligd door RFID in combinatie met een code. Deze schakeling zal een stil alarm activeren bij braak of problemen. Ook zullen er Kwh meters geplaatst worden bij elk apparaat (versleten apparaten gebruiken meer of geen stroom) met alarm als er iets misgaat.

 

Ik reken die 5 jaar om stilaan het bestaande hok te updaten tot het groei en bloeisysteem grotendeels geperfectioniseert wordt. Feit is ook dat ik binnen 5 jaar mijn hokkie ga uitbouwen naar 8m2 en daarnaast komt een soort "controlecentrum/opslaghok/labo" hier komen dan ook de electriciteitsvoorzieningen aangezien die zich nu te dicht bij het water bevinden. De know how die dan in het gewone hok zit, wordt toegepast in het grotere hok en dan zal er wel wat werk bijkomen. Hierin komt ook de hoofdpc en andere electronische componenten. Het programma wordt zo eenvoudig mogelijk, iets zoals growtronix of zo. een programma maken snap ik wel op t moment de ballen van, dus ofwel wordt dit zelfstudie ofwel moet ik daar iemand voor vinden...

 

Verder in dit topic zal ik de componenten deel per deel uitleggen volgens dat ik het zie, commentaren en/of nieuwe ideeën worden opgenomen in de uiteindelijke installatie.

 

Ik ga nu zoeken naar een kleine pc zoals de link die hier gegeven is maar dan wel met harde schijf... misschien moet ik zelf maar iets in elkaar flansen. De 1ste arduino gaat alvast gebruikt worden voor de watergift en het bijvullen van het vat van het bloeihok vanuit mijn vat van 1000 liter gebufferd regenwater. ook beveiliging van de watergift komt hierbij te staan. De arduino wordt in een netwerk geplaatst door een netwerkverbinding en loggen wordt gedaan vanop een SD kaartje.

 

Bon, nu op weg naar een samenwerking en positieve discussie hier op het forum ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

beste duiker,

 

ik ben hier zeer benieuwd naar hoe & de wat.. Ook omdat je opzoek ben naar automatic vanwege je invalide, wil ik wel zien wat jij hier van maakt ;)

 

good luck pablooow

Share this post


Link to post
Share on other sites
... Ik wil het in 1 keer perfect maken...
Ik ken dat. Het lukt me helaas nooit...

In ieder geval succes allemaal ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Splitter ? Denk dat je de 595 bedoelt ? zie: http://www.protostack.com/blog/2010/05/int...olling-16-leds/

De 595 heeft alleen uitgangen, er is ook een tegenhanger met ingangen, weet zo even het nummer niet uit mijn hoofd.

 

Je kunt ook de I2C PCF8574 gebruiken, het voordeel van deze is dat je hier de uitgangen ook als ingangen kunt gebruiken. Ze kosten op Ebay maar weinig meer en je kunt er maximaal 8 op een bus aansluiten (8x8=64 poorten)

 

Ik blijf erbij dat je erg veel hooi op je vork aan het nemen bent en dat je het jezelf erg moeilijk maakt. De Arduino`s via ethernet aan je pc knopen ? Ja dat kan zonder meer, maar ik hoop dat je weet wat je zegt, ik bedoel leuk dat bij de Arduino staat dat ie ethernet ondersteund, maar als je daar echt iets wil mee wilt, zul je dat wel even moeten programmeren.

Share this post


Link to post
Share on other sites

volgens mij hebben jullie de ts-er bang gemaakt met jullie vakjargon en durft hij er nu niet meer te reageren B)

Share this post


Link to post
Share on other sites

bang niet, gewoon teveel om handen de laatste tijd... er wordt ondertussen gewerkt aan het project maar dat leg ik later wel eens uit...

Share this post


Link to post
Share on other sites

De Neptune ziet er inderdaad goed uit, spijtig genoeg werkt hij volledig op 120 VAC, maar het is een goed voorbeeld van wat ik zou willen bereiken maar dan wel in een hok en niet in een aquarium.

 

Deze http://www.practicalmaker.com/projects/arduarium-controller heeft ongeveer dezelfde functies maar dan gebaseerd op een arduino. Ik had ook ergens een schakeling gevonden om meerdere arduino's te schakelen en te laten samenwerken. De link ontgaat me wel even... ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Er zijn ook nieuwe dingen zoals deze http://sproutboard.com/Default.aspx die het werken met de arduino makkelijker en georganiseerder te laten verlopen.

 

De schakeling via I2C om meerdere arduino's te schakelen staat hier: http://hacknmod.com/hack/how-to-connect-mu...lers-using-i2c/

 

En dan enkele schakelingen die me inspireren:

 

http://www.instructables.com/id/Indoor-Gro...omation-Part-1/

 

http://www.instructables.com/id/Environmen...rduino-Powered/

 

http://www.instructables.com/id/The-Arduin...ion-Thermostat/

 

In welke taal de software moet komen ben ik totaal nog niet uit, misschien in VB... zowiezo moet het hele project op poten staan voor de soft kan geschreven worden...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...