Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Sign in to follow this  
Robbe

kweken onder LED

Recommended Posts

Technologie van LED

 

De “high powered LED” technologie bestaat pas 10 jaar maar begint langzaam maar zeker aan een opmars in de glastuinbouw. Met LED kunnen hele specifieke licht golflengtes uitgezonden worden waardoor specifieke processen in de plant gestimuleerd kunnen worden. Zo blijkt fotosynthese onder invloed van rood en blauw licht het meest efficient te verlopen en heeft bijvoorbeeld de rood/verrood verhouding invloed op de bloei-reactiviteit van planten die afhankelijk zijn van daglengte om in bloei te komen. LEDs kunnen daardoor een energie besparing opleveren omdat de elektriciteit voornamelijk wordt omgezet in golflengtes van licht die planten gebruiken en omdat verder weinig elektriciteit wordt omgezet in warmtestraling.

 

 

 

Fotosynthese; rood en blauw licht

 

Planten gebruiken pigmenten om de energie van het licht op te vangen. In het geval van fotosynthese wordt die energie gebruikt om glucose te maken uit water en koolstofdioxide. De glucose zorgt voor de energievoorziening in de plant. Het werkzame pigment bij fotosynthese is chlorofyl (bladgroen). Pigmenten absorberen bepaalde golflengtes (kleuren) uit het licht spectrum en stoten andere golflengtes af. Chlorofyl neemt vooral delen van het rode en blauwe licht spectrum op maar stoot de golflengtes rond de kleur groen voornamelijk af. Dit verklaart de groene kleur van de meeste planten. In de licht absorptie curve van chlorofyl worden uitschieters gemeten voor golflengtes in het rode en blauwe spectrum wat betekent dat deze rode en blauwe golflengtes beter worden omgezet in energie dan dezelfde hoeveelheid licht van andere golflengtes. Standaard bestaan LED kweeklampen uit rode LEDs met een golflengte tussen de 620 en 660 nanometer en/of blauwe LEDs met een gollengte tussen de 450 en 460 nanometer om in ieder geval fotosynthese te faciliteren. Deze LEDs zijn met name geschikt voor het bijlichten van gewassen die in kassen groeien en dus ook daglicht ontvangen waarin andere functionele golflengten zitten.

 

 

 

Meer nodig dan alleen rood en blauw licht

 

Hoewel golflengtes uit het rode en blauwe spectrum het effectiefst zijn voor de fotosynthese hebben planten ook behoefte aan andere golflengtes. Er zijn veel meer pigmenten aanwezig in planten die verborgen blijven onder de dominantie van bladgroen (chlorofyl). Tijdens de herfst zorgen deze pigmenten voor de kleuren in bladeren nadat deze hun chlorofyl verliezen (zie links voor meer informatie over pigmenten). Deze pigmenten vervullen verschillende rollen binnen het functioneren van planten. Zij vertellen de plant bijvoorbeeld of zij lang of kort moet blijven, grote of kleine bladeren, bloeien of doorgroeien etc.

 

 

 

De beste kweeklampen

 

Planten hebben dus meer kleuren licht nodig dan alleen het rode en het blauwe spectrum en niet alle planten hebben dezelfde pigmenten in dezelfde proporties. Hoewel er dus geen algemene absorptie curve bestaat voor alle planten is er een aantal golflengtes die over het algemeen meer gebruikt worden dan anderen. Samenvattend kan gesteld worden dat kweeklampen die alle golflengtes uitzenden die geabsorbeerd worden door de pigmenten in planten betere resultaten zullen geven dan groeilampen die minder van deze golflengtes uitzenden. De betere LED kweeklampen hebben derhalve een aantal witte LEDs die een combinatie van verschillende golflengtes uitzenden.

 

Oppervlakte en aantal planten

 

De hoeveelheid planten of bruikbare oppervlakte onder de 50 en 90 Watt groeilampen hangt op zich van het soort planten. Het gaat uiteindelijk om de hoeveelheid licht die planten nodig hebben om voldoende te kunnen groeien en bloeien. De hoeveelheid licht die omgezet wordt in chemische energie is de zogenaamde foton flux per seconde per vierkante meter (PPFD), en die is dus per plant verschillend. Tomaten planten gedijen bijvoorbeeld bij een lagere foton flux dan sla. Hoe groter de afstand tussen de lamp en de planten des te kleiner de foton flux die wordt opgevangen door de planten.

 

Door de lensjes die over de LEDs zijn geplaatst wordt een bepaald oppervlak direct onder de lamp optimaal beschenen. De 90 Watt BEST op 20 cm hoogte verlicht bijvoorbeeld een circel met een oppervlakte 0.25-0.5 vierkante meter optimaal waarbij de planten een foton flux van gemiddeld 200 micromol/sec/m2 (PPFD) ontvangen. De planten die direct onder de lamp staan krijgen natuurlijk meer licht dan de planten aan de randen. Bij een hogere foton flux kunnen de planten in het midden dus een iets hogere opbrengst per plant krijgen mits de omstandigheden in de kweekruimte optimaal zijn. Omdat planten ook nog van andere variabelen afhankelijk zijn bij de groei zoals bijvoorbeeld de hoeveelheid CO2 kan het zijn dat de extra foton flux niet leidt tot sneller groeien omdat het plafond van het CO2 aanbod is bereikt.

 

Aan de hand van berekeningen die de maximale fotosynthese-som uitrekenen raden wij het volgende aan:

 

50 Watt: hang de lamp op 10 centimeter hoogte en verlicht daarmee een cirkelvormig oppervlak met een diameter van 30-40 centimeter. De planten zullen op dat oppervlak gemiddeld 300 micromol/s/m2 voor de fotosynthese bruikbare golflengtes ontvangen. Door toevoeging van CO2 tot een waarde van 700 ppm kan een meeropbrengst tot 11% verkregen worden. Hang de lampen op met een onderlinge afstand van 30cm en op 15cm vanaf de muur.

 

90 Watt: hang de lamp op 20 centimeter hoogte en verlicht daarmee een cirkelvormig oppervlak met een diameter van 60-85cm centimeter. De planten zullen op dat oppervlak gemiddeld 220 micromol/s/m2 voor de fotosynthese bruikbare golflengtes ontvangen. Door toevoeging van CO2 tot een waarde van 700 ppm kan een meeropbrengst tot 40% verkregen worden. Hang de lampen op met een onderlinge afstand van 60cm en op 30cm vanaf de muur.

 

 

Water en voeding

 

Omdat LED lampen minder warm worden (maximaal 32 °C) “zweten” de planten minder dan wanneer zij onder natrium lampen gekweekt worden die rond de 450 °C kunnen worden. Omdat zij minder water uit de grond opnemen moet er iets meer voeding aan het water worden toegevoegd om per saldo dezelfde hoeveelheid voeding binnen te krijgen. De verminderde vochtopname kan oplopen tot wel 90% waardoor de hoeveelheid voeding die een plant binnen krijgt gecompenseerd zal moeten worden door een hogere concentratie voedingsstoffen in het water.

Share this post


Link to post
Share on other sites

aangezien je bij een 90watt lamp 60 cm onderlinge afstand moet houden, kom je op 9 lampen per 1,44 m2. Dat is 810 watt.

waar blijft dan het voordeel tegenover een 600W HPS lamp???

Share this post


Link to post
Share on other sites

beeeetje oud topic en ik volg je niet helemaal hoe je dat berekent.

 

Robbe: voortaan BRON vermelden.

 

NLXxx: dat kun je dus beter vragen aan ledkweeklampen.nl.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...