Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

slappy

Botrytis Cinerea

Recommended Posts

effe overgenomen van de site;

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A.R.T.S. TOPROT

 

Een professioneel biologisch spuitmiddel uit Nederland ter voorkoming en onderdrukking van TOPROT, ROEST en MEELDAUW ( meeldauw begint meestal bij je verse lucht inlaat of bij de deur) met als actieve stof lecithine met extra uitvloeier en groeibevorderaar. Een goede bedekking met toprot sluit bladschimmels zoals meeldauw en roest op. Deze mechanische werking voorkomt dat resistentie tegen schimmelziekten opgebouwd wordt

 

Door het middel elke 14 dagen te spuiten kan men voor 90% voorkomen dat er meeldauw, roest en toprot op zal treden. Hierdoor kan men zeker 2 weken langer door kweken en zoals je weet in de laatste weken wordt de zwaarte van je bloemen gevormd.

 

TOPROT is een veilig en langwerkend middel maar doordat er uitgroei optreed moet men elke 14 dagen alle planten met een halve dosering blijven behandelen. Bovendien stimuleren de natuurlijke extracten in TOPROT de plantengroei extra, vooral de planten die in de stress zitten, wat optreed net na het planten en als de planten de bloeiface in gaan.

 

Toprot kent geen wachttijd en laat geen residu,geur of smaak achter.

 

Toediening en dosering:

 

1 ltr. spuitvloeistof is voldoende voor ca. 10 mtr2

 

Enkele minuten voor het doven der lampen spuiten.

 

CURATIEF: 50 ml. TOPROT mengen met 1 ltr. water of dit flesje op 5 ltr. water. De spuitvloeistof in ruime mate over de planten en toppen spuiten.

 

PREVENTIEF: 25 ml. Op 1 ltr. water Toprot elke 14 dagen over de toppen en bladeren der planten spuiten. Overgebleven spuitvloeistof opruimen. Door de toegevoegde uitvloeier kan je pas geplante plantjes ’n spuitbeurt geven met dit middel, maar dien je zo vlug als je planten in de bloei gaan minimaal nog ’n keer te herhalen.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Lijkt me een dubieus middel. Er staat een mogelijkheid tot curatief behandelen bij terwijl ik nog geen 1 middel naast chemische schoonmaakmiddelen heb gevonden wat zo werkt. De werkzame stof kent vele toepassingen;

 

Applications listed by one manufacturer in addition to food applications include[2]:

 

* In the pharmaceutical industry it acts as a wetting, stabilizing agent and a chlorine enrichment carrier, helps in emulsifications and encapsulation, and is a good dispersing agent. It can be used in manufacture of intravenous fat infusions and for therapeutic use.

* In animal feed it enriches fat & protein and improves pelletization.

* In the paint industry it forms protective coatings for surfaces with painting and printing ink, has antioxidant properties, helps as a rust inhibitor, is a colour intensifying agent, catalyst, conditioning aid modifier, and dispersing aid; it is a good stabilizing and suspending agent, emulsifier, and wetting agent, helps in maintaining uniform mixture of several pigments, helps in grinding of metal oxide pigments, is a spreading and mixing aid, prevents hard settling of pigments, eliminates foam in water-based paints, and helps in fast dispersion of latex-based paints.

* Lecithin can also be used as a release agent for plastics, an anti-sludge additive in motor lubricants, an anti-gumming agent in gasoline, and an emulsifier, spreading agent, and antioxidant in textile, rubber and other industries.

 

Maar ik kan niks vinden over mogelijke anti schimmelwerkende toepassingen.

 

Ik zal eens contact met ze opnemen. Wordt vervolgd.

Share this post


Link to post
Share on other sites

hey slappy zeer mooi topic heb je weten te maken en erg veel nuttige info ben weer ff zoet geweest met al dat lees voer...

zelf ben ik niet zo van het spuiten op de toppen maar knip ik ze weg vanwege mijn/andere gezondheid en al helemaal niet chemisch!!! laat staan dat ik chemische meuk preventief over mijn plantjes spuit!!!

 

ik kan het verkeerd gelezen hebben maar

 

nou las ik dat de uitsterst gebruiktijdstippen van je middellen met name cuprex!!! dat dat niet meer gespoten mag worden bij bijv druiven 6 weken voor de oogst .... :D welke criteria houden wij aan??? ook die 6 weken, dan heeft eigenlijk dat goedje geen zin aangezien de meeste buiten hennep soorten 8+ weken bloeien ( ik heb nog nooit toprot gehad in de 2de week bloei). of wil je van dag 1 dat je buiten plantjes haartjes laten zien meteen preventief gaan spuiten... en blijven spuiten :) ???

 

een goed bodemleven, bladvoeding die een bescherming geeft zoals in dit topic al een paar voorbeelden van zijn en vroege soorten dat zijn essentiele dingen preventief tegen rot. dat lavameel is ook een bijzonder goedje en goed te gebruiken preventief.

 

nogmaals ik knip liever de toppen weg met een schone, scherpe nieuwe schaar en na elke verwijderde rotte top dopen in een potje alcohol en droog maken werkt dat niet.... plant(en) omhakken er verwijderen. al die spulletjes kunnen nooit goed zijn voor je gezondheid en voor de natuur waarom dan gebruiken???

Share this post


Link to post
Share on other sites
al die spulletjes kunnen nooit goed zijn voor je gezondheid en voor de natuur waarom dan gebruiken???

deze sticky gaat alleen over alle oplossingen...dus ook curatief en preventief... :)

 

 

Ons aller Dame Blanche (R.I.P) was er al snel achter dat schimmelsporen zich goed kunnen hechten op het slijmerige slakkenspoor....

 

dus zijn preventieve advies is simpel...slakke-bestrijden ook in de bloei.... :tu ...

hier zijn topic !

voor hoe en wat... :D

 

http://www.wietforum.nl/Voorkomen-Van-Schimmel-t24157.html

 

gr

Carpie

Share this post


Link to post
Share on other sites
Al die spulletjes kunnen nooit goed zijn voor je gezondheid en voor de natuur waarom dan gebruiken???

 

Jij gaat er van uit dat het niet goed is voor je gezondheid maar waar baseer je dat op? Ik wil harde feiten, als je die hebt hoor ik ze graag. Roken is wel slecht voor je gezondheid, dat is al wel bewezen. Maar wie zegt dat de middelen zoals besproken een residu achter laten wat schadelijk is?

 

Gisteren een mail gestuurd maar nog geen antwoord gekregen van de maker van Toprot.

 

Samalith basaltmeel heb ik ondertussen besteld. Je kan een leverancier zoeken en als ze in je buurt leveren kan je een paar zakjes extra laten komen. 11 euro voor 25 kg. Stukken goedkoper als 7,5 euro voor 2 kilo van DCM, had ik eerder moeten weten :D

 

samenvattend hebben we nu een paar mogelijkheden tot bestrijding voor de gewone consument;

cuprex

teldor

rovral

captan

plantversterkend;

basalt of lavameel

heermoes gier

indirect voorkomend;

slakken bestrijden.

 

Wie vult het aan?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Signum

botri-spray

mycostop

 

Heb deze middelen nog niet onderzocht, komt eraan. Ook prodon en chloor moet ik nog verder nazoeken. Andere middelen die genoemd zijn werken niet tegen botrytis of zijn al uit de handel.

Share this post


Link to post
Share on other sites
al die spulletjes kunnen nooit goed zijn voor je gezondheid en voor de natuur waarom dan gebruiken???

De vraag is natuurlijk wat slechter is voor je gezondheid: een eventueel residu van een (chemisch) bestrijdingsmiddel of schimmelsporen uit een onbespoten top?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Signum is niet voor de gewone gebruiker, je hebt spuitlicentie nodig. Telt niet mee in ons rijtje.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

botri-spray Gedeelte van de site overgenomen;

 

"Een nieuw innoverend biologisch product voor het coaten en opdrogen van wondjes en aantastingen Verkrijgbaar in een en handige sprayflacon van 200 ml. Dit product is voornamelijk gebaseerd op plantaardige zeep en plantaardige extracten."

 

Botri-spray nu ook in gelvorm verkrijgbaar

Botri-gel voor de tomatenteler die graag 'smeert' tegen botrytis

 

Eco Protecta BV heeft het reeds bestaande product 'Botri-spray' verder ontwikkeld, waardoor het nu ook verkrijgbaar is in een gelvorm. Botri-gel is een makkelijk smeerbaar product, dat botrytisplekken perfect afdekt, waardoor de wond goed opdroogt en besmetting van botrytis wordt voorkomen. Botri-gel is zowel preventief als curatief te gebruiken. Voor de teler die liever werkt met een spray, blijft de bekende Botri-spray nog steeds verkrijgbaar.

 

Botri-gel is een middel wat een SKAL-certificering heeft, waardoor het ook in EKO-teelten kan worden gebruikt.

Het is volledig veilig voor mens, vruchten en de natuurlijke vijanden die in een gewas worden ingezet.

Botri-gel is te verkrijgen in cans van 5 liter, waarop een vuldispenser past.

Botri-spray is te verkrijgen in spuitflacons van 200ml, en navulverpakking in cans van 5 liter.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Te weinig info gevonden over dit product. Geen idee of het wat is. Tis vooral tegen botrytis in tomaat, niet duidelijk of het om de cinerea variant gaat.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mycostop Gedeelte van de site overgenomen;

 

Waar andere middelen falen, heeft Mycostop als geen ander bewezen preventief te werken tegen schadelijke schimmels als Fusarium, Alternaria, Phytophthora, Pythium, Rhizoctonia, en Botrytis. Door de bacteriële samenstelling (Streptomyces griseoviridis) is van resistentie en residu geen sprake.

 

Mycostop is toe te passen als zaad- en wortelbehandeling en goed toe te dienen via druppelsystemen. Tevens werkt Mycostop groeibevorderend en opbrengstverhogend en is het middel uitstekend te integreren met chemische gewasbescherming. Tel daar de officiële toelating bij op, en Mycostop is het meest overtuigende middel op het gebied van biologische schimmelbestrijding.

 

Toepassing

MYCOSTOP is toe te passen als zaad- en wortelbehandeling. Het middel moet preventief worden ingezet ter voorkoming van aantasting door schadelijke bodemschimmels. Het is goed toe te dienen via druppelsystemen en uitstekend te integreren met chemische gewasbescherming. Nadat MYCOSTOP in vochtige grond is terecht gekomen, vestigen de micro-organismen zich op en in de buurt van plantenwortels, waardoor aantasting door ziekteverwekkers kan worden voorkomen en de plantengroei wordt gestimuleerd.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ik heb geen idee of dit wat is, het is in ieder geval iets wat met voeding meegegeven wordt en preventief werkt. Dus dan zou het hooguit in het rijtje plantversterkend komen. Het is geen bestrijdingsmiddel. In de testresultaten (pdf alert!) staat niks over voordelen tov botrytis vermeld.

Share this post


Link to post
Share on other sites
gallery_12518_11699_750861.jpg

 

Prodon is op basis van IPRODIONE en heeft dezelfde samenstelling als Rovral.

Antracol is hooguit zijdelings effectief tegen B.Cinerea.

Chloor werkt tegen B.cinerea in rozen. Verder niks gevonden over werking bij consumptie planten. Lijkt me geen goed idee dus.

Euparen is al uit de handel.

Share this post


Link to post
Share on other sites

hmmm misschien heeft jan commentaar (meself) zich wat verkeerd uitgedrukt ... het is ECHT een mooi en duidelijk overzicht en dus een mooi topic geworden... ik spuit gewoon niet klaar, ik knip die toppen gewoon weg al hou ik zelf niks meer over ....

 

@slappy: jij wilt harde feiten helaas die kan ik je niet geven, ik bekijk het zo meeldauw en grauwe schimmel zijn agressiefe schimmels om die weg te krijgen heb je een agressief middeltje nodig ik heb schimmel nog nooit sow 1,2,3 weg zien gaan. maar goed eigenlijk gaat het hier niet om iedereen die zijn/haar plantje wilt 'redden' en spul over zijn/haar toppen wilt sprayen moet dat natuurlijk zelf weten. ik weet dat er weinig mensen zijn die liever 20% oogsten aan onbespoten wiet dan de volle mep ondanks met spuiten en dat is ieders goed recht.

 

 

@aquar: uhhmmm dat antwoord is natuurlijk makkelijk onbespoten wiet (evt met microsopische schimmelsporen) is minder schadelijk dan bespoten wiet zeker als het al schimmelsporen bevat eenmaal schimmel op/in de plant verdwijnt deze nooit 100%!!! dus dan heb je zowel spuit resten als resten schimmel oftewel beide en dat kan natuurlijk alleen maar slechter zijn.

 

maar nogmaals het blijf een mooi topic hopelijk treft men hier aan het eind een overzicht aan welke spuitmiddelen als je wilt spuiten kunt spuiten met de minst risico's want als je soms is kijk wat mensen over hun plantje durven te spuiten TERWIJL DAT SOORT STUFF 100% SCHADELIJK IS :D dan liever spul spuiten dat 'niet' of 'nauwelijks' schadelijk is ( zowel voor mens als milieu)

 

was niet de bedoeling het topic af te zeiken ofso

 

peace, hempy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hemprenaissance,

 

Je zeikt ook helemaal niks af, no worries. De reden dat er op jouw post gereageerd wordt is omdat het meningen zijn, geen feiten. Meer niet. Nu noem je het weer agressieve schimmels waar je agressieve middelen voor nodig hebt maar is dat zo? Meeldauw is dat een aggresieve schimmel en zo ja, is verdunde melk een agressief middel? Dat is namelijk werkzaam tegen meeldauw. Zie je wat ik bedoel?

 

Ook zeg je dat bespoten wiet resten achterlaat, ook hier vraag ik je of je dat kan staven. Men neemt te snel dingen aan voor waarheid terwijl je niet de moeite doet om je er in te verdiepen. Je weet ook "100% zeker dat spul schadelijk is". Is dat echt zo of denk je dat?

 

Dit topic heb ik geopend om dingen uit te zoeken, en conclusies trek ik pas als ik weet waar ik over praat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik ben benieuwd of je nog meer te weten komt over A.R.T.S. Toprot.

Ik heb het een paar keer binnen gebruikt.

Het heeft een vreemd luchtje, en je hebt er ook vrij veel van nodig.

Het is ook best kostbaar, 40-50 euro voor 250mL.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tjsa ik heb er nog niks van gehoord, ik ga er van uit dat het een nep middel is om geld uit de zak te kloppen van mensen. Dat baseer ik op het feit dat het volgens de website ook curatief gebruikt kan worden, terwijl er mij maar 2 of 3 middelen bekend zijn die GEDEELTELIJK curatief zijn en ALLEEN te verkrijgen zijn met spuitlicentie. En dat het op basis is van een stof die nergens anders wordt erkend als werkend middel tegen botrytis c. Op de site wordt verwezen naar een paar artikelen van de HighLife, maar die staan helemaal niet op de site.

 

Zonde dat je je geld eraan uit gegeven hebt.

 

 

EDIT:

Misschien ben ik iets te snel in mijn oordeel. Later meer info.

Share this post


Link to post
Share on other sites
EDIT: Misschien ben ik iets te snel in mijn oordeel. Later meer info.

 

Ik heb nog wat mail contact gehad maar op kritische vragen kreeg ik geen antwoord. Het bleef vaag en eigenlijk een verkooppraatje. Het spul werkt schijnbaar in combinatie met andere middelen, maar welke dat dan waren is niet verteld. Ook heb ik gevraagd naar concretere te controleren feiten maar daar kreeg ik ook geen antwoord. Al met al blijf ik bij mijn eerste standpunt; geldklopperij. Dat is natuurlijk ook niet gek, curatieve middelen zijn niet eens bekend bij de universiteit van wageningen.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ter voorkoming van Botrytis zou je eigenlijk al bij de selectie moeten beginnen.Varieteiten die een hoog citral- of limoneengehalte hebben in de etherische olie zijn vaak ook schimmelresistent zoals deze Leb27 hybride.

 

med_gallery_16467_4905_1117045.jpg

 

Namaste :P

 

Heb je hierover meer informatie? Want dat is natuurlijk het allerbeste, beginnen bij de selectie. Een kruising tussen een leb27 en een Henkes Lolland klinkt dan al wel aantrekkelijk.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ENZICUR:(klikkerdeklik :verrygood)

 

Enzicur nu ook beschikbaar voor kleinere oppervlakten

Vanaf 28 maart 2008 levert Koppert haar nieuwe product Enzicur ook in een kleinere verpakking. De inhoud, 300 gram, is geschikt voor 200 liter spuitvolume. Hiermee kan 1.000 tot 1.500 m² behandeld worden. Dit maakt het product dus ook zeer praktisch voor de behandeling van kleinere oppervlakten.

 

Enzicur is het eerste natuurlijke fungicide op basis van enzymen. Het product is volkomen natuurlijk en veilig voor mens, gewas en milieu. Ook de meeste bestrijders en bestuivers ondervinden geen nadelige gevolgen van het gebruik. Dat maakt het product bij uitstek geschikt voor toepassing in een geïntegreerd teeltsysteem.

 

Geen resistentie

 

Omdat Enzicur op verschillende manieren ingrijpt op de stofwisseling van de meeldauwschimmel, kan deze geen resistentie tegen Enzicur opbouwen.

 

Werking door reactie

 

Enzicur bestaat uit onder meer het natuurlijke enzym lactoperoxidase, de werkzame stoffen kaliumjodide en kaliumthiocyanaat en een aantal hulpstoffen. De vloeibare adjuvant Addit (bijgeleverd in een jerrycan) zorgt ervoor dat Enzicur goed over het blad wordt verdeeld en diep de meeldauwschimmel indringt. Lactoperoxidase komt van nature voor in melk en is zonder meer veilig.

 

Enzicur is in feite een systeem van meerdere stoffen die, opgelost in water, een reeks reacties veroorzaken die de meeldauwschimmel onschadelijk maken. Door middel van de enzymwerking van lactoperoxidase worden de zouten kaliumjodide en kaliumthiocyanaat omgezet in de reactieve zuurstofionen hypojodide en hypothiocyanaat. Deze zuurstofionen reageren met essentiële eiwitten in schimmelorganismen en verstoren de stofwisseling van schimmels. Daardoor worden deze gedood.

 

Snel inzetten

 

Enzicur moet worden ingezet zodra de eerste schimmelplekjes zijn geconstateerd. Het product heeft geen translaminaire (ín het blad) of systemische werking (via de wortels), maar grijpt in op het oppervlak van het blad, precies daar waar de meeldauwschimmel groeit.

 

Verpakking en gebruik

 

Enzicur kan worden toegepast met standaard spuitapparatuur. Een verpakking Enzicur bestaat uit drie zakken met – in een bepaalde verhouding - het enzym, de werkzame stoffen en de hulpstoffen, en een jerrycan met de adjuvant Addit. De nieuwe 300 gram verpakking van Enzicur is uitermate geschikt voor het toepassen van een klein spuitvolume (200 liter per 300 gram verpakking). De hele plant moet goed worden bespoten zodat de plekken met schimmel goed worden geraakt. Want bij Enzicur geldt: geraakt = dood. Na toepassing is het effect snel en duidelijk zichtbaar.

 

Enzicur kan onder bijna alle omstandigheden gebruikt worden. Noch de temperatuur, noch de relatieve vochtigheid heeft invloed op de goede werking. Direct zonlicht dient vermeden te worden.

Share this post


Link to post
Share on other sites

vond nog een zeer gewaardeerde ouwe post in mijn outdoor topic van 08 van HJM:

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hey,

 

Rovral en Teldor hebben een wachttijd van 7 dagen. Rovral is systemisch, Teldor hecht zich in de waslaag.

Combineren mag.

Finesse werkt tegen Botrytis en meeldauw maar heeft een wachttijd van 4 weken.

 

Als je nu Botrytis in je koppen hebt kan je dat eruit spuiten/bruisen met een spuit (oude glassex spray) met 3-10% waterstof peroxide. Dan vermoord je de schimmel en het laat geen residu.

 

Als je gaat spuiten met lava/basaltmeel, appelstroop (oplossen in het water ect met blender) bladvoedng ed

Doe je dit omdat:

 

Lava/basalt sporen levert, maar vooral ook Silicium wat de celwanden sterker maakt en daardoor moeilijker indringbaar door plagen. Bovendien is het laagje lava een goede bariere tegen schimmels. Die hebben er echt de pest aan.

 

Appelstroop geeft een grote laagdikte, vertraagt het opdrogen zodat de plant meer tijd heeft het gebodene op te nemen. Bevat opneembaar ijzer en wat sporen. En (belangrijk tijdens de bloei) veel suikers, waar onder fructose.

 

Je gelijk fungiciden, boosters en of bladvoeding mee kan geven.

 

Ik heb nu bv nog geen schimmels in mijn Toendramist, Ata Tundra, Santa Maria, Purple Shaman, NLX, Blue Light enz

 

Geeft toch iets aan......... tongue.gif

 

Succes, hjm

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Ik heb niks gevonden over de werking van finesse tegen BC, maar HJM weet wel waar hij over praat. Keuze is aan jezelf.

Share this post


Link to post
Share on other sites

De eerste toprot is al gevonden hierzo.. :wOOt

 

2 van de 3 ADH47 bevat al toprot in de hoofdtop.. 20% is al verloren..

 

Wat een K*T zomer dit jaar.. veelste veel regen en nattigheid.. :D :)

 

Wordt tijd om naar Spanje te verhuizen!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Al mijn akaatjes zijn ook verrot. Gespoten met rovral. Heeft bij mij nog nooit gewerkt, dus gebruiken we niet meer.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ook voor rovral heb je een zonnige dag nodig om te spuiten...moet die er wel zijn... :D

tja :P ...dit zou het jaar van de auto hazes moeten zijn/worden.... ;) :D

wat is/wordt de hype voor 2012 :P ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

slabguerilla's

Share this post


Link to post
Share on other sites

beterweter

 

semi-gesloten-co2-met-dimmende-zon-bij-de-buren-in-de-tuin-guerilla

Share this post


Link to post
Share on other sites
ook voor rovral heb je een zonnige dag nodig om te spuiten...moet die er wel zijn... ;)

 

Ik had gespoten tijdens de warme dagen. Vocht was binnen een paar uur van de planten af. Zou dus mogen werken. Maar helaas. Gelukkig zijn er alternatieven die ik nog kan proberen, maar niet meer op de akaatjes.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...