Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

slappy

Botrytis Cinerea

Recommended Posts

Ik heb een boek op m'n schoot waar in genoemd wordt o.a. ;

 

Chitosan tegen botrytis; (Wordt ook door verschillende merken verkocht)

 

(wiki over chitosan)

Chitosan is produced commercially by deacetylation of chitin , which is the structural element in the exoskeleton of crustaceans (crabs, shrimp, etc.) and cell walls of fungi. The degree of deacetylation (%DD) can be determined by NMR spectroscopy, and the %DD in commercial chitosans is in the range 60-100 %. On average, the molecular weight of commercially produced chitosan is between 3800 to 20,000 daltons. A common method for the synthesis of chitosan is the deacetylation of chitin using sodium hydroxide in excess as a reagent and water as a solvent. This reaction pathway, when allowed to go to completion (complete deacetylation) yields up to 98% product.[2]

 

Verder wordt helaas tegen meeldauw een middel of 20 binnen de dierlijke/plantaardige/natuurlijke herkomst genoemd...

 

Maar goed.

 

Kees.

 

PS: Chitine is sowiso ook niet slecht :spliff:.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@thebrick,

 

kun je iets meer vertellen over die middelen? Waar zijn ze te koop bijvoorbeeld?

Share this post


Link to post
Share on other sites

botrispray is een biologisch middel om wonden te behandelen die geinfecteerd zijn met botrytis, is van ecoprotecta. Biobest heeft daar trouwens een soort wondenpasta voor, weet zo gauw niet meer hoe dat heet.

 

Mycostop is een nieuw biologisch middel dat tegen allerlei schimmelziektes werkt... mycostop.nl

 

en signum is een chemisch middel en kun je niet zomaar krijgen. moet je een bedrijf en spuitlictentie voor hebben

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bij mijn buurman vond ik nog een oude verpakking van Eupareen, van Bayer. Ook tegen botrytis. Interessant omdat het voor de gewone gebruiker is. Verder er nog niks uitgezocht, maar denk dat deze in het rijtje Rovral enzo mag.

 

gallery_6751_11697_157414.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voor ons buiten kwekers die nog wel eens last van meeldauw , kunnen heel mooi gebruik maken van deze info

En om dit zo makkelijk mogelijk vindbaar te maken voor heel het forum ,maak ik een sticky van deze topic

Blijven vullen met mooie oplossingen he :huh:

Ook bio oplossingen

B.v: brouwsel van heermoes :huh:

 

Bedankt voor dit topic slappy

Succes

 

Gegroet Knutsel

Share this post


Link to post
Share on other sites
Bij mijn buurman vond ik nog een oude verpakking van Eupareen, van Bayer.

 

Dit is al uit de handel gehaald.

 

Knutsel, tof dat het een sticky is. Alleen heb ik het vooral nu voor oplossingen tegen toprot. Meeldauw is namelijk eenvoudig te behandelen met de commerciele middelen die er zijn. Nooit geen problemen meer mee.

 

De zoektocht gaat door. Er zijn zo ontzettend veel middelen op de markt, alleen bijna allemaal voor professioneel gebruik en preventief. Curatieve middelen kan ik nog niet vinden, althans, Virkon® S is een middel om alle schimmels te doden, maar is een desinfectant. Om op je plant te spuiten of op te roken is geen goed idee lijkt me. Als we wat verder zijn ga ik alles op een rijtje zetten, en dan alleen de verkrijgbare middelen en oplossingen.

 

PS: Chitine is sowiso ook niet slecht :huh:.

 

wat is dat? Ik kan geen link met botrytis leggen.

Share this post


Link to post
Share on other sites
B.v: brouwsel van heermoes :huh:

 

Heermoes.

Heermoes bevat veel kiezelzuur. Dat verstrekt de celwanden en een aftreksel van heermoes helpt daarom goed tegen schimmelziekten. Je spuit dit aftreksel 's ochtends bij zonnig weer. Om het aftreksel te brouwen heb je 10 kg verse of 150gr gedroogde heermoes nodig. Die laat je een kwartier koken in 10 liter water en daarna nog enkele uren laten trekken.

Zeef en verdun het aftreksel 50 tot 10 keer voor je het spuit.

 

Kiezelzuur is een zwak zuur dat is afgeleid van siliciumdioxide. Dat spul wordt weer gebruikt als plantversterking, ook commercieel (hoewel dit enigzins dubieus is, als ik google op waar dat spul uit bestaat kom ik vooral op voedingssuplementen en vitaminen uit).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ga toch binnen kweken....... :huh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

@racker: Wat schimmel/rot betreft geef ik je gelijk, maar voor de rest is een buitenkweek veel minder bewerkelijk als een binnenkweek met als het een beetje mee zit een veel grotere opbrengst.

Share this post


Link to post
Share on other sites

previcur_b.jpg

 

Previcur van Bayer schijnt een heel goed middel te zijn wat veel boeren gebruiken.

Helaas moet je een spuitlicentie hebben om het te kunnen aanschaffen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zal was ik ook al aan het googlen omdat ik helemaal gek wordt van die Botrytis (niet alleen op wietplanten, maar ook aarbeien enzo).

Ik kwam uit bij Teldor spuitkorrels.

 

Teldor Spuitkorrels is voor de particuliere tuinier een schimmelmiddel met unieke eigenschappen en kan worden toegepast op Botrytis (grauwe schimmel) op kleinfruit, in het bijzonder op aardbeien en houtig kleinfruit.

teldor.gif

 

Korte veiligheidstermijn, kan in aardbeien tot 1 dag voor de pluk worden toegepast.

Veilig voor het gewas, toepasser en milieu. Het is niet schadelijk voor bodemorganismen en regenwormen <- vooral dit spreekt me aan

Regenvast en lange nawerking Teldor Spuitkorrel

50 g €7,99

 

Wil het dit jaar eens proberen.

Kan wel niet vinden wat er precies in zit.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ook ik was op zoek naar rot bestrijding maar heb besloten het te laten voor wat het is. Spuit liever geen spullen over mijn wiet heen. Dan maar wat rot. Altijd al zo geweest en zal bij mij ook altijd zo blijven.

 

Groeten

Share this post


Link to post
Share on other sites

@tjapado

Later wil ik nog meer biologische preventieve middelen onderzoeken. Wat knutsel bijvoorbeeld als voorbeeld gaf; brouwsel van heermoes. Dat zorgt voor betere celwanden structuur en dan zijn ze minder vatbaar voor schimmels. Het is overigens ook niet gezegd dat middelen als rovral of teldor (meest gangbaar) negatieve effecten hoeven te hebben. Wel is het zo dat deze middelen mogen worden gebruikt bij fruit en dergelijke, maar dat eet je op, rook je niet. Daar is me verder ook geen informatie over bekend. Ook dat soort middelen zijn meer dan welkom om te vermelden.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest elmanito

Basaltmeel of lavameel door je grond ivm een hoog kiezelzuurgehalte, dat de celwanden in de plant weer verstevigt.

 

gallery_16467_6951_11136.jpg

 

Namaste :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ slappy: Het zou inderdaad fijn zijn als er wat meer aandacht werd besteed aan biologische bestrijding. Dat mistte ik tot dusver een beetje in die topic. Overigens ben ik het met je eens, chemische bestrijding is niet altijd slecht. Als voorbeeld: Ik weet dat biologisch geteelde producten soms zeer giftige aflatoxinen (door een schimmel geproduceerde kankerverwekkende gifstof) kunnen bevatten. Bespoten etenswaren kunnen dan minder schadelijk zijn voor je gezondheid.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Basaltmeel of lavameel door je grond ivm een hoog kiezelzuurgehalte, dat de celwanden in de plant weer verstevigt.

 

gallery_16467_6951_11136.jpg

 

Namaste :D

 

Thanks voor de tip. De boerenbond heeft het niet, ik ga verder zoeken. Interessante pagina over lavameel

 

deel uit de pagina;

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lavameel valt in drie groepen van bestanddelen, die een positieve werking hebben op de plantengroei en het bodemleven, te verdelen:

 

1. Voedingselementen

16% Kalk (CaO) - 8.5% Magnesium (MgO) - 2.7% Kali (K2O) - 1%Fosfor (P205)

 

2. Sporenelementen

Borium - IJzer - Koper - Mangaan - Zink

 

3. Bodemvruchtbaarheid

Kleimineralen (Montmorillonit) - 14% Aluminiumoxide (Al203) - 41% Siliciumoxide (SiO2)

 

 

Sporenelementen (De kleinste levensbouwstenen)

Voor de celvorming en natuurlijk ook voor de vorming van enzymen, fermenten enz. Zij zijn zowel voor plantaardig als dierlijk leven onvervangbaar. Lavameel is overvloedig voorzien van alle voor de plantenvoeding belangrijke sporen-elementen.

 

Silicium (SiO2) afgeleid is het kiezelzuur.

 

Na zuurstof het meest voorkomende element in onze aardkorst. Het zorgt voor de stevigheid van het skelet van plant, dier en mens. SILICIUM verbetert de opname van fosfor, activeert het bodemleven en versterkt plantencellen. daardoor bouwt de plant meer weerstand op tegen ziekten en andere plagen. Veel verarmde bodems hebben gebrek aan opneembaar Kiezelzuur. Het is op die plekken nodig, waar het aankomt op: stevigheid, flexabiliteit en elasticiteit.

 

Lavameel

Door lavameel (gemalen lavagesteente) aan de bodem toe te voegen, ontvangt de bodem alle benodigde mineralen, om een goede kruimelstructuur te kunnen vormen.

Het enorme contactoppervlak van het lavameel, stimuleert bij voldoende energieaanbod (organische stof) de microbiologische activiteit.

 

Lavameel is de meest doeltreffende mineralenbemesting en vormt de perfecte basis, om op deze eenvoudige wijze een hoge bodemvruchtbaarheid te bevorderen. Een gezonde en even-wichtige bodem, bestaat voor minimaal 45% uit mineralen! Wij hoeven er dus alleen maar voor te zorgen, dat onze verarmde (landbouw)bodems weer die mineralen ontvangen, die door eenzijdige teeltmethode's zijn verdwenen.

 

Micro-organismen

Van doorslaggevende betekenis voor de werking van lavameel, zijn de kwaliteitskenmerken: fijnheid en specifiek oppervlak. Alleen het zeer fijn gemalen lavameel, garandeert onmidde-lijke en duurzame werking in de bodem.

 

Micro-organismen, zoals bacteriën en schimmels vinden hierdoor een groot hechtings-oppervlak en wortelzuren een groot werkoppervlak, om hun mineraalvrijmakend werk te kunnen doen. Het voortdurend afgeven van elementen, zorgt voor een aan het natuurlijk plantengroei-ritme aangepaste voedings- en sporenelementenverzorging.

Tijdens de beginnende plantengroei in het voorjaar en het warmer worden van de bodem, worden ook de bodemorganismen actief. De bodem is het grootste en meest universele laboratorium ter wereld waarin alle organische en anorganische voedingsstoffen omgevormd kunnen worden.

 

Hoeveel lavameel gebruiken?

Om een mineralenbemesting uit te voeren volstaat 200 gram lavameel per m2 grond, om structuurverbeterend te werken is ongeveer 350 gram lavameel per m2 grond noodzakelijk.

Tevens kan het gazon en de groentetuin er ook mee behandeld worden.

Overbemesting is in principe niet mogelijk, dus het baadt gegarandeerd en het schaadt zeker niet!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zo weer een stapje verder. Op zoek geweest naar Basalt of Lavameel, niet die zakken van elmanito gevonden. Die worden niet verkocht in de winkels. Je kunt het bestellen bij de producent, heb informatie aangevraagd. Later meer hierover. Wel kleine verpakking gevonden in de Aveve, zeg maar de belgische boerenbond.

 

gallery_6751_11697_248075.jpg

 

Dan nog 2 middelen gevonden die commercieel verkocht worden, dus aan ons particulieren;

 

gallery_6751_11697_317986.jpg

 

gallery_6751_11697_266241.jpg

 

Erg interessant. Deze kunnen in het rijtje middelen die we allemaal kunnen kopen; rovral en teldor, en dus nu ook cuprex en captan.

 

Cuprex is een breedwerkend fungicide. Op basis van koper. Ik heb vaker gelezen dat koper goed tegen schimmels is. Captan is volgens de verpakking agressief spul, irriterend aan ogen, moet ook niet op de huid komen. Er staat een heel stukje raadgeving voor de eerste hulp op de verpakking;

 

gallery_6751_11697_742038.jpg

 

achterkant cuprex

 

gallery_6751_11697_318861.jpg

 

Totaal hebben we nu (denk ik) 4 preventieve fungicides die verkrijgbaar zijn. Het beste is om verschillende fungicides te gebruiken om resistentie tegen te gaan (ander werkingsmechanisme). Nu nog een schema verzinnen wanneer je moet spuiten met welk middel, meest onschuldige fungicide als laatste lijkt me. Ik ben geen wetenschapper, iedereen die er iets zinnigs over kan zeggen, graag.

 

gallery_6751_11697_344455.jpg

 

Teldor (verpakking van Bayer)

werkzame stof

fenhexamide

veiligheidstermijnen

(van verpakking overgenomen) "de termijn tussen de laatste toepassing en de oogst mag niet korter zijn dan: 1 dag voor aardbei, aubergine, tomaat, paprika, spaanse peper, augurk, courgette, komkommer en pattison onder glas. 3 dagen voor kersen en pruimen in de volle grond. 7 dagen voor de rode bes, witte bes, zwarte bes, kruisbes, framboos, braam, loganbes en blauwe bes. 21 dagen voor druif in de volle grond.

 

Rovral (verpakking KB tuin)

werkzame stof

500 g/l iprodione

veiligheidstermijnen

(gedeeltelijk van verpakking overgenomen) behandeling om de 2 a 3 weken. aardbeien ten laatste 15 dagen voor de pluk. (verder staat er niets op aangaande termijnen). "behandel preventief of zodra de eerste ziekte symptomen worden opgemerkt."

 

Cuprex

werkzame stof

50% koper (onder vorm van koperoxychloride)

veiligheidstermijnen

gallery_6751_11697_173106.jpg

gallery_6751_11697_1776434.jpg

 

Captan 80 WG

werkzame stof

80% Captan

veiligheidstermijnen

gallery_6751_11697_1008286.jpg

 

Wat nou precies de beste manier is om het te gebruiken, of het te gebruiken is ter discussie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
maar er zijn er wel bij die de rot kunnen uitstellen. Daar gaat dit topic voornamelijk over.

 

Is er al vermeld dat een rupsepoepje ook helpt om je top te laten verrotten?

 

:D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...