Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Sign in to follow this  
cannabizznis

weg ijs, bergen geld tevoorschijn

Recommended Posts

Opwarming aarde jaagt Inuït naar supermarkt GUELPH - De opwarming van de aarde zorgt voor veel veranderingen bij de Inuït in Canada. Door het smelten van de ijsvlakten kunnen ze minder jagen en moeten ze voedsel inkopen in de winkel. Hierdoor hebben de Eskimo's steeds vaker last van overgewicht en slechte tanden, aldus onderzoeker Barry Smit van de Canadese Universiteit van Guelph vrijdag tegen nieuwszender CNN.

inuitmanandson_jpg_803243d.jpg Een Inuit man en zijn zoon op hun slee in traditionele kledij achter een span sledehonden in het hoge noorden van Canada bij Baffin Island, Nunavut. Foto: Doug Allan Doordat de aarde steeds warmer wordt - wereldwijd is de temperatuur sinds de industrialisatie met 1,2 graden Celsius gestegen, maar op de Noordpool wel met 2 tot 3 graden - trekken veel dieren weg uit het leefgebied van de Inuït. Zeehonden, walrussen, walvissen en ijsberen maken daardoor steeds minder vaak deel uit van het traditionele en gezonde menu van de Inuït, dat bijna exclusief bestaat uit rauw vlees.

 

„Vanwege de nieuwe problemen met de jacht, passen de mensen hun dieet aan op wat er in de winkel ligt”, aldus Smit, die al vijf jaar onderzoek naar de Inuït leidt. De Inuït moeten vaak ver reizen naar een winkel en komen daarom meestal met lang houdbare spullen thuis. „Vooral jongeren eten steeds vaker ernstig bewerkt junkfood.”

 

De klimaatverandering zorgt niet alleen voor problemen met voedsel. Ook kunnen de Inuït niet meer vertrouwen op hun kennis van het ijs. „De traditionele wegen zijn niet zo veilig meer als ze voorheen waren”, stelt Smit. Ook ouderen die veelal gewaardeerd werden om hun kennis over de koude weersomstandigheden, verliezen respect nu hun ervaring door de veranderende omstandigheden niets meer waard is.

 

Wereldwijd leven naar schatting 4 miljoen mensen in Arctische gebied, onder meer in Canada, Alaska, Groenland, Noorwegen en Rusland. Volgens onderzoekers zal de Arctische Oceaan vanaf 2040 ongeveer ijsvrij zijn in de zomer. Daardoor zullen de noordelijke volken een „gigantische transformatie” ondergaan, aldus Smit.

 

In de toekomst zal mogelijk werkgelegenheid komen in het gebied, doordat schepen in de zomer over de Noordpool kunnen varen. Ook kan naar olie geboord gaan worden als het ijs smelt en kan de pool zich ontwikkelen als toeristische trekpleister. Smit: „Als we naar de komende decennia kijken zal de verandering enorm zijn. Er zijn dan geen Arctische omstandigheden meer en mensen zullen hun manier van leven compleet moeten aanpassen.”

Share this post


Link to post
Share on other sites

Net de docu gezien op National Geographic.

 

korte samenvatting

 

gallery_6979_220_20140.jpg

gallery_6979_220_971.jpg

gallery_6979_220_33023.jpg

gallery_6979_220_22256.jpg

gallery_6979_220_52982.jpg

gallery_6979_220_49796.jpg

gallery_6979_220_46153.jpg

gallery_6979_220_29173.jpg

 

Goede docu.

 

Fijne avond.

 

Blowsterke

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb nog nooit een magere eskimo gezien.

Share this post


Link to post
Share on other sites

De jas is dikker dan ie lijkt... trouwens een magere inuit lijkt me een ten dode opgeschreven inuit, in dat soort klimaat heb je liever een pondje vet dan een strakke ass.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...