Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Sign in to follow this  
latin

Vier chauffeurs betrapt bij eerste speekseltest

Recommended Posts

WERVIK - Voor het eerst in ons land is in de nacht van donderdag op vrijdag de speekseltest afgenomen. Die laat de politie toe na te gaan of een bestuurder onder invloed van drugs rijdt. De 'première' :lol: vond plaats tijdens een nachtelijke controleactie in het West-Vlaamse Wervik. Vier chauffeurs werden betrapt.

 

In totaal werden vijftig voertuigen gecontroleerd. Naast vier bestuurders onder invloed van drugs, waren er zes bestuurders die reden onder invloed van alcohol. Er werden vijf rijbewijzen ingetrokken.

 

De speekseltest is een zogenaamde ‘sneltest' die meteen aantoont of de bestuurder in de acht tot tien uur voorafgaand aan de controle drugs heeft gebruikt en welke drugs dat zijn. De methode is veel minder omslachtig dan de oude procedure waardoor in dezelfde tijd veel meer bestuurders kunnen gecontroleerd worden en de pakkans dus groter wordt.

 

Twaalf minuten

 

Met de speekseltest kunnen (varianten van) cannabis, cocaïne, heroïne en amfetamines worden opgespoord. Dat gebeurt nadat de politie is nagegaan of chauffeurs uiterlijke tekenen van recent druggebruik vertonen. De bestuurders worden gevraagd om speeksel aan te brengen op een plastic houdertje. Als nadien het houdertje ingebracht wordt in een analysetoestel, krijgt de politie in amper twaalf minuten duidelijkheid over het al dan niet recent gebruik van verdovende middelen.

 

Overtreders riskeren op de politierechtbank geldboetes van 1.100 tot 11.000 euro en een rijverbod van acht dagen tot vijf jaar. Hun rijbewijs wordt bij een positieve vaststelling in elk geval voor twaalf uur ingetrokken.

 

Omstreden

 

De speekseltest is omstreden. De voorbije dagen merkten toxicologen op dat drugssporen in je speeksel hebben, niet noodzakelijk betekent dat je onder invloed rijdt.

De staatssecretaris voor Mobiliteit, Etienne Schouppe (CD&V), blijft de test verdedigen. Voor de Belgische wet is het niet relevant of je al dan niet onder invloed rijdt, luidt het. ‘De wet hanteert voor drugsgebruik in het verkeer een nultolerantie. Elke opspoorbare substantie in het lichaam is verboden.'

 

Bron

Share this post


Link to post
Share on other sites

De nacht op donderdag en vrijdag???

hopelijk voor de mensen achter het stuur die opgepakt waren dat het nog voor 12u snachts was want kdenk nie dat het telt voor 1 oktober

Trouwens als de regering toch geld nodig heeft is het dan niet beter voor heel het boeltje te legaliseren?

daar is meer geld uit te kloppen dan die onjuiste speekseltesten!!

wnr gaan ze het nou ooit eens leren die stomme politici!! :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ze zijn met de controles begonnen de nacht van donderdag op vrijdag vanaf middernacht dus dan waren we al 1 Oktober he !!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...