Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Sign in to follow this  
Ganjamin

Early Girls zijn ziek!

Recommended Posts

Dag kwekers,

Dit jaar ben ik bezig met mijn 2de kweek, het betreft 2 early girls en dat opnieuw op mijn balkon.

 

Terwijl vorig jaar alles gesmeerd liep (doe het allemaal op dezelfde manier als vorig jaar), loopt er nu wat verkeerd en m'n meisjes takelen snel af... ;)

 

Gegevens:

- twee 20L potten op mijn balkon met elk een early girl erin.

- universele potgrond, geen extra bemestingen

- krijgt groeivoeding voor groene planten van AVEVE, maar zeker niet teveel (is vloeibare voeding die aangelengd wordt met water)

- krijgt genoeg water

- ik geef altijd kraantjeswater, hierbij moet ik wel vertellen dat ons kraantjeswater verzacht wordt met zoutkorrels. Ik heb gelezen dat water verzachten = minder calcium en magnesium in het water.

- heb geen pH of EC-meter, dus kan geen waarden geven sry

 

De problemen begonnen ongeveer anderhalve week geleden en nu begint het echt vrij snel te gaan.

Ik heb uiteraard al wat rondgekeken wat nu het probleem zou kunnen zijn en ik kwam uit op magnesium/calcium tekort, doordat dit niet aanwezig is in het kraantjeswater en ook maar in kleine mate in de groeivoeding die ik geef. De bladsymptomen wijzen ook in die richting, alhoewel ik niet 100% zeker ben.

Ondertussen ben ik al naar AVEVE geweest (sja.. we hebben hier in België echt niets anders) en het enige wat ik daar kon vinden dat met mijn probleem te maken had was Kieseriet en groenkalk. Die groenkalk bevatte calcium en 16% magnesium, maar was enkel in 10kg pak en vond dit wat overdreven voor 2 plantjes B) Dan heb ik maar de doos Kieseriet meegenomen (26% MgO), ook omdat dit maar een doos van 2kg was in poedervorm.

 

Nu heb ik enkele vraagjes waarop ik graag een antwoord zou krijgen:

- Gaat het hier om een magnesium EN / OF calcium tekort?

- Hoe geef ik best dat kieseriet-poeder? Planten uit potten halen en poeder vermengen met de aarde? Hoeveel poeder precies voor 20L aarde?

- Indien ik nog een calcium tekort heb: in welke vorm geven jullie dat aan je plant?

 

Foto's van het probleem hieronder:

gallery_21254_10576_386007.jpg

gallery_21254_10576_438558.jpg

gallery_21254_10576_437223.jpg

gallery_21254_10576_245786.jpg

gallery_21254_10576_104045.jpg

gallery_21254_10576_33593.jpg

gallery_21254_10576_169272.jpg

gallery_21254_10576_521669.jpg

gallery_21254_10576_73975.jpg

gallery_21254_10576_345325.jpg

gallery_21254_10576_253274.jpg

 

Zoals je ziet begint het met miniscule brandplekjes, gevolgd door gele wolkverkleuring en grotere roeste plekken, en eindigt met een volledig dood blad.

 

Graag bijstand gevraagd want ik wil snel ingrijpen ;)

 

Groeten,

Ganjamin

Share this post


Link to post
Share on other sites

magnesium tekort

Share this post


Link to post
Share on other sites
- ik geef altijd kraantjeswater, hierbij moet ik wel vertellen dat ons kraantjeswater verzacht wordt met zoutkorrels. Ik heb gelezen dat water verzachten = minder calcium en magnesium in het water.

Stop hier maar mee ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Stop hier maar mee ;)

Ok B) Nochtans vorig jaar geen enkel probleem gehad met dat kraantjeswater...

Zal daar anders mijn water uit onze zwemvijver halen vanaf nu! Niets beter dan regenwater zeker ;)

 

Iemand een idee in welke hoeveelheid dat kieseriet mag toegevoegd worden aan de aarde? Is het voldoende om gewoon wat bovenaan de pot te strooien en dan water overgieten om te laten zakken in de aarde of hoe zouden jullie dat aanpakken?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik denk ook dat u door die zoutkorrels in de filters van je kraanwater, een veel grotere EC-waarde en verzadeging in je potten krijgt. Ik zou dus ook regenwater geven, want je voedingsstoffen hebben ook al een bepaalde EC-waarde en tesamen met dat kraantjeswater zal de EC-waarde vlug nog meer de pan uit swingen.

 

Voeding voor normale planten is niet afgestemd op de behoeftes van je plantjes. Ook kan je misschien eens checken welke EC-waarde die voeding heeft die je nu geeft. Zo heb je toch een idee wat dit geeft tesamen met dat kraantjeswater.

Zonder EC-waarde meter is het nattuurlijk moeilijk om je grond te checken, maar die krengen zijn nogal redelijk duur ook.

 

Ik weet niet waar in België u woont? Maar ik heb zelf tot een aantal jaren terug in België gewoont. In Wervik is er een goeie growshop waar je goeie produkten en informatie kan krijgen!

 

Hydrobio

14 Nieuwstraat

8940 Wervik.

 

Namaste

Share this post


Link to post
Share on other sites

Overpotten naar een grotere pot met verse aarde helpt ook om sneller van je problemen af te komen.

 

Gegroet,

Donder

Share this post


Link to post
Share on other sites

Met zout korrels ?????

 

 

zout is dus net dat gene dat je ec omhoogbrengt.

 

zout = NaCl in water Na+ Cl- en zijt maar zeker dat die ionen u ec in de hoogte jagen volgens mij gaat ge dus met een overmaat aan Natrium zout in je grond hebben . daarmee wss dat je die voedingstekorten begint te merken en denk ook wel pure verbranding.

 

 

 

allé das min gedacht erover. plant uit pot halen eventueel aarde spoelen met put of regen water of kraantjeswater maar zonder dat zout (als er een ophoping is dan zie dat dadelijk met grote witte plekken in je aarde en eventueel verbrande wortels)

 

 

en dan overpotten naar verse aarde ...... dan zal ie wel goed komen

 

maarja dit is mijn bescheiden mening hé .... ;)

 

 

succes

 

denk maar aan je kiezel wat strooi je daarop zodat het onkruid verbrand een mengeling zoutwater hé .......

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik zou ook direct stoppen met die zout toevoeging in je water. Bij voedingstekorten eventueel bladvoeding geven.

 

Canab

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dag mensen,

Gisteren heb ik mijn dames in verse aarde overgeplaatst (ook wat kieseriet in aarde vermengd) en goed ingewaterd met vijverwater + nog wat groeivoeding erbij (NPK 7-3-6 met sporenelementen). Tijdens het overzetten zijn er wel heel wat wortels beschadigd geraakt of afgebroken.

 

Sindsdien staan m'n meiden er als volgt bij...

 

gallery_21254_10576_147722.jpg

gallery_21254_10576_247379.jpg

 

Moet wel zeggen dat ze erg stevig zijn ingewaterd (elke pot ongeveer 2,5L water), dus ofwel ligt het daaraan, ofwel ligt het aan het beschadigde wortelstelsel.

Vooral die kleinste staat er wel heeel triest bij..

Zie momenteel nog geen paarse stengels, dus ik weet niet of dit stress is?

Moet ik me hier zorgen over maken?

 

Groeten,

Ganjamin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Haarwortels beschadigd. Trekt wel weer bij. even 2 daagjes ofzo niet vol in de zon om verdamping te verminderen en ze het eventjes wat gemakkelijker te maken.

Share this post


Link to post
Share on other sites

De grote is ondertussen al bijgetrokken en staat er opnieuw fris en krachtig bij.

De kleine daarentegen hangt nog steeds even slap. De bladeren die in trosjes naar beneden hangen beginnen zelfs te verdorren en uit te drogen... Daar zie ik geen echte beterschap meer in. Zullen deze bladeren afvallen of gaat de plant ze in extremis nog herstellen indien ze er toch nog door geraakt?

Share this post


Link to post
Share on other sites

ik zie schotels onder de potten...wiet houd niet van natte voeten B) ...dus beter weghalen.... :) overtollig water moet altijd weg kunnen..

bij 25+ graden kan je de zwarte potten beter wit maken of in witte folie inpakken met bv een witte potparka...( anders koken je wortels....en sterven af...waren de wortels wit ;) ?...als ze geel waren, dan hebben ze een tik gehad...)

 

Als ik wortels beschadigt hebt, dan haal ik altijd wat blad weg...want je plant vraagt hetzelfde van een kleiner wortel stelsel... ;)

 

succes...wiet is taaier als je denkt :)

gr

Carpie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hoe redt je het in godsnaam om wortels te beschadigen bij het overpotten, gewoon de kluit laten indrogen, een keer stevig tegen de pot drukken aan alle kanten en je kunt ze er zo kompleet uithalen en in een grotere pot zetten, een fluitje van een cent, ik heb het nog nooit gered om bij het overpotten de plant te beschadigen.

 

Geraldo

Share this post


Link to post
Share on other sites
ik zie schotels onder de potten...

gr

Carpie

 

Goede zet!

Geef van af nu,van onder af water door het schooteltje te vullen: :)

 

Zouden meer mensen moeten doen :lol:

 

PH

Share this post


Link to post
Share on other sites
ik zie schotels onder de potten...wiet houd niet van natte voeten :P ...dus beter weghalen.... :vape: overtollig water moet altijd weg kunnen..

bij 25+ graden kan je de zwarte potten beter wit maken of in witte folie inpakken met bv een witte potparka...( anders koken je wortels....en sterven af...waren de wortels wit :lol: ?...als ze geel waren, dan hebben ze een tik gehad...)

 

Als ik wortels beschadigt hebt, dan haal ik altijd wat blad weg...want je plant vraagt hetzelfde van een kleiner wortel stelsel... :)

 

succes...wiet is taaier als je denkt :dope:

gr

Carpie

Die schotels zijn net ideaal om de aarde water te laten opzuigen via de onderste gaten in de pot. Ik geef nooit grote hoeveelheden water in 1 keer, dus het gebeurt nooit dat de plant overtollig water moet afvoeren. Na het water gieten bovenaan, vul ik onderaan de schotels tot ongeveer 3cm en je ziet na 5 min dat de pot al het water opgeslorpt heeft. Bedankt voor de tip met witte folie, zal ik onthouden voor als het nog eens zo heet is, maar momenteel slap zomerweer in belgië :bier

 

Hoe redt je het in godsnaam om wortels te beschadigen bij het overpotten, gewoon de kluit laten indrogen, een keer stevig tegen de pot drukken aan alle kanten en je kunt ze er zo kompleet uithalen en in een grotere pot zetten, een fluitje van een cent, ik heb het nog nooit gered om bij het overpotten de plant te beschadigen.

 

Geraldo

Ja, hier moet ik toegeven dat ik een grote fout gemaakt heb, maar wiet kweken is nu eenmaal een proces van vallen en opstaan, zéker voor mij aangezien het pas mijn 2de kweek is. Ik ging uit van de gedachte dat alle aarde slecht was in die vorige pot en wou zoveel mogelijk aarde van de wortels doen. Jij zegt compleet uithalen en in grotere pot zetten, maar ik moest ze in dezelfde pot weer zien te krijgen :( Het is spijtig maar ik heb er tenminste iets uit geleerd nu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nog even een foto-update van hoe ze er momenteel bijstaan:

 

gallery_21254_10576_310164.jpg

gallery_21254_10576_22934.jpg

 

 

the strongest girl:

 

gallery_21254_10576_142521.jpg

gallery_21254_10576_88468.jpg

 

 

het kneusje:

 

gallery_21254_10576_416025.jpg

gallery_21254_10576_123136.jpg

 

Kneusje is zeker 2 weken fucked up geweest en begint nu pas weer wat nieuwe bladeren aan te maken, maar ze ziet er nog steeds niet uit. Misschien kandidaat voor lelijkste plant van het forum? :)

Gelukkig heb ik nog de andere dame die het wel weer uitstekend doet, buiten nog wat gele bladeren dicht bij de stam.

 

Groeten,

Ganjamin :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

oke..je doet het goed :P ...maar bij regen dus weghalen die schotels :lol: ..overtollig water moet weg kunnen.

Als je vloeibare voeding geeft dan is een potparka ook handig...er komt dan geen regen in...en jij blijft de water en voeding gift bepalen :)

http://www.wietforum.nl/De-Pot-parka-tm-t42947.html

 

gr

Carpie

Share this post


Link to post
Share on other sites
Die schotels zijn net ideaal om de aarde water te laten opzuigen via de onderste gaten in de pot. Ik geef nooit grote hoeveelheden water in 1 keer, dus het gebeurt nooit dat de plant overtollig water moet afvoeren. Na het water gieten bovenaan, vul ik onderaan de schotels tot ongeveer 3cm en je ziet na 5 min dat de pot al het water opgeslorpt heeft. Bedankt voor de tip met witte folie, zal ik onthouden voor als het nog eens zo heet is, maar momenteel slap zomerweer in belgië :lol:

 

 

Ja, hier moet ik toegeven dat ik een grote fout gemaakt heb, maar wiet kweken is nu eenmaal een proces van vallen en opstaan, zéker voor mij aangezien het pas mijn 2de kweek is. Ik ging uit van de gedachte dat alle aarde slecht was in die vorige pot en wou zoveel mogelijk aarde van de wortels doen. Jij zegt compleet uithalen en in grotere pot zetten, maar ik moest ze in dezelfde pot weer zien te krijgen :) Het is spijtig maar ik heb er tenminste iets uit geleerd nu.

 

 

Dat moest niet, maar dat wou jij. Bij overpotten nooit in de kluit zitten wroeten, neem een ruimere pot, kost toch ook niet alles en je kunt ze er gewoon inzetten, aarde erbij en klaar is keesje.

 

Geraldo

Share this post


Link to post
Share on other sites

En volgens mij zie ik ook verbrandde bladpunten.

Wat op overvoeding kan duiden.

 

Mvg,

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...