Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Sign in to follow this  
phoenix

De technologica van het kweken

Recommended Posts

De technologica van het kweken

 

We zitten weer fris in het nieuwe jaar en we zijn alweer een maand bezig met de goede voornemens. Als een van je voornemens was om een goed, veilig en succesvol kweekje te bouwen kun je vanaf nu je vingers aflikken. Elke maand een bouwspecial boordevol tips en adviezen hoe je een kweekje bouwt. Stap voor stap van begin tot eind. Laten we voor 't gemak bij het begin beginnen: de keuze van de ruimte en de eerste voorbereidingen.

 

Lukt het je toch niet om een kamer of iets dergelijks in huis te gebruiken dan kun je ook een kast bouwen. Voordeel is dat bijna iedereen wel een kast ergens kwijt kan en dat je hem precies kunt maken hoe je wilt. Als een stopcontact en een mogelijkheid om de lucht naar buiten te blazen aanwezig zijn….moet 'ie alleen nog maar gebouwd worden. Nadeel is echter dat het klimaat moeilijker te regelen is, het wordt snel te droog en te warm. Maar ook bij het bouwen van een losse kast gelden de meeste van de bovenstaande tips en in de toekomst zal ik ook hier iets dieper op ingaan zodat iedereen succesvol een kast kan bouwen.

Succes en volgende maand meer.

 

 

Met enige creativiteit is meestal wel een plekje in huis te vinden waar je enige plantjes kwijt kunt: een kamer die over is, een berghok of een zolder. Zorg in ieder geval ervoor dat dit een discrete plek is. Niet iedereen staat open voor het kweken van plantjes. Zet ook altijd een slot op de deur want je weet maar nooit wie nieuwsgierig is.....

De hoogte van de ruimte moet minimaal 2 meter zijn, maar 2,50 meter is beter.

Een van de belangrijkste dingen is de aan- en afvoer van de lucht. De plant moet ademen, verdampt vocht dat afgevoerd moet worden en de lamp moet z'n warmte kwijt. Meer informatie over lampen en de warmte die hierbij vrijkomt kun je deze maand lezen in de rubriek 'Biologica van het kweken'. Terug naar de lucht die op een onopvallende manier naar buiten getransporteerd moet worden, dus zonder veel geluid en grote pijpen aan het huis. Afhankelijk van de grootte van de ventilator zal een opening met een diameter van ongeveer 15 tot 30 cm nodig zijn. De luchtstroom moet met zo min mogelijk hindernissen naar buiten kunnen. Vaak zal je voor het gezicht aan de buitenkant wel een rooster moeten plaatsen die ongeveer drie keer zo groot moet zijn als de diameter die nodig is. Dit omdat een rooster gaten heeft die ongeveer een derde van de oppervlakte beslaan. Je kunt de grootte narekenen voor je eigen rooster, zie kader. Zorg wel dat de lucht over het hele rooster verdeeld wordt. Als je geen gat in de muur wilt hakken is een opengeklapt bovenraam ook ideaal, aan de binnenkant een zwarte box eromheen timmeren, slang erop en klaar. En zo zijn er nog vele mogelijkheden waar ik in de toekomst nog uitgebreid op terug ga komen.

 

 

Het zal je niet verbazen dat de lucht ook naar binnen moet. Je kunt dit met of zonder ventilator doen. Zonder ventilator moet de opening ongeveer twee tot vier keer zo groot zijn als de buis die de lucht naar buiten blaast. Wanneer je de lucht met een ventilator de ruimte in blaast kan het gat even groot zijn. De lucht moet wel gefilterd worden: een stoffilter voor de binnenkomende lucht en een actief koolfilter voor de uitgaande lucht tegen de stank.

Belangrijk is ook dat de lucht die je naar buiten blaast niet direct weer naar binnen gezogen wordt, dit schiet niet echt op natuurlijk. Zorg dus dat de openingen voor de ingaande en uitgaande lucht zover mogelijk van elkaar verwijderd zijn. De voorkeur is om de opening die naar buiten blaast hoog te plaatsen en de ingaande opening laag. Je kunt ook lucht uit de woning zelf gebruiken. Nadeel (en soms ook voordeel) is dat deze lucht vaak warmer is dan de buitenlucht.

 

Je leest het nog steeds in de krant: "Wateroverlast verraadt kweekje" dus voorkom dit door op de vloer zeil neer te leggen waarvan de randen zeker 20 cm omhoogsteken. Gebruik wel een goede kwaliteit zeil anders scheurt deze bij het vouwen en slijt bij het lopen. Het is even goochelen in de hoeken maar het resultaat is ernaar: een waterdichte kuip! Je kunt in de problemen komen met een deur die naar binnen draait dus een oplossing hiervoor staat in het kader.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...