Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Sign in to follow this  
phoenix

De BioLogica van het kweken

Recommended Posts

De BioLogica van het kweken

 

Een nieuw jaar, een nieuw begin. Voor vlijtige studenten aan de Green University is het komende jaar een gram per watt zonder meer haalbaar. Alle informatie voor dit essensiele doel tref je aan in de BioLogica van het kweken, zodat kennis niet meer de beperkende factor hoeft te zijn. BioLogisch dat we aan het begin van een nieuw jaar beginnen bij het begin: de babykloon.....

 

Baby verzorging

De gewortelde stekken worden in de kweekruimte ‘gelanceerd’. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat de "baby's" uit een kloonlaboratorium komen dat aan de volgende voorwaarden voldoet:

 

Een luchttemperatuur van circa 28 graden

Een luchtvochtigheid van om en nabij de 70%-85%

Een vrij lage lichtintensiteit laag

Weinig tot geen wind

De zuurstof (O2)- en koolstofdioxide (CO2) concentratie ruim voldoende

De optimale beschikbaarheid van water

De hoeveelheid voedingsstoffen (EC) betrekkelijk laag

De zuurgraad (PH ) in het steenwolblokje of het jiffypotje rond de 6,5

De worteltemperatuur aangenaam ( 25 graden Celsius )

De stek behandeld met stekkenpoeder

Succesregels

Om de baby's zo snel mogelijk te laten "aanslaan" is het belangrijk dat de overgang naar de groei- of bloeikamer niet al te drastisch is. Als kweker moet je ervoor zorgen dat je planten langzaam en effectief wennen aan de nieuwe situatie.

Hoe lang moet ik mijn planten voorgroeien? is een veel gestelde vraag aan verkopers van kweekbenodigdheden. Een vrij lastige vraag, want het antwoord is afhankelijk van veel factoren. Voor een goed antwoord zou de verkoper in ieder geval moeten weten:

Hoeveel plantjes er op de vierkante meter staan.

Of het om een kleine plant met grote bladeren gaat (meestal een indica) of om een lange plant met lange dunne bladeren (meestal een sativa).

Het is waarschijnlijk dat veel kwekers met minder planten op een vierkante meter gaan werken. De richtlijnen van strafvervolging liegen er immers niet om. Als je als kweker met minder plantjes gaat werken, wil je toch nog goede opbrengsten. Daarom is het belangrijk dat de planten snel een zo groot mogelijke oppervlakte van de totale kweekoppervlakte in beslag nemen. Elke dag groeivertraging is er één teveel.

Goede klonen zijn dus heel belangrijk maar de kweker kan zelf ook heel veel bepalen. Er bestaan zogenaamde succesregels bij het kweken. In elke serieuze growshop kunnen ze je die uit hun hoofd vertellen. Deze succesregels zijn lang niet allemaal even makkelijk te realiseren, maar ze zijn een 'must' voor de kweker die echt het maximale eruit wil halen. De serieuze kweker moet in eerste instantie vooral niet te zuinig zijn, hij moet willen investeren in een betere toekomst. Voor hem, of wellicht haar, want vrouwelijke kwekers halen over het algemeen meer opbrengst dan mannelijke, staat de deur naar de maximaal haalbare opbrengst open. Het grote succes van vrouwelijke kwekers is volgens mij voor een groot deel te danken aan hun gevoel voor detail. Een succesvolle kweker laat niks aan toeval over. Zij (/hij) zorgt dat er een lekker klimaatje (goede temperatuur en Rv) heerst als de kloontjes uit de couveuse komen. Het kweeksubstraat, steenwol of grond, moet verzadigd zijn met water. Het is zeer aan te raden het substraat biologisch actief te maken. Het gaat er namelijk om dat er veel micro- organismen in het substraat komen. Deze micro-organismen zijn van enorm belang voor de plant zodat de plant voedingsstoffen kan opnemen.

Verlichting

Houd op zijn minst een meter afstand tussen de baby’s en de lamp. Een te hoge lichtintensiteit wordt toch niet omgezet in suikers omdat het bladoppervlak van de kloontjes nog te klein is. Een natriumlamp produceert een hoop straling die niet alleen maar bestaat uit zichtbaar licht maar ook uit infrarode straling oftewel warmte. De lamp bevat ook nog een soort magnetronstraling. Deze straling is niet zo groot maar de kloontjes vinden het vaak maar niks. Het dwingt ze sneller te gaan ademhalen waardoor een hoop water "verloren" gaat die anders gebruikt had kunnen worden voor de celstrekking. De kloonjes groeien dan ook nauwelijks.

 

Luchtbeweging

Een zwenkventilator is geweldig voor de verspreiding van lucht. Laat de ventilator niet te direct op de planten blazen maar zorg dat de ventilatiestroom tussen de lamp en de plant blijft. Wind zorgt voor een te sterke ademhaling. Dit gebeurt als volgt. De luchtvochtigheid rond de huidmondjes is altijd 100%. Deze vochtige lucht wordt nu door de zwenkventilator weggeblazen. Dit moet weer worden bijgevuld want de plant streeft ernaar de lucht rond de huidmondjes 100% te houden. Dit betekent onnodig water verlies.

 

Water

Hoeveel water je moet geven aan de piepkleine kloontjes blijft een punt van discussie in Nederwiedewiedewietland ondanks het feit dat hiernaar diepgaand onderzoek gedaan is. Een methode die ver boven alles uitstijgt, is de methode om jonge kloontjes heel frequent een klein beetje water te geven. De zogenaamde "seconde timers" bieden hier fantastische hulp bij. Helaas zijn ze alleen wat prijzig, maar wie in de toekomst wil investeren moet met de billen bloot. Het grappige is dat deze methode van 'vaak een kleine hoeveelheid water geven' ook perfect werkt als de planten wat ouder zijn. Een actieve sporter zal tijdens de wedstrijd ook geen grote maaltijden consumeren maar vaak kleine hapjes. Kloontjes zijn dan ook te vergelijken met baby's die aan topsport doen.

 

Voeding

In het begin veel voeding geven heeft weinig zin omdat de plantjes nog klein zijn. Sterker nog, je kan je plantjes juist pijn doen. De kloontjes hebben zelf nog niet zo’n hoge Ec en daardoor kan je met je gietwater de plantjes verbranden. Overdosering kun je herkennen aan bruin wordende bladpuntjes. Als ze naar binnen gaan krullen dan is het dan ook aan te bevelen het water zo snel mogelijk door te spoelen.

 

Substraattemperatuur

Het substraat moet lekker warm zijn (25 graden C.). Is dit niet het geval, dan moet je hier als kweker voor zorgen voordat de kloontjes de kweekruimte gaan. Nalatigheid hierbij zorgt dat er onnodige groeistagnatie plaats vindt. Er is geen enkel reden om stoppen met wortelstimulatie van buiten af. Stekpoeder bevordert de wortelgroei en activiteit voor de ongewortelde kloon. Er zijn wortelstimulatoren om de markt die ook wanneer de kloon al wortels heeft, de groei en activiteit daarvan bevorderen.

 

pH

Een pH-waarde van 6-6,5 rond de wortels bevordert de groei en bloei enorm. ‘Rond de wortels’ betekent ook echt het gebied er direct omheen. Heb je een basisch substraat met een pH hoger dan 7, dan is het raadzaam je gietwater aan te zuren. Ook als de pH van je substraat neutraal is, wat bij de meeste voorbemeste potgronden het geval is, kan ik dit aanbevelen. Bio-kwekers doen dit lang niet altijd omdat zij vaak denken dat deze maatregel alleen voor Hydro kwekers geldt. Niet dus!

 

Ontwikkelingsfactoren

De groei van en ontwikkeling van een plant en dus ook een kloon worden dus bepaald door een aantal factoren. De belangrijkste zijn:

 

Erfelijke aanleg, ligt vast op het DNA in de planten cel.

Voedingsstoffen: water, macro- en micro-elementen (EC).

Fysische groeifactoren: licht, temperatuur, PH, O2, CO2

Enkele organische stoffen: regulatoren, suikers en vetten.

 

door erno

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...