Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Sign in to follow this  
phoenix

Biologica; licht en opbrengst

Recommended Posts

Biologica; licht en opbrengst

 

Nadat de Baby’s succesvol zijn aangeslagen, ze een goede ontwikkeld wortelsstelsel hebben gevormd en de nieuwe blaadjes zich gaan vormen maken de plant en kweker zich gereed voor de ‘turbo groei’. Deze groeifase is een hele belangrijke fase. Een goed begin is immers het halve werk. Kloontjes die tijdens deze fase niet voldoende zijn ontwikkeld brengen altijd minder op.

 

Over het algemeen branden de lampen in de goei (of vegetatieve)fase ongeveer 18 uur per dag. 18 uur is een gemiddelde hoeveelheid. Als je wild experimenteren met andere tijden onthoud dan wel dat de plant ook een aantal uur in het donker moet staan. In het donker bouwt de plant groeistimulatoren die nodig zijn voor een turbo groei wanneer het weer licht wordt. Planten die 24 uur licht krijgen groeien minder hard als planten die even "rust" hebben gehad.

 

Naarmate de planten groter worden hebben ze ander behoeften dan toen ze nog kleine baby-tjes waren. Ze mogen langzaam aan wat meer licht ontvangen. Nou hoor ik je denken: wat is meer licht? Wees niet zo vaag, Erno. O.k.

 

 

Wat is licht nou eigenlijk?

Licht is een vorm van elektromagnetische straling. De straling zendt een bepaalde hoeveelheid en soort energie uit. Die energie wordt uitgezonden in de vorm van elektromagnetische trillingen. De straling kan beschouwd worden als een golfbeweging met constante snelheid en een golflengte.

 

Behalve lichtbronnen zijn er nog meer elektromagnetische stralingsbronnen. Ze worden aan de hand van hun golflengte gerangschikt in een elektromagnetisch spectrum. Niet alle golflengte worden door het menselijk oog als licht waar genomen. Slechts de straling die wordt uitgezonden in het betrekkelijk nauwe golfgebied tussen de 380 nm en 780 nm kan worden waargenomen.. Een nm, nanometer, is een miljoenste millimeter. Licht is dus voor ons zichtbare deel van het elektromagnetisch spectrum.

 

Hoe wordt het licht gemeten?

In de growshop branche wordt licht hoofdzakelijk gemeten met een lux meter. Deze meter meet als het ware het "kijklicht". Hij meet alleen de straling tussen de 400nm en de 700 nm. De luxmeter meet zoals een menselijk oog zou zien. Dit betekent dat de gele straling veel sterker wordt gemeten dan andere straling. Eigenlijk is deze meter niet echt adequaat omdat planten maar weinig op geel en wel op rood en oranje reageren. De gebruikte eenheid is lux of kilolux. 1 lux =1 lumen per vierkante meter.

 

Naast het kijklicht bestaat ook het zogenaamde "groeilicht". Groeilicht is het deel van de straling dat door de bladgroenkorrels(chlorofyl) in de plant wordt geabsorbeerd. Deze straling veroorzaakt in de plant de fotosynthese. De golflengte(lengte van een trilling) van deze straling ligt tussen 400nm en 700nm. Dat is hetzelfde als het golflengte gebied van kijklicht. Dit betekent dat de planten voor dezelfde straling gevoelig zijn als waar het menselijk oog. Maar let op er is een verschil. Het aandeel van het groeilicht in de globale straling is 45 a 50%!

 

Groeilicht wordt gemeten met verschillende meters, de belangrijkste is de PAR- meter. PAR staat voor de engelse term Photosynthetic Active Radiation . Dat wil zeggen de straling die door planten daadwerkelijk wordt gebruikt voor de fotosynthese. Deze meter toont aan dat maar 50% van het kijklicht daadwerkelijk bruikbaar is voor de plant. Er moet wel worden gezegd dat lampenfabrikanten niet op hun gat zitten en elke dag keihard werken om het kunstlicht zo optimaal mogelijk voor de plant te maken.

 

Terug naar de praktijk, de plantjes mogen wat meer licht krijgen. Als je een luxmeter heb kun je 10.000 lux op je plantjes schijnen. Gemiddeld kun je elke week 5.000 lux meer licht geven. De meeste kwekers geven hun volwassen plantjes tussen de 30.000 en 60.000 lux licht. Deze hoeveelheden krijg je als je ongeveer 50cm tussen lamp en plant laat. Hoe meer licht je geeft des de sneller de processen in de plant gaan. Wees hier wel op voorbereid want des te sneller treden er ook tekorten op. Een kweker zie ik als een leidinggevend persoon, hij/zij leidt de teelt naar een succesvol eind. Een van belangrijkste taken van een leidinggevend persoon is dat hij/zij leert anticiperen. Voordat de eventuele tekorten zich voordoen moet je er al iets aan gedaan hebben. Tekorten leiden tot groeistagnaties, iets wat je niet kan gebruiken. Pas als alle omstandigheden voor de plant o.k. zijn mag je zeggen hoe meer licht hoe meer gewicht.

 

De kleur van het blad moet van lichtgroen naar donker groen gaan, dit moet binnen een week gebeuren. Gebeurt dit niet dan zou je de dosering van je vloeibare voeding moeten verhogen. Wordt het blad nog steeds niet groener dan gebruik je toch echt de verkeerde voeding. Dit moet plaatsvinden bij een EC- waarde van 1.3- 1.7. Ik raad je aan de EC pas te verhogen als je plantjes twee weken oud zijn. Waarom moet het blad donkergroen worden? De groene kleur wordt veroorzaakt door de bladgroenkorrels in het blad, deze korrels zorgen ervoor dat de lichtenergie wordt omgezet in energie die kan worden gebruikt om cellen te laten delen en strekken. Als je blad niet groen genoeg is loop je achter. Wees ook niet te enthousiast: donkergroen is niet zwart weet je wel dus alles met mate.

 

GROEIDAGEN EC pH* LICHT TEMP RV

1 0,7 6,0 10.000 LUX 28° C 80%

2 0,8 6,0 10.000 LUX 28° C 80%

3 0,9 6,0 10.000 LUX 27° C 75%

4 1,0 6,0 10.000 LUX 27° C 70%

5 1,3 6,0 12.000 LUX 26° C 70%

6 1,4 6,0 13.000 LUX 26° C 70%

7 1,5 6,0 15.000 LUX 26° C 70%

 

* PH IN HET MEDIUM (dus na toevoeging van gietwater)

 

Door Erno

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...