Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

chassie

Scrog experimentje

Recommended Posts

Tsja hehehehe, dat zijn zo ongeveer de vragen waar ik me in probeer te verdiepen. Maar laat ik het beetje dat ik weet vast vertellen.

STS wordt al heel lang gebruikt in de snijbloemenwereld. Het is een dure, maar ook heel goede manier om snijbloemen langer goed te houden. Bijvoorbeeld als de prijzen op de bloemenveiling laag zijn. Kwekers zetten de bloemen dan koud en doen een middeltje in het water, bijvoorbeeld Chrysal. Als het er naar uit ziet dat de prijzen wat anger slecht blijven dan nemen ze STS.

De werking voor zover ik het begrijp: Bloemen maken nadat ze gesneden zijn extra ethyuleen aan. Door dat extra ethyleen gaan ze verwelken. STS remt de aanmaak van ethyleen.

Ethyleen is ook de stof die het onderscheid beinvloed tussen mannetjes en vrouwtjes. Simpel gezegd: Meer ethyleen, meer dames. Minder ethyleen, meer heren.

Het meeste van die kennis heb ik hier op het forum gevonden, dit is dus duidelijk een forum met een hoog niveau. In een topic vond ik dat iemand STS maakte om vrouwelijke planten stuifmeel te laten aanmaken, en dat lukte. Maar dat was voor mij te secuur werken en bovendien maar beperkt houdbaar. Dus 1+1=2 STS van de snijbloemen geprobeerd. Dat is de dame met ballen die je in de foto's ziet.

Nu ben ik dus nog niet eens op de helft. Ik moet nog zien of er stuifmeel utkomt straks, of dat stuifmeel vruchtbaar is, en of er dan ook dametjes uitkomen. en.. en.. en.. Maar op dit punt aangekomen heb ik goede hoop.

Het tweede is dat ik een sopje zag waarmee je reguliere zaden kunt behandelen die dan vervolgens Dametjes worden. Das ook interressant vind ik. Het kan handig zijn bij guerilla, of veredelen of gewoon bij werken met zaad. Dus daar ben ik me nu ook aan in het verdiepen. Daar ben ik nog niet zo ver mee. Ik lees dat daar Ethylene acid, Alginic Acid en Vitamines in zou zitten. Nou die pietamientjes zal wel, maar zijn vast niet zo belangrijk. De alginic acid is algenzuur en dat staat bekend als auxine. De meeste auxines staan bekend als GA remmers en dat houdt in dat ze de plant verhinderen om gibberinezuur aan te maken. Dat hebben planten nodig om een echte kerel te worden, Dus worden ze vrouwelijk. Dan houd ik het Ehtylene acid over. Dat kan ik niet thuis brengen. Ethyleenzuur heb ik nog nooit van gehoord. Wel van etheenzuur maar dat is volgens mij azijnzuur. Het kan zijn dat de producent een dwaalspoor legt (kijk maar naar de bekende functie van Ethyleen) het kan ook zijn dat er iets inzit dat ethyleen afgeeft en waar hij de naam niet van wil prijs geven omdat het de belangrijkste component is en die gemakkelijk gekocht kan worden (bijvoorbeeld Ethrel-A).

Ik heb op het moment bijna geen zaden meer om te experimenteren, maar als iemand veel zaden heeft zou ie de volgende experimenten eens kunnen doen:

Zaad weken in clonex met een beetje water,

zaad weken in clonex met een beetje azijn of ander zuur,

Zaad een paar dagen in een potje met ethyleen doen en dan snel kiemen,

Nou ja zo zijn er nog een paar. Dit soort experimenten hoeven totaal niet wetenschappelijk aangepakt worden: Heb je ineens een heleboel vrouwtjes dan is het geslaagd en anders moet er verder geexperimenteerd worden.

Zover kan ik het een beetje beschrijven

 

Tijd voor anderen om alle fouten er uit te halen :) Leer ik ook weer wat van.

 

Oja de shop vraag. : Ik ben inderdaad bezig een GS te openen, waarschijnlijk begin Juni. Dat wordt dan tussen Utrecht en Amsterdam.

Dit soort dingen komen ook in de winkel. Bijvoorbeeld de STS. Ik moet nog kijken hoe en wat, maar ik heb als doel dat het voor iedereen bereikbaar zou moeten worden om mee te experimenteren, zeg maar in de vijf euro bak. Als daar 1 slimmerd tussen zit die het weer verbeterd en die kennis weer deelt op het forum hebben we steeds meer vooruitgang met z'n allen.

 

 

Vragen en opmerkingen ????? graag !!!

 

Chassie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Een lap tekst, dat zeker haha! :spliff:

Het STS-gedeelte is duidelijk! Dat was het eerlijk gezegd al, maar desalniettemin vind ik jouw uitleg erg goed. Hier en daar zit ik wel een beetje te knoeien met dingen die wel érg simpel zijn opgeschreven, maar ik snap dat dat is om het voor iedereen begrijpbaar te houden.

 

Het tweede gedeelte vind ik erg interessant en is ook compleet nieuw voor me. Zoals ik al zei, ik ben geen scheikundig expert en veel weet ik er dan ook niet vanaf. Maar de mogelijke uitkomsten die jij hier schetst zijn erg hoopvol, zeker voor kleine hobbykwekers!

 

Ik ga eens wat research doen en probeer over een tijdje dan ook een wat meer technisch antwoord te geven. Tot die tijd: Lachen, een eigen GS! Als je STS in de 5 euro-mand legt, dan ben ik bij de opening!

 

Groeten,

 

Thomson

Share this post


Link to post
Share on other sites

@thomson : Die STS in de 5-euro bak komt er zeker. Dat wordt een flesje van 10 ml, genoeg voor 2 tot 4 liter spuitoplossing (ik gebruik 0,25 liter per plant nu). Voor de meeting wil ik die trouwens gewoon cadeau gaan doen, het is tenslotte een community hier. :jump: .

 

Ik heb nu toch wat blad probleempjes gekregen, dus ik zal wel weer te nat bezig zijn en ik heb ze meteen weer op dieeet staan (i.v.m. verbrande bladpuntjes. :spliff: 'k zet gewoon een paar fotootjes neer, misschien ziet iemand nog andere dingen er aan. Ik ben tenslotte mans genoeg om meer dingen tegelijk fout te doen :jump: ... (overvoeden, verkeerd voeden, deels ondervoeden en verzuipen past allemaal best in 1 gieter toch? )

Het zijn overigens bladeren vij hoog aan de toppen. Onderaan zijn de meesten al helemaal vergeeld en dat leek me normaal dus die heb ik weggedieft.

 

Komen ze:

Eerst drie tegelijk :

gallery_22580_9520_1194689.jpg

 

Dan drie wat dichterbij:

 

gallery_22580_9520_739231.jpg

 

gallery_22580_9520_135428.jpg

 

gallery_22580_9520_225415.jpg

 

één plant ( een super lemon haze) heeft er geen last van, das best wel raar. Die blijft mooi donker groen en doet erg haar best met bloeien.

Ze staan allemaal tenslotte in de zelfde aarde, potten en krijgen allemaal in 1 bak water van onder af (wasmachinelekbak). als ik een afwijking verwachtte zou het de middelste plant zijn (staat een paar mm hoger en krijgt dan minder water) maar het is de plant links voor die nu net geen last heeft. Dus dat snap ik even niet. Voor de zekerheid heb ik de gieter vast verbannen uit het hokje, maar als iemand een beter idee heeft, dan hoor ik dat natuurlijk heel graag :D

 

Groetjes en veel kweekplezier,

 

Chassie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zo weer tijd voor een updateje.

Het foto's maken gaat langzaamaan wat beter. Niet wat de kwaliteit betreft, maar het gaat nu wel sneller ;)

 

De vergeling zet aardig door. Het droogzetten heeft even geholpen, maar de aarde was binnen twee dagen zo droog dat ik maar weer begonnen ben met water geven. Natuurlijk ben ik blijven zoeken op het forum naar mogelijke oorzaken en oplossingen. Gisteren vond ik er één die wel wat lijkt op mijn probleem en waar een andere oorzaak genoemd wordt die bij mij ook wel eens het geval zou kunnen zijn. DE ventilatoren . Het verhaal daarbij is dat de ventilatoren teveel op de toppen waaien waardoor de verdampiung te hoog is. Door die hoge verdamping krijgt de plant ook meteen teveel voeding aangevoerd en ze krijgt last van chlorose door teveel warmte en/of licht erbij. Dat klinkt logisch dus ik heb de lamp verhoogd naar 75 cm en de ventilatoren op de lamp gericht en van de toppen af. Nu maar weer afwachten.

 

De foto's......

 

Allereerst de transsexueel... En meteen een vraag erbij? Hoe vang ik het stuifmeel van deze plant op?

 

gallery_22580_9520_1736912.jpg

 

En de dame die ongeduldig op wilde momenten staat te wachten om bevrucht te worden:

 

gallery_22580_9520_1632518.jpg

 

Even een overzichtje met achteraan en in het midden de blauwe weduwe (misschien ook een topje van verwennen als ik genoeg stuifmeel vang?)

Links en rechts onderaan de Super lemon haze planten, die duidelijk minder gevoelig zijn voor het klimaatprobleem ...

 

gallery_22580_9520_714175.jpg

 

Nog een overzicht met een iets andere belichting:

 

gallery_22580_9520_1097247.jpg

 

Nog even een paar topjes: een SLH:

 

gallery_22580_9520_1781522.jpg

 

En een Blue widow:

 

gallery_22580_9520_521360.jpg

 

 

Let wel het zijn allemaal fot's met flits hoor , dus het ziet er allemaal wel heel er mooier uit qua wit op de planten dan zonder flits ;)

 

 

Ok dat was 'm even. Iemand nog tips over het vangen van het stuifmeel en andere ideeën over "het geel" ? post het dan svp want mijn ideeën raken op. Of is het wel normaal?

 

 

Groetjes en veel kweekplezier,

 

Chassie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ha chassie!

 

Of de gele bladeren "normaal" zijn, kan ik niet zeggen. Het is in ieder geval niet optimaal. Er is dus ook wel degelijk iets fout, want het is zeker mogelijk om een hele kweek af te ronden zonder een geel blaadje.

 

Op die overzichtfoto zie ik de bladeren geel worden van buitenaf, richting de nerf. Ik denk dat hier sprake is van een magnesium/stikstof tekort. Ik weet niet precies wat voor een voeding je geeft, maar probeer hier eens een hogere dosis N in te doen. (Meestal zit in groeivoeding een relatief hogere hoeveelheid aan stikstof!)

 

Het stuifmeel opvangen is redelijk eenvoudig, dat zou ik net zo doen als bij mannelijke planten:

-Wat silverfolie, papier of karten in een cirkel knippen.

-In die cirkel een snee maken van de buitenkant tot het middelpunt.

-De cirkel vervolgens "vouwen" als een Chinese hoed.

-Die hoed onder de touwen vast maken, zodat het stuifmeel er op valt en er op blijft liggen.

 

Aan de foto te zien heb je er al gauw zo'n 5 - 10 nodig. Verschillend van grote. Je kan natuurlijk ook één gigantische hoed er onder leggen..

 

Hopelijk heb je er wat aan!

Succes,

 

Thomson

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oje Oje Oje het zou wel eens tijd kunnen zijn voor wat paniek .. ;)

 

 

Het wordt geler en geler in m'n hokje. Ik heb ze al droog gekregen maar dat wil ook niet helpen.

De luchtvochtigheid daalt rap (nu naar 31 %) bij 28,7 graden en ik vind het er op lijken dat ze steeds minder verdampen. .....

 

NOG SUGGESTIES ??? HELLLUUUUUPPP

 

Chassie

Share this post


Link to post
Share on other sites

mischien is de post van thomson iderdaat wel waar !!

mischien dat een een tekort van voeding in je aarde zit

en dat je ff bij moet voeden met groei voeding vanwege de grote hoeveel heid magnesium/stikstof

 

mzzl

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ Thomson & Franky: Tsja, ik zit ondertussen al weer druk te lezen in andere topics en ik begin te vermoeden dat de gornd uitgeput is en vooral de magnesium een tekort toont. Ik ga morgen wat MG halen en inderdaad even op groeivoeding over of op npk 8-8-8 plus sporen. Vooral de Blue Widows beginnen echt te treuren. Vreemd genoeg de Super Lemon Haze's hebben er veel minder last van. ééntje zelfs helemaal niet en dat snap ik niet zo goed. Maar ja, ik zal iets bij moeten stellen en dan maar beginnen met de voeding. Misschien ook een deel van het water van bovenaf geven met wat extra enzymen .... kortom ik weet het niet meer.

We komen er wel op 1 of andere manier, zeker met wat hulp ... bedankt vast ;)

 

 

 

Groetjes,

 

Chassie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chassie, als ze om is (de blue widow)

 

Wil je er dan een verslagje van maken :P? Ik denk dat dit mijn volgende soortje weleens kan worden ;)!

 

Gr Vlaanders

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ Vlaanders : Uiteraard komt er een rookverslagje temeer omdat ik deze twee soortjes ook wil testen op hun kwaliteiten als migraineverdrijvers. Overigens heb ik ze vanmiddag van wat bitterzout voorzien in een oplossing van 2 gram per liter (allemaal een liter) om te kijken of ze weer wat op willen leven en of ze wat meer willen gaan verdampen. (de RV is nu 36%).

 

Chassie

Share this post


Link to post
Share on other sites

heey chassie gaat het alweer wat beter met de plantjes ivm gelebladeren??

keep up the good work!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ha die franky,

 

Ik weet nog niet of het beter gaat, maar het LIJKT dat er geen gele bladeren bij komen. Wel zie ik de LV een klein beetje stijgen dus misschien dat de dames weer een beetje aan het drinken zijn. De blue widows moeten nog een week of twee "volgens het boekje". Ik zal daar morgeavond een paar foto's van plaatsen. Dan maak ik meteen ook een paar overzichtsfoto's met licht uit en misschien is er dan een vergelijking mogelijk.

Iemand nog voedingssuggesties voor de laatste twee weken van de BW dames?

 

Groetjes,

 

Chassie

Share this post


Link to post
Share on other sites

heey chassie

 

mooi zo dat er geen gele bladeren meer bij komen

wat voeding betreft maybe nog ff een booster voor een week en dan de laaste weer afgezuurd water voor het spoelen?

 

spreek je

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ Franky: Een weekje booster lijkt mij een goed idee. Morgen even kijken of ik wat kan bietsen in de kennissenkring. Voor drie plantjes is een liter al gauw wat veel :P. Brengt me overigens al meteen weer op een idee voor m'n sjopje ;) . Dinsdag komt er weer een updeetje met overzichts foto's..

 

Groetjes

 

Chassie

Share this post


Link to post
Share on other sites

heey chassie

 

idd 1 liter ben je niet nodig voor een weekje 250 ml is meer als genoeg ;)

 

heb je een eigen sjopjhe :P

 

ik heb volgende week ook 250ml pk boost nodig. wat kost dat bij je?

 

spreek je

Share this post


Link to post
Share on other sites

Helaas, sjopje komt pas 8 juni in mijdrecht ssssssst is nog geheim ;) Maar je mag altijd langskomen daar. Zit je in de buurt dan?

 

groetjes

 

Chassie

Share this post


Link to post
Share on other sites

heey gozer das niet echt in de buurt haha maar darom heb ik een auto kon cker langs als je opengaat

Share this post


Link to post
Share on other sites

En ja hoor, dat wordt hasj roken......................

 

Onvoorzichtig geweest met de STS dame en stuifmeel op de rest gekomen ;) :P :D :)

 

Zaaaaaaaaaad . Nou ja ik weet nu tenmisnte wel dat het stuifmeel van de sts dame anderen kan bevruchten. Maar nu zit ik met hele nieuwe vragen ... : wanner is dat zaad rijp? en wat moet ik doen om het dan weer te kunnen zaaien? en kan het "afval" dan in de ice-o-lator?

 

Morgenvroeg bij licht uit zal ik een paar foto's er van maken, eerst even uithuilen en plan aanpassen. Misschien een grote gorrilla van F0 kruising blue widow NDB fem zaden?

 

Laterss

 

chassie

 

@franky stuur ik je wel een pb'tje met waar en wat :vape: of ik maak er een hele meeting van :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

zaad doet er zo'n 4 tot 6 weken over om af te rijpen due je moet even kijken wanneer je STS dame begon te stuiven en hoeland ze daar heeft gestaan, tel daar 4 tot 6 weken bij op en dan heb je een richtlijn.

 

bevruchte wiet is ook goed voor hasj ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dank je Panjaabie. Ik zit me al suf te rekenen en ik weet het niet precies maar qua tijd kan ik in de buurt zitten. De zaden die er in zitten zijn best wel groot, maar nog wel groen. De zakjes waar ze in zitten zijn ook erg groen. Is er iets waar je aan kunt zien dat het ongeveer tijd is om de zaden te "bevrijden"?

De tijd die je noemt zou misschien nog mooi uit kunnen komen voor een plekje in de guerilla ;) . Doet me een beetje denken aan een vaste uitspraak van m'n collega vroeger als we ergens niet uit komen: "whenever there is a way, there is a way around". Gewoon ander plan maken komt dat op neer :P :D

 

Chassie

Share this post


Link to post
Share on other sites

hey gozer

 

gaat helemaal goed komen let me now ;)

 

jmmr van de verstuiving man . zo te horen plannen al aardig aangepast!

 

spreek je

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yep Franky. De enige pakken waar ik ooit bij neer ga zitten, zullen pakken wiet zijn ;) (Heb ik best gauw met wiet, dat gaan zitten :P)

 

Ik zit alweer met m'n neus in Goggle earth om m'n oude stekken in m'n geheugen op te frissen. Misschien in het wild proberen om een F1 kruising te maken met de Blue widow en de NDB. Jammer genoeg zullen ze te groot worden voor de platenbakken van het Gemeentehuis en het woutennest, dus daarvoor moet ik nog wat autoflowertjes vinden :D

 

Latersss

 

JOEPIEEEEEEEEEEEE dit is m'n 250'ste postje :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

;) Foto's :D

 

Gr Rara :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jaja rara, je hebt gelijk. Dat kan natuurlijk niet: een hele pagina zonder een foto.

Dus 'k heb er een paar. Helaas maar twee met licht uit, toen waren de batterijen op en terug van een sprintje Aldi en terug was het licht alweer aan. Maar toch nog wat lichtaan erbij. Daar komen ze:

 

EErst een groepsfoto:

 

gallery_22580_9520_1912490.jpg

 

En een zwanger meisje met het licht nog even aan:

 

gallery_22580_9520_767659.jpg

 

En dan nog twee foto'otjes met licht aan van één van de bezwangerde dames:

 

gallery_22580_9520_40022.jpg

 

gallery_22580_9520_432265.jpg

 

 

 

Tsja ik had het kunnen weten, et staat op meerdere plekken op het forum: Dit plamtje is (ook) een windbestuiver !!!!!!! e niet een enkel en alleen insecten bestuiver. Dus een balletje hoeft maar te knipogen en de dames worden massaal zwanger. Het lijkt wel een alleenstaanden Camipng in de zomervakantie ;)

Maar wat een hars nog op die bloemen en bladeren zeg !! Dat gaat straks allemaal in de Ice-o-lator hoor. 'k hoef Effe niet rookloos de winter door denk ik....:P:):D en daar ging het om tenslotte,.....

 

Groetjes en veel kweekplezier ...

 

Chassie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...