Jump to content
  • sanniesshop-banner.gif.d86ea02547aa126c899b25f607244aaf.gif sanniesseeds instagram

Sign in to follow this  
rooie indiaan

Simon Vinkenoog overleden

Recommended Posts

med_gallery_13511_8397_7741.jpg

 

Simon Vinkenoog overleden

Uitgegeven: 12 juli 2009 07:08

Laatst gewijzigd: 12 juli 2009 08:51

 

AMSTERDAM - Schrijver Simon Vinkenoog is zondagochtend op 80-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam overleden. Dat heeft zijn echtgenote, Edith Ringnalda, gemeld.

Simon Vinkenoog overledenslideshow Vinkenoog overleed om 01.40 uur in het het VU Ziekenhuis in Amsterdam, waar hij vrijdagavond was opgenomen na een hersenbloeding. Hierna raakte hij in coma.

 

Bij het afscheid waren familie en vrienden aanwezig. ''Simon heeft een goed uiteinde beleefd'', aldus Ringnalda.

 

De begrafenis van Vinkenoog heeft komende zaterdag plaats op begraafplaats St. Barbara in Amsterdam. Het publiek krijgt zaterdagmorgen de kans om afscheid te nemen.

 

Onbekende

 

De keus voor St. Barbara was volgens de echtgenote van Vinkenoog vanzelfsprekend. ''Omdat Simon daar vijf keer dichter van dienst was bij de begrafenis van een onbekende'', aldus Ringnalda enkele uren voordat haar man stierf.

 

''Dat gebeurde daar zo mooi, zo liefdevol.''

 

Vinkenoog werd geboren op 18 juli 1928 in Amsterdam. ''Hij zou volgende week 81 worden, hij was nog zo lief en levenslustig, maar het is ons niet gegeven'', aldus Ringnalda.

 

Bij Vinkenoog werd onlangs een been geamputeerd.

 

Dichter

 

Vinkenoog is het meest bekend als dichter en prozaschrijver. Zijn eerste dichtbundel Wondkoorts verscheen in 1950. Sindsdien schreef hij meer dan dertig boeken.

 

In 2004 werd hij benoemd tot dichter des Vaderlands. In 2008 schreef Vinkenoog nog een eerbetoon aan de stad Amsterdam: Amdam/madmaster.

 

Ook stond Vinkenoog bekend 'wietambassadeur'. In televisieprogramma's en op foto's was hij vaak te zien met een joint in zijn handen.

 

Nieuwsgierig

 

Vinkenoog zei ooit dat hij ''ontzettend nieuwsgierig was naar de dood''. ''Daarin worden alle sprookjes waar en na de dood zul je alles weten.

 

Maar ik denk dat ik na de dood in de buurt van de aarde blijf hangen, want ik vind het enorm interessant hier, aldus de auteur in een interview in 1975.

 

Op zijn 80e verjaardag liet hij nog los dat hij nog heel lang wilde blijven schrijven.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...